mielone - 47549 przepisów (strona:397/3170)

Bigos 201

dość intensywnie przez ok. 5 minut często mieszając. Przekładamy do garnka. Do składników w garnku dolewamy bulion i część wina oraz dodajemy grzyby, śliwki i przyprawy: liście laurowe, nieco mielonego czarnego pieprzu, kminek oraz lekko rozbite w moździerzu ziele angielskie i jałowiec. Wszystko dokładnie mieszamy i zaczynamy podgrzewać. Bigos dusimy na bardzo małym ogniu pod przykryciem, nie krócej niż(...)wodą z namaczania grzybów (pamiętając o wcześniejszym upewnieniu się, że nie ma w niej np. piasku), a w razie potrzeby po prostu wodą. W międzyczasie doprawiamy do smaku mielonym pieprzem i ewentualnie solą – ale tą ostatnią tylko w wypadku, jeśli nie było jej dostatecznie dużo w bulionie i wędlinach. Gotowy bigos powinien mieć dość ciemny kolor i stosunkowo niewiele

Kulinarna Pokusa
Paje z wołowiną i pieczarkami. 158

naszym kraju i przez kilka lat pojawiały się tu i ówdzie w fastfoodowej wersji. Ja proponuję dziś paje na sposób, który wydaje mi się podstawowy i najbardziej tradycyjny - z mieloną wołowiną. Takie wytrawne ciastka są świetną gorącą przekąską - codzienną lub imprezową. Świetnie sprawdzą się też na zimno, jako drugie śniadanie(...)pracy (nie tylko dla górników!). Ten mój przepis kojarzy się z niedawnym hasłem tygodnia , tak samo jak klopsiki Marzeny łączą dwa nasze ostatnie zadania :) Składniki: Farsz: 100 g mielonej wołowiny 100 g pieczarek 1 marchewka 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżeczka majeranku 1/2 łyżeczki mielonego kminku oliwa sól i pieprz Ciasto

zadanie-gotowanie
Zupa z końcówek zielonych szparagów z groszkiem, batatami i koperkiem 186

mrożonego) 1 łyżeczka masła 80-90 ml śmietany 30% (użyłam swojskiej śmietany zebranej z mleka prosto od krowy :) ) 1 łyżka soku z cytryny sól morska lub różowa himalajska świeżo mielony czarny pieprz   Przygotowanie zupy z zielonych szparagów: W tym przepisie wykorzystujemy wodę, w której przez 2 minuty gotowaliśmy zielone szparagi (do innego dania) oraz odłamane, zdrewniałe końcówki, które(...)łyżeczka masła Do kubka ze śmietaną wlać kilka łyżek gorącej zupy, wymieszać dokładnie a następnie połączyć z zupą. 80-90 ml śmietany 30% Dodać sok z cytryny. Przyprawić świeżo mielonym pieprzem, solą (jeśli potrzeba). Zagotować, przelać do talerzy. Można podawać z pieczywem. 1 łyżka soku z cytryny sól morska lub różowa himalajska świeżo mielony czarny pieprz The post

Moja Delicja
DUSZONA MŁODA KAPUSTA, BEZ CUKRU, OCTU, MĄKI 188

pieprzu... pychotka.. :-) Składniki: - 1 dość duża główka młodej kapusty lub 2 mniejsze - ok.1 płaskiej łyżeczki soli himalajskiej (zwykłej mniej) - 1 łyżka bezzapachowego oleju kokosowego - pęczek koperku - świeżo mielony pieprz (u mnie kolorowy) - ok.50-100ml wrzącej wody W garnku roztapiamy olej kokosowy, dorzucamy poszatkowaną lub pokrojoną kapustę, dodajemy sól, zalewamy minimalną ilością wody (ok.50ml) i dusimy na małym palniku(...)dużo wody, trzeba będzie ją odlać, gdy dodamy jej minimalnie, nie będzie takiej potrzeby. Kapustę podduszamy do miękkości, co jakiś czas mieszając. Pod koniec dosypujemy pokrojony koperek, doprawiamy świeżo mielonym pieprzem i ewentualnie dosalamy. Podajemy jako dodatek do obiadu. U mnie z dodatkiem ziemniaków z koperkiem.. Pychotka... ;-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Lasagne lazania z mięsem mielonym 142

Składniki: 6 płatków lasagne ½ kg mięsa wieprzowego mielonego 1 cebula 10 listków czosnku niedźwiedziego 6 plasterków żółtego sera 1 jajko 1 łyżka ketchupu 1 łyżka przyprawy do mięsa mielonego sól i pieprz do smaku 5 łyżek oleju tłuszcz do formy Wykonanie: Płaty lasagne ugotować według opisu na opakowaniu. Mięso podsmażyć na oleju z przyprawą do mięsa mielonego

Tradycyjna Kuchnia
A la gołąbki, szybko i pysznie 190

podgrzać. Cebulę obrać i drobno posiekać, wrzucić na patelnię. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Jak już cebulka straci kolor surowizny dodać pieczarki i smażyć chwilkę. Dodać mięso mielone, doprawić solą i pieprzem. Smażyć aż mięso straci kolor surowizny wtedy dodać posiekaną kapustę i suszone grzybki. Smażyć tak długo, aż kapusta zmięknie. Nie spieszyć się Jak będzie przesmażone

Kuchnia Pokoleń
Drożdżówki z makiem 220

mąki by zagnieść elastyczne ciasto. Wyrabiam, aż będzie gładkie i lśniące.  Ponownie nakrywam ściereczką i odstawiam do podwojenia objętości. Mak zaparzam - mielony tylko osaczam, niemielony mielę dwukrotnie - mieszam z cukrem, dodaję starte na tarce jabłko oraz bakalie.  Wyrośnięte ciasto wykładam na blat podsypany mąką, odgazowuję, uderzając kilkukrotnie dłonią i rozwałkowuję cieniutko. Na połowę ciasta wykładam

Ciasteczkowy Potwór
Żeberka w sosie cebulowym. 217

cebulowym sosie. I powiem szczerze, nie żałuję, żeberka wyszły wyśmienite, mięciutkie, aromatyczne, niebo w gębie :) Polecam :) Składniki - 1 kg żeberek wieprzowych - 2-3 cebule - sól, czosnek mielony, kminek mielony, majeranek, papryka czerwona mielona, - olej - 1 łyżka mąki pszennej Wykonanie Żeberka płuczę, osuszam, kroję na porcje. Każdy kawałek nacieram solą i wszystkimi przyprawami. Odstawiam do lodówki na godzinkę

Kuchnia z widokiem na ogród
Przepyszny pasztet z marchewką 123

Można śmiało go jeść na kanapki lub  jako przystawkę z żurawiną. Składniki : 500 g mięsa mielonego ( polecam szynkę) 1 łyżeczka soli i pieprzu białego mielonego pomidorki suszone 5 szt drobniutko pokrojone 1  jajko 2  marchewki czosnek sprasowany 3 ząbki papryka ostra mielona 1/2 łyżeczki   Wykonanie: Szynkę umyłam,osuszyłam papierowym ręcznikiem

Różowa kuchnia
Grill - Mielone na patyku (z sosem jogurtowo-miętowym) 194

Mielone mięso wołowe podane w nietypowy sposób (na patyku) to kolejny idealny przepis na grilla :) Do tego polecam pyszny sos jogurtowo-miętowym. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Grill - Mielone na patyku (z sosem jogurtowo-miętowym) 194

Mielone mięso wołowe podane w nietypowy sposób (na patyku) to kolejny idealny przepis na grilla :) Do tego polecam pyszny sos jogurtowo-miętowym. Czytaj więcej

Ana Mari's world
Smażone przegrzebki na maśle i oleju rzepakowym z risotto z czarnego ryżu z groszkiem i natką pietruszki 91

porcje): Risotto z czarnego ryżu 1/2 szklanki czarnego ryżu 1 lampka białego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 szklanki bulionu 1/3 szklanki tartego parmezanu szczypta soli i świeżo mielonego pieprzu 1 pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 łyżka oleju rzepakowego 2 łyżki masła Dodatkowo 6-8 przegrzebek szczypta soli i świeżo zmielonego pieprzu 2 łyżki oleju(...)osobnej patelni rozgrzewam oliwę z oliwek z dodatkiem masła. Na rozgrzanej patelni smażę po 1 minucie z każdej strony małże Św. Jakuba, po usmażeniu doprawiam szczyptą soli i świeżo mielonym pieprzem. Porcję risotto podaję z przegrzebkami. Opcjonalnie dekoruję posiekaną natką pietruszki oraz świeżo mielonym pieprzem. Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Szynka gotowana 161

sprawdźcie sami... SKŁADNIKI 1 szynka (ok. 1 kg) 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki soli 2 łyżeczki soli peklowej 2 łyżki słodkiej mielonej papryki 1 łyżeczka ostrej mielonej papryki Do gotowania: ok. 3 l wody 3 - 4 ząbki czosnku 6 ziaren ziela angielskiego 6 liści laurowych (ewentualnie 1 łyżeczka soli, ale to tylko dla amatorów bardziej słonych wędlin) Szynkę(...)ponownie odstawiamy zakryte folią do lodówki na kolejne 36 godzin. Znów odlewamy płyn, płuczemy, osuszamy, wkładamy w siatkę masarską lub związujemy sznurkiem i nacieramy mielonymi paprykami; odstawiamy ponownie na 36 godzin do lodówki (oczywiście okryte folią). Po tym czasie zagotowujemy wodę z przyprawami i do wrzącej wkładamy szynkę. Gotujemy 5 minut, a następnie

Czary - gary w kuchni
Choucroute garnie 223

jałowiec, ziarna czarnego pieprzu i goździki – a następnie doprowadzamy płyn do wrzenia. Kapustę dusimy powoli na małym ogniu, pod przykryciem, przez ok. 2 godziny. W międzyczasie dodajemy do smaku mielony pieprz i sól (patrz uwagi), czasami mieszamy, a w razie potrzeby dodajemy nieco wody. W międzyczasie gotujemy w osolonej wodzie obrane ziemniaki. Gdy będą gotowe, pozwalamy im ostygnąć. Frankfurterki(...)się rumiane. Dodajemy je (bez tłuszczu) do kapusty na ok. 30 minut przed końcem jej duszenia. Możemy albo „zakopać” je w kapuście, albo pozostawić na wierzchu i dodatkowo posypać mielonym pieprzem. Zimne ziemniaki kroimy na mniejsze kawałki, a następnie obsmażamy na rumiano na tłuszczu z wędlin (w razie potrzeby dodajemy więcej smalcu). Gotową kapustę podajemy na ciepło razem

Kulinarna Pokusa
Klopsiki na mleczku kokosowym z imbirem 170

jego programów, odrobinę dostosowując przepis do posiadanych produktów. Przyznam, że tak jak mówił Gordon klopsiki z mleczkiem kokosowym wychodzą bardzo delikatne, wręcz aksamitne.  Składniki: klopsiki: 1,2 kg mielonej karkówki(...)łopatki wieprzowej 1 duża lub 2 małe cebule 1 łyżeczka płatków chili 1 bułeczka pszenna lub 4 łyżki bułki tartej 250 ml mleka 2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu sos do gotowania: 1 litr bulionu drobiowego lub warzywnego 400 ml mleczka kokosowego około 7 cm korzenia świeżego imbiru 2 - 3 ziarna kardamonu (rozgnieść) 2 łyżeczki mielonego kuminu

Kuchcik gotuje