Winegret: W małym słoiczku umieszczamy oliwę z oliwek, ocet, wodę, cukier, sól i czarny pieprz. Dobrze wstrząsamy słoikiem do połączenia składników. Pieczarkę myjemy, osuszamy i przyprawiamy spora ilością świeżo mielonego czarnego pieprzu oraz solą. Smażymy w całości z obu stron na patelni z odrobiną oleju. Na tej samej patelni smażymy kilka minut pokrojony w plasterki fenkuł i talarki czerwonej(...)cebuli. W razie potrzeby dodajemy nieco oleju. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Na talerzu układamy pieczarkę i wypełniamy ja podsmażonym fenkułem z cebulką. Dodajemy odsączonego tuńczyka. Serwujemy z mieszanką kolorowych sałat skropione winegretem
Pyry na Gazłyżeczki pieprzu ziołowego Skworcu 1 szklanka wody lub ciut więcej 1/2 łyżeczki mielonych liści laurowych Skworcu 4 ziela angielskie Skworcu 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej do smaku – czarny mielony pieprz + sól himalajska Skworcu Przygotowanie: Ważne! Całość smażymy i dusimy na mniejszym ogniu. I… próbujcie – przyprawy są najważniejsze i należy je dostosować do własnych upodobań, ilość podana(...)lekko przemieszać lub dodać w razie potrzeby niewielką ilość wody. W 3/4 szklanki wody rozpuszczamy (mieszamy dokładnie) mąkę ziemniaczaną. Gdy mięso nabierze odpowiedniej miękkości dolewamy nasz „zagęszczacz”, doprawiamy czarnym mielonym pieprzem i niewielką ilością soli himalajskiej, mieszamy (próbujemy smak). Gotujemy (dusimy) pod przykryciem na mniejszym ogniu jeszcze około 15 minut. Próbujemy i opcjonalnie doprawiamy. Smacznego
Słodkie okruszkisosu ostrygowego szczypta nasion kopru włoskiego (fenkułu) ćwierć łyżeczki mielonej kolendry pieprz sól olej do smażenia natka kolendry Pierś kurczaka pokroić na kawałki. Oprószyć nasionami kopru włoskiego (fenkułu), mielonym pieprzem i solą. Wymieszać i odstawić do lodówki. Grzyby mun zalać wrzątkiem i odstawić na kwadrans. Marchew, seler i imbir obrać. Pora dobrze wypłukać. Pora pokroić na krążki. Marchew(...)Poddusić. Na patelnię wlać tyle wody, by przykryła mięso i warzywa. Dorzucić odcedzone pędy bambusa. Większe kawałki grzybów mun pokroić w paski. Wrzucić grzyby na patelnię. Dodać jeszcze mieloną kolendrę i sos ostrygowy. Dusić całość pod przykryciem do miękkości warzyw. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Podawać z ryżem ugotowanym na sypko i posypać natką kolendry. Moją pierwszą
Weekendy w domu i ogrodziejajka 1/3 szklanki wody gazowanej 1/2 szklanki maki pszennej troszkę ,mniej niż 1/2 szklanki mąki kukurydzianej 1 łyżeczka soli 1/2 łyżeczki cukru 1 łyżeczka mielonego pieprzu 2 łyżeczki mielonego chili 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki dodatkowo do obtoczenia : 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki mąki kukurydzianej Skrzydełka pozbawiamy końców , tak zwanych lotek , które nie mają ani grama
Ogrodnik w podróżytylko jeść na zdrowie😉 Składniki: 600 g marchwi 4 ząbki czosnku 1 cebula 4 łyżki oleju 4 szklanki bulionu (warzywnego lub rosołu) 1/2 łyżeczki mielonego kuminu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka tymianku 1/2 łyżeczki wędzonej papryki sól pieprz Do podania: czarnuszka natka pietruszki lub kolendry mleko kokosowe lub śmietana
Smakowity Blog Kulinarnyopakowaniu. Por pokroić na cienkie plasterki, czosnek drobno poszatkować. Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki masła klarowanego, dodać czosnek i przesmażyć chwilkę. Dodać następnie por, posolić i doprawić mieloną kozieradką, smażyć na umiarkowanym ogniu, mieszając, aż por zmięknie (około 5-8 minut). Umyte i osuszone liście szpinaku grubo poszatkować. Kiedy por będzie już uduszony dodać szpinak, wymieszać i chwilę(...)wszystko razem przesmażyć. Dodać śmietankę z migdałów, posypać pieprzem i mieloną gałką, dosolić do smaku. Na patelnię wrzucić ugotowany i odcedzony makaron, całość wymieszać przed podaniem i serwować. Smacznego
Even Better Foodbazylii 2-3 łyżki masła klarowanego lub oleju kokosowego/oliwy do smażenia przyprawy: sól, pieprz, ostra czerwona papryka, po 1 łyżeczce mielonej kolendry i słodkiej papryki, po 1/2 łyżeczki mielonej kurkumy i kozieradki, po dużej szczypcie mielonego kuminu, cynamonu i kminku 2 średnie bakłażany 2-3 pomidory 5 naleśników (bezglutenowych lub pełnoziarnistych, u mnie orkiszowe; najlepiej, jeśli naleśniki
Even Better Foodłyżki oliwy 1-2 łyżeczki octu jabłkowego lub białego octu winnego sól, przyprawy i zioła: po 1/2 łyżeczki mielonej kolendry, kurkumy, kozieradki, czarny pieprz i świeżo mielona gałka muszkatołowa do smaku, oregano 200-300g makaronu ugotowanego al dente (użyłam bezglutenowe penne, świetnie sprawdzi się również spaghetti czy tagliatelle) /zachować kilka łyżek wody z gotowania makaronu/ pomidorowe(...)odrobinę rozpadać (około 8-12 minut, zależnie od wielkości kawałków). Po tym czasie garnek zdjąć z ognia, jego zawartość zblendować na gładki sos. Sos doprawić octem, odrobiną oregano, świeżo mieloną gałką muszkatołową i pieprzem, ewentualnie dosolić bądź dodać łyżkę oliwy. Do sosu dodać świeżo ugotowany makaron – całość wymieszać, jeśli sos jest zbyt gęsty odrobinę wody z gotowania makaronu. Najlepiej
Even Better Food