mielone - 47549 przepisów (strona:392/3170)

tacos z mięsem mielonym i kukurydzą 208

mięsa mielonego (wieprzowe lub wołowe) ok. 200 g kukurydzy konserwowej od JAMAR 2 czerwone papryki 2 ząbki czosnku 1 cebula natka pietruszki oregano suszone słodka papryka w proszku chilli sól, pieprz tłuszcz do smażenia wykonanie: Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i chwilkę dusimy razem z cebulą. Dodajemy mielone mięso, rozdrabniamy i smażymy. Następnie doprawiamy solą, pieprzem, słodka papryką, chilli oraz oregano. Papryki oczyszczamy z nasion i kroimy w kosteczkę. Kukurydzę odsączamy z zalewy. Tortille kroimy na cztery części. Podgrzewamy na patelni. Na każdą nakładamy porcje mięsa oraz paprykę oraz kukurydzę i posypujemy natką pietruszki. Paprykę oraz kukurydzę możemy też dodać do mięsa i poddusić wszystko razem

Domowy Smak Jedzenia
Kolorowa sałatka obiadowa (z kukurydzą i papryką) oraz kilka słów o przyprawach Galeo 156

gyrosa i kebabu, chili pieprz cayenne, pieprz czarny mielony, curry, przyprawa do indyka po staropolsku, majeranek, bazylia, zioła prowansalskie, przyprawa do kurczaka po węgiersku pikantna, oregano, cynamon mielony. Przyznam szczerze, że większość z nich, to te bez których nie wyobrażam sobie kuchni. Od razu po otrzymaniu miałam okazję wzbogacić smak mojego leczo, upiec pysznego kurczaka, doprawić zupę(...)Składniki: 1 mini sałatka rzymska 1/2 większej czerwonej papryki 1/2 puszki kukurydzy 2 cm pora (biała część, cienki por) 3 łyżki jogurtu naturalnego kremowego sól do smaku pieprz czarny mielony do smaku (u mnie Galeo ) sok z cytryny (u mnie około 3-4 krople) Przygotowanie: Sałatkę rwiemy na kawałki przekładamy do miski. Dodajemy kukurydzę, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę

Słodkie okruszki
Sałatka z kaszy quinoa z pieczoną dynią i marchewką 146

łyżki dowolnej mieszanki orzechów, uprażonych na suchej patelni (np. włoskie, nerkowce, migdały, pistacje) 1 pomarańcza 2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżka oliwy z oliwek extra vergine sól morska, świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie: Piekarnik nastawić na 160°C ( termoobieg ) lub 180°C ( grzałka góra-dół ). Dynię Hokkaido umyć. Przekroić w poprzek na pół. Wydrążyć pestki. Pokroić(...)blachę do pieczenia. Wstawić do nagrzanego pieca i piec przez ok. 50 minut lub do miękkości warzyw . 1 łyżka oliwy z oliwek lub oleju rzepakowego sól morska, świeżo mielony czarny pieprz W międzyczasie ugotować komosę ryżową (kaszę quinoa): Komosę ryżową wypłukać w zimnej wodzie (jeśli się nie pieni, wystarczy tylko raz; w przeciwnym wypadku powtórzyć 2-3 razy) . Następnie

Moja Delicja
Tiramisu Jack Daniels Honey 240

osób Czas przygotowania: 3,5 godziny Składniki: ok. 150g biszkoptów podłużnych przekrojonych na pół 6 żółtek 500g serka mascarpone 150g cukru + 60g do espresso 180ml espresso Mielone migdały 60g 100ml Jack Daniels Honey Kakao do posypania Przygotowanie: 1/ Przygotowujemy espresso które zagotowujemy z cukrem aż lekko zgęstnieje. Odstawiamy do schłodzenia. Przygotowujemy syrop z cukru podgrzewając 150g cukru(...)150ml wody, lekko zagotowujemy aż do uzyskania lejącego syropu. 2/ Żółtka ubijamy z cukrowym syropem. Następnie mieszamy z serkiem mascarpone. 3/ Do schłodzonego syropu kawowego dodajemy Jacka Danielsa mielone migdały i lekko mieszamy 4/ Biszkopty moczymy w kawowo-alkoholowym roztworze i układamy na przemian w szklance z masą zółtkową. Odkładamy zafoliowane tiramisu do lodówki na 2-3godziny

Kuchnia PROzdrowotna
Mielone z kaszą owsianą 131

Kotlety mielone można urozmaicić, dodając do środka kaszę. Proponuję kotlety mielone z kaszą owsianą. 1 kg łopatki wieprzowej, 200 g kaszy owsianej, 2 cebule, ząbek czosnku, 100 g musztardy francuskiej, 2 jajka, sól, pieprz, bułka tarta, tłuszcz do smażenia (najlepiej smalec, tłuszcz gęsi), Kaszę ugotować według przepisu na opakowaniu. Cebule pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Cebulę

królestwo garów
Mizeria na słodko-kwaśno 366

wymaga wielkich zdolności kulinarnych :-) Składniki: 3 długie świeże ogórki (długości około 25cm) 3 łyżki śmietany gęstej 12% 1 łyżeczka płaska soli 1 łyżka octu 1 łyżka cukru szczypta pieprzu mielonego Przygotowanie: Ogórki myjemy, obieramy ze skórki i ścieramy do miski na tarce o dużych oczkach. Następnie solimy, chwilę mieszamy i odstawiamy na około 5-8 minut. Po tym czasie(...)wymieszać i posmakować. Praktyczną radą przy przygotowywaniu mizerii jest to, by nie wlewać octu na łyżkę bezpośrednio nad ogórkami, ponieważ łatwo go przelać. Ja proponuję podać mizerię do kotletów mielonych z  TEGO  przepisu lub na przykład w piątek do paluszków rybnych z  TEGO  przepisu. Zachęcam do polubienia strony Anielska Kuchnia Ani na Facebooku

Anielska Kuchnia Ani
DOMOWA PRZYPRAWA CHAAT MASALA DO WARZYW I SAŁATEK 159

dodawany kwasek cytrynowy,który całkowicie psuje jej smak.Chaat masala dodawać też można do białego sera i naturalnego jogurtu.   3 łyżki mielonego kuminu(nie kminku)rzymskiego 1 łyżka mielonego imbiru 2 łyżki soli kamiennej 1 łyżeczka pieprzu 0.5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Kumin mieszamy z resztą składników.Mieszamy i gotowe

Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki
Klasyczne kotlety mielone 482

wlewam do słoika i wkładam do zamrażalnika, żeby wykorzystać go do klopsów czy do makaronu. Składniki: 400g mięsa mielonego z łopatki wieprzowej (ja kupuję łopatkę w sklepie i mielę w domu sama) 1 mała cebula 3 łyżki bułki tartej 1 jajko 1/3 płaskiej łyżeczki pieprzu 1,5 płaskiej łyżeczki soli 1 bardzo płaska łyżeczka Vegety dwie łyżki zimnej wody

Anielska Kuchnia Ani
Ciastka francuskie ze śliwkami i orzechami z nutką kardamonu. 176

ORZECHAMI Z NUTKĄ KARDAMONU.           Składniki na 18 ciastek: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego około 220 g śliwek 5 łyżek cukru brązowego 1/3 łyżeczki mielonego kardamonu 2 łyżki pokrojonych orzechów nerkowca           Sposób przyrządzania:             Śliwki umyć, osuszyć, przepołowić i wyciągnąć pestkę. Pokroić na mniejsze kawałki(...)Brązowy cukier wymieszać z mielonym kardamonem. Schłodzone, gotowe ciasto francuskie wyciągnąć z folii i rozłożyć. Pokroić na 18 części. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Na każdym ciastku ułożyć po kilka cząstek śliwek, zachowując odstęp od brzegów. Posypać posypką cukrową i pokrojonymi na drobno orzechami nerkowca. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Lasagne z mięsem i szpinakiem / Lazania 198

było warto. Pasował idealnie do naczynia żaroodpornego i ku mojemu zaskoczeniu nie był aż tak pracochłonny jak przypuszczałam.  Przepis na niego znajdziecie tutaj --> Zaczynam od podsmażenia mięsa mielonego razem z pokrojoną w kostkę cebulą. Następnie dodaję zmiksowane razem z ziołami świeże pomidory lub te z puszki. Gotuję razem, aż uzyskam odpowiednią konsystencję.Jeśli pomidory są zbyt wodniste(...)muszkatołową. Teraz trzeba poskładać lazanię. Nagrzewam piekarnik do 200 stopni i zaczynam składać warstwy. Naczynie żaroodporne smaruję beszamelem i kładę pierwszy płat ciasta, na który nakładam trochę  mięsa mielonego i przykrywam następnym makaronem. Smaruję znów beszamelem i tym razem wykładam szpinak, taki surowy i przykrywam kolejnym ciastem. I tak, aż skończą się składniki. Pamiętając by ostatnia warstwa

Karczma Honorietty
Perska zupa cytrusowo-cebulowa z kurkumą i miętą 189

cebule pokrojone w pół krążki 3 łyżki soku z limonki 2-3 łyżki soku z cytryny cytryny garść listków świeżej mięty 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/4 łyżeczki mielonego kardamonu 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki mąki Wykonanie: Cebulę pokroić w cienkie pół krążki. W żeliwnym garnku lub z ceramiczną powłoką rozgrzać łyżkę oliwy. Zalecam

Sztuka gotowania w/g Samiry
Indyk po francusku - rolada 151

rolce), 300 g mielonego mięsa z indyka, 1 biała cebula, 2 ząbki czosnku, 1 łyżeczka soli, 2 łyżki zielonych oliwek, 1 kopiasta łyżeczka musztardy francuskiej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, 1 jajko, 60 g sera camembert. Przygotowanie: Piekarnik nastawiamy na 220°C. Czosnek, cebulę kroimy w drobną kosteczkę i dodajemy do mięsa. Oliwki kroimy bardzo drobno(...)wewnątrz i przykrywamy pozostałym ciastem, tworząc płaską roladę. Roladę przekładamy łączeniem, na blachę z piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia. Wierzch ciasta smarujemy  roztrzepanym jajkiem i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Ciasto pieczemy 220 ° c przez pierwsze 10 min, następnie skręcamy temp.  do 200 ° C i pieczemy jeszcze ok. 15 min. Takie ciasto możemy podawać na ciepło, krojąc

Moniki Smakołyki
Szakszuka z chorizo, cukinią i ciecierzycą / Chickpea, zucchini and chorizo shakshuka 220

szklanki porto (słodkiego wina) 1 puszka (400g) krojonych pomidorów z puszki 100 g ciecierzycy z puszki, odsączonej 2 łyżeczki brązowego cukru 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki (lub mielonej słodkiej papryki) 1/2 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku 4 jajka świeża kolendra do podania chrupiący chlebek do podania Przygotowanie: Rozgrzej dużą patelnię na średnim ogniu

karmelowy
FASZEROWANA CUKINIA WARZYWAMI LUB MIĘSEM 216

ugotowany ryż i starty parmezan. Wydrążone cukinie wstawiłam do lekko wysmarowanego olejem naczynia i nafaszerowałam warzywami. Do wersji warzywno mięsnej wykorzystałam zrobiony wcześniej  sos do spaghetti z dodatkiem mielonego mięsa. Żeby farsz nie był za rzadki, dłużej go smażyłam w celu odparowania wody. Dodałam do niego również ryż i starty parmezan. Nałożyłam go do cukinii. Przykryłam je odkrojonymi(...)około 40-50 minut. Oprócz cukinii polecam nadziać farszem np. patisona- kuzyna dyni. Jest lekkostrawny, dietetyczny o delikatnym smaku. Zamiast okrągłej cukinii można oczywiście nadziać tradycyjną podłużną. Cukinia faszerowana mielonym mięsem i pomidorami Smacznego

potrawyregionalne