ciasto - 162020 przepisów (strona:391/10802)

Chałwowe bułeczki francuskie 160

Podobne ciasto, choć wyrabiane z oliwą, znane było już w starożytnej Grecji i Rzymie. Także na Bliskim Wschodzie istnieją podobne wyroby cukierniczne (np. bakława). Niewykluczone, że we Francji ciasto francuskie znane było już w średniowieczu, choć pierwszy dokładny przepis na pâte feuilletée pojawił się w książce kucharskiej wydanej ok. 1650 roku. W Polsce ciasto francuskie znane jest co najmniej(...)XVIII wieku, wspomina o nim Jędrzej Kitowicz w Opisie obyczajów za panowania Augusta III. Na Kaszubach kultywowana jest legenda, zgodnie z którą miejscowe ciasto, zwane listkowym, zostało upowszechnione w skali światowej przez Francuzów wizytujących Gdańsk pod wodzą Napoleona Bonaparte w roku 1807. Z ciasta francuskiego – Chałwowe bułeczki francuskie. Składniki na 16 bułeczek: - 2 opakowania ciasta francuskiego

mojewypiekiinietylko
Pumpkin pie 173

ekologicznych dyń, więc ponownie zabrałam się do dzieła. Tym razem zaplanowałam marynowane kulki dyniowe, ale chodził za mną od dawna amerykański Pumpkin pie czyli tradycyjne ciasto dyniowe . Buszowałam więc po amerykańskich blogach kulinarnych, aby znaleźć jakiś fajny przepis na masę dyniową. W końcu wymyśliłam sobie swoją wersję pumpkin pie na bazie rewelacyjnego(...)kruchego ciasta. Przepis na to ciasto już od dawna gościł w moim zeszycie ale nie miałam okazji go przetestować, bo miałam inne swoje ulubione. Nowe ciasto ma proporcje 3:2:1 czyli 300 g mąki, 200 g masła i 100 g cukru pudru plus dwa żółtka. Młody stwierdził, że to przepis podstawowy

To co kocham
Piernik staropolski 362

Pierwszy raz upiekłam w zeszłym roku i przepadłam. Zaraz po cieście miodowo-serowym , to był mój świąteczny ulubieniec. W tym roku byłam pogodzona z tym, że go nie będzie. Wszak nie mamy przechowalni, bo w końcu wyremontowaliśmy pokój Frania, który służył za komórkę, graciarnię, skład rzeczy niepotrzebnych, a w czasie Świąt Bożego Narodzenia - za chłodnię. A szkoda mi było zajętego(...)miejsca w normalnej lodówce. Zapomniałam jednak, że mam strych! Z idealną temperaturą na przechowanie tego ciasta przez najbliższe cztery tygodnie.  W internecie, w tym na wielu blogach, a może przede wszystkim na blogach właśnie, przepisów jest tysiąc. Przejrzałam kilka i doszłam do wniosku, że nie różnią się one znacząco. Przygotowując swój piernik, bazowałam na tym i tym przepisie. Natomiast

bistro mama
Piernik długo dojrzewający, przygotowanie trzy i pół tygodnia wcześniej 216

synowej mamusi. Ten przepis w ich rodzinie jest od dawna i co roku cała rodzina się nim zajada. Nie mam jeszcze zdjęcia końcowego, ponieważ dopiero dzisiaj go rozrobiłam. To ciasto musi dojrzewać trzy tygodnie w lodówce. Zachęcam do przygotowania ze mną tego piernika. Zaczynamy !!!!!! Piernik jest super, polecam. Grażynka dziękuję. Z tego ciasta również można upiec pierniczki. Do garnuszka dodać(...)ostygnięcia. Żółtka z solą lekko ubić. Sodę rozmieszać w mleku i dodać do jajek. Mąkę wsypać do dużej miski, dodać masę mleczną. Dodać ostudzoną masę z miodem, dokładnie wyrobić ciasto. Przykryć folią aluminiową i wstawić do lodówki na 3 tygodnie. Po trzech tygodniach ciasto podzielić na równe 3 części. Upiec wszystkie trzy części ciasta w takiej samej blaszce wyłożonej papierem

Kuchnia Pokoleń
Tort czekoladowy z sernikiem dyniowym 325

Tort ten to połączenie czekoladowego ciasta z pieczonym sernikiem z dodatkiem dyni hokkaido. Wszystko to przełożone kokosowy krem z dodatkiem białej czekolady, który łączy ze sobą wszystkie smaki. Bardzo smaczny, wilgotny i nie za ciężki. CIASTO CZEKOLADOWE: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1/3 szklanki kakao 2 jajka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego(...)mleczka kokosowego 3 łyżki wiórków kokosowych 200 g czekolady białej 1/3 szklanki cukru 2 szklanki śmietanki kremowej 30% 4 łyżeczki żelatyny 1/4 szklanki zimnej wody DEKORACJA: 100 g ciasta czekoladowego 1 łyżka likieru czekoladowego 50 g czekolady gorzkiej wiórki kokosowe czekolada gorzka temperowana Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao, proszkiem do pieczenia

https:KKuchniaMniam
Ciasto na niedzielę szybkie i łatwe #13 Rustykalna tarta z gruszkami i miodem 158

Szybkie i łatwe ciasto na niedzielę Szybkim ciastem na ten weekend będzie ekspresowa tarta z gruszkami i miodem. Mało składników, mało przygotowań, a bardzo szybki i bardzo smaczny efekt. Często robię przeróżne ciasta z kremem, bo po prostu takie zjadane są u nas najchętniej. Ale czasami przyjdzie ochota na coś bardzo klasycznego, jak na przykład jabłecznik czy sernik. Tarta, którą(...)dziś prezentuje to nic innego jak ciasto kruche z gruszkami i miodem w środku. Jak dla mnie jest to jedna z klasycznych propozycji, która będzie smakować większości. Oczywiście gruszki można zastąpić np. jabłkami, ale uwierzcie, że dodatek miodu oraz cynamonu świetnie tu współgra. Ciasto wychodzi idealnie kruchutkie, moje zmiękło odrobinę pod samymi gruszkami, ale to chyba dlatego, że nie żałowałam

Relaxtime
CIASTO DROŻDŻOWE Z ŻURAWINĄ I KOKOSOWĄ KRUSZONKĄ 144

Żurawiny teraz pod dostatkiem na straganach, dlatego podrzucam Wam przepis na przepyszne ciasto drożdżowe z tymi rubinowymi kuleczkami w roli głównej oraz kokosową kruszonką. Jest to przepis , który już jest na blogu w wersji z jabłkami  i według mnie jest to receptura doskonała! Ciasto przepięknie rośnie, jest idealnie puszyste, a przy tym lekko wilgotne(...)kruszonką smakuje wspaniale, a zapach roznoszący się po domu podczas pieczenia to istny raj dla zmysłów... :)  Kokos i żurawina to duet doskonały, dlatego jeśli nabierzecie ochoty na to ciasto poza sezonem, koniecznie użyjcie mrożonej żurawiny :) Mówię Wam, takie ciasto warto jeść przez cały rok!   SKŁADNIKI: 650 g mąki pszennej tortowej 12 g suchych drożdży (1,5 opakowania

Słodko-Słony Świat Ilony
Drożdżówka ze śliwkami i kruszonką 182

Najlepsza jesienna zawijana drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. To zakręcone ciasto ze śliwkami jest tak smaczne, że błyskawicznie zniknęło. Ciasto drożdżowe oczywiście bazuje na przepisie na uniwersalnym przepisie na Crazy Dough , z którego namiętnie tworzę słodkie i wytrawne wypieki. Piotrek stwierdził, że ta zawijana drożdżówka ze śliwkami jest lepsza od jego ciasta ucieranego ze śliwkami i kruszonką. Ciasto jest ułożone(...)spiralnie w tortownicy, a pomiędzy wałki z ciasta drożdżowego włożone zostały połówki śliwek, a na wierzchu jest pyszna kruszonka. Każda pora roku ma swoje sezonowe hity, w lecie uwielbiam drożdżówki z jagodami i serem i ciasto z rabarbarem , ale we wrześniu na stole do kawy króluje zakręcona drożdżówka ze śliwkami i kruszonką. Jak przygotować pyszną zawijaną drożdżówkę ze śliwkami

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Regionalne Smaki - LISTOPAD. ZAPROSZENIE 106

zapraszam do upieczenia Piroga Biłgorajskiego. Potrawa została wpisana na Listę Produktów Tradycyjnych województwa lubelskiego . Piróg biłgorajski, to wytrawny wypiek z kaszy gryczanej, zmieszanej z ziemniakami, serem i skwarkami owinięty ciastem krucho-drożdżowym lub upieczony bez ciasta, czyli bez skórki i  wtedy będzie to piróg ,,łysy". Przepis będziemy publikować 26  listopada 2015 r. (czwartek) o godz(...)tłustego twarogu 3/4 szkl . kwaśnej śmietany (22%) 100 g skwarków z boczku (lub słoniny) 1 łyżka suszonej mięty 1 łyżka pieprzu ziołowego sól i czarny pieprz do smaku Składniki ciasta: 500 g mąki pszennej (u mnie 200 g mąki pełnoziarnistej + 300 g mąki typ 650) 200 g masła 40 g świeżych drożdży 200 ml kwaśnej śmietany (22%) 3 jajka

Codziennik Kuchenny
Domowy kopiec kreta 306

Każdy chociaż raz w życiu musi zrobić kopiec kreta ! Ten i inne przepisy znajdą Państwo również w menu głównym Domowy kopiec kreta Kopiec kreta pełen bitej śmietanki Składniki ciasto: 1,5 szklanki mąki 100 g masła 4 łyżki stołowe kakao 1 ½ szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody ½ szklanki cukru 1 łyżeczka cukru waniliowego   Składniki(...)theme-font:minor-latin; mso-hansi-font-family:Calibri; mso-hansi-theme-font:minor-latin; mso-fareast-language:EN-US;} Przygotowanie ciemnego biszkoptu: Za nim zabierzemy się za przygotowania ciasta włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 o C. Masło rozpuszczamy w rondelku na małym ogniu, do całkowitego rozpuszczenia. Po rozpuszczeniu masło studzimy do temperatury pokojowej. Do miski wsypujemy: mąkę, proszek

Sprawdzone przepisy kulinarne
Ciasto fasolowe z bananem i daktylami 250

Chyba wszyscy kochamy słodkie ciasta, prawda? Ten cudowny wynalazek pozwala nam zapomnieć na chwilę o tym, co dobre dla naszego zdrowia, na rzecz tego, co dobre dla naszego podniebienia. Ale zaraz zaraz, chwila! Wcale nie musi tak być! Przedstawiam Wam przepyszne i proste ciasto fasolowe, bez mąki i tłuszczu, oparte na naturalnych składnikach. Zakładamy fartuszki i pieczemy! Aha, całość najlepiej(...)wychodzi po rozdrobnieniu w maszynce do mięsa lub robocie kuchennym/malakserze, ponieważ im lepiej rozdrobnimy fasolę, tym lepszą konsystencję będzie miało gotowe ciasto. Lista zakupów (ilość składników na typową, okrągłą foremkę): 2 puszki czerwonej fasoli 2 dojrzałe banany 3 jajka 15 daktyli suszonych (bez pestek) 8 łyżek ciemnego kakao ½ tabliczki gorzkiej czekolady 2 łyżeczki cynamonu 1½ łyżeczki sody oczyszczonej Szczypta soli

Proste-przepisy.pl
Domowe pieczywo. Bułki pszenne 184

Przepis na domowe pieczywo – Bułki pszenne z uniwersalnego ciasta do wszystkiego, które od kilku tygodni wykorzystuję do wszelakich domowych wypieków. Przepis na to ciasto znalazłam na blogu Beaty Stare gary , a ona ma je z bloga Kitchen Nostalgia . W oryginale ciasto nazwano Crazy Dough for Everything, czyli zwariowane ciasto do wszystkiego. Wypróbowałam je już w kilku przepisach, które niedługo(...)się na blogu i faktycznie sprawdza się idealnie, przede wszystkim w wytrawnych wypiekach, typu paluchy a’la pizza , czy bułki faszerowane serem mozzarella i suszonymi pomidorami. Podstawową zaletą tego ciasta jest fakt, że z ciasta można formować pieczywo zaraz po wyrobieniu, oraz to że można je przechowywać w lodówce do 3 dni, oraz mrozić. Ciasto jest warte polecenia, gdyż domowe

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Drożdżowe rogaliki z marmoladą i budyniem 163

dwojaki sposób- połowa była z budyniem, druga połowa z marmoladą. Pewnie spytacie które smaczniejsze? Ciężko byłoby zdecydować. Musicie je zrobić i sami odpowiedzieć sobie na to pytanie ;) Ciasto na te rogaliki różni się od innych małym szczególikiem... masło nie dodajemy podczas wyrabiania ciasta, a dopiero, gdy wyrośnie- przed samym formowaniem rogalików. Sprawia to, że są one nie tylko(...)drobne rogaliki, które zmieściłyby się nawet w rączce małego dziecka. No i się udało :) Gorąco polecam!       Składniki: (na ok. 30-35 sztuk)   Ciasto: 400 g mąki pszennej szczypta soli 2 jajka 25 g świeżych drożdży 170 ml ciepłego mleka 80 g cukru 1 op. cukru waniliowego (16 g) 1 łyżeczka spirytusu 1 łyżka

Nastoletnie Wypiekanie
Tarta na kruchym cieście z budyniem i owocami 113

lubi pysznego ciasta kruchego z kremem i masą owoców na górze? Chyba jedno z lepszych ciast, idealne na spotkanie ze znajomymi przy kawie czy rodzinny obiad. Jako, że tnę kalorie, użyłam jedynie budyniu. Jeśli lubicie lub przyzwyczajeni jesteście do cięższych kremów, użyjcie do budyniu masła. Czyli czekamy aż budyń ostygnie. W misce miksujemy masło na puch i dokładamy po łyżce(...)budyń, cały czas miksując. Tradycyjnie, użyjcie owoców sezonowych. Możecie również na górę wylać galaretkę. Ja to ciasto robiłam na wyjeździe letnim, gdzie nie było tradycyjnej formy do pieczenia tarty, więc ta tarta nie ma charakterystycznych „ząbków” na brzegach. Ogólnie zachęcam, aby nie ograniczać się z gotowaniem do własnej kuchni;) Jeśli prowadzisz bloga, to wiesz pewnie, że czasem trudno

Mieszam w Garnku
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 246

Quiche Lorraine – czyli Placek lotaryński lub Tarta Lotaryńska to wytrawny placek ze słonego ciasta kruchego z farszem z duszonych porów, cebuli, chudego boczku, przyprawiony odrobiną sera Gruyère. „Wyśmienite danie”, „boskie”, „przepyszne”, „Mhmm” – to były komentarze konsumujących :) Nic dodać, nic ująć. Quiche Lorraine zasmakuje wszystkim, a szczególnie męskiej części :) Poniższy przepis(...)niego chrupiące skwarki. Raz, z braku czasu pominęłam ten etap i zamiast chrupiących skwarek użyłam boczku nie dość dobrze wytopionego i miękkiego, co wpłynęło później na smak placka. Składniki ciasta kruchego: 250 g mąki pszennej 125 g zimnego masła szczypta soli 1 jajo 1 łyżeczka soku z cytryny   Składniki farszu do Quiche Lorraine: 150 g boczku bez skóry

Moja Delicja