Ciasto makowe drożdżowe lub makowiec w nowej odsłonie :) niby tak samo jak zawsze ale efekt znacznie ciekawszy. Pięknie się prezentuje na świątecznym stole wzbudzając zainteresowanie gości ;) Do przygotowania plecionego makowca użyliśmy gotowej Masy makowej z bakaliami Helio , co jeszcze bardziej uprościło przygotowanie ciasta. Porcja: 2 makowce Czas przygotowania: 2 godziny Składniki: 500 g mąki 230 g mleka(...)łyżka mleka Przygotowanie: Drożdże rozetrzyj z cukrem aż zrobią się płynne, do daj letnie mleko, sól, jajko, mąkę, stopione i przestudzone masło, olej, wyrób ciasto. Przełóż do miski, nak ryj folią, odstaw na 30 minut w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Ponownie wyrób ciasto, odstaw na 30 minut do wyrośnięcia. Rozpuść masło, jajko
SzczyptaSmaQPomysł zaczerpnęłam stąd . Tutaj też znajdziecie opis wykonania. Ponieważ jednak mam w domu ogromnego miłośnika ciasta drożdżowego (najlepiej z kruszonką), bałam się, że chałka nie zaspokoi jego oczekiwań smakowych, wybrałam przepis na ciasto drożdżowe z książeczki "Ciasta, ciastka, ciasteczka", którą dostałam od Mamy. składniki: 500 g mąki pszennej 1/2 szl cukru 1 łyżka świeżych drożdży 7/8 szkl mleka(...)posmarowania W podgrzanym mleku rozrobić drożdże z łyżką cukru i łyżką mąki. Odstawić do wyburzenia. Pozostałą mąkę przesiać, dodać jaja, cukier, sól, ekstrakt, i rozczyn. Wyrobić gładkie, elastyczne ciasto, pod koniec dodając masło. Przykryć, dostawić na około 20 minut. Następnie z ciasta oderwać kawałek wielkości pięści, pozostałe podzielić na dwie jednakowe części. Do najmniejszej części dodać łyżkę kakao i pół
6nieboMocno kakaowe ciasto upieczone wyłącznie na białkach jest wilgotne i tak delikatne jak biszkopt. To jeden z najlepszych sposobów na wykorzystanie zalegających białek, które najczęściej mrożę. Ciasto przełożyłam kremem z pomarańczy, które ma intensywny smak, zapach i kolor :) Cały torcik polałam pięknie błyszczącą polewą czekoladową z dodatkiem żelatyny. CIASTO BIAŁKOWE: 1 szklanka białek (z ok 6 jaj) szczypta soli(...)proszkiem do pieczenia oraz kakao. Za pomocą łopatki lub na najmniejszych obrotach miksera, wmieszać suche składniki. Na tym etapie piana znacznie opadnie, ale nie należy się tym przejmować. Ciasto wylać do formy (∅ 18 cm) z krążkiem papieru do pieczenia na dnie. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 170*C i piec przez około 40 min. Na wierzchu wyrośnie spękana górka, którą
https:KKuchniaMniamciasto drożdżowe nie brałam się przez wiele lat. Podobnie było z makaronem, którego samodzielne przygotowanie wydawało mi się wyższym stopniem wtajemniczenia. Z jednym i drugim zmierzyłam się w końcu, a moje zdziwienie było ogromne: tak naprawdę jest to bardzo proste. Ciasto drożdżowe często gości w mojej kuchni, bo wbrew pozorom jest wdzięcznym obiektem modyfikacji. Nie musi wcale być suche(...)twarde po kilku godzinach i zapychające przy każdym kęsie. Wszystko bowiem zależy od dodatków i sposobów. Moje dzisiejsze ciasto powstało niejako przypadkiem. I kolejny raz okazało się, ze te przypadki są najsmaczniejsze :) Składniki: 2 szklanki mąki pszennej (użyłam typ 750) 1,5 szklanki zmielonych lub bardzo drobno posiekanych orzechów laskowych (użyłam laskowych orzechów mielonych BackMit) 1 saszetka drożdży instant
Codzienna kuchnia niecodziennajeść bez przerwy o każdej porze dnia i nocy. I choć przysmak ten jest bardzo popularny w Polsce, to jednak z Polski nie pochodzi. Pierwsze wzmianki dotyczące wypieku tego ciasta pochodzą już z czasów starożytnej Grecji, gdzie karmiono nim olimpijczyków. Podobnie wygląda sprawa z makowcem. Ciasta z domieszką maku robili już Sumerowie, antyczni grecy, a nasz zdawałoby się polski makowiec(...)innego jak bliźniak słoweńskiego makovnika czy chorwackiej makownicy. A co z ciastem kruchym? Pierwsze wzmianki o nim sięgają czasów starożytnego Egiptu. I choć uważa się, że stolicą ciasta kruchego jest Francja, ojczyzna wszelkiego rodzaju tart, to receptura na nie musiała przejść od Egiptu przez Grecję, Rzym, aby na dobre osiedlić się we Francji. Skoro sernik, makowiec i ciasto kruche
Jacob Tastesskładniki na ciasto kruche: 390 g mąki orkiszowej lub pszennej 200 g cukru 200 g masła 5 jajek 1-2 łyżeczki kakao 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 mały słoiczek powideł śliwkowych wykonanie: Białka oddzielamy od żółtek. Mąkę z proszkiem do pieczenia przesiewamy na stolnicę. Dodajemy 2 łyżki cukru (ubrane z 200 g), masło i siekamy nożem. Dodajemy(...)żółtka, siekamy a następnie zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 3 części. Do jednej dodajemy kakao i wtłaczamy wyrabiając do połączenia się z ciastem na jednolity kolor. Jedną część jasnego ciasta rozwałkowujemy i przekładamy do blaszki (21 x 33 cm) wyłożonej papierem do pieczenia i podpiekamy na rumiano w 180 st. C. Pozostałe części ciasta przekładamy do woreczków foliowych i schładzamy
Domowy Smak JedzeniaFale Dunaju to ciasto , które nie wymaga aż tak dużo pracy jak się wydaje. Pieczemy jedno ciasto dwukolorowe z jabłkami, a na wierzch przygotowujemy masę budyniową. Polewamy polewą i mamy wspaniałą blaszkę pysznego ciasta. Do tego ciasta można wykorzystać dowolne owoce. Ja zrobiłam z jabłkami, ale równie smaczne jest z gruszkami czy wiśniami. Polecam Wam również inne pyszne ciasto(...)owocami Krokodyle oczy Polecam! Żródło Ciasta S. Anastazji Ciasto 250 g masła 250 g cukru pudru 300 g mąki tortowej 6 jajek 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki mleka 2 płaskie łyżki kakao 1 kg jabłek Masło wraz z cukrem pudrem utrzeć na puszystą masę, a następnie dodawać po jednym żółtku i stale ucierać.Mąkę przesiać wraz
O kuchni z uczuciemMiodownik kajmakowy to smaczne miodowe ciasto z orzechami, przełożone kajmakiem i masą na bazie kaszy manny, mleka i masła. Łatwo go upiec, a jest bardzo smaczny i apetycznie wygląda. Piecze się 3 cienkie placki, które przekłada się masami. Miodownik smakuje najlepiej po 2-3 dniach, kiedy dobrze połączy się z masami. To bardzo praktyczne, kiedy przygotowuje się więcej ciast(...)ostatni dzień nie ma czasu na pieczenie wszystkich. To jedno można, a wręcz należy, przygotować wcześniej :) Składniki na blaszkę wielkości 25 x 35 cm: Ciasto: 3,5 szklanki mąki pszennej 200 g margaryny 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki miodu 2 jajka 2 łyżeczki sody oczyszczonej Warstwa mleczna: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki kaszy manny 3 łyżki cukru 150 g margaryny
Trzeci talerzMiód, jabłka i orzechy czego można chcieć więcej w jednym pysznym cieście:) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto: 50 dag mąki 20 dag margaryny 10 dag cukru pudru 2 łyżeczki miodu 2 jajka 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżeczki kwaśnej śmietany Masa orzechowa: 20 dag orzechów 10 dag masła 10 dag cukru 2 łyżki miodu Masa jabłkowa: 1 kg kwaśnych(...)galaretki owocowej 30 g żelatyny Krem: 2 szklanki mleka 1/2 szklanki cukru 3 żółtka 2 łyżki mąki pszennej 3 łyżki mąki ziemniaczanej 30 dag masła cukier waniliowy Ciasto Sodę wymieszać ze śmietaną. Mąkę połączyć z margaryną i dodać cukier, następnie dodać sodę oraz pozostałe składniki,wyrobić ciasto i podzielić je na 3 części. Dwie części ciasta upiec
Ciasta ciastka ciasteczka Słodka chwila zapomnieniaCiasto na pierogi! Próbowałam wiele przepisów na ciasto pierogowe ale to z dodatkiem wrzątku i jajka jest najlepsze. Ciasto jest sprężyste, nie przywiera do blatu, a przy tym łatwo się klei. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje nawet na bardzo cienkie placki. Pierogi z tego ciasta są mięciutkie i po prostu rozpuszczają się w ustach. Przepis – ciasto na pierogi Składniki(...)około 80 pierogów o średnicy 8 cm 500 g pszennej mąki 2 łyżki oleju 300 ml wrzątku 1 łyżeczka soli jajko Ciasto na pierogi zagnieć ręcznie lub przy pomocy kuchenego robota. Do misy robota wsyp mąkę z solą. Dodaj jajko i zacznij zarabiać ciasto. Zagotuj wodę, dodaj olej i wlej do ciasta. Wyrabiaj ciasto przez 10 minut. Ciasto powinno być
codojedzeniaCiasto Wuzetka, lub jeszcze inaczej zwane Ciasto W-Z, jest jedno z najpopularniejszych ciast w Polsce i wcale się temu nie dziwię! Jest to pyszne ciasto składające się z puszystego, czekoladowego biszkoptu, przełożonego kremem na bazie bitej śmietany i z wierzchu polanego polewą czekoladową. Nawet trudno uwierzyć, że połączenie tak prostych rzeczy, czyni tak zachwycające w smaku ciacho(...)dawna znałem ten przepis, ale nie wiedziałem od czego pochodzi tak ciekawa nazwa ,,Wuzetka". Dowiedziałem się dopiero niedawno przed robieniem ciasta, kiedy przeczytałem w internecie, że są dwie teorie pochodzenia nazwy: pierwsza mówi, że jest od skrótu WZC (wypiek z czekoladą), a druga że pochodzi od nazwy trasy W-Z. Myślę, że ta druga jest bardziej realna. Ciasto Wuzetka
Kuchnia Łukaszamojprzepisna.pl | Migdałowe ciasto z ricottą Zrobiłam to ciasto i zgodnie stwierdziliśmy z mężem, że jest przeprzepyszne (stwierdziliśmy trochę inaczej, ale nie będę pisać przekleństw :):):). Wilgotne, cytrusowe, delikatne, miękkie. Smakuje lekko jak chmurka, jak suflet cytrynowy daleko mu do zbitego sernika. Mi wyszło mocno chrupiące ponieważ sama mieliłam migdały. Nam to chrupanie absolutnie nie przeszkadzało. Robiłam je wczoraj, a dziś ciasteczko(...)było do porannej kawki. Ciasto jest dość syte, po jednym kawałku (1/8 całości) byłam najedzona, ale jednocześnie chciałoby się go zjeść jeszcze, wciąga, nie można się oderwać. Przepis pochodzi z blogu Moje Wypieki . Składniki na tortownice 20 cm: 120 g masła 200 g drobnego cukru do wypieków nasionka z 1 laski wanilii skórka otarta z 1 dużej cytryny 4 duże
moj przepis nasię prawie skończył… ale jakby ktoś jeszcze dorwał 0,7 kg porzeczek, lub miał zamrożone co nie co, to bardzo polecam tą tartę. Tarta składa się z przepysznego ciasta kruchego, kwaskowatej warstwy porzeczkowej, słodkiej pianki bezowej i chrupiącej skórki bezowej. Przepis pochodzi ze strony moje wypieki , zmodyfikowałam go na swoje potrzeby. Składniki na formę o średnicy 26 cm (liczone(...)kruchy spód: 250 g mąki pszennej 125 g masła, schłodzonego 1 jajko 2 łyżki cukru pudru 1 – 2 łyżki zimnej wody (ewentualnie) Z podanych składników zagnieść szybko ciasto, najlepiej wszystkie składniki wrzucić do malaksera i siekać dopóki wszystkie składniki się dobrze nie połączą (porobią się z nich takie niby kulki). Jeżeli ciasto nie będzie chciało się połączyć dodać lodowatą
moj przepis nasucho) Krem Crème Pâtissière dobrze przygotować dzień wcześniej, aby przestygł. Kremem z podanych składników wypełniłam jedną tartę oraz osiem tartaletek. Inspirację na krem wzięłam ze strony Moje wypieki, na ciasto kruche zresztą też. listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='Składniki na ciasto: 440 gr mąki pszennej u mnie tortowa 260 gr masła 2 łyżki cukru pudru kładniki(...)tortowa 260 gr masła 2 łyżki cukru pudru 3 łyżki zimnej wody Wszystkie składniki wyrobić szybko, na ciasto/kulkę. Ja wszystko wrzuciłam do malaksera i siekałam parę minut, aż ciasto się połączyło. Ciasto podzielić na dwie równe części, owinąć w folię, włożyć do lodówki na 30 min. Po tym czasie, 1 część ciasta rozwałkować na kształt okręgu o średnicy nieco
moj przepis nakuchni smażonego oleju, po którym przez resztę dnia muszę wietrzyć chałupę. Mają odrobinkę mniej cholesterolu ponieważ nie są pieczone na głębokim tłuszczu a pieczone, piszę odrobinkę, ponieważ dodałam do ciasta dużo masełka. Nie martwię się co zrobić ze zużytym olejem, bo w tym przypadku go nie ma. Dla mnie i mojej rodzinki smakują równie dobrze jak smażone, koledzy z pracy(...)mleko, dodać dwie łyżki mąki, cukier, wymieszać, odstawić w ciepłe miejsce na 10 min, tak żeby zobaczyć czy drożdże ruszą (zaczna bąbelkować). Dodać do drożdży resztę resztę składnikow. Wyrobić ciasto, dość długo, ja wyrabiałam w robocie przez 15 min na 1 biegu lub na minimum. Jak już ciasto jest wyrobione, jest gładkie i elastyczne, ale klei się do rąk
moj przepis na