Długo szukaliśmy najlepszego przepisu na pizzę, tak długo aż znaleźliśmy. Ciasto jest takie jakie lubimy: cieniutkie, chrupiące z zewnątrz, a w środku miękkie. Pizza jest częstym gościem w naszym domu, bo znakomicie nadaje się do spożytkowania rozmaitych pozostałości po pieczystym z niedzielnego stołu: po pieczeni wołowej, czy pieczonym kurczaku, które albo zapiekamy na pizzy, albo jako nadzienie trafiają do calzone(...)przeładowana składnikami, a ser traktowany jest jako dodatek, niemal przyprawa. My bardzo oszczędnie używamy sera, staramy się natomiast na wierzch kłaść dużo zieleniny i warzyw. Robimy też bardzo cienkie ciasto. W naszym wykonaniu raczej jest to rodzaj flat breda, który bardzo dobrze smakuje na zimno. Pizza z tego przepisu świetnie nadaje się do podgrzewania w mikrofiali. Ze względu na mocno
Niedzielny kucharzCiasto marchewko cukiniowe z pistacjami…i pysznym sosem z twarożku, dodatkowo posypane pistacjami. Ciasto marchewkowe od dawna jest moim ulubionym wypiekiem na brzydką pogodę. Piękny złoty kolor rozwesela, prawda! Podobnie działa na mnie ciasto cukiniowe ! Dlatego aby zażyć podwójnej dozy szczęścia upiekłam ciasto marchewkowo cukiniowe. Zazwyczaj ciasto marchewkowe pokrywam kremem z serka philadephia. Tym razem użyłam zmielonego twarogu(...)sernik. Smak kremu niewiele się różnił od tradycyjnego ale rozpłynął się. Zamiast kremu praktycznie wyszedł gęsty sos…I wiecie co, fajnie było polać nim ciasto i dodatkowo posypać pistacjami. Ciasto jest wilgotne, cudownie aromatyczne. Gorąco polecam! A jeśli macie ochotę na same marchewkowe to skorzystajcie z przepisu na ciasto marchewkowe z orzechami pekan. Ciasto marchewkowo cukiniowe Składniki: foremka
codojedzeniaPyszne ciasto wielowarstwowe z wkładką serową. Ciasto w wersji oryginalnej jest bez warstwy serowej, ale z nią smakuje dużo lepiej niż bez. Jest troszkę czasochłonne, ale dla smaku warto zrobić. idealne do kawusi i na przyjęcie, bo na pewno wszystkim posmakuje :-) Kochani już piątek, więc tak naprawdę weekendu początek, więc życzę Wam, żeby to był miły dzień :-) Blaszka 24x34(...)Składniki ciasto: 400 g mąki pszennej 4 żółtka 1 szklanka cukru pudru 150 g masła 3 łyżki śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kakao 1. Z podanych składników (oprócz kakao) wyrabiamy ciasto. Dzielimy je na dwie części, jedną zostawiamy jasną, a do drugiej dodajemy kakao i ponownie zarabiamy. Ciasta odkładamy. Składniki na bezę z czekoladą: ciasto
kruche babeczkiCiasto czekoladowe z bezą to ostatnio mój faworyt wśród przekładanych ciast. Czekoladowy biszkopt, krem z mascarpone i czekoladowa, chrupiąca beza, to mój przepis na idealne ciacho. Słodycz przełamana sporą porcją dżemu porzeczkowego sprawdza się w każdym cieście. Świetne na każdą okazję. Z kubkiem ulubionej kawy smakuje podwójnie dobrze:). Bardzo lubię ciasta przekładane serkiem mascarpone i bezowe , więc to ciasto, które(...)łączy moje ulubione smaki w jedno, jest dla mnie wyznacznikiem perfekcyjnego ciasta. Spróbujcie, a się nie zawiedziecie!. Inspiracja – Zjem to . Do przygotowania ciasta użyłam blaszki o wymiarach dna 21×32. Ciasto czekoladowe z bezą Biszkopt czekoladowy 5 jajek 3/4 szkl drobnego cukru 2/3 szkl mąki tortowej 1/3 szkl kakao 50 g gorzkiej czekolady Beza czekoladowa 4 białka
Pieguskowa Kuchniaskładniki na 1 ciasto piernikowe: (pieczemy dwa takie ciasta) 120 g mąki orkiszowej lub pszennej 60 g mąki żytniej 3 jajka (białka oddzielone od żółtek) 65 g cukru pudru 125 g miodu płynnego 120 g masła, miękkiego (w temperaturze pokojowej) 10 g przyprawy do piernika 100 g bakali (orzechy włoskie, rodzynki, żurawina) 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej wykonanie: Masło miksujemy(...)cukrem pudrem, dodajemy stopniowo żółtka oraz pozostałe składniki oprócz białek. Białka ubijamy na sztywno i dopiero dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy przy pomocy szpatułki lub drewnianej łyżki. Przekładamy do foremki wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170 st. C przez ok. 30 min. lub do tzw. suchego patyczka. Po upieczeniu odstawiamy do całkowitego wystudzenia. składniki na wkładkę
Domowy Smak JedzeniaCiasto makowo-serowe to pyszny świąteczny deser, który sprawi, że domownicy i goście będą święta wspominać z nostalgią. Połączenie sera z makiem smakuje wspaniale i tworzy delikatnie wilgotny, niezbyt słodki wypiek. Do ciasta makowo-serowego, należy użyć dobrej jakości białego sera twarogowy, gdyż z rzadkiego, mazistego wiaderkowego o dziwnym składzie nie otrzymamy odpowiedniej struktury i smaku ciasta(...)smakować jak ser, jeśli nie macie sprawdzonego sera twarogowego, to najlepiej kupić ser biały tłusty lub półtłusty w kawałku i zmielić go 2 razy w maszynce. Ciasto makowo-serowe piec bez termoobiegu na środkowym poziomie piekarnika tak, aby góra i dół równomiernie się zapiekały. Ciasto makowo-serowe jest aromatyczne, delikatnie wilgotne, o zwartej strukturze i wyraźnym smaku sera i maku
Kuchcik gotujeŚwiąteczny snikers z orzechami i kremem, czyli miodowe ciasto z orzechami i kremem kajmakowym. Święta Bożego Narodzenia bez snikersa w naszym domu nie obejdą się. Każdego roku piekę 2 snikersy dla nas i dla znajomego. Mnie nie zniechęca cały proces jego przygotowania, szczególnie, gdy można kupić gotową masę kajmakową i wykorzystać do przygotowania kremu. Ułatwiam sobie życie i piekę jeden(...)kremem. Takim osobom jak ja dedykuję i polecam dzisiejszy przepis na: Świąteczny snikers z orzechami i kremem. Polecam też przepis na świąteczny makowiec z kruchymi gwiazdkami . Składniki na ciasto: 1/2 kg mąki 20 dag cukru 2 jajka 2 łyżki śmietany 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia 125 g masła lub margaryny 2 łyżki domowego cukru
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięjajko, 1 żółtko gotowy krem dekoracyjny Ciastka kruszymy,a następnie mielimy. Do zmielonych ciastek dodajemy cynamon i proszek do pieczenia. Mieszamy. Dodajemy jajko, żółtko i miękkie masło. Zagniatamy ciasto. Ciasto zawijamy w folię i umieszczamy w lodówce na minimum 2 godziny, a najlepiej na całą noc. Zimne ciasto wyjmujemy z lodówki. Ciasto wałkujemy na grubość około(...)ciasta wykrawamy gwiazdki lub inne dowolne kształty. Ciasteczka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Ciastka pieczemy około 8-10 minut w 180 stopniach(do zrumienienia). Studzimy. Wystudzone ciastka dowolnie dekorujemy. Smacznego
Ciasta z tradycjamiPlacek przemyski - kuchnia podkarpacka Placek przemyski to warstwowe ciasto na drożdżach i sodzie, przełożone powidłami i orzechami. Trzy warstwy ciasta przekłada się przed upieczeniem, dzięki czemu placek jest zwarty, miękki, a smaki się przenikają. To jedno z tych ciast, które piekło się z okazji świąt i większych uroczystości, a jego zaletą, poza smakiem oczywiście, jest to, że im dłużej ciasto(...)leży, tym jest smaczniejsze. Dlatego można je upiec nawet 2-3 dni wcześniej, by w odpowiednim czasie uzyskało oczekiwaną miękkość i smak. Dzięki drożdżom ciasto pozostaje kruche, a soda sprawia, że ma miły dla oka ciemno złoty kolor. Placek przemyski od co najmniej czterech pokoleń pieczony jest w Rudniku nad Sanem. Piekła go Waleria Krzewicka, potem jej córki, a teraz
Trzeci talerzCiasto Ferrero Rocher – czyli czekoladowe ciasto z dużą ilością orzechów oraz masą czekoladowo orzechową! Ciasto jest dość drogie w przygotowaniu, ale smakuje obłędnie! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 12 kawałków (tortownica 23 cm) Składniki: Ciasto: 100 g mąki pszennej (3/4 szklanki) 80 g orzechów laskowych 7 jajek 2 łyżki kakao 1 łyżeczka proszku(...)patelni. Przesypać na talerz wyłożony ręcznikiem papierowym i jeszcze ciepłe rolować do czasu, aż cała ciemna skórka zostanie usunięta. Następnie orzechy zmielić na niewielkie kawałki. Ciasto: Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Do ubitych białek wsypać cukier i jeszcze chwilę miksować. Zmniejszyć obroty miksera i dodać żółtka. Do piany
KuchniaWeDwoje.plKrólewiec to ciasto, które większość z nas zna, chociażby z czasów dzieciństwa. Chyba każda mama takie ciasto robiła (zwykle w polewie z ciemnej czekolady). Ja przepadam za tym miodowo biszkoptowym ciastem. To moja propozycja na zbliżający się weekend. KRÓLEWIEC Składniki: (forma 25x31cm) ciasto miodowe: 3 szkl mąki pszennej 3/4 szkl cukru 1 jajko 3 łyżki miodu 1 łyżeczka sody(...)łyżki mąki pszennej 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 250 g margaryny polewa czekoladowa: 150 g czekolady białej 150 g śmietany 30% 5 kostek czekolady gorzkiej+5 łyżek śmietany 30% Przygotowanie: ciasto miodowe: Wszystkie składniki ciasta zagniatamy na gładkie ciasto. Dzielimy je na 2 równe części. Każdą z części cienko rozwałkowujemy i pieczemy około 15 minut w 180 stopniach. biszkopt: Białka ubijamy
Bon appetit mon amieCiasto Biała Dama - kuchnia podkarpacka Ciasto ‘Biała Dama’ to bardzo delikatne ciasto biszkoptowe z wkładką sernikową i kremem budyniowym. Swoją nazwę zawdzięcza połączeniu białego biszkoptu na białkach (czyli Białej Damy) i biszkoptu klasycznego. Biały biszkopt wykłada się kupkami na blaszkę, a luki wypełnia się biszkoptem klasycznym i piecze jako jeden blat. Ciasto wyrasta wysokie i puszyste. Dzieli się(...)blaty. Sernik pieczony jest osobno. Połączenie delikatnego ciasta biszkoptowego z sernikiem i kremem budyniowym to bardzo udana, delikatna kompozycja smakowa, a ciasto jest lekkie i kremowe. Przepis pochodzi z okolic Kańczugi (powiat przeworski) od pań z KGW Łopuszka Mała, a opublikowało go LGD „Z tradycją w nowoczesność”. Ciasto Biała Dama - kuchnia podkarpacka Składniki na blaszkę 25x35 cm: Składniki ‘Białej Damy
Trzeci talerzzisiaj zapraszam Was na ciasto warte grzechu, czyli na bezglutenowe brownie, lub jak kto woli – ciasto czekoladowe W dodatku wcale nie takie tuczące, bo bez mąki i z niewielką, jak na ciasto, ilością cukru. Czasami lubię uraczyć się jakąś słodką przekąską, zwłaszcza do kawy. Dawniej w każdy weekend było u mnie ciasto, ale ostatnio brak czasu nie pozwala(...)częste wypieki. A może raczej lenistwo, bo przepis jest tak prosty i szybki, że w praktyce zabiera niewiele czasu. Jest to jedno z moich ulubionych ciast i jest świetne, chociażby na poprawę humoru, kiedy pada deszcz Brownie piekę w tortownicy o średnicy 22 cm . Przepis na bezglutenowe brownie – krok po kroku Do przygotowania ciasta będziecie potrzebować: 2 tabliczki gorzkiej czekolady
Okiem Blondynki by McBlondi