ucztowania. Tym razem na ruszczcie znowu pojawiło się coś nowego, choć sos był nam już dobrze znany. Składniki na mielone z niespodzianką (4 kulki): mięso mielone 500 g 2 łyżki bułki tartej cebula ząbek czosnku 4 jajka sól pieprz Vegeta opcjonalnie pietruszka Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, podsmażyć na patelni. W tym czasie ugotować
Karola gotujerezultat przerósł moje oczekiwania, ponieważ enchilada wyszła praktycznie identycznie jak ta, którą dostaję w jednej z moich ulubionych restauracji. Składniki na enchiladę zapiekaną z serem (4 sztuki): mięso mielone wieprzowo - wołowe około 250 g 4 placki pszenne tortilla puszka pomidorów krojonych przecier pomidorowy mały puszka fasoli czerwonej konserwowej ser Gouda(...)około 100 g cebula 2 ząbki czosnku sól pieprz ostra papryka oregano bazylia Cebulę pokroić w drobną kostkę, a czosnek przecisnąć przez praskę. Podsmażyć na patelni, dodać mięso mielone (rozdrabniać widelcem) i doprawić solą, pieprzem i ostrą papryką. Smażyć około 5 minut. Wlać pomidory krojone (350 z 400 g, pozostałe 50 g na osobną patelnię), dodać
Karola gotujepaleo, nietolerancja laktozy lub masła – DO, LCHF, keto) 3 łyżki kakao naturalnego bez cukru 2 łyżeczki cynamonu 1 płaska łyżeczka imbiru mielonego 1 płaska łyżeczka kardamonu szczypta mielonych goździków szczypta mielonego anyżu szczypta gałki muszkatołowej 10 g posiekanych migdałów 10 g posiekanych orzechów włoskich 10 g posiekanych oraz namoczonych wcześniej rodzynek opcjonalnie słodzik (stewia, erytrytol
Ola la LCHFłyżki posiekanych, marynowanych borowików 4 czubate łyżki kukurydzy Bonduelle 1 czubata łyżka musztardy francuskiej (z ziarnami) 1/2 łyżeczki musztardy dijon duża szczypta chilli w płatkach (ok. 1/3 łyżeczki) świeżo mielony czarny pieprz mleko do namoczenia śledzi'; document.write(" "); Śledzie płuczemy pod bieżącą wodą, a następnie moczymy w mleku przez ok. 30-60 minut, w zależności od stopnia słoności. Potem płuczemy(...)większą niż 0,5 cm. Odkładamy. Do miski wlewamy olej lniany, dodajemy do niego musztardę francuską, dijon, drobno posiekany koperek, dużą szczyptę chilli w płatkach, dużą szczyptę świeżo mielonego pieprzu, a następnie dokładnie mieszamy. Dodajemy kukurydzę Bonduelle, pokrojone śledzie i drobno posiekane marynowane grzyby. Całość mieszamy i próbujemy czy jest odpowiednio doprawiona. Śledzie z marynowanymi grzybkami i kukurydzą możemy
Poezja smakuwspaniale pasują do przedświątecznej pory 😊 Składniki: 1 szklanka odciśniętego mocno z wody puree dyniowego 1 łyżka esencji waniliowej 6 łyżek syropu klonowego 2/3 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/4 łyżeczki mielonych goździków 1 łyżka dobrego gorzkiego kakao 1 łyżka brązowego cukru muscovado Puree dyniowe przełożyć do garnuszka. Dodać resztę składników i wymieszać. Zagotować
Codzienna kuchnia niecodziennacukru trzcinowego – 250 g masła – 4 jajka – 200 g mąki pszennej – 1 łyżeczka mielonego imbiru – 1 łyżeczka cynamonu – 1 łyżeczka mielonych goździków – 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego – 1/2 łyżeczki sody Dekoracja – lukier lub dżem morelowy Wykonanie: – Owoce i orzechy włoskie pokroić na małe kawałki
To co kochamsposoby: z maku, który samodzielnie zmielisz (w specjalnym młynku, w elektrycznym młynku do kawy lub w przystawce do Vitamixa) lub kupisz już zmielony. Jeśli kupisz gotowy mak mielony przygotowanie domowej masy makowej jest bajecznie proste. Zalewasz mak wrzącym mlekiem, mieszasz z ulubionymi dodatkami, studzisz i gotowe. Można ją modyfikować, zmniejszając(...)ilość poszczególnych dodatków lub zmieniająć ich proporcje, według potrzeb i własnych upodobań. Masa makowa ma szerokie zastosowanie w świątecznej kuchni, zatem nie zwlekaj z jej przygotowaniem! Składniki: 200 g mielonego maku 180 - 200 ml mleka 200 ml miodu - 3 łyżki 100 g rodzynków 1 łyżeczka cynamonu 2 łyżki mielonych orzechów laskowych lub migdałów 2 łyżki smażonej skórki pomarańczowej
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!udźca z indyka 200 g pieczarek 5-6 plasterków żółtego sera 150 ml oleju rzepakowego 4 ząbki czosnku sól mielony biały pieprz suszone zioła prowansalskie mielona ostra papryka Pieczarki oczyścić,pokroić w plasterki i zblanszować. Udziec umyć,osuszyć ręcznikiem papierowym,usunąć kość i skórę. Rozciąć tak, aby powstał duży płat mięsa. Natrzeć go solą,białym pieprzem(...)ułożyć na talerzu. Polać mięso marynatą zrobioną z oleju,rozgniecionego czosnku,ziół prowansalskich i mielonej papryki. Owinąć talerz folią spożywczą i włożyć na kilka godzin do lodówki. Na zamarynowane mięso rozłożyć plastry sera i pieczarki,zwinąć roladę i spiąć ją w kilku miejscach wykałaczkami. Roladę włożyć w rękaw do pieczenia,polać resztą marynaty,rękaw szczelnie zapiąć klipsami. Piec
Kolorowa kuchnia Elkipunkt odniesienia, postanowiłam w nim przygotować to, co najczęściej robię w TM, wybrałam więc: 🍵 zupę ogórkową 🍹 smoothie z jarmużu, banana i pomarańczy 🎂 ciasto drożdżowe 🍙 mielenie ryżu 🍞 gotowanie bucht na parze Efekty możecie zobaczyć na zdjęciach (nie ma jedynie bucht, ponieważ nie miałam już dziennego światła do zdjęć). Poniżej zamieszczam moje uwagi i spostrzeżenia. Ogólne(...)zalety tego typu robota kuchennego: J eden naprawdę wielofunkcyjny robot: rozdrabnia, sieka, gotuje, mieli, emulguje, wyrabia ciasta, miksuje, podsmaża, gotuje na parze. Zastępuje wiele pojedynczych urządzeń (blender, mikser, młynek do kawy, parowar, wagę, czasami garnek). Ma niewiele „przydasi” w przeciwieństwie do robotów wielofunkcyjnych (miałam robota wielofunkcyjnego Siemensa i robota planetarnego Tefala), na wszystkie dostawki, noże, nakładki potrzebowałam osobnej kuchennej szafki
bistro mamaSUROWIEC -podgardle najlepiej z przyrostem mięsnym 1,5 kg PRZYPRAWY I MATERIAŁY POMOCNICZE -sól 30-40 g/kg -peklosól 30-40 g/kg -pieprz czarny mielony 4 g/kg -kolendra mielona 3 g/kg -czosnek świeży wyciśnięty przez praskę według uznania ja daje 6-10 g/kg lub granulowany 6-8 g/kg -jałowiec mielony 4 g/kg -ziele angielskie 2 g/kg -sznurek wędzarniczy
Domowe wyroby.Coś do chleba i talerza.zostały zjedzone , śmiało można takie kotlety podać na obiad rodzinny , czy także fajnie się sprawdza jako na obiad w ciągu tygodnia , zapraszam do wypróbowania . Składniki 200 dag mięsa mielonego ( wieprzowego ) 300 dag białej kiełbasy 2 jajka 2 cebule średnie 1 ząbek czosnku 1 mała szalotka pół łyżeczki pieprzu czarnego sól ( według smaku(...)mlekiem i odstawiamy do nasączenia aż bardzo dobrze zmięknie , następnie nasze mięso przekładam do miski , z białej kiełbasy pozbywam się flaka i dodaje mięso z kiełbasy do miski z mielonym , cebulę , szalotkę oraz czosnek obieram i kroje w drobną kostkę , następnie na rozgrzana patelnie przekładam naszą cebulkę , czosnek i szalotkę i przesmażam około 5 minut , często mieszając , następnie
Mój Smaktortownicę o średnicy 24 cm: Spód brownie: czekolada gorzka 100 gram czekolada mleczna 100 gram olej Kujawski 150 ml. orzechy włoskie mielone 3 łyżki orzechy laskowe mielone 2 łyżki mąka 1 szkl. jaja 5 szt. cukier muscovado 3/4 szkl. Mus czekoladowy: czekolada gorzka 100 gram masło 1 łyżka białka jaja 2 szt. śmietana kremówka
Kuchnia PaulettesMoże na świąteczny obiad? Składniki na domową przyprawę do kurczaka: 4 łyżeczki soli 3 łyżeczki słodkiej papryki ¾ łyżeczki mielonej ostrej papryki 1 łyżeczka granulowanego czosnku ¾ łyżeczki mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego ¾ łyżeczki tymianku ½ łyżeczki kurkumy 1½ łyżeczki brązowego cukru Przygotowanie: Wszystkie składniki umieszczamy w moździerzu lub w blenderze. Tłuczemy
bistro mamabomba! :) SKŁADNIKI: Danie dla 3 osób. Polędwiczka wieprzowa: 500 g polędwiczki wieprzowej 2 łyżki Ramy Smaż jak szef kuchni 1 łyżka mielonego kuminu 1 łyżka miodu 1 łyżka mielonych nasion kolendry 100 ml czerwonego wytrawnego wina garść orzechów włoskich 5 szt suszonych moreli 1 łyżka zimnego masła sól, pieprz do smaku Kasza bulgur: 200 g kaszy bulgur(...)kolendry 1 limonka sól, pieprz do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Polędwiczka wieprzowa: 1. W moździerzu rozdrabniamy całe nasiona kuminu oraz kolendry. 2. Polędwiczkę wieprzową oczyszczamy z błon i powięzi, posypujemy mielonym kuminem i kolendrą, odstawiamy do lodówki na godzinę, aby się zamarynowała. 3. Po tym czasie obsmażamy polędwiczkę z obu stron na Ramie Smaż jak szef kuchni, po usmażeniu doprawiamy
W kuchni Katiesiemienia lnianego, pożywnych ziaren słonecznika, posiekanych orzechów nerkowca i ziemnych, odpowiedniej dawki miodu spadziowego i znanego z prozdrowotnych właściwości oleju kokosowego. Całość doprawiona dodatkiem aromatycznych przypraw takich jak mielony cynamon czy ziarenka wanilii. Gorąco Wam polecam, to świetny patent aby takie "awaryjne" śniadanie czekało na nas w kuchni. Wystarczy wyjąć je rano z puszki, przełożyć do lunch boxa(...)SKŁADNIKI: - 1/2 opakowania płatków żytnich Lubella - 1/2 szklanki ziaren słonecznika - 1/2 łyżeczki cynamonu (zamiennie ziarna z 1 laski wanilii) - 6 łyżek oleju kokosowego - 4 łyżki miodu - 4 łyżki mielonego odtłuszczonego siemienia lnianego - 1/2 szklanki orzechów nerkowca i ziemnych - 2 łyżki masła orzechowego WYKONANIE: Orzechy siekamy bardzo drobno. Olej i miód rozpuszczamy w rondelku. W dużej misce umieszczamy wszystkie składniki
SMYKWKUCHNI