Czas czytania: 3 min Lubicie ciasta drożdżowe? Oj, my bardzo i to w każdej formie dlatego też zapraszam, dziś na chałkę z cukrem perlistym. Oczywiście chałkę można upiec z kruszonką albo z innym dodatkiem. Prawdę mówiąc najważniejszy jest dobry przepis na chałkę. To ciasto jest przepyszne bardzo puszyste , sprężyste i obłędnie pachnące ! Przepis jest bardzo prosty, wystarczy odmierzyć składniki(...)wyrobić elastyczne i gładkie ciasto, podczas pieczenia należy uważać, żeby chałki nie przepiec. Każdy piekarnik piecze inaczej i czas pieczenia, który jest podany w przepisie, jest czasem orientacyjnym. Piekąc chałkę po raz pierwszy, pilnujcie więc czasu i stopnia wypieczenia. Zbyt mocno przypieczona chałka będzie bardziej sucha w środku, dlatego też najlepiej po 20 minutach pieczenia przeprowadzić test tak zwanego suchego
SprawdzonaKuchnia.plCzas czytania: 3 min Warszawskie ciasto w nowej wersji, dziś Wuzetka cynamonowa! Do przygotowania dzisiejszego ciasta potrzebny jest dobry kakaowy biszkopt i lekki krem śmietanowy z dużą ilością cynamonu. Ważnym dodatkiem jest dżem wiśniowy koniecznie z drylowanymi wisienkami. Do nasączenia biszkoptu wykorzystałam nalewkę wiśniową, która wspaniale podkręciła smak całego ciasta i świetnie łączy się ze smakiem cynamonu. Jest to wersja(...)dorosłych! Jeśli ciasto chcielibyście podać również dzieciom, to zastąpcie nalewkę sokiem wiśniowy, sok wiśniowy również będzie wspaniale smakował z resztą dodatków. Wuzetkę można upiec klasycznie w prostokątnej formie lub w formie tortowej. Okrągła forma pozwoli przygotować wuzetkę w formie tortu urodzinowego. Ciasto jest obłędne, delikatne, miękkie puszyste z pysznym kremem i rewelacyjną polewą. Zapraszam serdecznie, koniecznie musicie spróbować , jestem pewna
SprawdzonaKuchnia.plprzepisy na wielkanocny stół to oczywiście mazurki i różnego rodzaju babki. Dziś będzie baba wielkanocna z kandyzowaną skórką pomarańczy i rodzynkami namoczonymi w nalewce cytrynowej. Jak pewnie domyślacie się, ciasto jest bardzo aromatyczne , świeża skórka z cytryny dodaje wspaniałego aromatu. No i do tego aromat samego ciasta drożdżowego … coś wspaniałego! Dzisiejszą babę polukrowałam lukrem cytrynowym, ale możecie przygotować(...)porcją kandyzowanej skórki. Baba wielkanocna Jeśli zostanie Wam kawałek baby wielkanocnej i nie będzie już taka mięciutka i świeża jak na początku to nie wyrzucajcie jej. Można z takiego ciasta przygotować wspaniałe tosty deserowe. Wystarczy kawałki ciasta włożyć do tostera i solidnie przyrumienić , a następnie posmarować każdy kawałek masłem na wierzch położyć porcję karmelizowanych bananów, truskawkami, maliny wszystko delikatnie oprószyć
SprawdzonaKuchnia.plcukiernicze. W przygotowaniu wypieków typu „ślimaczki” najfajniejsze jest to, że specjalnie nie trzeba się starać, aby formować piękne kształtne bułki . Wystarczy rozsmarować i rozsypać dodatki na rozwałkowanym cieście, zwinąć je w ścisły rulon, a kawałki ciasta ułożyć w brytfannie lub na blaszce i upiec. Prosty i szybki deser, prawda? Można też przygotować je w formie do muffinek(...)który posypujemy kandyzowaną skórkę z cytrusów lub płatki migdałowe. Drugi, prostszy sposób, to oprószenie najzwyklejszym cukrem pudrem. Zapewniam Was, że nieważne czym je wykończycie, to i tak znikną błyskawicznie ! Ciasto jest bardzo mięciutkie, puszyste i wilgotne. Przechowane pod przykryciem do dnia następnego zachowują swoją puszystość i świeżość. Koniecznie spróbujcie! Print Ślimaczki cynamonowe z migdałami .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star
SprawdzonaKuchnia.plCiasto bananowe z truskawkami Szukacie pomysłu na szybkie ciasto do kawy? Polecam Wam pyszne ciasto bananowe z truskawkami. Ten zapach unoszący się z piekarnika podczas pieczenia… Ach coś cudownego. Przebić go może tylko aromatyczna włoska kawa Oj tak Jeśli lubicie wypić do słodkiego wypieku małą czarną lub latte, to koniecznie zajrzyjcie do sklepu Premiato Tu znajdziecie prawdziwe włoskie(...)polecam Wam kawę Carracci Napoli To typowa południowa kawa espresso z dużą zawartością kofeiny. Idealna by obudzić się do życia i zacząć dzień z energią. A wracając do ciasta… jeśli kochacie bananowe smaki, placki które można złapać w rękę i zjeść nawet w biegu i oczywiście słodycz truskawek, to to ciasto na pewno Wam posmakuje Polecam. Proste, szybkie
Słodkie okruszkiCzerwiec kojarzy mi się z pysznymi, letnimi ciastami . Przygotowałam przepis na bardzo prostą tartę, która zawsze się udaje! Możecie wykorzystać do niej owoce sezonowe, świetnie sprawdzą się maliny, truskawki i borówki. Pamiętajcie, że jeśli chcecie ozdobić tartę kwiatami, to przed ich włożeniem w krem zawińcie ich końcówki w folię spożywczą . Drukuj Tarta z masą kajmakową i malinami Przygotowanie(...)Wielkość: 12 porcji Kalorie (porcja/sztuka): 429 kcal Składniki ciasto kruche 200 g mąki pszennej (użyłam typ 405) 120 g masła (zimnego) 10 g cukru pudru (1 łyżka) 1 jajko 1 łyżka zimnej wody krem 500 g mascarpone 460 g masy kajmakowej (1 puszka) dodatkowo 200 g malin lub innych owoców 20 g migdałów w płatkach Instrukcja ciasto kruche Wszystkie składniki
Przepisy na widelcuprzepis nie został jeszcze oceniony) Rożki z ciasta francuskiego z jabłkami to ekspresowy i bardzo smaczny deser. Takie rożki znikają w mig! Ze standardowej porcji ciasta francuskiego – około 270 gram, wyjdzie Wam sześć sporych rożków. Jak wiecie, bardzo doceniam gotowe ciasto francuskie, ponieważ można przygotować z niego na szybko, mnóstwo smacznych przekąsek na słodko i słono. Jestem pewna(...)też takie smakołyki znikają w mig. Zajrzyjcie również do innych przepisów na ciasto francuskie. Przykładowe przepisy na słodkie i słone przekąski podaję niżej 🙂 Smacznego! Rogaliki z ciasta francuskiego z dżemem Ślimaczki z ciasta francuskiego ze szpinakiem Mini pizze z ciasta francuskiego z szynką Ślimaczki z ciasta francuskiego z kiełbasą i serem Przepis na rożki z ciasta francuskiego z jabłkami Drukuj
Kuchnia BazyliiSzarlotka – najłatwiejszy przepis Lubicie szarlotki lub inne ciasta z jabłkami? My uwielbiamy Bo takie ciasto sprawdza się o każdej porze roku. Dziś mam dla Was przepis na pyszną i prostą szarlotkę. Przygotowanie szarlotki z tego przepisu jest bardzo proste. Tu pomijamy etap podpiekania spodu. Wszystko (ciasto i mus jabłkowy) pieczemy razem. Spróbujcie. Prosto, szybko i smacznie. Taka domowa szarlotka(...)najlepiej smakuje z kleksem bitej śmietany lub z gałką lodów (najlepiej tych domowych ;)). Też lubicie takie połączenie? P.s. Polecam Wam też przepis na ciasto z truskawkami, warstwą jabłek i budyniową pianką . Równie pyszne i… też proste w przygotowaniu Składniki: Na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (300 g) – użyłam mąki typ 500 TOTA 3 łyżki cukru 2 łyżeczki cukru
Słodkie okruszkiBardzo polecam, pycha. Ciasto kruche super, zachęcam do wypróbowania. Wykonanie ciasta kruchego – za pomocą miksera zmiksować wszystkie składniki używając trybu pulsacyjnego. Jeśli nie macie takiej możliwości to trzeba szybko zagnieść ciasto na gładką masę. Ciasto włożyć do woreczka, spłaszczyć i wstawić do lodówki na 30 minut. Wyjąć ciasto z lodówki. Okrągłą formę do tary o średnicy 25 cm posmarować(...)masłem i obsypać kaszką manną. Ciasto rozwałkować na duży okrągły kształt i położyć do formy. Również oblepić boki formy. Przygnieść dno i ponakłuwać widelcem. Nadmiar z boków obciąć i odłożyć. Wstawić ponownie do lodówki na 30 minut. Wyciąć okrąg o średnicy dna formy i położyć na cieście. Obciążyć grochem. Piekarnik nagrzać do 190 C i piec 15 minut. Wyjąć ciasto
Kuchnia PokoleńPrzepis na pełnoziarniste ciasto drożdżowe z jabłkami, cynamonem i kruszonką. Domowe, nieprzesłodzone, pulchniutkie i bardzo przyjemne ciasto. Nigdy nie piekłam takiego normalnego, domowego ciasta drożdżowego. Zresztą ja to nigdy nie piekę normalnych ciast, stąd pewnie nie zdziwi Was mój pomysł na pełnoziarniste ciasto drożdżowe ze zmniejszoną ilością cukru . Zainspirowałam się moją babcią, która piekła wspaniałe drożdżowce z owocami na każdą(...)czasach, gdy nie było jeszcze epidemii, ani nawet dyskontów, ani niedziel handlowych. A zaraz, teraz też nie ma niedziel handlowych… (!) Nie ważne. Zawsze wydawało mi się, że to ciasto to jakaś magia. Z drożdżami nigdy mi nie było po drodze, bo trzeba do nich czasu, cierpliwości i ciepła. Zupełnie jak do dzieci!). Ile można czekać? A, sorry, kiedyś piekłam
Dietologadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sernik z rosą to jeden z moich ulubionych typów sernika. Ma spód z kruchego ciasta, sernik jest bardzo wilgotny i sztywny a na wierzchu znajduje się bezowa pianka z kropelkami rosy, które wyglądają widowiskowo. Sernik ten jest świetnym sposobem na ciasto na święta, ale również na co dzień. Sernik z rosą jest smaczny już tego samego dnia(...)wystarczy, by był schłodzony. Smaczny jest również przez kolejne kilka dni przechowywany szczelnie zamknięty w lodówce. Inna nazwa tego ciasta to Sernik Rosa bądź Sernik Złota Rosa . Sernik z rosą – Składniki Sernik z rosą – kruche ciasto 1 całe jajko 1 żółtko 300 gram mąki pszennej 125 gram schłodzonego masła 40 gram cukru pudru łyżeczka proszku do pieczenia opakowanie
To Musisz WiedziećDrożdżówki z makiem Są pyszne, dużo lepsze niż z cukierni ido tego długo zachowują świeżość. Z przepisu uzyskamy 16 sztuk pięknych drożdżówek. Polecam! Składniki: Ciasto: 500g mąki 25g świeżych drożdży 200ml ciepłego mleka 50g cukru 1 jajko 1 żółtko 125g masła Nadzienie: 1 puszka masy makowej Dodatkowo: białko do posmarowania ciasta *** Przygotowujemy zaczyn z drożdży(...)odkładamy na kilkanaście minut do wyrośnięcia *** *** Masło roztapiamy i studzimy *** *** Mąkę wsypujemy do miski, dodajemy wyrośnięty zaczyn z drożdży, cukier, jajko, żółtko oraz przestudzone masło. Mieszamy i wyrabiamy ciasto dodając powoli pozostałe ciepłe (ale nie gorące) mleko. Najlepiej zagniatać ciasto za pomocą robota z hakiem *** *** Ciasto wyrabiamy, aż będzie miękkie i sprężyste, a następnie przykrywamy ściereczką i odstawiamy w ciepłe
Blog z ApetytemPrzepyszne wilgotne i puszyste ciasto drożdżowe połączone z karmelizowanymi jabłkami o smaku cynamonu i chrupiącą słodką kruszonką – połączenie doskonałe. Czas przygotowania: 120 min Czas pieczenia: 40 min Składniki: (na blaszkę 21×21 cm) Ciasto: 300 g mąki ok. 150 ml mleka 20 g świeżych drożdży 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego 30 g roztopionego(...)powinna być w tym momencie ciepła a nie gorąca, w przeciwnym razie drożdże zostaną sparzone i mogą później nie wyrosnąć. Dodaj żółtka utarte z cukrem i ponownie dobrze wymieszaj. Ciasto powinno utworzyć zwartą strukturę, jeśli tak nie jest dolej więcej ciepłego mleka. Dodaj roztopione i przestudzone masło. Wyrabiaj ciasto do uzyskania jednolitej i gładkiej konsystencji (ręcznie lub mikserem). Uformuj ciasto
Słodki BlogCiasto marchewkowe z orzechami , to idealne ciasto na jesienną słotę. Miękkie, lekkie i aromatyczne. Dzięki zawartości marchewki jest bardzo wilgotne. Chociaż dodaję dość dużo marchewki, jednak nie jest ona wyczuwalna w smaku, zdecydowanie przeważa zapach i smak przypraw korzennych . Dla osób, które nie są zwolennikami piernikowego smaku, zalecam ograniczyć ilość dodawanych przypraw. Można je zastąpić olejkiem arakowym lub aromatycznym whisky(...)Orzechy można zastąpić dowolnymi bakaliami . Ciasto marchewkowe jest bardzo łatwe w wykonaniu. Technika wykonania przypomina sposób przygotowania ciasta ucieranego . Gromadzimy składniki suche i mokr e. Mokre dodajemy do suchych , mieszamy do połączenia składników. Ważnym jest, aby marchewka była świeża i soczysta . Wtedy ciasto smakuje najlepiej. Marchewkę dodajemy do suchych składników jednocześnie ze składnikami mokrymi. Ciasto rośnie z lekką górką, jednak
SmartBake.pl