mielone - 47549 przepisów (strona:394/3170)

Słone paluchy śniadaniowe 239

mąki pszennej 2 szklanki wody ( w razie potrzeby można dodać odrobinę więcej ) 2 łyżki cukru 1 czubata , łyżeczka soli 1 szklanka mleka 4 łyżki oleju kminek mielony i gruba sól morska do posypania Do wysokiego naczynia, wsypujemy drożdże , trzy łyżki mąki ,łyżkę cukru , szklankę mleka ( ciepłego ) – całość mieszamy i odstawiamy pod przykryciem ze ściereczki , w ciepłe miejsce(...)smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Odstawiamy do wyrośnięcia na około 30 minut , następnie, smarujemy olejem , nacinamy w poprzek bardzo ostrym nożem i posypujemy grubą solą oraz mielonym kminkiem wedle uznania . Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 220 C ( musi być gorący , inaczej klapną ) , przez około 30 minut . Wyjmujemy , układamy na kratce do wystygnięcia – nie można zostawić

Ogrodnik w podróży
Zupa kukurydziana z klopsikami 234

stanowić samodzielne danie, gdyby dodać jeszcze kopytka, knedle lub inne kluski. KLOPSIKI: 300 g mięsa mielonego wieprzowego 1 jajko 1 bułka kajzerka mleko do namoczenia sól pieprz czarny mielony papryka słodka mielona olej rzepakowy do smażenia ZUPA: 1 cebula 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli 1 kolba kukurydzy natka pietruszki pomidorki koktajlowe 2-3 szklanki bulionu drobiowego

https:KKuchniaMniam
Klasyczny przepis na lasagne 145

składników i szybkość przygotowania czynią z tego dania idealną propozycję na wykwintny obiad. Przepis na lasagne Cebulę, czosnek drobno siekamy i szklimy na odrobinie oleju kokosowego. Dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. W międzyczasie doprawiamy mięso solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Jak mięso będzie usmażone dodajemy passatę pomidorową i całość dusimy jeszcze przez kilka minut. Na chwilę przed(...)bazylię . Naczynie żaroodporne smarujemy masłem i układamy w nim naprzemiennie płaty makaronu lasagne (wcześniej moczymy je przez ok. 1 minutę w gorącej wodzie i suszymy na ręczniku papierowym), mięso mielone, sos beszamelowy, odrobina parmezanu itd. Ostatni płat lasagne także smarujemy sosem beszamelowym i posypujemy parmezanem. Ile warstwa lasagne uda Wam się przygotować, zależy od wysokości Waszego naczynia żaroodpornego

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pieczone kwiaty cukinii 191

łyżki drobno startego parmezanu 2 duże cebule szalotki 1 ząbek czosnku duża garść liści bazylii (pół szklanki) skórka otarta z 1 cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Kwiaty cukinii najlepiej przygotować od razu po zerwaniu/kupieniu gdy są jędrne. Delikatnie rozchylamy płatki i usuwamy pręciki – najłatwiej zrobić to pęsetą. Końcówki malutkiej cukinii ucinamy (jeśli(...)dokumenty. Farsz wkładamy do rękawa (lub koszulki – po napełnieniu odcinamy w koszulce narożny kawałek) i napełniamy farszem kwiaty. Napełnione kwiaty cukinii układamy w naczyniu żaroodpornym. Posypujemy świeżo mielonym pieprzem i delikatnie skrapiamy oliwą (użyłam oliwy w spray’u). Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180°C (piekłam bez termoobiegu) na ok. 20-25 minut. Ja przed podaniem udekorowałam

Poezja smaku
Grillowana pierś z kurczaka w płatkach owsianych 205

takiego "kąska". Nawet fajnie wyszły, a córka zadowolona. Składniki: pierś z kurczaka 100 g płatków kukurydzianych sól do smaku pieprz biały mielony do smaku papryka czerwona mielona 1 łyżeczka 1 jajko Krok 1 Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Kroimy w poprzek na cienkie plasterki i takie mniejsze. Krok 2 Płatki owsiane wkładamy do woreczka(...)tłuczkiem rozbijamy, przekładamy do miseczki i dodajemy do nich sól,pieprz i paprykę czerwoną mieloną. Mamy panierkę. Krok 3 Kawałki piersi maczamy w jajku i obtaczamy w naszej panierce, smażymy od razu na grillu z obu stron. Pierś wychodzi przepyszna i lekko chrupiąca

Różowa kuchnia
Zupa krem z batatów i marchwi z pikantną prażoną ciecierzycą 155

bulionu drobiowego lub warzywnego 4 bataty - ok. 700 g  5 marchewek - ok. 500 g 2 czerwone cebule 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka mielonego kuminu pół łyżeczki mielonej kolendry pół łyżeczki imbiru mielonego sól himalajska i świeżo zmielony pieprz Bataty obieramy ze skórki i kroimy na mniejsze części, tak samo postępujemy z marchewką. Czerwoną cebulę obieramy

Cooking Monster
Schab sztygarski z kiełbasą w środku 137

Bieszczadach. Składniki: 1 ½ kg schabu 25 dag kiełbasy śląskiej 20 dag smalcu 1 ząbek czosnku 1 duża cebula biała 2 łyżki koncentratu pomidorowego papryka słodka mielona papryka ostra mielona kminek mielony 1 szklanka wywaru mięsnego Wykonanie: Mięso umyć. Wyciąć otwór w schabie, włożyć opłukaną kiełbasę, natrzeć solą i obsmażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor

Tradycyjna Kuchnia
Zupa tikka masala / Tikka masala soup 294

plasterki 3 ząbki czosnku, drobno posiekane 1 1/2 łyżeczki chilli cayenne lub więcej, jeśli lubisz pikantne potrawy 1 łyżka garam masala 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 2 szklanki bulionu drobiowego 2 x 400 g puszki krojonych pomidorów 1 x 400 g puszka mleka kokosowego sól, pieprz

karmelowy
Ketchup curry z winem 95

śliwkowy , musztardowy i bardzo ostry . Tym razem wersja z curry i winem. Pyszności ! Składniki: 1 kg pomidorów 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 75 dag białej cebuli ½ łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżka curry ½ szklanki octu 5 dag brązowego cukru 100 ml słodkiego czerwonego wina sól do smaku gałka muszkatołowa do smaku imbir do smaku Wykonanie: Pomidory i cebulę(...)pokroić, przełożyć do garna, dodać cukier, ocet, wino i gotować przez 40 minut. Następnie przetrzeć przez sito lub zmiksować, dodać mieloną paprykę, przyprawić do smaku i gotować jeszcze przez 10 minut. Gorący ketchup przełożyć do wyparzonych słoików i szczelnie zamknąć. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Tradycyjna Kuchnia
cielęcina w sosie grzybowym... 133

cielęcina bez kości 1,5 kg, kucharek 1 łyżeczka, cząber 1 łyżka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, pieprz czarny mielony 1/2 łyżeczki, papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki, liście laurowe 2 sztuki, olej rzepakowy 1/4 szklanki, masło 1 łyżeczka, woda 4 szklanki, śmietana gęsta 1/2 szklanki, mąka pszenna 2 łyżki, woda 1 szklanka, natka pietruszki(...)pęczka cielęcinę bez kości umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, z oleju, kucharka, cząber, pieprzem mielonym, papryki ostrej, przyprawy w płynie przygotować marynatę i mięso dobrze natrzeć, schować do woreczka do lodówki na całą noc grzyby prawdziwki suszone opłukać, moczyć w 1 szklance letniej wody z ciut solą przez 3-4 godziny do rondla rozgrzanego włożyć mięso z całą marynatą, dać

W Mojej Kuchni Lubię
Quiche Lorraine, Tarta lotaryńska – quiche z porem, serem Gruyère i chrupiącymi skwarkami z boczku 193

boczku 2 pory 1 cebula 30 g +30 g masła szczypta soli 3 ząbki czosnku Usmażony boczek wymieszać razem z uduszonymi porami, cebulą i czosnkiem. Przyprawić porządnie świeżo mielonymi czarnym pieprzem i ewentualnie solą (boczek jest słony, więc spróbować) . Śmietanę, jaja oraz żółtka zmiksować ze szczyptą soli i pieprzu. 3 jaja 2 żółtka 300 ml śmietanki kremówki 30% sól(...)morska, świeżo mielony czarny pieprz Na podpieczony spód wyłożyć farsz. Posypać połową startego sera Gruyère (farsz rozprowadzić po całej powierzchni, ale go nie wygładzać . Łyżką „podziabać” w kilku miejscach – dzięki temu wylana śmietana nie spłynie poza brzegi ciasta, lecz równomiernie wypełni stworzone przez nas nierówności) . 30 g sera Gruyère Tartę postawić na wysuniętej z piekarnika blaszce

Moja Delicja
szybkowar-gołąbki o smaku kurczaka po węgiersku... 214

Składniki: kapusta biała 1 duża/młoda, mięso mielone 70 dag/łopatka, ryż ugotowany 3 saszetki, jajka 2 sztuki, kucharek 1 łyżka, mieszanka przypraw kurczak po węgiersku Royal Brand 1 opakowanie, smalec 2 łyżki, woda 4 szklanki, przyprawa do zup i potraw w płynie(...)łyżki z kapusty wyciąć głąb, włożyć do wrzątku i ściągać z główki sparzone liście, pościnać zgrubiały nerw z liści ryż ugotować w niesolonej wodzie, wystudzić, wsypać do miski, dodać mielone mięso z łopatki, jajka, kucharka, wsypać mieszankę przypraw do kurczaka po węgiersku /jest tam kilka rodzai papryk w tym ostre i słodkie, jest czosnek, cebula suszona/, wszystko dokładnie

W Mojej Kuchni Lubię
Marokańska shakshouka 446

puszki pomidorów, 1 czerwonej papryczki chili, 1/2 pęczka natki pietruszki, 1 cebuli, 2 ząbków czosnku, 2 łyżeczek koncentratu pomidorowego, 2 łyżek oliwy, 1 łyżeczki nasion kminu rzymskiego, 1 łyżeczki mielonych suszonych pomidorów, 1 łyżki octu balsamicznego, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od sosu pomidorowego. Na patelnie rozgrzałem 2 łyżki oliwy i dodałem do niej drobno posiekaną(...)przez około 2 minuty, aby cebula i czosnek zeszkliły się, po czym dodałem puszkę pomidorów, 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego i łyżkę octu balsamicznego. Całość wymieszałem dokładnie, doprawiłem solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem, łyżeczką mielonych suszonych pomidorów i łyżeczką roztartych w moździerzu nasion kminu rzymskiego. Całość podgrzewałem na małym ogniu przez 10 minut, aby sos lekko zgęstniał. Kiedy

Wyprawy kulinarne
Wieprzowa wątroba po bretońsku 180

Składniki : 1 kg wieprzowej wątroby ( może być wołowa ) 4 duże cebule 4 średnie jabłka 1/2 główki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1 łyżka słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka mielonej ostrej papryki 1 łyżka mielonych suszonych pomidorów ( lub łyżeczka koncentratu ) 1/2 łyżeczki tymianku 1/2 płaskiej łyżeczki startej gałki muszkatłowej 1 łyżka suszonego majeranku 2 łyżki cukru sól

Ogrodnik w podróży
Wegańskie kofty - klopsiki z cukinii i ciecierzycy 157

Tradycyjne kofty przygotowuje się oczywiście z mielonego mięsa. Te różnej wielkości i kształtu klopsy i klopsiki popularne są w wielu krajach, m.in. na Bałkanach i na Bliskim Wschodzie. Dwa lata temu, gdy jadłam jeszcze mięso, zamieściłam na blogu przepis na greckie wołowe keftedakia , zaś rok temu już na wegetariańskie keftedes z halloumi i kaszy jaglanej . W tym roku(...)cukinii i ciecierzycy Składniki / na 16 sztuk: 2 średnie cukinie sól 2 ząbki czosnku kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka oliwa 1 puszka ciecierzycy, odsączona z zalewy 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżeczka przyprawy Ras el Hanout (można zastąpić mieloną kolendrą) ok. 80 g mąki z ciecierzycy (można zastąpić inną mąką lub bułką tartą) pieprz do podania: gotowe

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania