mielone - 47549 przepisów (strona:405/3170)

Na obiad: wołowe domowe mielone kotlety z piekarnika, czyly talerz prawie hamburgerów o wielu zastosowaniach 235

domowy obiad idealny - łatwo się robi, można zrobić na zapas i podać na wiele sposobów ;) Generalnie coś dla gospodyń co raz mają fazę na gotowanie, a raz nie ;). Mielone kotlety wołowe, bo o nich mowa, mogą zapełnić Twoje menu na nawet trzy dni i to bez nudy na talerzu. Składniki: ok 1 kg mięsa wołowego (do 20 % tłuszczu(...)średnia cebula (może być czerwona) 1 ząbek czosnku 1 łyżka czubata musztardy dijon 1/2 łyzeczki sosu Worchester sól, pieprz do smaku Mięso mielimy. Doprawiamy musztardą i sosem Worchester.  Dalej postępujemy jak przy tradycyjnych mielonych . Przy czym należy pamietać by dobrze mięso wyrobić - tak by było jednolite i błyszczące. Formujemy kulki a następnie je maksymalnie spłaszczamy. Obtaczamy lekko

Kuchnia po mojemu
Gołąbki bez zawijania z sosem grzybowym 322

gołąbki z siekaną kapustą, ryżem i mielonym mięsem podane z sosem z borowików. Polecam! Składniki: 400 g ryżu arborio ok. 250 g drobno poszatkowanej młodej kapusty 700 g mielonego mięsa wieprzowego (użyłam mielonej szynki wieprzowej) 1 duża cebula 3-4 ząbki czosnku kminek i majeranek słodka i ostra papryka 1 łyżeczka włoskich ziół przyprawa warzywna bez glutaminianu

Czerwień i błękit
Elegancki i szybki pasztet z kurzych wątróbek – bez pieczenia 152

średnim ogniu do zrumienienia, na maśle. Dodajemy do niego pokrojoną drobno szalotkę i czosnek, smażmy do zeszklenia, mieszając, około 5 minut.   Na patelnię dokładamy osuszone wątróbki, dodajemy pieprz mielony i suszony tymianek. Smażymy wątróbki mieszając i uważając, żeby nas nie popryskały, około 6-8 minut. Wątróbki mają być mocno ścięte z wierzchu, ale po przekrojeniu powinny uronić krwawą(...)masła (podzielona na dwie połowy) 25g bekonu 100g szalotek – 2 sztuki 1 mały ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku ½ łyżeczki soli lub więcej, w zależności od Waszych preferencji ½ łyżeczki mielonego pieprzu ½ łyżeczki startej gałki muszkatołowej ½ łyżeczki mielonego imbiru 50ml koniaku, whiskey lub brandy (ja najczęściej dodaję whiskey) SKŁADNIKI DODATKOWE - OPCJONALNE do zasklepienia 3 kokilek średnicy wewnętrznej 80mm

Karo in the Kitchen
O soli. Sól morska i kamienna, przepisy na sól smakową – wykańczającą 160

wieprzowo-wołowego. Myjemy dokładnie cytrynę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy z solą i listkami świeżego rozmarynu. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być lepka. • SÓL GRZYBOWA – do łososia smażonego(...)jajek sadzonych. Myjemy dokładnie limonę najpierw pod zimną, potem pod ciepłą wodą, żeby pozbyć się z owocu utrwalającego wosku, osuszamy. Odcinamy nożem lub zesterem samą skórkę, bez albedo. Skórkę mielimy razem z solą i papryczką chili (z nasionami lub bez) w blenderze. Mieszankę suszymy w piekarniku, w temperaturze 100⁰C. Sól powinna stać się sypka i błyszcząca, nie może być

Karo in the Kitchen
Puree z batatów z żółtym kurczakiem w sosie kremowym i duszoną brukselką 159

puree z batata złagodzona.  Danie  na talerzu  kolorowo  się prezentuje i naprawdę dobrze smakuje.   Składniki: 2 filety z kurczaka, ½ łyżeczki pieprzu czarnego świeżo mielonego, pieprz kolorowy do smaku, 1 łyżeczka kurkumy, 1 łyżeczka curry, 100 g serka topionego śmietankowego, 100 ml bulionu (rosół który został ugotowany na pozostałej części kurczaka), 100 ml śmietanki(...)łyżeczka pieprzu marynowanego zielonego, sól do smaku, 2 łyżki oleju rzepakowego, ponadto: 700 g batata, 2 łyżki śmietany 18%, 1 łyżka masła, 1 ząbek czosnku, suszona papryczka chili świeżo mielona do smaku, 400 g brukselki, 3 łyżki oleju rzepakowego, świeży tymianek, suszony czosnek świeżo mielony do smaku, sól do smaku, zielona pietruszka. Przygotowanie: Kurczak: Pieprz, kurkumę, curry

Moniki Smakołyki
Schab z czosnkiem i majerankiem 83

obiad. Kawał schabu natartego majerankiem i plasterkami czosnku . Składniki: schab 1,1/2 kg czosnek 3 ząbki sól  do smaku pieprz biały mielony do smaku 2 łyżeczki czerwona mielona słodka papryka 4 łyżeczki Dodatkowo: por zielona część 4 listki Wykonanie: Schab myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym . Nacieramy schab solą, pieprzem,  majerankiem, papryką mieloną słodką. Czosnek obieramy

Różowa kuchnia
Domowe flaczki wołowe. 97

korzeń pietruszki kawałek selera 1 por 1 cebula 2 łyżki margaryny lub masła 2 łyżki mąki 1/2 łyżeczki majeranku 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 5-6 ziaren pieprzu sól pieprz mielony zielona natka pietruszki do dekoracji Sposób wykonania :   M ięso wołowe i warzywa wraz z cebulą zalać wodą ( 8 szklanek ), dodaj ziarna pieprzu, sól, ugotuj rosół. Flaki wrzuć(...)pasztecików ) . Tłuszcz ( masło lub margarynę ) rozpuść, wsyp mąkę , wymieszaj, smaż, aż zasmażka spieni się i zbieleje. Dodaj ją do rosołu z flakami. Flaki wymieszaj, zagotuj, dopraw do smaku mieloną gałką muszkatołową , majerankiem, mielonym pieprzem i solą , jeszcze raz zagotuj. Podawaj gorące z kromkami chleba lub bułką.  Udekoruj zieloną natką pietruszki

Przepisy i porady kulinarne
Kotlety mielone z kaszą jęczmienną 196

Znowu kotlety, tym razem z mięsa mielonego z dodatkiem kaszy. Pyszne! Polecam! Składniki: 400 g mięsa mielonego (najlepiej chudego od szynki) 100 g kaszy jęczmiennej (użyłam w woreczku) 1 cebula 1 ząbek czosnku 3 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 2 łyżki majeranku 1 jajko 2-4 łyżki suchej kaszy manny lub bułki tartej kilka łyżek zimnej wody sól(...)pieprz szczypta mielonej papryki olej do smażenia Sposób wykonania: 1. Kaszę ugotować w lekko osolonym wrzątku. 2. Cebulę drobno posiekać. Czosnek zmiażdżyć. 3. Do mięsa dodać kaszę, cebulę, czosnek, jajko, natkę pietruszki. Dodać przyprawy, wyrobić masę i dodać kaszy manny / bułki tartej i kilka łyżek zimnej wody tyle, aby masa zwarta i się nie rozsypywała. 4. Z mięsa uformować

Kuchnia domowa Ani
Falafele dyniowe z sosem pomidorowo-grzybowym 159

pszennej 4 ząbki czosnku 1 średnia cebula, posiekana 4 łyżki posiekanej świeżej kolendry (możecie zamienić na natkę pietruszki) 2 łyżki mielonego kuminu 2 łyżeczki suszonej mięty 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonej kurkumy sól, pieprz olej do smażenia (u mnie był to rzepakowy rafinowany) Sos pomidorowo-grzybowy: 25 g suszonych leśnych grzybów, np. borowików oliwa

Chilli Czosnek i Oliwa
Twarożek łososiowy a la myszka 221

łososia wędzonego na ciepło (może być także makrela) 2 kromki chleba żytniego kiełki lucerny rzodkiewka cienki szczypiorek ziarenka pieprzu kilka pomidorków koktajlowych pieprz mielony opcjonalnie koperek pieprz mielony Przygotowanie: Twaróg rozgniatamy z łososiem na gładką masę - najlepiej za pomocą widelca. Doprawiamy mielonym pieprzem, ewentualnie solą - ale bez przesady, ponieważ ryba jest dość słona. Na talerzu układamy kromkę

Kulinarne Inspiracje
Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem 178

pomysł na super połączenie mięsa mielonego i kopytek – przepis znalazłam w notatkach mamy, niestety nigdy taką potrawę nie podała, albo ja nie pamiętam. Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem mielonym polałam słodkim sosem marchewkowym. To był strzał w dziesiątkę – kopytka smakowały zarówno bardzo dobrze na ciepło jak i na zimno, […] The post Kopytka ziemniaczane nadziewane mięsem appeared

Magiczny Garnek
Szarlotka krucho-drozdzowa czyli Slodki Czwartek doc.92 178

jabłek 5 łyżkami cukru 1 łyżka mąki 1 łyżeczka zmielonego cynamonu, szczypta kardamonu i mielonej wanilii 1/2 – 3/4 szkl. bułki tartej ( można zastąpić 6 łyżkami mielonych migdałów) lukier: 2 łyżki kwaśnej śmietany ok. 1 szkl. cukru pudru 1/2 łyżeczki mielonej wanilii Jabłka obieramy ze skórki, kroimy w kostkę. Na patelni podgrzewamy jabłka z 5cioma łyżkami cukru

Dzieje kuchennej Wiewióry
Domowe gołąbki 132

Składniki kapusta, 1 główka ryż, 2 woreczki mięso mielone wieprzowe, 500g jajko, 1 sztuka sól, pieprz Składniki na sos przecier pomidorowy 30%, 3 łyżki śmietana 12%, 100ml mąka pszenna, 2 łyżki Przygotowanie Normal 0 21 false false false PL X-NONE X-NONE /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband(...)wrzącej wody, tak aby cała główka była zanurzona i zdejmujemy kolejno liście, pozostawiając je do ostygnięcia. Ryż gotujemy wg przepisu na opakowaniu na sypko i pozostawiamy do przestygnięcia. Mięso mielone, ryż i jajko łączymy ze sobą i wyrabiamy masę  dodając sól i pieprz do smaku. Poszczególne liście kapusty układamy na blacie. Z mięsa formujemy owalne kule

Gotowanie moimi oczami
Klopsiki zapiekane z makaronem 129

Składniki gniazda makaronowe, 10-15 sztuk mięso mielone, 500g jajko, 1 sztuka cebula, 1 sztuka bułka tarta, 3 łyżki czosnek, 2 ząbki sól, pieprz śmietana 30%, 300ml woda, 600ml śmietana 12%, 2 łyżki majonez, 2 łyżki(...)mąka pszenna, 2 łyżki przecier pomidorowy, 2 łyżeczki sól, pieprz, czosnek granulowany, bazylia ser żółty, 100g Przygotowanie Gniazda makaronowe układamy w naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia. Mięso mielone mieszamy z bułką tartą, jajkiem posiekaną drobno cebulą i czosnkiem. Doprawiamy do smaku. Formujemy 10 do 15 klopsików (w zależności od tego jak duże mamy naczynie do zapiekania

Gotowanie moimi oczami
Makaron alla bolognese 102

Składniki makaron, 300g mięso mielone z indyka, 500g cebula, 1 duża sztuka koncentrat pomidorowy, 3 łyżki śmietanka 12%, 100g mąka pszenna, 3 łyżeczki(...)sól ,pieprz, bazylia Przygotowanie Makaron gotujemy w osolonej wodzie al dente. Na patelnie wlewamy odrobinę oleju, wrzucamy posiekaną w kostkę cebulę, chwilę smażymy, aż cebulka się zeszkli. Dodajemy mięso mielone, smażymy 10-15 minut. Po tym czasie dolewamy szklankę wody, przykrywamy patelnię i dusimy mięso 15 minut. Pod koniec dodajemy koncentrat i jeszcze chwilkę dusimy. Mieszamy śmietanę

Gotowanie moimi oczami