mielone - 47549 przepisów (strona:392/3170)

Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka 237

szklanki porto (słodkiego wina) 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z puszki 100 g ciecierzycy z puszki, odsączonej 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (lub mielonej słodkiej papryki) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku 4 jajka świeża kolendra do podania chrupiący chlebek do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu

karmelowy
FASZEROWANA CUKINIA WARZYWAMI LUB MIĘSEM 226

ugotowany ryż i starty parmezan. Wydrążone cukinie wstawiłam do lekko wysmarowanego olejem naczynia i nafaszerowałam warzywami. Do wersji warzywno mięsnej wykorzystałam zrobiony wcześniej  sos do spaghetti z dodatkiem mielonego mięsa. Żeby farsz nie był za rzadki, dłużej go smażyłam w celu odparowania wody. Dodałam do niego również ryż i starty parmezan. Nałożyłam go do cukinii. Przykryłam je odkrojonymi(...)około 40-50 minut. Oprócz cukinii polecam nadziać farszem np. patisona- kuzyna dyni. Jest lekkostrawny, dietetyczny o delikatnym smaku. Zamiast okrągłej cukinii można oczywiście nadziać tradycyjną podłużną. Cukinia faszerowana mielonym mięsem i pomidorami Smacznego

potrawyregionalne
KOFTA CURRY 149

opcjonalnie także z odłożonymi wcześniej świeżymi pomidorami. Dzięki tym zabiegom danie nie tylko wybornie smakuje, ale i elegancko prezentuje się na talerzu. SKŁADNIKI / 2 porcje KOFTY 250 g chudej mielonej wołowiny  ¹⁄₂ łyżeczki mieszanki przypraw garam masala 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 ząbek czosnku starty na tarce o drobnych oczkach ¹⁄₂ cebuli startej na tarce o drobnych oczkach sól(...)przykryciem przez kolejne 5 minut. Zdejmujemy pokrywkę i zostawiamy ryż w garnku, aż lekko odparuje (ok 3 minuty). Dodajemy szczyptę soli, delikatnie spulchniamy ryż widelcem. KOFTY : Do miski wkładamy mieloną wołowinę, startą cebulę i czosnek oraz posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy przyprawą garam masala, solą i pieprzem. Czystymi rękami mieszamy i ugniatamy całość. Masę dzielimy na 6 równych wałeczków. Smażymy

cool and minty
Sałatka nicejska z grillowanym tuńczykiem 159

mielony czarny pieprz Sos: sok z 1 cytryny 1 łyżka octu winnego 1 łyżeczka musztardy Dijon 1 ząbek czosnku, otarty 60 ml oliwy z oliwek sól morska świeżo mielony czarny pieprz Pieczone ziemniaki: 6 ziemniaków 1 łyżeczka ostrej papryki w proszku 1 łyżeczka ziół prowansalskich sól morska 1 łyżka oleju * PRZYGOTOWANIE Sos Przygotuj dressing, mieszając wszystkie składniki(...)połówki. Wszystkie warzywa oraz jajko przekrojone na pół umieść na talerzach. Polędwicę umyj, osusz papierowym ręcznikiem i pokrój w mniejsze porcje. Przypraw z obu stron gruboziarnistą solą i świeżo mielonym pieprzem. Wrzucaj od razu na mocno rozgrzaną patelnię grillową. Grilluj z obu stron po 60-90 sekund. Gotowego tuńczyka ułóż na sałacie i całość polej dressingiem oraz posyp natką

Food Square
Gulasz z indyka i cukinii 224

ziarenka ziela angielskiego 1 łyżka majeranku 1 łyżka mielonej kolendry 1 łyżka czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) 1 łyżeczka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki chili (u mnie płatki chili) 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu sól do smaku (u mnie 1 łyżeczka) 2 - 3 łyżki masła klarowanego lub oleju dodatkowo: 1 szklanka kaszy pęczak Przygotowanie: gulasz: Kawałki indyka oczyścić z żyłek(...)wymieszać i dusić pod przykryciem około 15 - 20 minut. W międzyczasie dodać majeranek, kolendrę, płatki chili i czosnek niedźwiedzi. Gdy warzywa będą prawie ugotowane, dodać cukinię i pomidory oraz mieloną paprykę, wymieszać i dusić pod przykryciem około 5 minut. Następnie dodać paprykę i pieprz, jeśli w garnku jest dużo płynu to gotować bez przykrycia, w innym przypadku przykryć

Kuchcik gotuje
Ciasto ze śliwkami, migdałami i czekoladą 139

śliwek 75 g gorzkiej czekolady skórka starta z 1 cytryny (dobrze wyszorowanej, sparzonej, a najlepiej ekologicznej) 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów 175 g masła w temperaturze pokojowej 100 g zwykłego cukru 3 jaja   Przygotowanie ciasta ze śliwkami: Piekarnik nagrzać do 175°C (grzałka góra-dół). Okrągłą tortownicę o średnicy(...)najlepiej ekologicznej) Mąkę pszenną wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do miski i wymieszać ze zmielonymi migdałami. 175 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 175 g mielonych migdałów Miękkie masło utrzeć z cukrem do białości (mikserem nawet z 10 minut) . Nie przerywając ucierania dodawać kolejno po jajku (każde następne jajo dodawać dopiero, gdy poprzednie dobrze połączy się

Moja Delicja
Cukinia z kawałkiem indyka 139

Składniki: 2 małe cukinie 1 duże jajko 3 łyżki mąki kukurydzianej  1 1/2 łyżeczki papryki mielonej wędzonej sól, pieprz świeżo mielony 200 g fileta z indyka 1 ser mozzarella olej do smażenia 2 pomidory, kilka liści sałaty do dekoracji Wykonanie: Cukinie myjemy pod bieżącą wodą wycieramy ręcznikiem papierowym. Kroimy w 1 cm krążki, rozkładamy na tacy, przyprawiamy(...)stron papryką wędzoną, solą i pieprzem, odstawiamy na 10 minut. Umyty i osuszony filet z indyka kroimy w 2 cm kostkę, przyprawiamy solą i pieprzem świeżo mielonym. Kostki mięsa smażymy  na gorącym oleju przez kilka minut aż będą rumiane. Plastry cukinii obtaczamy w roztrzepanym jajku, następnie w mące kukurydzianej, smażymy z obu stron na rozgrzanym tłuszczu. Usmażone

kgwjanczewo
Kotlety mielone z dynią i pancettą 95

to moje ulubione danie z dzieciństwa. Teraz jednak jestem ich jedynym prawdziwym fanem w domu, więc muszę improwizować, żeby smakowały nie tylko mnie. Całe szczęście, że mięso mielone komponuje się z wieloma dodatkami. Dziś wersja z dynią, które zmienia nieco strukturę kotletów i dodaje im jesiennego posmaku, oraz z włoską pancettą (którą możecie zastąpić polskim boczkiem

Milion Smaków
Tatar z łososia – testuję noże Gerlach 212

świeże, ekologiczne żółtko 1 łyżeczka soku z cytryny 2 i 1/2 łyżki sosu sojowego 1/4 płaskiej łyżeczki imbiru w proszku 1/4 płaskiej łyżeczki chilli w proszku szczypta świeżo mielonego pieprzu czarny sezam - do posypania (może być też zwykły, jasny sezam) bagietka lub inne pieczywo - do podania'; document.write(" "); Łososia myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem i za pomocą ostrego noża siekamy(...)łososia lepiej sprawdzi się łagodniejszy por. Siekamy go również w drobną kostkę. W małej miseczce lub filiżance łączymy składniki marynaty: sos sojowy, sok z cytryny, chilli, imbir oraz świeżo mielony pieprz. Dokładnie mieszamy tak, aby nie było żadnej grudki. Mięso ryby i pora wrzucamy do miski. Dodajemy surowe żółtko oraz marynatę. Dokładnie mieszamy. Tatar już jest gotowy, ale będzie

Poezja smaku
Faszerowane pieczarki 134

ostro jak ktoś lubi bądź dodać znacznie więcej ziół ,więc zapraszam do spróbowania pieczarek w takiej postaci smakują super .  Składniki        250 dag mięsa mielonego       2 jajka ( w tym jedno do panierki )       10 pieczarek (troszkę większych )        sól         pieprz czarny(...)Wykonanie  Pieczarki obieram i łyżeczką delikatnie wydrążam środek pieczarek tak aby nie zrobić dziury ,resztki które zostaną po wydrążeniu pieczarek dokładam do mięsa ,następnie do mięsa mielonego dodaje jajko ,sól ,pieprz ,2 łyżeczki bułki tartej ,szczypior posiekany i przesmażony na oliwie i wszystko bardzo dokładnie mieszam do połączenia wszystkich składników ze sobą . Kiedy mięso będzie już dokładnie wymieszane

Mój Smak
Lasagne z mięsem mielonym i pieczarkami 165

pieczarkami  czyli klasyka gatunku, która zniknie z Waszego talerza szybciej niż przypuszczacie :-)  Nieco pracochłonna, jednak warta poświęcenia.  Składniki dla 4-5 osób: 1 kg mięsa mielonego 60-70 dkg pieczarek 2-3 cebule 1 puszka pomidorów bez skórki lub 2-3 świeże pomidory  1 duży słoiczek koncentratu pomidorowego około 400 ml wody  kilka ząbków(...)żaroodpornego smarujemy lekko olejem, a następnie wylewamy sos beszamelowy w ilości, która pozwoli pokryć całe jego dno. Następnie układamy surowe płaty makaronu, jeden koło drugiego. Przekładamy sosem z mięsem mielonym aż powstanie kolejna warstwa. Pieczarkami i posypujemy świeżo utartym serem.Następnie położyć drugą identyczną warstwę. Przekładać aż do wykorzystania wszystkich składników jednak górę zawsze kończymy warstwą makaronu polaną dużą

Aromatyczne Podróże
Papryka faszerowana ziemniakami i bakłażanem na sposób indyjski 232

świeżego imbiru 1 zielona papryczka chilli 1 nieduży bakłażan 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 łyżeczka czarnuszki 0,5 łyżeczki kurkumy 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego szczypta pieprzu kajeńskiego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz oliwa do smażenia świeża kolendra do przybrania Przygotowanie : Ziemniaki ugotować al dente (10-15 minut). Odcedzić i przestudzić(...)papryczkę chilli zmiksować na pastę z dodatkiem 4 łyżek wody. Na patelni rozgrzać kolejną porcję oliwy i przesmażyć na niej nasiona kminu rzymskiego i czarnuszkę. Po chwili dodać kurkumę, mieloną kolendrę i kmin rzymski i przesmażyć kilkanaście sekund. Dodać masę cebulową i smażyć ciągle mieszając do czasu aż cebula lekko zbrązowieje.  Do masy cebulowej dodać ziemniaki i bakłażana

Codzienne Gotowanie
Ciasto z sezonowymi owocami i kruszonką 136

nektarynki 100 g mielonych migdałów 100 g cukru 100 g masła/oleju kokosowego 3 łyżki płatków owsianych 50 g migdałów w płatkach 1 banan Przygotowanie: 3/4 masła, cukru, mielonych migdałów i banana zblenduj na gładką masę. Wyłóż formę do pieczenia ciastem. Przelej masę na ciasto. Ułóż owoce. Z pozostałego masła, cukru, mielonych migdałów, płatków owsianych i płatków

greenscarf
Patisony, faszerowane kiełbasą meksykańską 159

mielonej papryki i efekt będzie podobny Składniki : 4 patisony wielkości pięści 1 cebula 3 kiełbaski meksykańskie – grillowe-surowe 1/2 szklanki kaszy wiejskiej , ugotowanej na bulionie 1 łyżeczka mielonej papryki słodkiej 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki chilli sól do smaku troszkę tartego sera do posypania pół szklanki bulionu Patisony , myjemy , ścinamy ich górną część i łyżeczką wybieramy komorę(...)nasienną , tworząc miejsce dla farszu . Miąższ , wyjęty ze środka patisona siekamy , przekładamy do miski , dodajemy do niego posiekaną drobniutko lub startą na tarce o grubych oczkach , cebulę , paprykę mieloną , chilli ,sól , ugotowaną na bulionie , wystudzoną kaszę i na koniec wyciśniętą z flaka kiełbasę . No tak , zapomniałam o wyciśniętym praską , ząbku czosnku , który też dokładamy " class="wp-smiley" style="height

Ogrodnik w podróży
Ziemniaki z fasolą na ostro 190

dużych ziemniaków 2 czerwone papryki 1 biała cebula 1 puszka fasoli czerwonej 3 pomidory ¼ łyżeczki papryki ostrej mielonej ½ łyżeczki suszonego tymianku sól do smaku ½ łyżeczki słodkiej papryki mielonej 4 łyżki oleju 1 gałązka świeżego tymianku Wykonanie: Ziemniaki obrać i pokroić w grubą kostkę. Cebulę pokroić w grube pierścienie i zeszklić na oleju. Dodać ziemniaki, mielona paprykę

Tradycyjna Kuchnia

Proponowane wyszukiwania