domu kilku łasuchów i mamy też dużo dżemu z poprzedniego roku, który trzeba wykorzystać, zrobiliśmy wspólnymi siłami rogaliki z dżemem wiśniowo-piernikowym. Trochę nietypowe wykonanie tych rogalików, ponieważ ciasto po wyrobieniu zanurza się w zimnej wodzie, jeżeli wypłynie, znaczy że ciasto można wałkować i robić rogaliki. Rogaliki są pyszne, puszyste, mięciutkie, lekko słodkie, maślane. Pamiętajcie, że dżem którym nadziewacie rogaliki(...)łyżki mąki (odjąć z tych 5 szklanek), jajka, wymieszać, odstawić na 10 min, aż zacznie pracować. Do dużej miski wsypać resztę mąki, dodać drożdże, sól. Wyrabiać tak długo, aż ciasto będzie gładkie i lśniące (u mnie hakiem do drożdżowego trwa to około 20 min na prędkości od 1 do 3), dodać masło, znów wyrobić do połączenia. Ciasto przełożyć na czystą
moj przepis namojprzepisna.pl | Drożdżowe na twarogu Powrót to drożdżowego, które moja rodzina uwielbia. Tym razem ciasto z dodatkiem twarogu, przeszukałam pół internetu i na żadnym blogu nie znalazłam przepisu na drożdżowe z dodatkiem twarogu, więc postanowiłam przepis stworzyć sama :-). Ciasto drożdżowe z dodatkiem twarogu jest odrobinkę cięższe, troszkę bardziej zbite, ale nadal puszyste, wilgotne, pyszne, pachnące, poczciwe drożdżowe. Sera nic nie czuć(...)ciasto długo pozostaje świeże, nie czerstwieje na drugi dzień, nie obsycha, nie kruszy się. U mnie dodatkowo z kruszonką i owocami. Możecie użyć dowolnych owoców: jagód, malin, truskawek, rabarbaru, śliwek, wiśni, czereśni czy jabłek, mogą być też owoce z kompotu, tylko dobrze odsączone. Składniki na formę 24 cm na 34 cm: 400 gr mąki pszennej tortowej 125 ml ciepłego mleka
moj przepis namojprzepisna.pl | Chlebek dyniowo – pomarańczowy Od dawna chciałam upiec jakieś ciasto z dynią, szukałam i szukałam, aż w końcu znalazłam ciasto które w 100% spełnia moje oczekiwania. Jest bardzo aromatyczne, wilgotne, mało słodkie, banalnie proste i nie może się nie udać. Taki właśnie jest Chlebek dyniowo – pomarańczowy. Przepis, lekko zmodyfikowany pochodzi z blogu p. Agnieszki Maciąg. Jeżeli macie malakser(...)przyda wam się podczas przygotowywania tego ciasta, a jeżeli nie macie malaksera to użyjcie blendera czy zwykłego miksera. Składniki na keksówkę 35 na 12 cm: 1/2 szklanki cukru brązowego nierafinowanego 1/2 szklanki oleju 2 jajka 250 g puree z upieczonej dyni skórka otarta z niewoskowanej, wyszorowanej i wyparzonej pomarańczy 2 garści orzechów włoskich* 1 i 1/2 szklanki mąki z pełnego
moj przepis naBorówkowy raj to sposób na wykorzystanie nieudanego ciasta, zakalca , który przypadkiem może trafić nam się w kuchni Pyszne owocowo-czekoladowe ciasto. Nikt nawet nie będzie podejrzewał, że to była sytuacja awaryjna Do przygotowania borówkowego raju będziemy potrzebować 2 tortownic, lub tortownicy i rantu cukierniczego. Jedna tortownica o wymiarach 26 cm, a druga o 28 cm. Zaczynamy od przygotowania spodu(...)masła 2 szklanki pokruszonego ciasta, ciasteczek. Masło rozpuszczam i dodaję do niego pokruszone ciasto, całość mieszam. Na dno większej tortownicy kładę papier do pieczenia, tortownicę zamykam (tak, żeby reszta papieru, która wystaje poza dno, była na zewnątrz, nie na bokach tortownicy). Do tortownicy wykładam masło z ciastem i ugniatam na całej powierzchni. Tortownicę wstawiam do lodówki. W tym czasie przygotowuję
Słodki sentymentadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Orzechowa dama bez pieczenia to bardzo smaczne i szybkie w przygotowaniu ciasto. Deser ten jest mocno uzależniający, dlatego przed jego przygotowaniem, zastanówcie się, czy warto, ponieważ na pewno nie skończycie na jednym kawałku! Orzechowa dama to super proste ciasto, inspirowane nieco ciastem 3 bit . Deser ten przygotowuje się bardzo łatwo i sprawnie, a co najważniejsze nie wymaga(...)pieczenia, co jest ogromną zaletą. Zauważyłam, że większość z Was, tak jak ja bardzo lubi ciasta bez pieczenia, dlatego też postaram się, aby na moim blogu pojawiało się ich jeszcze więcej. Ciasto orzechowa dam a składa się z warstwy herbatników, które posmarowane są słodką masą kajmakową, kolejnej warstwy herbatników, na której ląduje masa budyniowa. Ona zaś przykryta jest ciemnymi herbatnikami
Przepiski.plPieczenie ciast na świąteczny stół sprawia mi wiele radości. Szczególnie uwielbiam zapach świeżo upieczonego ciasta drożdżowego. Coś niesamowitego. Kto lubi ten wie, o czym piszę. Mam dla Was słodką propozycję na bardzo puszystą babkę drożdżową z bakaliami i cytrynowym lukrem. Jest przepyszna. Polecam Wam wypróbować mój przepis. Obserwuj mój profil na INSTARAMIE SKŁADNIKI na keksówkę o wymiarach: 27x8 cm 500g(...)mąki pszennej tortowej 50g świeżych drożdży 2 łyżki cukru + 1 łyżeczka do przygotowania rozczynu szczypta soli 50g masła 240 ml letniego mleka 1 jajko + żółtko do posmarowania ciasta 3 łyżki suszonej żurawiny 2 łyżki rodzynek 1 łyżka kandyzowanej skórki z pomarańczy Dekoracja: Lukier: cukier puder + sok z cytryny Kandyzowana skórka z pomarańczy PRZYGOTOWANIE babki drożdżowej: Do dużej miski przesiać
kulinarnyJaPołowa lutego za nami a w mojej piwniczce jeszcze stoi jeszcze kilka skrzynek z jabłkami. Na bieżąco je więc wykorzystuję. Dziś zapraszam na łatwe i bardzo smaczne ciasto na kefirze. Ciasto na kefirze to ciasto dla miłośników ciast mokrych i soczystych. Moje jest z jabłkami, ale każde inne owoce się tu dobrze sprawdzą. Polecam :) Składniki ( na blaszkę 25x36(...)szklanka kefiru - 1/2 szklanki oleju - 3 szklanki mąki - 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 6 większych jabłek - 2 łyżeczki cukru cynamonowego lub cynamonu Wykonanie Wszystkie składniki na ciasto powinny mieć temperaturę pokojową. Jajka miksuję z cukrami na puszystą masę. Do masy dodaję kefir, olej i przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Całość mieszam łyżką, krótko, ale dokładnie. Ciasto przekładam
Kuchnia z widokiem na ogródKeto ciasto z pianką wiśniową Keto ciasto z pianką wiśniową na przywitanie Nowego Roku Przyznacie, że taka okazja wymagała specjalnej oprawy… W tym roku nawet bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Pełni nadziei na lepsze witaliśmy bowiem Nowy Rok oczekując poprawy. Poprzeczka nie jest wysoka – po prostu fajnie byłoby, gdyby świat wrócił do normalności, którą znamy sprzed wybuchu pandemii koronawirusa… Tylko tyle(...)podważyły sens mojego życia… Jestem więc skłonna wrócić do męczących dojazdów do biura, aby w zamian za to mieć z powrotem możliwość nieskrępowanego poruszania się po świecie… Pijane keto ciasto idealne na Karnawał Ciasto, które tu widzicie jest więc czymś więcej niż tylko kawałkiem – bardzo smacznego bądź co bądź – jedzenia… Jest uosobieniem naszych pragnień i pewnego rodzaju talizmanem, który
Modern Cave Girlsuper kruche – wystarczy, że chwycimy je zbyt mocno w ręku i już się sypią na kawałeczki. Powinny też mieć mnóstwo mniejszych i większych purchli, które wskazują, że ciasto było dobrze zbite i odpowiednio się napowietrzyło. Uderzanie wałkiem w ciasto to chyba mój ulubiony etap przygotowywania faworków – fantastyczna metoda na wyładowanie się 😉 Zdecydowana większość faworków, które są do kupienia(...)sklepach i cukierniach, niestety w ogóle nie przypomina tych, które jadam w domu. Sklepowe faworki są najczęściej grube, płaskie (tak jakby w ogóle zapomniano o biciu ciasta), a w opakowaniu z nimi znajdziemy więcej cukru pudru niż samych chruścików. Dlatego zachęcam Was gorąco do przygotowania faworków w domu. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na słodkości znajdziesz w zakładce CIASTO Smażenie
Na-talerzu.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Nazwa ciasta góra lodowa wywodzi się od pionowo ułożonych ciasteczek biszkoptowych, polanych czekoladą, co przypomina prawdziwą górę lodową. Ciasto jest bardzo smaczne i ciekawie się prezentuje. Składa się z biszkopta, masy budyniowej, bezy orzechowej, ciasteczek biszkoptowych i polewy. Ciasto jest słodziutkie i jednocześnie delikatne w smaku. Idealne na różne okazje takie jak imieniny, urodziny, a także(...)święta. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto góra lodowa . Jeśli chcecie pozytywnie zaskoczyć swoich gości, ciasto góra lodowa będzie idealnym wyborem. Jest mega smaczne i ciekawie wygląda. PRZEPIS NA CIASTO GÓRA LODOWA (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki BISZKOPT 4 jajka 80 g mąki 60 g skrobi ziemniaczanej 120 g cukru 2 łyżki wody MASA BUDYNIOWA
Przepiski.plKeto ciasto z pianką wiśniową Keto ciasto z pianką wiśniową na przywitanie Nowego Roku Przyznacie, że taka okazja wymagała specjalnej oprawy… W tym roku nawet bardziej niż kiedykolwiek wcześniej. Pełni nadziei na lepsze witaliśmy bowiem Nowy Rok oczekując poprawy. Poprzeczka nie jest wysoka – po prostu fajnie byłoby, gdyby świat wrócił do normalności, którą znamy sprzed wybuchu pandemii koronawirusa… Tylko tyle(...)podważyły sens mojego życia… Jestem więc skłonna wrócić do męczących dojazdów do biura, aby w zamian za to mieć z powrotem możliwość nieskrępowanego poruszania się po świecie… Pijane keto ciasto idealne na Karnawał Ciasto, które tu widzicie jest więc czymś więcej niż tylko kawałkiem – bardzo smacznego bądź co bądź – jedzenia… Jest uosobieniem naszych pragnień i pewnego rodzaju talizmanem, który
Modern Cave GirlMakowe ciasto tortowe ze śmietankową masą budyniową z dodatkiem białej czekolady oraz dżemem z czarnej porzeczki. Składa się ono z dwóch blatów makowych przygotowanych z gotowej masy makowej z dodatkiem kaszy manny oraz mąki ziemniaczanej. Bez dodatku mąki pszennej. Tak przygotowane blaty są dość wilotne i mają intensywny makowy smak. Masa budyniowa z dodatkiem gotowego budyniu śmietankowego oraz białej czekolady(...)jest kwestią gustu i masę można dopasować pod siebie dodając więcej cukru. Upieczone blaty makowe przełożone są słodką masą budyniową oraz kwaśnym dżemem z czarnej porzeczki, który równoważy słodycz ciasta. Wszystkie składniki komponują się idealnie, dzięki temu ciasto smakuje znakomicie! Całe ciasto jest dość proste w przygotowaniu i nie zajmuję dużo czasu, więc świetnie sprawdzi się zarówno jako tort
Kuchnia MagdaLenyTaki makowiec z kratką potrafi obudzić wiele wspomnień Tradycyjny, na kruchym cieście, z dodatkiem kaszy manny. Prosty, pyszny skład, do tego kruche ciasto i gotowe. Składniki na kruche ciasto: 500 g mąki 4 żółtka 220 g masła 2 łyżki cukru pudru 1 szczypta soli Z podanych składników zagniatam ciasto. ¼ ciasta odkładam, a resztę rozwałkowuję na wielkość blaszki. Blaszkę(...)wykładam papierem do pieczenia i umieszczam w niej rozwałkowane ciasto (ciasto można rozwałkować bezpośrednio na papierze do pieczenia i całość przenieść do blaszki. Uniknie się wtedy niewygodnego przekładania ciasta ze stolnicy do blaszki ). Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 20 minut. W tym czasie przygotowuję masę makową. Składniki na masę makową: 4,5 szklanki suchego maku mielonego
Słodki sentymentSienie ma swój własny sekretny przepis, warto więc wypróbować je w kilku miejscach. W Toskanii są tradycyjnym świątecznym przysmakiem serwowanym z Vin Santo. 3. Panforte di Siena – tradycyjne ciasto, a raczej słodki bakaliowy placek o gęstej i zwartej strukturze. “Panforte di Siena” to rodzaj piernika, składa się z orzechów, suszonych i kandyzowanych owoców, mąki, masła i przypraw(...)korzennych. Wszystkie składniki łączy się ze sobą, a po upieczeniu posypuje obficie cukrem pudrem. 4. Torta Pistocchi – kremowe, gęste i bardzo wilgotne ciasto czekoladowe Główne składniki ciasta to ciemna czekolada, kakao i śmietanka. 5. Torta Mantovana – tradycyjne włoskie ciasto, które pochodzi z Prato. Składnikami deseru są mąka, jaja, masło, cukier, skórka cytryny, migdały i orzeszki piniowe
Tajemnice Smaku