Pyszny, soczysty, delikatny sernik z dodatkiem malin ukrytych pod lekką budyniową pianką. Jest wyjątkowy!!! Piekłam go zazwyczaj z brzoskwiniami, ale dopiero dodatek malin wydobył z tego ciasta niesamowity, wyrafinowany smak. Polecam!!! Składniki na sernik z malinami i lekką budyniową pianką na blachę o wymiarach 28x40 cm SZKLANKA - 250 ml CIASTO KRUCHE: 400 g mąki płaska łyżeczka proszku do pieczenia(...)proszku do pieczenia BUDYNIOWA PIANKA: 250-300 g malin (mogą być mrożone) 4 białka 1 szklanka cukru 1 budyń waniliowy bez cukru 1/3 szklanki oleju Przygotowujemy ciasto. Na stolnicy mieszamy mąkę z proszkiem do pieczenia, dodajemy pokrojone w kostkę, zimne masło i siekamy nożem, aż uzyskamy z ciasta kruszonkę. Następnie dodajemy żółtka, nadal siekamy nożem, aż składniki
Rozpustne gotowanieJestem zachwycona tym przepisem! Ciasto jest idealne: maślane, pachnące i naprawdę się listkuje!!! A do tego jest banalnie proste w przygotowaniu. Zawsze kupowałam gotowe ciasto francuskie i pomimo jego wysokiej ceny składniki do niego użyte nie są najwyższej jakości i odkąd przeczytałam skład takiego ciasta zrezygnowałam z jego kupowania. Oryginalne przepisy są fajne, ale odstrasza mnie długość wykonywania tego ciasta(...)dostałam ten przepis nie miałam wątpliwości, że muszę go wypróbować i to szybko. Robienie ciasta francuskiego według tego przepisu jest przyjemne i proste, jedyny minus to 30 minutowe (ewentualnie godzinne) chłodzenie, ale w tym czasie przygotowywałam farsz do mojej tarty z fasolką szparagową :) Wszystko szło mi pięknie i gładko, do czasu gdy nie włożyłam ciasta do piekarnika, wtedy to zaczęłam
Rozpustne gotowanieWitajcie Kochani! Dziś mam dla Was kolejną propozycję na pyszny, pachnący, mięciutki wypiek drożdżowy, a mianowicie na wieniec drożdżowy z makiem. Przyznam się, że to ciasto robiłam po raz pierwszy i jestem zachwycona efektem! Już podczas wyrabiania miało idealną konsystencję, łatwo się z nim pracowało, było miękkie, co zapowiadało fantastyczny efekt. Bardzo ładnie wyrosło i apetycznie się zarumieniło, ale dopiero(...)przekrojeniu ukazało swoją niesamowitą urodę. Wszyscy zgodnie stwierdzili, że ciasto ma idealny, wręcz świąteczny, smak. Sprawdzi się w Święta Wielkanocne i Bożego Narodzenia, choć w wersji świątecznej warto do masy makowej dodać garść drobno posiekanych orzechów. Szczerze polecam! Składniki na wieniec drożdżowy z makiem na formę o średnicy 30 cm i wysokości 10 cm: ZACZYN: 600 g mąki tortowej
Rozpustne gotowanieZnacie już pewnie moją miłość do ciasta drożdżowego ;), której już z resztą blisko do uzależnienia. A wiecie, że ciasto drożdżowe i rabarbar to cudownie połączenie? Pewnie tak! W zeszłym roku publikowałam mój przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , buchty z rabarbarem , czy bułki drożdżowe z rabarbarem i truskawkami , w tym roku natomiast delikatność ciasta drożdżowego(...)trochę się obawiałam tego połączenia, ale jak się później okazało niepotrzebnie. Otóż rabarbar i budyń wiśniowy stworzyły harmonijną całość, nieco kwaskową, lecz słodką, kremową, pyszną. Polecam! Składniki na ciasto drożdżowe z rabarbarem pod wiśniowym budyniem i kruszonką: na tortownicę o śr. 30 cm lub formę o wymiarach około 28x30 cm CIASTO: 400 g mąki pszennej, ja zawsze używam tortowej
Rozpustne gotowanieSzarlotka, która już w trakcie przygotowywania została skazana przez mnie na zostanie zakalcem, miała się nie udać - musiałam dorabiać ciasto, bo jego ilość okazała się niewystarczająca na moją tortownicę, kosztowała mnie sporo nerwów i czasu (ciasto nie chciało się rozsmarowywać, ba! nie chciało nawet odkleić się od łyżki!), a na koniec pieczenia miałam na dnie piekarnika piękną, grubą plamę spalenizny(...)która krótko była jeziorem soku jabłkowego. Te wszystkie symptomy świadczyły według mnie niezbicie, że z tego ciasta nic zjadliwego nie wyjdzie. Myliłam się. Ciasto wyszło wspaniałe, pięknie się upiekło, wyrosło, pokrywając wnętrze drobnymi, głębokimi dziurkami, a wierzch połyskiwał złociście smakowitą skorupką
Kuchnia PrezydentowejNazwę do ciasta jak i samo ciasto wymyśliłam sama...Dlaczego taka nazwa? Zostałam poproszona o zrobienie ciast na pewne wydarzenie i to było jednym z nich. Szczerze mówiąc planowałam je zupełnie inaczej, ale z powodu braku składników musiałam szybko improwizować. Mogłoby się wydawać, że improwizacja w przypadku ciasta na ważne wydarzenie to nienajlepszy pomysł...W pewnym sensie jest(...)trochę racji, z drugiej strony "kto nie ryzykuje, nie pije szampana" :) W przypadku tego ciasta improwizacja wcale nie zaszkodziła, a wręcz przeciwnie, bo "Śliwkowo-kawowa furora" zrobiła tytułową furorę i była najbardziej rozchwytywanym ciastem. Zostałam nawet poproszona przez jedną osobę o natychmiastowe podanie jej przepisu i pisałam go na znalezionej pod stołem starej kartce :) Ciasto jest proste w wykonaniu, wygląda
chili & sugarjakiegoś czasu pytaliście mnie, kiedy należy upiec piernik staropolski. Zatem dzisiaj ogłaszam, że oto właśnie nadszedł odpowiedni moment :) Spokojnie możecie już wyjąc wasze dojrzewające od listopada ciasto i po odpowiednim czasie delektować się gotowym piernikiem :) Oczywiście im ciasto dłużej postoi, tym będzie lepsze :) W oryginalnym przepisie do przełożenia użyto samych powideł śliwkowych, jednak ja od kilku lat dodaję do niech(...)galaretkę wiśniową, dzięki czemu większość nie spływa mi po bokach ciasta a ładnie do niego przylega :) Jest to mój ulubiony piernik i odkąd pierwszy raz go zrobiłam nie piekę już na święta żadnego innego :) Ciasto: Piernik staropolski cz.I ( klik ) Mała prostokątna blaszka Nadzienie: 1 kg powideł śliwkowych 1 galaretka wiśniowa Polewa: 100 g masła 3 łyżki cukru pudru
My simple kitchenKiedy otrzymałam moją bakaliową nagrodę, wiedziałam, że po prostu muszę od razu upiec jakieś pyszne ciasto. Na wierzchu kosza leżały przepyszne płatki migdałowe, a w kuchni miseczka z czereśniami i czerwone śliwki... Wyobraźnia zadziałała i zaczęłam przygotowywać moje migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką. Jak wyszło? No cóż... na jednym kawałeczku nie umieliśmy skończyć... Spróbujcie i Wy, zapraszam. * przepis(...)pomysł własny, inspiracją były otrzymane bakalie. Podstawą do przepisu był przepis z domowego zeszytu na ciasto orzechowe, którym też kiedyś się podzielę. ... ten piękny kolor ciasto zawdzięcza wiejskim jajkom ... migdałowe ciasto z czereśniami i śliwką - zaraz po wyjęciu z piekarnika Składniki: 1 szklanka płatków migdałowych 4 całe jajka (najlepiej wiejskie od gospodarza) 1 szklanka mąki pszennej 3/4 szklanki cukru
Słodkie okruszkiDziś przedstawiam przepis na Apple Pie, czyli klasyczny placek z kruchego ciasta z jabłkami, który znany jest z wielu amerykańskich filmów :) Jest nie za słodki, nie za kwaśny - po prostu idealny. Zapraszam do pieczenia! Składniki na ciasto: 200 g zimnego masła 250 g mąki pszennej 1 łyżka drobnego cukru szczypta soli 60-70 ml lodowatej wody Składniki na nadzienie(...)opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 180 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŚREDNI 1. Zaczynamy od przygotowania spodu: w misce mieszamy mąkę, cukier i sól. Masło kroimy w drobniutką kostkę i dodajemy do mąki. Ciasto siekamy nożem, specjalnym nożykiem do kruchego ciasta lub miksujemy mikserem aż do uzyskania konsystencji mokrego piasku. Dodajemy lodowatą wodę i szybko zagniatamy na jednolite ciasto. Zawijamy folią i wkładamy
My Culinary ArtPrzygotowałam dzisiaj ciekawe ciasto bardzo czekoladowe, wilgotne, intensywne w smaku z dodatkiem herbaty Earl Grey. Smaki dobrze łączą się ze sobą, uzupełniają i ciasto ma interesujący smak. Nie jest za słodkie. Ja jestem nim zachwycona, do tego, oczywiście jestem fanką herbaty Earl Grey. W przygotowaniu jest ono dosyć proste, po prostu mieszamy ze sobą składniki. Bardzo polecam… (ciut zmodyfikowany przepis(...)gazety „Baking Heaven”). Składniki: Ciasto: 6 torebeczek herbaty Earl Grey (użyłam firmy Dilmah) 150ml wrzącej wody 100g masła – roztopionego i przestygniętego 3 duże jajka 150g ciemnego cukru Dark Muscovado 100g jasnego brązowego cukru 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 płaska łyżeczka sody szczypta soli 120g gorzkiej czekolady 3 łyżki greckiego
Mała Cukierenkaskładniki na ciasto kruche: 600 g mąki 250 g cukru 250 g masła 4 żółtka 4 łyżki kwaśnej śmietany 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Żółtka ucieramy z cukrem oraz śmietaną. Mąkę i proszek do pieczenia przesiewamy na stolnicę, dodajemy masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy utartą masę i zagniatamy ciasto. Dzielimy na 4 części, każde z osobna rozwałkowujemy. Dwie(...)łyżki cukru wykonanie: Jabłka obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach. Smażymy z cukrem i masłem. Przestudzamy. Wykładamy na jednym z podpieczonych blatów i przykrywamy niepodpieczonym ciastem. Całość pieczemy przez ok 30 min. w 170 st. C. Po upieczeniu odstawiamy do wystygnięcia. składniki na masę makową: 150 g maku 100 g cukru pudru 3 jajka 1 łyżka miodu
Domowy Smak JedzeniaWitajcie kochani :) dzisiaj zapraszam Was na przepyszne ciasto Siostry Anastazji Snikers inaczej. Jest to połączenie ciasta biszkoptowego kakaowego z ciastem orzechowym , masą budyniową i kajmakiem . Przyznam się że jest mniej pracochłonne niż zwykły Snikers ale w smaku rewelacja .Troszkę jednak zmieniłam składniki w przepisie :) Mięciutkie , pulchniutkie i ten krem budyniowy , palce lizać(...)Zapraszam :) Składniki na ciasto kakaowe : 7 jajek 5 łyżek mąki pszennej 2 łyżki gorzkiego kakao 1 łyżeczka proszku 1 cukier waniliowy 1 szklanka cukru pudru Składniki na ciasto orzechowe : 250 g zmielonych orzechów włoskich + 1/2 szklanki do posypania wierzchu ciasta 1 szklanka cukru pudru 1 łyżka mąki ziemniaczanej 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku
Sama słodycz i szczypta chiliMyślałam o nim od jakiegoś czasu. Przeglądając domowe przepisy zastanawiałam się nawet czy pamiętam jeszcze jego smak? Minęło sporo czasu. Pleśniak to zdecydowanie ciasto z mojego dzieciństwa. Wydawało mi się nawet, że dziś pleśniak to ciasto zapomniane i już nie jest raczej pieczone. Wydawało... do momentu kiedy usłyszałam od mojej koleżanki Ewy: "Zrobisz pleśniaka? Potrzebuję dobry przepis." Prośbę podchwycił mąż(...)domagając się pleśniaka ;-) Zrobiłam więc. Pleśniak nie należy do trudnych ciast. Poradzi sobie z nim dosłownie każdy. Najważniejszym elementem jest zdecydowanie kwaśny dżem, powidła lub konfitura w dużej ilości. To dzięki temu składnikowi ciasto ma swój charakterystyczny kwaskowy smak. Nie szczędźcie więc nadzienia! Upieczcie pleśniaka by przypomnieć sobie jego smak. Warto! Polecam! Składniki: Ciasto: 400 g mąki krupczatki
maniapieczeniaWuzetka króluje zapewne w całej Polsce, ale w różnych regionach pod różną postacią. Spotkałam się już z w-zką jasną (jasne ciasto i jasny krem), z w-zką przełożoną kilkakrotnie bitą śmietaną... W moim regionie w cukierniach króluje w-zka, na którą składa się kakaowy biszkopt i bita śmietana. Osobiście z dzieciństwa pamiętam w-zkę z ciasta bardzo ciemnego, przygotowywanego(...)pięknie ubitej kwaskowej wiejskiej śmietany, oblanej pyszną polewą czekoladową. "Wisienką" na tej pyszności były kleksiki bitej śmietany. Nie wiem, czy uda mi się ten ideał kiedyś zrobić... Składniki na ciasto: 1,5 szklanki cukru kryształu; 1,5 szklanki mąki pszennej; 5 jaj; 1 cukier waniliowy; 250 g margaryny; 3 łyżki kakao; 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej; 0,5 łyżeczki proszku
In my kitchenmną od dawna, w końcu udało mi się je upiec. A przepis na nie jest banalnie prosty! Znalazłam go w jednej z moich ulubionych ostatnio książek - "Wypieki. Chleby, pizze, ciasta, pączki, słodkie zawijańce" Anneki Manning (wyd. Świat Książki). Pikantne palmiery to nic innego jak ciasto francuskie wypełnione korzennymi przyprawami. Przyznam, że z początku sceptycznie podchodziłam do przepisu, gdzie połączyć(...)dodaje lekkie ostrości. Pikantne palmiery z chęcią będą zajadały także dzieci! To rewelacyjna szybka przekąska do kawy, tym bardziej, kiedy spodziewamy się gości, a nie mamy czasu na pieczenia ciasta. Wersję oryginalną nieznacznie zmodyfikowałam - zamiast białego cukru użyłam brązowego, użyłam też odrobinę mniej masła. Zobacz również inne przepisy na słodkie wypieki z ciasta francuskiego -----> jabłkowe odwracanki , tarteletki z ciasta
Moje Qulinaria