Lubicie cukinię w wypiekach? Ciasto cukiniowe to jedno z moich ulubionych ucieranych ciast. Cukinia jest neutralna w smaku ale sprawia, że ciasto jest bardzo wilgotne, a przy tym bardzo ładnie się prezentuje. Jest to typowe ciasto ucierane, a jak ciasto ucierane to koniecznie na maśle. Ciasto cukiniowe robię białe na przemian z czekoladowym . Prawie zawsze dodaję jakieś sezonowe owoce. Piekłam(...)cukiniowe z ananasem. Lubię ciasto z cukinią i figami . W sezonie na jagody zawsze piekę czekoladowe z cukinią i jagodami. Nie…Nie sądzę, że cukiniowe ciasto kiedykolwiek mi się znudzi. Zapraszam więc na kolejny przepis na ciasto cukiniowe z borówką amerykańską. Ciasto cukiniowe Składniki: 100 g masła 2 jajka, duże 150 g trzcinowego cukru 75 g cukru 2 łyżki
codojedzeniaPamiętacie z dzieciństwa lub późniejszego okresu proste ciasto o nazwie Domek Baby Jagi lub Chatka Puchatka? W moim dzieciństwie był to Domek Baby Jagi, bo o Puchatku mało kto wtedy jeszcze wiedział. Ciasto robiło się na podstawie z herbatników, które przekładało się masą serową a następnie składało w trójkąt. No i teraz przyznam się, że ten sernik bazuje właśnie(...)okręgu tortownicy. Masa też na bazie sera, za to z małą ilością cukru i tłuszczu. Do tego powtykane tu i ówdzie malinki Jeśli nie jesteście przekonani do tego ciasta, to jest to najszybciej znikające ciasto w moim domu. My jadamy je w wersji bez polewy, bo jest ciut za słodkie, ale goście często sięgają po dodatkowe porcje. Tak, tak, poniosło
Mieszam w Garnkumąki pszennej 20 g kakao szczypta soli 1 jajko W misce lub na stolnicy umieszczamy wszystkie składniki. Mąkę, cukier puder i kakao przesiewamy. Szybko zagniatamy ciasto. Jeśli ciasto będzie się bardzo lepić, to dodajemy trochę mąki (1-2 łyżki). Gotowe ciasto owijamy w folę spożywczą i wkładamy do lodówki(...)godziny. Schłodzone ciasto rozwałkowujemy na podsypanej mąką stolnicy, na grubość ok 3 mm. Wycinamy koła trochę większe od średnicy foremki. Ciasto przekładamy do wysmarowanych masłem foremek i wylepiamy je. Widelcem nakłuwamy ciasto, dno i boki do 1/2 wysokości foremki. Tartaletki pieczemy ok 15-18 minut w temperaturze 180ºC (bez termoobiegu). Wyciągamy
Słodki PomysłDokładnie wychodzi 10 bardzo dużych bułek, ale można oczywiście zrobić je odrobinę mniejsze. Polecam serdecznie Bułki drożdżowe z owocami, serkiem i kruszonką Składniki na 10 bardzo dużych bułek: Ciasto drożdżowe: – 500 g mąki pszennej – 250 ml mleka – 40 g drożdży świeżych – 1 jajko – 125 g cukru – 70 ml oleju rzepakowego Nadzienie serowe(...)cukru pudru – łyżka mąki pszennej – około 250 g dowolnych owoców Kruszonka : – 50 g zimnego masła – 100g mąki pszennej – 50 g drobnego cukru Zaczynamy od ciasta drożdżowego. Mleko podgrzewam delikatnie w mikrofali tak żeby było ciepłe. Przelewam je do docelowej misy w której będę później robić ciasto. Dorzucam łyżkę mąki i łyżkę cukru oraz pokruszone drożdże
RelaxtimeSezon jagodowy w pełni, zatem czas na drożdżowe ciasto z jagodami. Nie ukrywam, ze drożdżowe ciasta to mój absolutny faworyt, nie tylko najsmaczniejsze, bardzo podzielne to także najzdrowsze ze wszystkich ciast. Dzisiejsze jest wyjątkowe - to jedna wielka, puchata, maślana drożdżówka z chrupiącą kokosową kruszonką. Ciasto drożdżowe jest bardzo proste do przygotowania, bo bez konieczności sporządzania zaczynu drożdżowego. Po prostu mieszam(...)świeże drożdże z łyżką mleka, by je upłynnić i łączę z resztą składników. Odkąd podejrzałam ten sposób nie używam już ulubionych jeszcze do niedawna drożdży instant. Ciasto robi wrażenie, bo jest bardzo wysokie. Nie spogladam już zazdrosnym okiem na mistrzowskie wypieki z cukiernii, bo sama je potrafię upiec. Ty też upieczesz je bez trudu, wystarczy tylko zaopatrzyć się w dość
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Tarta czekoladowa z truskawkami to połączenie kakaowego ciasta kruchego, czekoladowej masy budyniowej i truskawek. Wnętrze tarty, dzięki połączeniu ugotowanego budyniu z jogurtem greckim, jest kremowe i rozpływa się w ustach. Truskawki idealnie przełamują czekoladowy smak całości wypieku. Tartę można przygotować w formie o średnicy 21cm . Tarta czekoladowa z truskawkami Składniki: CIASTO KRUCHE 200g mąki pszennej 100g masła 60g cukru pudru(...)żółtko 1-2 łyżki zimnej wody szczypta soli MASA BUDYNIOWA 400ml mleka 200g jogurtu greckiego 50g gorzkiej czekolady 40g cukru 1 opakowanie budyniu czekoladowego (bez cukru) 300g truskawek Wykonanie: CIASTO KRUCHE - składniki na ciasto powinny być z lodówki - mąkę przesiać z cukrem pudrem i kakao, składniki suche dokładnie ze sobą wymieszać - dodać posiekane na mniejsze kawałki zimne masło, szczyptę soli
Smakołyki BerenikiDziś zapraszam Was na pyszny sernik z brzoskwiniami w czekoladowym cieście . Zachęcam do pieczenia Dla nas połączenie idealne – delikatny sernik otulony czekoladowym ciastem i kawałki owoców. Pyszne, proste w przygotowaniu ciasto, które cieszy nie tylko smakiem, ale też i wyglądem. Idealne do codziennej kawy lub herbaty, jak również na przyjęcie. Spróbujcie. Do przygotowanie ciasta wykorzystałam produkty firmy Emix(...)Składniki: (na prostokątną blaszkę) Na ciasto: 4 jajka M 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia – u mnie Emix 1 kostka margaryny (250 g) 3 łyżeczki cukru wanilinowego – u mnie Emix 5 łyżek wody 3 łyżki kakao – u mnie Emix 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej mała szczypta soli Na warstwę serową: 4 jajka
Słodkie okruszkiCiasto zostawiane samopas na całą noc w lodówce - samo się robi :) Znaczna część moich popisów cukierniczych hołduje zasadzie: ma być prosto, szybko i smacznie! Zapomnieć chcę o górze "garów" do zmywania oraz długim i mozolnym pobycie w kuchni. Nadal jednak wymagam smacznego i satysfakcjonującego efektu końcowego pieczenia :) Wszystkie te założenia w 200% spełnia moje popisowe ciasto drożdżowe bez wyrabiania(...)samo się robi ! Nie wymaga do wyrabiania miksera, wystarczy jedynie zamieszać całość łyżką . Piekłam już je kiedyś w bardziej pomarańczowej wersji, z dodatkiem świeżej oraz kandyzowanej skórki z pomarańczy: Ciasto drożdżowe na noc bez wyrabiania . Tym razem postawiłam na dodatek świeżych owoców. A że sezon na jagody właśnie zawitał w kalendarzu, postanowiłam rozpocząć go z przytupem, ciastem z jagodami
Grunt to przepis!Ciasto jogurtowe z truskawkami – to puszyste, a jednocześnie idealnie wilgotne ciasto z pysznymi, sezonowymi owocami :) Ja się w nim zakochałam od pierwszego kęsa! :) Wypróbujcie koniecznie! :) @media (min-width:800px){ .ads-right .adsbygoogle, .ads-right {max-height:310px;} } @media(max-width:400px) { .ads-right {margin:10px;clear:both;float:none;width:100%;text-align:center;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto(...)right .adsbygoogle {width:auto;width:330px;} } @media(min-width:1201px) { .ads-right {margin:10px;float:right;clear:right;} .ads-right .adsbygoogle {width:auto;width:380px;} } (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto jogurtowe z truskawkami – Składniki: ok. 300g truskawek 2 szklanki mąki pszennej tortowej (ok. 300g)(*szklanka=250ml) 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka cukru zwykłego (ok. 230g) (*szklanka=250ml
Kulinarne Przebojekwantowa , nie potrzeba być tu geniuszem i specjalistą. Ale garść użytecznych trików w tym temacie zawsze się przyda i pomoże uzyskać smaczny efekt. Złote zasady idealnych naleśników : Zastosowanie w cieście tylko mleka nie jest wskazane , gdyż naleśniki wyjdą wtedy twarde. Należy dodać również wodę (zwykła "kranówa" lub gazowana) - najlepiej w proporcji 1:1. Do ciasta warto dodać kilka łyżek oleju(...)wtedy naleśniki nie będą przywierać do dna patelni. Przesiewanie mąki przez sito do ciasta ma na celu nie tylko pozbycie sie grudek, ale wpływa również na puszystość naleśników, bo w ten sposób mąkę napowietrzamy Ciasto musi mieć jednolitą konsystencję gęstej, ale wciąż płynnej śmietany . Do smażenia najlepiej używać średniej wielkości patelni - u mnie o średnicy 26cm - o niskich brzegach
Grunt to przepis!Lubicie ciasta z makiem ? a ciasta kakaowe? a może tak dołączyć biszkopty , powidła śliwkowe i powstanie nam "Ciasto wyśmienite" ?. 3 ciasta w 1. Wbrew pozorom przygotowanie ciasta zajmuje mało czasu. Wystarczy tylko zrobić ciasto białe , podzielić je na 3 części, do każdej dodać kakao albo mak, upiec i ciasto będzie gotowe :) Wymiary foremki : 28 x 24 cm Czas pieczenia(...)minut Temp. pieczenia : 180 C Składniki : Ciasto: 2 i 1/2 szkl. mąki tortowej 2 szkl. cukru pudru 1/2 szkl. maku 375 g margaryny ( 1,5 kostki ) 8 jajek 3 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Dodatkowo: 2 paczki biszkoptów okrągłych 2 słoiki powideł śliwkowych bułka tarta do posypania foremki tłuszcz do foremki Sposób przygotowania Margarynę utrzeć z cukrem
Różne smaki w kuchniDzisiaj zapraszam na ciasto z rabarbarem i kruszonką. Trzeba korzystać, póki sezon na rabarbar w pełni. Powiem szczerze, nie miałam ostatnio ani weny, ani siły, więc przepis pochodzi ze sprawdzonego źródła – bloga Kwestia Smaku . Postanowiłam postawić na sprawdzony przepis i nie testować chwilowo żadnych moich wynalazków. W lodówce zalegał rabarbar i trzeba było w końcu coś z nim zrobić(...)leci ślinka od samego zapachu. Za to pan mąż tradycyjnie nie mógł powstrzymać swoich paluszków przed wyskubywaniem co większych elementów kruszonki. Też Wam w domu „załatwiają” ciasta w ten sposób? W przepisie na blogu Kwestia Smaku, podane jest 600 g rabarbaru. Ja dałam koło 700 i ciasto tak urosło, że w sumie żałowałam, że jednak nie wkroiłam łącznie
Mieszam w GarnkuDzisiaj podaję przepis na popularne ciasto Pleśniak w wersji bezglutenowej. Wersja bezglutenowa powstała po zamianie ciasta glutenowego na ciasto wykonane z mąki bezglutenowej - oczywiście własnej. Składniki na ciasto kruche bezglutenowe: 2 szkl mąki bezglutenowej 6 żółtek 1 białko 1/2 szkl cukru 200 g masła gęsta śmietana lub woda - ilość w zależności od potrzeby 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)łyżeczki kakao Wszystkie składniki (oprócz kakao) mieszamy i zagniatamy ciasto. Ja dodaję śmietanę bo nadaje trochę kwaskowatego smaku - dodaję 2-3 łyżki ale tyle, żeby ciasto nie było za rzadkie. Ciasto dzielimy na 3 równe części. Jedną część owijamy w folię i mrozimy przez ok 2 godziny. Do drugiej części dodajemy kakao, zagniatamy, zawijamy w folię i również mrozimy
Ze smakiem bez glutenuOstatnio miałam ochotę na ciasto z jabłkami ale inne niż zwykła szarlotka. Na tapetę poszedł apple pie, oczywiście w wersji bezglutenowej. Ciasto wyszło super kruche chociaż jak dla mnie może nawet za bardzo kruche więc następnym razem zmodyfikuję składniki o więcej jajek. Jeśli zaś chodzi o jabłka to zrobiłam je w wersji "na bogato", to znaczy wymiotłam z lodówki resztki(...)ananasa i mocno dojrzałe banany:-) Składniki na ciasto: 2 szkl mąki bezglutenowej - ja użyłam mojej mieszanki mąki gryczanej - 1 szkl. 200 ml 150 g zimnego masła lub margaryny 2 łyżki cukru - użyłam brązowego 1,5 roztrzepanego jajka - ok 1/2 jajka zostawiłam do posmarowania ciasta przed pieczeniem; sugeruję użyć dwa razy więcej jajek, żeby ciasto było ściślejsze. Ja następnym razem
Ze smakiem bez glutenu