ciasto - 160568 przepisów (strona:342/10705)

Półfrancuskie rurki z kremem mascarpone 147

karnawał to świetny okres na takie delikatne rurki Jak nie teraz to kiedy? W ogóle brak mi czasu na jakieś konkretniejsze wypieki – tzn. wiosna i lato to ciasta z owocami, jesień to ciasta z jabłkami, zima to pierniki, serniki czy ciasta korzenne… tak, teraz zdecydowanie mamy dobry czas na takie niezobowiązujące rurki Ciasto w rurkach jest kruchutkie, wielowarstwowe(...)ciasto francuskie. Jednak w kremie jak i samym cieście, mało jest dodatku cukru, więc jeśli lubicie słodki smak, to dodajcie go więcej. Ja z dzieciństwa kojarzę jedynie rurki z bitą śmietaną. Teraz, preferuję jednak wypieki z kremem, tak jak tutaj opartym na mascarpone, ale z dodatkiem śmietany. Taki krem nie powoduje aż takiego rozmoczenia ciasta, co przy rurkach jest ważne

Mieszam w Garnku
Pierogi z kaszą gryczaną 194

Przepis na pierogi z kaszą gryczaną Kaszę gryczaną zalej około 2 szklanek wody. Gotuj w osolonej wodzie do momentu aż kasza pochłonie całą wodę. W tym samy czasie przygotuj ciasto. Na stolnicę wysyp mąkę, dodaj ½ łyżeczki soli, dodawaj ciepłej wody. Zagnieć ciasto, podziel na mniejsze części i owić w folię spożywczą by nie obeschło Pieczarki porządnie umyj pod bieżącą wodą(...)się zarumieni dodaj pieczarki i smaż wszystko przez około 5 minut. Do tak przygotowanego farszu dodaj wcześniej ugotowaną kaszę, ser oraz natkę pietruszki. Dopraw do smaku solą i pieprzem. Ciasto rozwałkuj, za pomocą szklanki wykrój krążki. Nałóż farsz i zlepiaj brzegi, gdy będziesz miała problem ze zlepianiem, posmaruj końce ciasta ciepłą wodą. Do dużego garnka wlej wodę i zagotuj. Następnie

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Szybkie naleśniki z cukrem pudrem 183

mineralnej szczypta soli 2 łyżeczki cukru olej na smażenia Przepis na naleśniki z cukrem pudrem Składniki dodajemy do miski i przy pomocy miksera dokładnie mieszamy do uzyskania jednolitej konsystencji. Ciasto nie powinno być zbyt gęste. Jeśli będzie zbyt gęste dodajemy odrobinę mleka, a jeśli zbyt rzadkie odrobinę mąki. Na rozgrzanej patelni smażymy cienkie placuszki z obu stron. Składamy w trójkąt

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Bogaty Jabłecznik z Orzechami 165

Bogaty Jabłecznik z Orzechami – Dzisiaj kolejne, pyszne ciasto z jabłkami w Małej Cukierence :). Zapraszam na bardzo smaczny jabłecznik z dużą ilością jabłek na kruchym cieście, z przyprawami, orzechami i kandyzowaną skórką pomarańczową. Wygląda fanatycznie, ładnie pachnie i jest prosty w przygotowaniu. Trochę czasu zajmie nam obieranie i krojenie jabłek, dlatego dobrze na chwilę znaleźć sobie pomocnika. Bardzo polecam… Więcej przepisów(...)pyszne ciasta z jabłkami tutaj: „Ciasta z Jabłkami” (klik) . Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Bogaty Jabłecznik z Orzechami Składniki: Ciasto: 130g miękkiego masła (w temperaturze pokojowej) 250g mąki pszennej (użyłam tortowej) 80g jasnego brązowego cukru 1 jajko Nadzienie: 1,5kg umytych jabłek

Mała Cukierenka
Ciasto w Pasy 116

jabłek i kremem na bazie śmietany 18 %. Nie jest za słodki, za to aromatyczny i przesiąknięty do cna jesiennymi smakami: jabłek, miodu… Wiecie, że lubię powariować z kawą przy ciastach- krem więc jest moją kombinacją i chęcią stworzenia czegoś kawowego do przełożenia ciasta, ale bez dodatku masła, miało być lżej;) Ciasto jest naprawdę smaczne po nocy spędzonej w lodówce- miodowniki(...)siebie mają, pozwólcie mu więc poleżeć w lodówce przez noc, a rano uświadczycie do herbaty rozpływające się w ustach ciasto z nutą owoców i aromatycznym kawowym, kremowym smaku. Składniki na ciasto miodowe: 650 g mąki pszennej 2 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej 300 g cukru 300 g margaryny 3 łyżki miodu 2 jaja opcjonalnie 2 łyżki kwaśniej śmietany Mąkę przesiewamy

Domowe ciasta
Ciasto Cytrynowe z kajmakiem i porzeczką 144

Niektóre produkty lepiej smakują jak przygotowujemy je sami. I nie chodzi tutaj o samo ciasto, a o składniki, jakich użyłam do wykonania tego przekładańca. Mianowicie: domowa masa kajmakowa. To czysta poezja dla podniebienia osób lubiących wszelakiej maści: krówki, ciągutki, irysy… Ta kupna z puszki nie może się z nią równać;) Ale przechodzę już do sedna sprawy czyli kajmakowego przekładańca(...)warstwy cytrynowego, ucieranego ciasta przełożone kwaskowym dżemem z czarnej porzeczki i cudownie słodkim, przyjemnie „krówkowym” domowym kajmakiem. To ciacho w smaku przypomina mi mazurek i jest z gatunku tych „słodkich bardziej;)”.  Mimo swej słodyczy jednak nie powoduje uczucia „zamulenia” dzięki cytrynowemu aromatowi ciasta i lekkiej cierpkości dżemu z czarnej porzeczki. Polecam także na Wielkanoc. Składniki na ciasto: 4 jaja

Domowe ciasta
Strucla drożdżowa z dżemem i kruszonką 117

Wszelakie ciasta drożdżowe, zawijańce, drożdżówki, strucle ubóstwiam, mam do nich ogromny sentyment… Wszystko za sprawą mojej cudownej Babci, która piekła je praktycznie co weekend. I tak każda babska sobota pachniała ciepłem piekarnika oddającego niezapomniany zapach drożdżowego ciasta. Podłużne formy wypełnione pulchnym ciastem, obowiązkowo z rodzynkami i kruszonką znikały ciepłe w oka mgnieniu. Nikogo to nie dziwiło! Teraz, kiedy(...)domu piekę takie ciasta (okrągłe, podłużne, zawijane czy nie, z rozmaitymi smarowidłami czy dodatkami suszonych owoców i rozmaitych kruszonek) zawsze wracam pamięcią do tamtych dni i chwil. Czuję radość, miłość i ogromny szacunek do tego co podarowała mi Babcia. Dziękując za każdy wypiek i niesamowite kulinarne lekcje nie do powtórzenia dziś moje ciasto dedykuję właśnie Jej. Mam nadzieję, że polubicie

Zasmakuj Kuchni
Świąteczne pierogi z kapustą i grzybami (przepis na pyszne ciasto) 433

łyżeczka majeranku opcjonalnie szczypta ziół prowansalskich (czasem dodaję, możecie spróbować, lekko zmieniają i podkreślają smak farszu) świeżo mielony pieprz i sól do smaku masło do podsmażenia składników Na ciasto: 600 g mąki typ 500 – u mnie wrocławska PZZ Białystok 3/4 płaskiej łyżeczki soli 2 łyżki masła 2 jajka klasy M gorąca (!) woda – do 150 ml (ja wykorzystałam dziś(...)patrz uwagi poniżej) Uwagi: Na tą ilość farszu należy wykonać podwójną porcję ciasta z tego przepisu. Ja przygotowuję najpierw jedną, a później drugą porcję. W między czasie (, gdy ciasto odpoczywa szykuję pierogi do mrożenia itd). Przygotowanie: Suszone grzyby przepłukujemy na sicie. Następnie przekładamy do garnka i zalewamy wodą ciut ponad ich wysokość. Odstawiamy do namoczenia (najlepiej na noc, jeśli

Słodkie okruszki
Piernikowy torcik świąteczny 135

Piernikowy torcik świąteczny Pyszny, aromatyczny i przepięknie pachnący torcik Bożonarodzeniowy. Słodka masa grysikowa rewelacyjnie komponuje się z ciastem piernikowym oraz kwaskowatym dżemem tworząc smaczną kompozycję świąteczną. Polecam!     Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki 1/2 szklanki miodu 1/2 szklanki cukru 200g masła 3 jajka 2 płaskie łyżeczki sody 2 łyżki przyprawy do piernika Masa: 3 szklanki mleka 8 łyżek kaszki(...)Powidła śliwkowe lub dżem wiśniowy (lub inny kwaskowaty) – ok 300g 100g orzechów włoskich Polewa: 100g gorzkiej czekolady 50ml śmietanki kremówki Kilka orzechów włoskich do ozdoby     *** Przygotowujemy ciasto: masło z miodem i cukrem podgrzewamy, mieszamy do rozpuszczenia i całkowicie studzimy. Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika, dodajemy jajka i wystudzone masło z miodem i cukrem. Zagniatamy

Blog z Apetytem
Najlepsze ciasta bez pieczenia 1071

Najlepsze ciasta bez pieczenia to zbiór kilku ciast,  które cieszyły się największą popularnością na blogu. Zbiór ten mam nadzieję, pomoże również wybrać łatwe i proste do zrobienia ciasto na święta i nie tylko. Wybrane ciasta są łatwe do zrobienia i powinny przypaść do gustu zwłaszcza osobom, które nie potrafią piec lub tego nie lubią. Moim ulubionym z tego zestawu(...)jest Ciasto krówka bez pieczenia z galaretką kawową. Najważniejszą zaletą ciast bez pieczenia jest duża oszczędność czasu przy ich wykonaniu, gdyż nie trzeba ich piec. Jeśli chcecie zobaczyć inne ciasta nie tylko bez pieczenia, zobaczcie zakładkę Na słodko→ Ciasta . Ciasto Snikers bez pieczenia Ciasto kokosowe bez pieczenia Sernik kokosowy z ananasem Ciasto przekładaniec bez pieczenia Ciasto krówka bez pieczenia

Kuchcik gotuje
Rolada makowa 121

była stałym elementem wigilii. Pamiętam, iż zrobiłam ją raz i niestety tak jak lubię mak tak w tejże formie nie przypadł mi on do gustu. Pozostaje jednak ogromnym fanem ciast czy drożdżówek z makiem. Nie robię ich co prawda za często dlatego taki okres jak Święta Bożego Narodzenia jest dla mnie dobrym czasem do odkopania przepisów i zrobienia makowych pyszności(...)wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania rolady makowej. Ciasto: 25 dk mąki pszennej 7,5 dkg margaryny 1 łyżka kwaśnej śmietany 2,5 dkg drożdży szczypta soli 1 łyżka cukru 1 jajko Masa makowa: 20 dkg maku 2 jajka

mecooks
Puszysty sernik w kakaowym cieście. 174

Jeśli kiedyś stworzę listę 10 najlepszych ciast jakie upiekłam, to ten sernik znajdzie się w ścisłej czołówce. Puszysta, wilgotna, kremowa masa serowa skryta pomiędzy kruchym, intensywnie kakaowym ciastem. Przysłowiową wisienką na torcie jest niewielki dodatek porzeczek i jagód, które oprócz walorów wizualnych dopełniają smaku ciasta, nadając mu delikatnej owocowej nuty. Rewelacja, polecam! Składniki na puszysty sernik w kakaowym cieście(...)formę 24x28 cm CIASTO: 300 g mąki tortowej (ja używam typ 405) 80 g cukru pudru 2 łyżki kakao szczypta soli 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 150 g zimnego, pokrojonego masła 2 żółtka      Mąkę, cukier puder, kakao, sól i proszek do pieczenia przesiewamy do miski, dodajemy zimne masło, mieszamy, a następnie rozcieramy palcami aż uzyskamy kruszonkę

Rozpustne gotowanie
Orzechowiec na dużą blachę. Przepis krok po kroku. 2416

Orzechowiec na dużą blachę   Orzechowiec. Składniki:   Ciasto:   500 g mąki pszennej 3 jajka 150 g cukru 2 łyżki miodu płynnego 200 g masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia   Krem:   200 g masła 2 budynie waniliowe 500 ml mleka 3 łyżki cukru pudru   Masa orzechowa:   300 g orzechów włoskich (lub mieszanka różnych(...)orzechów) 100 g masła 2 łyżki miodu   Wszystkie składniki ciasta umieść w misce i wyrób na gładką masę. Włóż do lodówki na około jedną godzinę.   Ciasto podziel na 2 równe części. Każdą z nich rozłóż równomiernie na blasze o wymiarach ok 35 cm x 25 cm wyłożonej papierem

kuron.com.pl