wymaga wielkich zdolności kulinarnych :-) Składniki: 3 długie świeże ogórki (długości około 25cm) 3 łyżki śmietany gęstej 12% 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżka octu 1 łyżka cukru szczypta pieprzu mielonego Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Następnie solimy, chwilę mieszamy i odstawiamy na około 5-8 minut. Po tym czasie(...)wymieszać i posmakować. Praktyczną radą przy przygotowywaniu mizerii jest to, by nie wlewać octu na łyżkę bezpośrednio nad ogórkami, ponieważ łatwo go przelać. Ja proponuję podać mizerię do kotletów mielonych z TEGO przepisu lub na przykład w piątek do paluszków rybnych z TEGO przepisu. Zachęcam do polubienia strony Anielska Kuchnia Ani na Facebooku
Anielska Kuchnia Anidodawany kwasek cytrynowy,który całkowicie psuje jej smak.Chaat masala dodawać też można do białego sera i naturalnego jogurtu. 3 łyżki mielonego kuminu(nie kminku)rzymskiego 1 łyżka mielonego imbiru 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżeczka pieprzu 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kumin mieszamy z resztą składników.Mieszamy i gotowe
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkiwlewam do słoika i wkładam do zamrażalnika, żeby wykorzystać go do klopsów czy do makaronu. Składniki: 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej (ja kupuję łopatkę w sklepie i mielę w domu sama) 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu 1,5 płaskiej łyżeczki soli 1 bardzo płaska łyżeczka Vegety dwie łyżki zimnej wody
Anielska Kuchnia AniORZECHAMI Z NUTKĄ KARDAMONU. Składniki na 18 ciastek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego około 220 g śliwek 5 łyżek cukru brązowego 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżki pokrojonych orzechów nerkowca Sposób przyrządzania: Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki(...)Brązowy cukier wymieszać z mielonym kardamonem. Schłodzone, gotowe ciasto francuskie wyciągnąć z folii i rozłożyć. Pokroić na 18 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułożyć po kilka cząstek śliwek, zachowując odstęp od brzegów. Posypać posypką cukrową i pokrojonymi na drobno orzechami nerkowca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez
Zakątek rozkoszy kulinarnychbyło warto. Pasował idealnie do naczynia żaroodpornego i ku mojemu zaskoczeniu nie był aż tak pracochłonny jak przypuszczałam. Przepis na niego znajdziecie tutaj --> Zaczynam od podsmażenia mięsa mielonego razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie dodaję zmiksowane razem z ziołami świeże pomidory lub te z puszki. Gotuję razem, aż uzyskam odpowiednią konsystencję.Jeśli pomidory są zbyt wodniste(...)muszkatołową. Teraz trzeba poskładać lazanię. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni i zaczynam składać warstwy. Naczynie żaroodporne smaruję beszamelem i kładę pierwszy płat ciasta, na który nakładam trochę mięsa mielonego i przykrywam następnym makaronem. Smaruję znów beszamelem i tym razem wykładam szpinak, taki surowy i przykrywam kolejnym ciastem. I tak, aż skończą się składniki. Pamiętając by ostatnia warstwa
Karczma Honoriettycebule pokrojone w pół krążki 3 łyżki soku z limonki 2-3 łyżki soku z cytryny cytryny garść listków świeżej mięty 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie pół krążki. W żeliwnym garnku lub z ceramiczną powłoką rozgrzać łyżkę oliwy. Zalecam
Sztuka gotowania w/g Samiryrolce), 300 g mielonego mięsa z indyka, 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki zielonych oliwek, 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 jajko, 60 g sera camembert. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 220°C. Czosnek, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Oliwki kroimy bardzo drobno(...)wewnątrz i przykrywamy pozostałym ciastem, tworząc płaską roladę. Roladę przekładamy łączeniem, na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Ciasto pieczemy 220 ° c przez pierwsze 10 min, następnie skręcamy temp. do 200 ° C i pieczemy jeszcze ok. 15 min. Takie ciasto możemy podawać na ciepło, krojąc
Moniki Smakołykiszklanki porto (słodkiego wina) 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z puszki 100 g ciecierzycy z puszki, odsączonej 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (lub mielonej słodkiej papryki) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku 4 jajka świeża kolendra do podania chrupiący chlebek do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu
karmelowyugotowany ryż i starty parmezan. Wydrążone cukinie wstawiłam do lekko wysmarowanego olejem naczynia i nafaszerowałam warzywami. Do wersji warzywno mięsnej wykorzystałam zrobiony wcześniej sos do spaghetti z dodatkiem mielonego mięsa. Żeby farsz nie był za rzadki, dłużej go smażyłam w celu odparowania wody. Dodałam do niego również ryż i starty parmezan. Nałożyłam go do cukinii. Przykryłam je odkrojonymi(...)około 40-50 minut. Oprócz cukinii polecam nadziać farszem np. patisona- kuzyna dyni. Jest lekkostrawny, dietetyczny o delikatnym smaku. Zamiast okrągłej cukinii można oczywiście nadziać tradycyjną podłużną. Cukinia faszerowana mielonym mięsem i pomidorami Smacznego
potrawyregionalneopcjonalnie także z odłożonymi wcześniej świeżymi pomidorami. Dzięki tym zabiegom danie nie tylko wybornie smakuje, ale i elegancko prezentuje się na talerzu. SKŁADNIKI / 2 porcje KOFTY 250 g chudej mielonej wołowiny ¹⁄₂ łyżeczki mieszanki przypraw garam masala 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach ¹⁄₂ cebuli startej na tarce o drobnych oczkach sól(...)przykryciem przez kolejne 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy ryż w garnku, aż lekko odparuje (ok 3 minuty). Dodajemy szczyptę soli, delikatnie spulchniamy ryż widelcem. KOFTY : Do miski wkładamy mieloną wołowinę, startą cebulę i czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy przyprawą garam masala, solą i pieprzem. Czystymi rękami mieszamy i ugniatamy całość. Masę dzielimy na 6 równych wałeczków. Smażymy
cool and mintymielony czarny pieprz Sos: sok z 1 cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 ząbek czosnku, otarty 60 ml oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz Pieczone ziemniaki: 6 ziemniaków 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka oleju * PRZYGOTOWANIE Sos Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki(...)połówki. Wszystkie warzywa oraz jajko przekrojone na pół umieść na talerzach. Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze porcje. Przypraw z obu stron gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Wrzucaj od razu na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Grilluj z obu stron po 60-90 sekund. Gotowego tuńczyka ułóż na sałacie i całość polej dressingiem oraz posyp natką
Food Squareziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki chili (u mnie płatki chili) 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka) 2 - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju dodatkowo: 1 szklanka kaszy pęczak Przygotowanie: gulasz: Kawałki indyka oczyścić z żyłek(...)wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut. W międzyczasie dodać majeranek, kolendrę, płatki chili i czosnek niedźwiedzi. Gdy warzywa będą prawie ugotowane, dodać cukinię i pomidory oraz mieloną paprykę, wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut. Następnie dodać paprykę i pieprz, jeśli w garnku jest dużo płynu to gotować bez przykrycia, w innym przypadku przykryć
Kuchcik gotujeśliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej, sparzonej, a najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów 175 g masła w temperaturze pokojowej 100 g zwykłego cukru 3 jaja Przygotowanie ciasta ze śliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy(...)najlepiej ekologicznej) Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi migdałami. 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości (mikserem nawet z 10 minut) . Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jajku (każde następne jajo dodawać dopiero, gdy poprzednie dobrze połączy się
Moja DelicjaSkładniki: 2 małe cukinie 1 duże jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej 1 1/2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej sól, pieprz świeżo mielony 200 g fileta z indyka 1 ser mozzarella olej do smażenia 2 pomidory, kilka liści sałaty do dekoracji Wykonanie: Cukinie myjemy pod bieżącą wodą wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 1 cm krążki, rozkładamy na tacy, przyprawiamy(...)stron papryką wędzoną, solą i pieprzem, odstawiamy na 10 minut. Umyty i osuszony filet z indyka kroimy w 2 cm kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Kostki mięsa smażymy na gorącym oleju przez kilka minut aż będą rumiane. Plastry cukinii obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w mące kukurydzianej, smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone
kgwjanczewoto moje ulubione danie z dzieciństwa. Teraz jednak jestem ich jedynym prawdziwym fanem w domu, więc muszę improwizować, żeby smakowały nie tylko mnie. Całe szczęście, że mięso mielone komponuje się z wieloma dodatkami. Dziś wersja z dynią, które zmienia nieco strukturę kotletów i dodaje im jesiennego posmaku, oraz z włoską pancettą (którą możecie zastąpić polskim boczkiem
Milion Smaków