mielone - 47549 przepisów (strona:384/3170)

Pulpety z kaszy jaglanej w sosie paprykowo-pomidorowym 160

Zachęcam do zajadania kaszy na różne sposoby. Smacznego😉  Składniki: pulpety: kasza jaglana 1 woreczek, kmin rzymski 1 łyżeczka, kolendra mielona 1 łyżeczka, papryka słodka mielona pół łyżeczki, pieprz ziołowy 1/4 łyżeczki, sol, pieprz do smaku, bułka tarta bezglutenowa do obtaczania, olej do smażenia, sos: papryka czerwona pół szt, pomidory(...)puszki pół opakowania, oliwa z oliwek 50 ml czosnek 1 ząbek, papryka słodka mielona 1/4 łyżeczki, papryka ostra do smaku, sol, pieprz do smaku, Sposób przygotowania: Kasze jaglana zalewamy wrzątkiem tak, aby woreczek był przykryty. Gotujemy 15-20 min, Kasza nie może być ugotowana na sypko, ponieważ nie uda nam się

kulinarne odsłony pati
Koreczki z klopsikami i makaronem / Meatball pasta canapes 380

mięsa mielonego 1/2 cebuli, bardzo drobno posiekanej 1/2 szklanki bułki tartej 1 czerwona papryka, pokrojona w drobną kosteczkę 1 jajko sól i pieprz 1 ząbek czosnku, mięsa mielonego 45 liści bazylii 2 szklanki sosu pomidorowego, ze sklepu lub zrobionego w domu Przygotowanie: W małej misce wymieszać ugotowany makaron z odrobiną oleju i odstaw. Rozgrzej odrobinę oleju w średniej(...)bazylii i podawaj z ciepłym sosem pomidorowym. Smacznego! English version Meatball pasta canapes (45 canapes) Ingredients: 45 pasta pieces, cooked according to package directions olive oil 450 g mięsa mielonego 1/2 onion, finely chopped 1/2 cup bread crumbs 1 red bell pepper, finely chopped 1 egg salt and pepper 1 clove garlic, minced 45 basil leaves 2 cups marinara

karmelowy
Świąteczny Trójsmak 17144

należy roztopić masło w rondelku i pozwolić by się delikatnie przypaliło, wystudzić Zaczynamy od ugotowania maku. Do mleka dodać szczyptę soli i zagotować w rondelku, następnie wsypać do niego mielony mak. Gotować na bardzo wolnym ogniu przez 13-15 minut, od czasu do czasu mieszając. Mleko powinno całkowicie odparować. Wystudzić. Gdy mak stygnie przygotować kruche ciasto. Wszystkie składniki połączyć(...)bardzo delikatnie mieszamy ją z masą makową (fot.2) . Przygotować masę serową. Miękkie masło utrzeć na puszystą masę razem z cukrem pudrem, konfiturą z pomarańczy i żółtkami. Dodawać partiami mielony twaróg  (fot.1) , a następnie łyżkę mąki ziemniaczanej, zmiksować. Na koniec dodać ubite ze szczyptą soli białka.  Na podpieczony kruchy spód wyłożyć masę makową  (fot.3)  i wyrównać

Świat Ciasta
Kutia babci, wersja wnuczki 176

osób 200 g ziaren orkiszu 200 g mleczka kokosowego (śmietanka i woda) 160 g mielonego maku (lub namoczonego we wrzątku i zmielonego 2x) 50 g mielonego cukru kokosowego 50 g mielonego erytrolu lub ksylitolu 4 łyżki miodu 50 g rodzynek 50 g migdałów 30 g płatków migdałów 30 g żurawiny suszonej 20 g orzechów włoskich 1 łyżka

Kucharzyca
Piernikowa chatka 166

cukru 450g mąki pszennej 1 jajko 40g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1,5 łyżeczki przyprawy do piernika 1 łyżeczka cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 1/2 łyżeczki mielonego czarnego pieprzu kilka owocowych landrynek Lukier: 1 białko jaja 200g cukru pudru Sposób przyrządzenia: 1. W rondelku rozpuść miód, cukier i masło

Kuchnia w Słońcu Skąpana
Rolada orzechowa z kremem czekoladowym - bezglutenowa 246

CZYTELNIKOM MOJEGO BLOGA ŻYCZĘ BARDZO SMACZNYCH, SPOKOJNYCH, RADOSNYCH I OTULONYCH MIŁOŚCIĄ RODZINY I BLISKICH - ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA! Składniki na ciasto: 4 jajka L 100 g cukru/ksylitolu 120 g prażonych, mielonych orzechów laskowych+ do posypania biszkoptu Składniki na krem: 250 g serka mascarpone 250 ml śmietany kremówki 2 łyżki ciemnego kakao 3 łyżki cukru pudru/ksylitolu 2 łyżki ciemnego rumu/likieru orzechowego(...)ciasto na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w 170`C około 20 minut upieczoną roladę, jeszcze gorącą położyć na ściereczce kuchennej, następnie delikatnie odciągając zdjąć papier. Ciasto obsypać mielonymi orzechami (by zapobiec przyklejeniu) i zwinąć w ściereczkę. Oddstawić do przestudzenia serek mascarpone ubić z cukrem, dolać śmietanę kremówkę i ubijać, aż masa zwiększy objętość i stanie się puszysta

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Barszcz biały z grzybami 204

suszonej włoszczyzny spora garść suszonych grzybów 1 mała cebula 1/ główki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól i świeżo mielony pieprz suszony majeranek - 2 łyżki sól i świeżo mielony pieprz Do bulionu dodać obrane czosnek i cebulę oraz suszone grzyby, włoszczyznę ziele, pieprz i liść laurowy. Gotować całość ok 20 minut. Do wywaru wlać przecedzony zakwas i zagotować(...)Dodać majeranek. Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Barszcz przelać do talerzy

Czerwień i błękit
Najaromatyczniejsze. Pierniczki 175

sprawą melasy i... Po prostu idealne.  Musicie je mieć! Miodowo-cytrusowe łosie Składniki: (na około 60 ciastek) 800 g mąki pszennej 1 łyżka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonych goździków 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 250 g miękkiego masła 150 g ciemnego cukru muscovado 135 g miodu 200 g melasy 2 jajka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Faszerowana cukinia 185

pełni, a one jota w jotę takie cudne. Więc kupiłam, nafaszerowałam, zapiekłam i się dzielę…. Składniki: 6 cukinii w kształcie baryłki (mogą być też tradycyjne) 500 g mięsa mielonego woreczek ryżu woreczek kaszy gryczanej cebula marchewka pokrojona w kostkę i kilka różyczek brokuła (mogą być z mrożonki) 2 ząbki czosnku sprasowane łyżeczka majeranku, słodkiej papryki, ziół prowansalskich, soli(...)wodzie. Warzywa jeśli dajemy świeże również obgotowujemy do stanu al’dente. 3. Wstawiamy piekarnik na 180 stopni. 4. W dużej misce mieszamy składniki na farsz: ryż, kaszę, mięso mielone (surowe), warzywa, czosnek, przyprawy, bulion. Mieszankę nakładamy do cukinii.Zakładamy odcięte kapelusze. 5. Cukinie wkładamy do rękawa do pieczenia i zalewamy na dno szklankę wody. Układamy wszystko

Mama z miasta
Spaghetti na szybko 298

których zawsze łatwo coś skomponować. U mnie w takiej "kuchennej apteczce" są zawsze pomidory w puszce i zielone pesto. Dziś wybrałam pomidory, bo w lodówce było też mięso mielone i miałam wielką ochotę na spaghetti. Pomysł z przejściem na wegetarianizm na razie porzuciłam - nie czuję się przygotowana. Za 4 dni mam termin porodu, a do tego spadło(...)żelazo - w takich sytuacjach lepiej nie eksperymentować, zwłaszcza jeśli nie mamy pojęcia jak prawidłowo komponować posiłki. Moje ekspresowe spaghetti składa się właściwie z 3 składników i przypraw. Składniki: Mięso mielone Pomidory w puszce, lub passata Makaron Przyprawy: czosnek, bazylia, oregano Przygotowanie: Najpierw podsmażamy mięso. Gdy będzie już gotowe dodajemy pomidory i przyprawy. W czasie gdy nasz sos się

Mama z Motylem
Staropolski bigos postny i przepisy na potrawy świąteczne 237

ziaren czarnego pieprzu 15 ziaren ziela angielskiego 4 łyżeczki majeranku 2 łyżeczki cząbru 1 łyżeczka tymianku 1,5 łyżeczki kminku 1,5 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonej papryki (wędzonej lub słodkiej) 2 łyżki oleju do smażenia cebuli 1 litr wody sól i pieprz czarny mielony do smaku Przygotowanie: Kapustę pokroić i umieścić w garnku z grubym

Codziennik Kuchenny
Masa makowa do strucli wg Aleex 209

suchego maku mielonego • 500 ml mleka • 1 i 1/4 szkl. cukru • 50 g masła • 1 łyżka miodu • 1 łyżka powideł śliwkowych • 1 łyżka kakao • 1 łyżka migdałów mielonych • 1 łyżka orzechów mielonych • 1 jajko • 1 białko • 1 łyżka zapachu migdałowego • skórka pomarańczowa Sposób przygotowania: 1. Zagotować mleko. 2. Odstawić z palnika, wsypać mak, dokładnie wymieszać

W mojej kuchni
Piernikowe markizy z anyżkiem i powidłami 160

naturalnego 10 dag masła 15 dag cukru 1,5 łyżeczki  sody oczyszczonej Dr.Oetker 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika 1/3 łyżeczki mielonego anyżku 2 jajka 1 łyżeczka mielonej skórki pomarańczowej Szczypta soli Słoiczek powideł śliwkowych do przełożenia Lukier do dekoracji złoty pisak żelowy do dekoracji Dr.Oetker Jak wykonać ? Ciasto: Miód, masło i cukier, umieszczamy w rondelku, podgrzewamy(...)mieszając, aż wszystko się połączy, studzimy , dodajemy szczyptę soli, przyprawę do piernika, mielony anyżek, wsypujemy sodę, dodajemy skórkę pomarańczową , wbijamy do masy jajka, mieszamy łyżką. Na stolnicę przesiewamy przez sitko mąkę pszenną, mieszamy z mieszanką korzenną, zagniatamy ciasto, okręcamy w folię  i odstawiamy na 6 godzin do lodówki lub najlepiej na całą noc. Po leżakowaniu ciasto podsypując delikatnie

Wanilia i Kardamon
Kulinarna podróż- ABC na talerzu.Tajlandia 241

jasnobrązową skórkę i żółte wnętrze. Jako dodatek do potraw najczęściej bywa ucierany na tarce lub siekany. Zupełnie inaczej pachnie i smakuje imbir suszony lub w postaci proszku. Imbir mielony jest składnikiem sypkiej przyprawy curry, zaś utarty - tajskich past curry. Popularny jest także imbir marynowany, gdyż w tej postaci stanowi „przegryzkę” podczas jedzenia sushi, aby zniwelować smak w ustach między(...)aromatyczne części kolendy są często w kuchni potrzebne. Liści kolendry zazwyczaj dodaje się do potrawy w momencie serwowania, gdyż podczas gotowania tracą smak. W sklepach dostępna jest także kolendra mielona ale jeśli takowa wymagana jest w przepisie, najlepiej zrobić ją samemu z ziaren: podprażyć je na patelni, by wydobyć aromat, a następnie utrzeć w moździerzu. Świeżą kolendrę należy przechowywać

ClauditteMissCooking
Konfitura ze śliwek kalifornijskich 165

Konfitura ze śliwek kalifornijskich 200 g śliwek kalifornijskich*, 2 suszone morele, 2 suszone figi, sok wyciśnięty z dwóch pomarańczy, 40 ml wody, 1/2 laski cynamonu, imbir mielony, kardamon mielony, cynamon mielony, Owoce pokroić na mniejsze kawałki (w paski). Do garnka wlać wodę, sok z pomarańczy, dodać owoce, cynamon w lasce, oraz po płaskiej łyżeczce do kawy przypraw

królestwo garów