mielone - 47549 przepisów (strona:390/3170)

Zapiekanka z cukinii i klopsów 256

się też żreć ziemniaków. Wybór padł więc na taką oto zapiekankę. Składniki (dla trzech osób): 400-500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego dwie małe cukinie przyprawa do mięsa mielonego duże opakowanie śmietany 12% koperek ser gouda 2 pomidory 1 cebula 3 ząbki czosnku sól, pieprz Gotowanie zaczynasz od cukinii. trzeba ją umyć i odciąć obydwie końcówki. Następnie, weź(...)paski, przmieszaj je dokładnie i odstaw na bok. Cebulę pokrój w piórka i czosnek w kostkę. Teraz weź się za mięso. Wrzuć je do miski, posyp przyprawą do mięsa mielonego i dokładnie wymieszaj całość. I na Boga zrób to po męsku – ręką, a nie łyżką. Ściskaj mięso, żeby wychodziło Ci między palcami. Jak już całość dokładnie wyrobisz, weź

manslogblog
Dyniowy syrop korzenny do kawy - Pumpkin Spice 190

smak i zapach odpowiadał Waszym podniebieniom.  Składniki: 1 i 1/3 szklanki wody 1 szklanka brązowego cukru 1/2 szklanki dyniowego puree * 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/3 świeżo startej gałki muszkatołowej 2 łyżeczki esencji waniliowej Wodę z cukrem zagotować w garnuszku. Dodać resztę składników, wymieszać i gotować na minimalnym

Codzienna kuchnia niecodzienna
Makaronowe sajgonki 133

jedzonko , super się sprawdza na spotkania ze znajomymi , na ciepło , ale i na zimno bardzo fajnie smakuje , zapraszam do wypróbowania przepisu . Składniki ( wychodzi około 12 sajgonek ) 200 dag mięsa mielonego ( ja użyłam wieprzowego ) 5 jajek  1 łyżeczka pieprzu ziołowego  1 łyżeczka czosnku granulowanego  1 duża cebula 1 łyżka sosu teriyaki  1 malutka łyżeczka gałki muszkatołowej(...)smaku  1 duża marchewka  100 dag makaronu nitki  bułka tarta  olej do smażenia  placki ryżowe  Wykonanie  Do rozgrzanego garnka wkładam mięso mielone ,cebulkę , startą marchew ,wszystko razem przesmażam do momentu aż mięso się nam dobrze usmaży , jak mamy mięso gotowe , odstawiamy z ognia , i dodajemy pieprz ziołowy , sól , czosnek granulowany , makaron

Mój Smak
CANNELLONI Z MIĘSEM MIELONYM, CUKINIĄ I PIECZARKAMI 161

Sycące mięsne danie makaronowe doskonałe na codzienny obiad lub romantyczną kolację.   SKŁADNIKI Nadzienie: 500 g mięsa mielonego, 1 cebula, ½ małej cukinii, 6 pieczarek, przyprawa do mięsa mielonego , 1 łyżka pomidorów w płatkach, 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego, bazylia , pomidory w płatkach sól, pieprz, olej Sos pomidorowy: puszka pomidorów, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 250 ml bulionu, 2 ząbki czosnku(...)ścieramy na tarce o grubych oczkach. Cebulę i pieczarki kroimy w drobną kostkę. Na rozgrzanej patelni na niewielkiej ilości oleju podsmażamy cebulę, dodajemy mięso, obsmażamy, dodajemy przyprawę do mięsa mielonego. Następnie dodajemy pieczarki, cukinię oraz płatki pomidorów, dusimy aż zmiękną, dodajemy koncentrat oraz przyprawiamy do smaku. Sos pomidorowy: Na oliwie podsmażamy czosnek przeciśnięty przez praskę,oraz koncentrat pomidorowy, dodajemy

słodki bratek
Tort dla Jacka Skellingtona 213

miękkiego masła 125 g cukru trzcinowego 2 jajka 75 g surowego marcepanu skórka otarta z 1 pomarańczy 150 g mąki pszennej 1 łyżeczka mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego kardamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1 łyżeczka proszku do pieczenia krem: 100 g miękkiego masła 200 g serka kremowego 100 g cukru pudru 2 łyżeczki cukru waniliowego

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Jakie Miasteczko Taka Patelnia 173

często surowe w środku, oooo i kotlety mielone, albo surowe albo przypalone. Ale ok, praktyka czyni mistrza, wiedziałam czego się spodziewać więc zaczęłam obchodzić system i mielone robiłam małe i cienkie, placki ziemniaczane w piekarniku i kilka innych trików. Te lepszejsze patelnie za ok 70 zł domagały się wymiany po max 7 miesiącach, czyli licząc dwie

Blondynka Gotuje
Szarlotka francuska – ciasto w 10 minut 224

rozpuszczenia, nie gotujemy za długo. Zdejmujemy z ognia. Ciasto w piekarniku smarujemy przy użyciu szczeciniastego pędzelka miodowo-maślaną mieszanką – i jabłka, i rant ciasta.   Jabłka posypujemy równomiernie mielonym cynamonem i imbirem. Pieczemy ciasto jeszcze około 10-15 minut, zmniejszając temperaturę do 190⁰C. Gotową szarlotkę wyjmujemy z pieca i studzimy. Kroimy ciasto na 8-10 porcji i sprawdzamy(...)opakowanie chłodzonego ciasta francuskiego (300g) 1 duże lub dwa małe słodkie, soczyste jabłka 1 łyżka drobnego brązowego cukru 1 łyżka rzadkiego kwiatowego miodu 1 łyżka masła 82% tłuszczu ½ łyżeczki mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonego imbiru Zapisz

Karo in the Kitchen
Klopsy z szpinakiem 126

oleju i szklimy drobno pokrojoną cebulkę i czosnek posiekany w cienkie plasterki. Dodajemy szpinak (może być mrożony) i przesmażamy razem kilka minut aż szpinak zmięknie. Doprawiamy solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Podlewamy słodka śmietanką i redukujemy aż niemal cała wyparuje. Klopsy: Cebule drobno siekamy. Wszystkie składniki klopsów (poza olejem :) ) połączyć i wyrobić jednolita masę. Doprawić do smaku solą(...)świeżo mielonym czarnym pieprzem oraz roztartym majerankiem. Na patelni rozgrzewamy olej. Odrywamy kawałki mięsnej masę, rozpłaszczamy w dłoni i nakładamy łyżeczkę szpinakowego farszu. Formujemy klopsy i obtaczamy w bułce tartej. Smażymy na złoto ze wszystkich stron. Podlewamy szklanka bulionu i dusimy na wolnym ogniu około 10-15 minut w zależności od wielkości klopsów

Pyry na Gaz
zapiekanka grecka a'la musaka 163

połączenie bakłażanów i mięsa mielonego. Wymyśliłam taką oto zapiekankę - jest świetna! Połączenie gorącej zapiekanki z zimnymi, aromatycznymi dodatkami smakuje wyśmienicie. Bardzo polecam:) składniki: 3 bakłażany 500 g mięsa mielonego wołowego czerwona papryka cebula 2 ząbki czosnku sól olej łyżka koncentratu pomidorowego przyprawy (do smaku): papryka w proszku, mielony kminek, pieprz, cynamon, gałka muszkatołowa sos: 1 szkl jogurtu

6niebo
Ciasto dyniowe z nutą pomarańczy 142

puree dyniowego 1,5 szklanki mąki 2/3 szklanki brązowego cukru 0,5 szklanki oleju słonecznikowego 2 jajka łyżeczka sody pół łyżeczki proszku do pieczenia łyżeczka cynamonu (mielonego) szczypta mielonej gałki muszkatołowej szczypta mielonego imbiru 2-3 łyżki skórki otartej z pomarańczy 2-3 łyżki kandyzowanej pomarańczy pokrojonej w drobną kostkę Wykonanie: Cukier zmiksować z olejem. Dodać jajka

Mania Wypiekania
Kebabki nie tylko na grilla 155

mięsa mielonego u mnie z łopatki wieprzowej ale może też być mieszane 2-3 płaskie łyżki czerwonej papryki w proszku 1 spora łyżeczka kuminu czy inaczej kminu rzymskiego mielonego Czosnek granulowany lub 2 ząbki drobno posiekanego wg uznania Pieprz czarny świeżo mielony, sól do smaku ok 50-60 ml bardzo zimnej wody Wykonanie: Mięso dokładnie wyrabiamy

W garach u Gosi
Szaszłyki z Kurczakiem w Jogurtowej Marynacie z Ziemniakami z Szałwią i Rozmarynem 144

osób: 1 pojedyncza pierś z kurczaka 1/2 szklanki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka papryki mielonej słodkiej 2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 1/4 łyżeczki chilli mielonego 1 łyżka oliwy z oliwek Dodatkowo: połowa świeżego ananasa jak nie masz użyj z puszki też jest ok Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka  umyłam pod bieżącą zimną wodą(...)jednolitą masę, do której włożyłam pokrojone mięso z kurczaka, wymieszałam, miskę przykryłam folią spożywczą i odstawiłam na kilka godzin do lodówki (ok. 6 godzin). Pieczarki: kilka pieczarek  papryka mielona słodka oliwa lub olej sól ziołowa Pieczarki wyczyściłam i każdą przekroiłam na połowę. Spryskałam oliwą i posypałam papryką i solą, wymieszałam. Ziemniaczki z szałwią i rozmarynem: kilka niewielkich ziemniaków

Blondynka Gotuje
Baba ghanoush – pasta z pieczonych bakłażanów 212

blenderze albo zostawić długie kawałki miękkiego bakłażana (tak robi Yotam Ottolenghi). Można dodać pastę tahini i jeszcze więcej kremowości do bakłażanów, lub kompletnie ją pominąć. Można doprawić pieprzem, mielonym kuminem, papryczką chili – według własnego gustu. Ja pokażę Wam mój ulubiony sposób na baba ghanoush. Bakłażany myjemy i dokładnie je osuszamy – nie bójcie się, że z tej ilości wyjdzie(...)tahini 1-2 małe ząbki czosnku 2-3 łyżki oleju lub oliwy z oliwek + olej/oliwa do podlania 2-3 łyżki soku z cytryny natka pietruszki lub świeża mięta sól mielony kumin mielona wędzona słodka papryka

Karo in the Kitchen
Zapiekanka ziemniaczana z wędzonym łososiem i oscypkiem 218

gorąco łyżka posiekanego szczypiorku łyżka posiekanej pietruszki 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki sos: 3/4 szklanki mleka 2 łyżki masła łyżka mąki spora szczypta gałki muszkatołowej spora szczypta czarnego mielonego pieprzu dodatkowo: łyżka ostrej musztardy 2 łyżki soku z cytryny pół dużego oscypka szczypta pieprzu W naczyniu żaroodpornym układamy ziemniaki oraz kawałki wędzonego łososia. Posypujemy je ziołami i mieloną papryką. W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy mąkę i trzepaczką energicznie mieszamy. Stopniowo dolewamy mleko cały czas mieszając. Gdy zgęstnieje doprawiamy pieprzem, gałką i wylewamy na ziemniaki. Następnie to samo robimy z musztardą wymieszaną z sokiem z cytryny. Na wierzch układamy pokrojonego w plasterki oscypka i posypujemy go pieprzem. Całość pieczemy przez 30 minut w 180 stopniach. Smacznego :) Artykuł Zapiekanka

Mienta blog
Domowa korzenna przyprawa do piernika 130

cierpliwości, ucierania i wyrabia „bajceps”, ale te wszystkie wysiłki będą skutkowały spektakularnym efektem. Jeśli macie młynek i używacie go do przypraw, to uważajcie przy mieleniu goździków, cholery potrafią zapaskudzić całe urządzenie. Potrzebujemy: 20 łyżek mielonego cynamonu 10 łyżek mielonego imbiru 2 łyżki ziaren kolendry 2 łyżki wyłuskanych ziarenek kardamonu zielonego 1 łyżka wyłuskanych ziarenek kardamonu czarnego (opcjonalnie(...)suchym i ciemnym miejscu. Na 1 kg mąki daję 4-5 łyżek przyprawy i wtedy mam bardzo aromatyczne ciasto i w całym domu jeszcze długo pachnie pierniczkami. Wszystkie przyprawy mielimy bądź ucieramy na puch. Najlepiej robić to partiami. Jeśli mamy gałkę muszkatołową w całości to ścieramy ją na drobnej tarce. W misce połączcie przyprawy, cukier i sól. Sól przedłuży ważność

ladykitchen