Sobota! U mnie w domu od samego rana roznosi się zapach pieczonego ciasta. W kuchni czeka do popołudniowej kawy czekoladowa babka z rumem, do której przygotowałam cappuccino śmietankę z karmelizowanymi migdałami. Piękna babka wyrosła! Lubię jak ucierane ciasto pęka na wierzchu. Zawsze zaczynam jedzenia babki od odrywania przypieczonej skórki i moczenia jej w kawie. Ciasto czekoladowe to ulubione ciasto moich(...)dzieci. Przyprawiłam je rumem…he, he moje dzieci są już dorosłe. Rum podkreśla czekoladowy smak ciasta. Często go dodaję do wypieków. Ostatnio używam Diplomatico. Jest to bardzo oryginalny w smaku rum. Idealny do ciast jak i deserów oraz koktajli jak havana beach . Do czekoladowej babki dodałam również jogurt. Nie zbyt dużo tłuszczu w tym wypieku, więc porcja jogurtu sprawiła
codojedzeniaByło już czekoladowe ciasto z cukinii zielonej (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/07/czekoladowe-ciasto-z-cukinii.html), cytrynowe ciasto z żółtej cukinii (link do przepisu: https://wanilioweimprowizacje.blogspot.com/2019/08/cytrynowe-ciasto-z-cukinii.html), więc teraz czas na ciasto pomarańczowe z białej cukinii. Ciasto robione podobnie do cytrynowego, ale z dodatkiem mąki kukurydzianej, skórki i soku z pomarańczy. Podobnie jak dwa poprzednie ciasta cukiniowe, również i to wyszło bardzo wilgotne(...)2szkl. startej cukinii (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Do dekoracji: sok z połowy cytryny kilka łyżeczek cukru pudru ok. 50g białej czekolady 2 łyżki śmietany 30% Sposób przygotowania: Do przygotowania ciasta użyłam składników w temperaturze pokojowej.Jajka wybiłam do miski miksera. Wsypałam cukier kryształ i cukier waniliowy i utarłam je razem na puszysty, jasny krem. Następnie powoli wlałam do masy jajecznej olej
Waniliowe Improwizacjewarzywo, które pysznie smakuje i jest bardzo zdrowe. Dlatego warto z niego korzystać, zwłaszcza w sezonie, który właśnie trwa. Z dyni można przygotować sporo dań czy przetworów, ale także ciast. I właśnie dziś pokusiłam się o przygotowanie korzennego, piernikowo - cynamonowego ciasta z dyni. Przyznam szczerze, że ciasto z surowej dyni robiłam pierwszy raz, ale zachęcona wypiekami z cukinii, które robiłam(...)wielokrotnie, postanowiłam wypróbować również ciasto dyniowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); W ubiegłym roku robiłam jedynie w mikrofali szybkie ciasto czekoladowo - orzechowo - dyniowe z pure z pieczonej dyni, które swoją drogą było przepyszne. Tym razem zrobiłam ciasto czekoladowe z cynamonem i przyprawą do piernika. Wykończyłam je nutellą domowej roboty zamiast polewy czekoladowej. Ciasto wyszło pyszne, mięciutkie, delikatne i wilgotne, a do tego
Waniliowe Improwizacjesuszonych owoców jest obowiązkową pozycją na Wigilię w moim domu. Ale święta się skończyły, kompot wypity, a owoce zostały... Żeby nie wyrzucać owoców postanowiłam spróbować zrobić z nimi ciasto. Co ważne - ciasto wyszło! Wszyscy zjedli, więc wyszło smaczne 😄 Owoce wykorzystałam do zrobienia drożdżowej rolady z owocami. Większość osób robi ciasto drożdżowe tylko na mące pszennej - ja wymieszałam mąkę pszenną(...)owsianą. Jest to dobra opcja dla osób, które ograniczają mąkę pszenną w swojej diecie, np. ze względów zdrowotnych. Ciasto z mąką owsianą smakuje oczywiście trochę inaczej niż z samej mąki pszennej, ma też trochę inną konsystencję, ale myślę, że warto spróbować. Ja jestem fanką mąki owsianej od pierwszego ciasta, które zrobiłam z jej wykorzystaniem 😁 I jeszcze jedno - jeśli chcecie wykorzystać
Z notatnika dietetykaWitam poświątecznie i od razu nadrabiam zaległości ;) Marlenka to chyba najpopularniejsze ciasto w Czechach, choć wywodzi się z Armenii. Kruche, miodowe, kakaowe blaty przełożone kremową masą na bazie masła i kajmaku. Pycha! Jedyny minus jest taki, że to ciasto dla cierpliwych. Przełożone blaty muszą zmięknąć, a trwa to 2-3 dni. Jeśli jednak uda nam się zaczekać, Marlenka odwdzięczy się(...)swoim niesamowitym smakiem. Nie ukrywam, że ciasto przygotowuję tylko na Boże Narodzenie, jest męczące w przygotowaniu, gdyż ciasto musimy cieniutko rozwałkować (jest dosyć klejące), ale później to już bajka :) Na dodatek przygotowuję je 3 dni przed Świętami, a wtedy mam jeszcze czas i siłę wałkować :) Niemniej jednak uważam, że Marlenka jest jednym z najlepszych ciast. Polecam! Składniki na Marlenkę: forma
Rozpustne gotowanieCiasto znalezione w internecie jednak trochę przeze mnie zmodyfikowane. Wyszło przepysznie i nie raz jeszcze powrócę do tego przepisu. Polecam :) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM: 25/35 CM: CIASTO ORZECHOWE: 6 białek 20 dag cukru 3 łyżki mąki ziemniaczanej 2 łyżki mąki pszennej 10 dag zmielonych orzechów łyżka octu łyżeczka proszku do pieczenia CIASTO KAKAOWE: 5 jajek 5 czubatych łyżek cukru(...)żółtek 2 budynie śmietankowe (na 0,5 l mleka) 0,5 szklanki mleka łyżka żelatyny kilka kropli olejku cytrynowego ORAZ: 40 dag ptasiego mleczka o smaku waniliowym WYKONANIE: CIASTO ORZECHOWE: Białka ubijamy na sztywno, dodajemy po łyżce cukru aż do wyczerpania. Wlewamy ocet i odkładamy mikser. Mąki z proszkiem przesiewamy i mieszamy z orzechami. Dodajemy na 3 razy do piany
Pani na deserCześć! Jakiś czas temu koleżanka poczęstowała mnie ciastem i moje kubki smakowe oszalały! Kolorowe i takie pyszne! Oczywiście wyprosiłam przepis. Nazywa się ŁACIATE . Nazwa sugeruje wygląd. Troszkę trzeba poświęcić czasu na jego wykonanie, ale warto, ponieważ jest przepyszne. Już mój zeszyt z przepisami otwieram i zaczynam przepisywać. Składniki i wykonanie: Ciasto białe: * 6 białek * 20 dkg cukru * 15 dkg mąki(...)pieczenia Białka ubiłam ze szczyptą soli, cukier dodawałam małymi porcjami. Kiedy piana była sztywna dosypałam mąkę ziemniaczaną, proszek do pieczenia i dodałam łyżkę octu. Odstawiłam na czas robienia ciasta ciemnego. Ciasto ciemne: * 6 całych jajek * 3/4 szklanki cukru * 1 szklanka mąki pszennej * 2 łyżki kakao * 1 łyżeczka proszku do pieczenia Białka oddzieliłam od żółtek i jak wyżej opisałam, ubijałam
Pieprzyć z FantazjąPierogi z kiszoną kapustą i suszonymi grzybami to tradycyjne, polskie danie wigilijne. Jednak oprócz tradycyjnych, gotowanych pierogów, gdy gotowy mamy już farsz, proponuję zrobić pierogi z ciasta jogurtowego, pieczone w piekarniku. Ciasto jogurtowe składa się zaledwie z 3 składników i jest dużo prostsze i szybsze w przygotowaniu niż ciasto drożdżowe, gdyż omija nas wyrastanie i czekanie. Takie pierogi mogą być(...)świetną alternatywą dla pasztecików, bo równie dobrze smakują podane w towarzystwie czerwonego barszczu. Składniki: Ciasto: 3 i 1/3 szklanki mąki pszennej 360 g jogurtu naturalnego 1 łyżeczka soli Farsz: 500 g kiszonej kapusty z marchewką 50 g suszonych grzybów 1 cebula sól, pierz liść laurowy, 2 x ziele angielskie 1 łyżeczka majeranku olej do smażenia Dodatkowo: jajko kminek cały Wykonanie
Kuchnia MagdaLenydużym wyprzedzeniem. Inni działają ślicznie i spontanicznie. Decydując się w ostatniej chwili na to, co dla nich najlepsze. Bez względu na Wasz styl działania i gotowania mamy dla Was ciasto, które spełni Wasze oczekiwania. To sernik z rosą, którego każdy kęs to pyszność sama w sobie. Takie bardzo wytworne ciasto Sernik z rosą to jedno z tych ciast, które przywołuje(...)wiele pracy, jeśli zdecydujemy się na dobry ser z wiaderka. Do tego świeże, wiejskie jaja, a efekt końcowy na pewno nas zadowoli. Sernik z rosą to doskonałe ciasto na zbliżające się święta. Sernik z rosą Składniki na ciasto: 2 i 1/3 łyżki cukru (30 g) 1 małe jajko 1 żółtko 125 g zimnego masła 1,5 szklanki mąki pszennej
KulinarneImpresje.plprzepis z mojego starego zeszytu. Przepisuję teraz wszystkie moje "smaczki" tu na Pieprzyć z Fantazją. Przepis dostałam od koleżanki z mojej pierwszej pracy wiele lat temu. Wtedy to ciasto było popularne w moim gronie. Nie wiem w jak szerokim, bo dostępu do internetu jeszcze nie było :) Łaciatą Krówkę można upiec na każdą okazję. Sprawdzi się podczas dłuższych spotkań przy stole(...)rodziną czy przyjaciółmi. To jest ciasto proste, ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową. Tu zrobiłam masę wg starej receptury, chociaż można oczywiście ugotować budyń torebki i utrzeć go z masłem. Jak kto woli :) Składniki: Ciasto białe: * 6 białek * 8 łyżek cukru * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 1 łyżka octu * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: * 6 żółtek * 2 całe
Pieprzyć z FantazjąŚwiąteczny makowiec luksusowy Mięciutki i wilgotny makowiec w wersji na bogato. Maślane ciasto drożdżowe wypełnione masą makową, orzechami i miodem. Niezwykle smaczny wypiek, idealny na święta i wigilię. Składniki na 2 makowce: Ciasto: 0,5 kg mąki szczypta soli 150g masła 1/3 szklanki cukru 3 żółtka jaj 50g drożdży 200ml ciepłego mleka Masa makowa: 500g mielonego maku(...)zmielonego maku dodajemy miód, cukier waniliowy, masło, marmoladę, orzechy i bakalie, mieszamy *** *** Białka jaj ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i dodajemy do maku. Całość delikatnie mieszamy *** *** Przygotowujemy ciasto. Drożdże rozcieramy z łyżką cukru, wlewamy 1/3 szklanki ciepłego mleka i odstawiamy w ciepłe miejsce na około 10 minut do wyrośnięcia *** *** Masło roztapiamy w garnuszku i odkładamy do przestudzenia *** *** Do miski
Blog z ApetytemUwielbiam ciasto drożdżowe z szafranem . Szafranowy wieniec drożdżowy to właśnie drożdżowe z szafranem o pięknym, żółtym kolorze. Słodkim wypiekom na drożdżach dodają smaku i charakteru dodatki. Może to być otarta skórka z cytryny lub pomarańczy, kardamon lub różana woda. Różana woda ma bardzo intensywny zapach, więc nie należy z nią przesadzać. Można ją kupić w sklepie, a jeśli polubicie(...)smak to proponuję przygotować ją latem z płatków dzikiej róży. Suszę również jeszcze nierozwinięte kwiaty róży. Jest to świetny dodatek do ciast i herbaty. Szafranowy wieniec posypałam pokruszonymi listkami róży, a wodę różaną dodałam do ciasta podczas wyrabiania. Poza tym upiekłam to ciasto z pistacjami… Zielone pistacje są smaczne i ładnie się prezentują w cieście. Przepis na szafranowy wieniec
codojedzeniaczasu, żeby przypomnieć sobie, jakie wspaniały jest to wypiek. W szczególności, kiedy spożywamy go na ciepło, zaraz po upieczeniu ze szklanką mleka. O taaaaak! Więcej do szczęścia nie potrzeba :) Ciasto drożdżowe to kapryśny zawodnik. Lubi przerosnąć, lubi nie urosnąć wcale, lubi stać się zakalcem bądź upaść na samym końcu pieczenia. Ceni sobie królewskie traktowanie, ciepło i czas - każdy etap wymaga(...)cukrem, dodaję ciepłe mleko i odstawiam do wyrośnięcia na 15 minut. Kiedy rozczyn podwoi wyraźnie swoją objętość, do miski wrzucam mąkę, jajka, odrobinę soli i dodaję rozczyn. Wyrabiam ciasto łyżką, dodając pod koniec tłuszcz. Łączę całość tak, aby powstało elastyczne, gładkie, ale nieco klejące się do dłoni ciasto. Wyrobione ciasto pozostawiam do wyrośnięcia na minimum 40 minut, przykrywając
W kuchni Karmel-itkiCiasto kleks z Ziemi Chebskiej to specjalność Kraju Sudetów. To tutaj przeplata się kultura czeska z niemiecką. To tutaj połączone są losy ludności różnych nacji. Są to tereny piękne zarówno przyrodniczo (np. Rezerwat Przyrody SOOS ), jak i architektonicznie (np. miasto Cheb ). Na styku kultur powstają przepisy, które potrafią zaskakiwać. Tak też jest w przypadku kleksa z Ziemi Chebskiej(...)różnorodność smaków zamknięta w jednym cieście. Czarne kleksy powideł śliwkowych i białe kleksy twarogu sprawiają, że ciasto ma interesujący wygląd i zaskakuje smakami. Składniki na ciasto drożdżowe: 500 g mąki 3,5 dag drożdży 1/3 szklanki cukru ¼ litra letniego mleka 100 g masła 1 jajko 1 szczypta soli Składniki na masę makową: ½ litra mleka 1 szczypta soli Skórka z połowy
Słodki sentymentPrzed weekendem poleca się ciasto czekoladowe ze śliwkowym kremem. Jeżeli lubicie smak śliwki w czekoladzie to jest to ciasto dla Was! tylko w bardziej dekadenckiej wersji. Ciasto z czekoladą a w środku krem z ubitej śmietany, śliwek namoczonych w brandy i kawałków ciasta. Brzmi dobrze? Gwarantuję, że smakuje obłędnie! To jest ciasto, które można zrobić na wszelkie uroczyste okazje(...)zbierać potem okrzyki uznania) ale można też je zrobić w zwyczajny weekend i zjeść samemu lub w niewielkim gronie. Ciasto czekoladowe ze śliwkowym kremem 400 gram gorzkiej czekolady 100 gr białego cukru 2 łyżki kawy rozpuszczalnej 4 jajka 200 gr mąki 300 gr suszonych śliwek 200 ml śmietanki 30 lub 36 100 gr cukru pudru 75 ml brandy Moczymy śliwki
Smaczny zeszyt