Zdjęcie może nie jest zbyt atrakcyjne, robione było w dużym pośpiechu, strasznie głodni byliśmy ZAPIEKANKA Z PAPRYKĄ łatwe 1 h ok 4 osoby SKŁADNIKI: * 3 papryki czerwone * mięso mielone (ilość według własnych potrzeb, mi wystarczyło niecałe pół kilograma) * makaron świderki * sos pomidorowy - może być taki z torebki, ja użyłam do spaghetti bolonese * cebula * 2 ząbki czosnku * tymianek, majeranek(...)Makaron gotujemy al dente i odstawiamy. Na patelni smażymy na miękko cebulę, dodajemy czosnek. Gdy zacznie pachnieć dodajemy paprykę pokrojoną w paski. Dusimy. Gdy papryka będzie miękka dodajemy mięso mielone i dalej dusimy pod koniec dodając zioła. W naczyniu żaroodpornym (formie do zapiekanek itp) układamy makaron, paprykę z mięsem, makaron. Zalewamy to sosem przygotowanym według przepisu na opakowaniu
sierotka maRysia w kuchniblogu - TATAR ! Tatar to niesamowicie kultowe danie które wszyscy uważają za obrzydliwe, okropne i ohydne a tak naprawdę nikt go nie jadł bo się bał! Bo surowe, mięso mielone jest fuj! A jak je się surowe mięso np w sushi to jest wszystko ok! Bo ryba nie jest już fuj Tak, tak to strach przemawia przez was bojaźliwi(...)jest to kwas i powoduje on ścinanie się białka w mięsie (chyba). Więc polecam wypróbowanie bo strach to nasz wróg! TATAR 30 minut łatwe dla 4 osób Składniki: * mięso mielone, specjalnie przebadane na tatra do kupienia w każdym supermarkecie * cebula * ogórek kiszony * 4 żółtka ( na każdą osobę 1 żółtko) * magi * sól, pieprz * 2 soczyste cytryny Do dzieła!!! Mięso
sierotka maRysia w kuchnidelikatnie tłuszczem i nie sklejał się ze sobą. Podstawa farszu w tym przypadku to 1 kg świeżego mięsa mielonego wieprzowego z łopatki, które podsmażyłem z odrobiną soli na teflonowej patelni (bez żadnej oliwy, tylko gorąca patelnia). Kto smażył mięso mielone, ten wie, że trzeba tylko troszkę poświęcić czasu na rozdrobnienie mięsa na małe kawałki. Mięso mięsem
Right Behind The KitchenDzisiaj zapraszam na tradycyjną kuchnię polską. Kotlety mielone aromatyzowane cebulą, czosnkiem i majerankiem. Składniki: 1/2 kg mielonej karkówki 1 cebula 4 ząbki czosnku 1/4 szklanki bułki tartej 1 jajko czubata łyżeczka majeranku sól pieprz 1/6 szklanki wody bułka tarta do obtoczenia kotletów olej do smażenia kotletów Wykonanie: W misce umieszczamy odpowiednio przygotowane wszystkie składniki kotletów: Mięso(...)cebulę mielimy. Ja często w sklepie proszę o zmielenie karkówki, wówczas cebulę kroję w bardzo drobną kosteczkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Dodajemy bułkę tartą nasączoną wodą. Dodajemy jajko, solimy, pieprzymy, wsypujemy majeranek. Na koniec dolewamy wodę i całość dokładnie wyrabiamy. Z mięsa formujemy kotlety, które obtaczamy w bułce tartej. Smażymy je na oleju, z obu stron, na złoto - brązowy
Smak mojego domudyni, np. Hokaido 3 łodygi selera naciowego selera 1 mała papryczka chili 2-3 ząbki czosnku 1/2 pora posiekana natka pietruszki 2/3 szklanki komosy ryżowej (quinoa) tymianek, mielony kminek, słodka papryka sól i pieprz 2/3 szklanki mleka kokosowego Umyte skrzydełka zalać 2 litrami zimnej wody i gotować pod przykryciem na bardzo małym ogniu. Po 30 minutach od zagotowania dodać(...)opłukaną komosę ryżową, obraną i pokrojoną w kostkę dynię, pokrojoną w paseczki papryczkę i zmiażdżony czosnek. Kiedy quinoa i warzywa zmiękną dodać ugotowaną wcześniej ciecierzycę, posiekaną natkę pietruszki , tymianek, mielony kminek, słodką paprykę , sól i świeżo mielony pieprz do smaku. Skrzydełka wyjąć, obrać z kości i skóry, a mięso dodać do zupy. Zabielić mlekiem kokosowym. Zupę podawać
Czerwień i błękitSkładniki: ryż 150 gram, kostka rosolowa 1 sztuka, cebula 3 sztuki, cukier 1/2 łyżeczki, olej rzepakowy 1/2 szklanki, papryka słodka mielona 2 łyżki, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, groszek konserwowy 3/4 puszki, marchewka ugotowana 2 sztuki, przecier pomidorowy 3 łyżki, woda 1,5 szklanki, makrela wędzona 1 większa ryż ugotować na "al dente" w wodzie z kostką rosołową(...)oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę posypaną cukrem, dodać groszek z puszki bez zalewy, pokrojoną ugotowaną marchewkę, dusić z 2 minuty mieszając wlać wodę, dodać przecier pomidorowy, pieprz mielony, paprykę słodką, ryż ugotowany i mieszając połączyć składniki, dusić z 3 minuty mieszając do ryżu dodać obraną dokładnie z ości makrelę i mieszająć na średnim ogniu połączyć składniki paprykarz przełożyć
W Mojej Kuchni LubięPierś z kurczaka przepyszna , ciasto naleśnikowe z piwem idealnie pasuje do drobiu . Mamy smaczny obiad . Składniki: pierś z kurczaka 1 kg sól pieprz mielony biały papryka mielona czerwona łagodna 2 łyżeczki piwo 1 szklanka mąką pszenna typ 500 ( tyle aby zagęścić piwo jak na ciasto naleśnikowe) Dodatkowo: ziemniaki 1 kg buraczki marynowane 4 łyżki Wykonanie(...)kroimy w ćwiartki wkładamy do garnka z wodą i gotujemy koło 45 minut w osolonej wodzie .Do miseczki wlewamy piwo 1 szklankę , dodajemy do niego sól , pieprz , paprykę mieloną czerwoną . Składniki mieszamy , wsypujemy przesianą mąkę , mieszamy do momentu , aż ciasto będzie gładkie o konsystencji jak na naleśniki ( gdyby wam wyszło za gęste to śmiało dolejcie jeszcze piwa
Różowa kuchniaprzygotowania obiadu na drugi dzień. Wystarczyło zakupić trochę mięska mielonego i obiad gotowy. Dzięki tej kaszy, kotlety nabrały ciekawego smaku oraz stały się lżejszą wersją zwykłych mielonych. Składniki na 10-12 kotlecików 300 gr mięsa mielonego ( u mnie z szynki ) 1/2 woreczka kaszy jaglanej 1 całe jajko 1/2 cebulki zeszklonej nać pietruszki szczypta papryki słodkiej i ostrej
Gotowanie...to proste !pomidorów krojonych w zalewie 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 1-2 papryki czerwone 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki papryki ostrej mielonej 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka bazylii 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 1 płaska łyżeczka soli 1/2 łyżeczki granulowanego czosnku szczypta pieprzu czarnego mielonego Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka kroimy
Kolorowy Przepisownik100g mała miękkiego, 100 g cukru, 1 jajko 100 g mielonych migdałów, 10-12 śliwek 25 g płatków migdałowych kruszonka; 1 łyzka masła, 3 lyzki cukru 3 lyzki mielonych migdalow Wykonanie; Mąkę, cukier, sól mieszamy i dodajemy masło. Zagniatamy ciasto. Odkładamy do lodówki na 30 minut.Po tym czasie ciasto rozwałkowujemy i wypełniamy nim tarteletki.Wkładamy do zamrażalnika.Robimy(...)nadzienie. Masło ucieramy z cukrem, jajkiem,mielonymi migdałami.Tarteletki napełniamy masą. Na masę lekko wciskamy kawałki śliwek.Robimy kruszonkę mieszając wszystkie składniki. Tarteletki posypujemy kruszonką i migdałami. Pieczemy okolo 15-20 minut w temp.200C
Anioły w kuchniporcji) 7 strąków czerwonej papryki 1 łyżka oleju 2 łyżeczki czerwonej pasty curry 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki 2 liście kafiru 1/3 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1 cebula 1 jabłko 1 papryczka chilli 700 ml wody 400 ml mleka kokosowego (1 puszka) sok z 1/2 limonki 2 łyżki sosu sojowego sól dodatkowo: 250 g makaronu(...)czasie obrać papryki ze skórki i wyjąć pestki. Cebulę pokroić w kostkę. Jabłko obrać, wyciąć gniazdo nasienne, pokroić na mniejsze kawałki. Papryczkę posiekać. Na oleju rozgrzać pastę curry, kurkumę, mieloną paprykę i ziele angielskie. Dodać liście kafiru. Podgrzewać, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Dodać cebulę, podsmażyć. Dodać jabłko i posiekane chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać upieczone papryki
Pożeraczka, czyli raz adobrzemięsa mielonego mięsa wieprzowego (schab lub szynka) 500 g mięsa wołowego (polędwica) 4 ugotowane jajka 3 ząbki czosnku 1 łyżka wędzonej ostrej papryki 1 łyżeczka płaska pieprzu mielonego sól do smaku 1 łyżka musztardy dijon 1 czerstwa bułka (ja użyła bułki z pełnego ziarna) 2 łyżki oleju rzepakowego 2 surowe jajka 2 szalotki (przekroić na pół) PRZYGOTOWANIE: Rozgrzać(...)piekarnika piec ok 70 min. SOS HOLENDERSKI SKŁADNIKI: 250 g masła (pokroić na kawałki) 50 g wody 1 łyżka soku z cytryny 3 żółtka 1/2 łyżeczki soli świeżo mielony pieprz PRZYGOTOWANIE: Do naczynia miksującego włożyć masło, roztopić 4 min/70*C/obr.2. Przełożyć do innego naczynia, odstawić. Założyć motylek. Do naczynia miksującego wlać wodę, dodać sok z cytryny, żółtka
ClauditteMissCookingsmaczna . Zrobiłam ja to i zrobisz i ty . Składniki farszu: 4 ćwiartki z kurczaka sól do smaku pieprz biały mielony do smaku papryka czerwona mielona ostra do smaku olej do smażenia Dodatkowo: sałata lodowa 1 szt ogórek zielony świeży 1-2 szt pomidor 2 szt ( miałam kolorek pomarańcz bardziej :) sos czosnkowy(...)Wykonie farszu: Udka z kurczaka obieram ( odkrawam nożem mięsko , a skórę i kości zostawiam na zupę)Smażę na patelni pokrojone kawałki mięsa , doprawiam sola pieprzem i papryka ostra mieloną. Smażę mieszając co jakiś czas by się równomiernie usmażyło mięsko. Wykonanie tortilli pszennej : Do misy wsypujemy make przesianą, smalec kroimy w kosteczkę i dodajemy do mąki ( szybciej się rozpuści
Różowa kuchniarodem ze słonecznej Chorwacji - doskonałe, aromatyczne mięso cevapcici podane z pysznymi sosami: ajvar i tzatziki oraz chlebkiem lavash. Do przygotowania dania użyłem: 250 gram mielonej wołowiny, 250 gram mielonej jagnięciny, 1 średniej cebuli, pęczka natki pietruszki, pęczka natki kolendry, pęczka natki mięty, 2 czerwonych papryk, 1 bakłażana, 1 ogórka, 200 gram jogurtu naturalnego typu greckiego, 7 ząbków czosnku(...)łyżek oliwy, 500 gram mąki pszennej typ 500, 10 gram drożdży, 1 łyżeczki cukru, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Przygotowanie dania rozpocząłem od zmielenia mięsa. Użyłem jagnięciny i wołowiny, jednak można użyć też samej wołowiny, choć wtedy mięso może być bardziej suche. Do zmielonego mięsa dodałem cebulę posiekaną w drobną kostkę, a także drobno posiekane zioła: pęczek natki pietruszki
Wyprawy kulinarnesprawą Waszych kubków smakowych. Ja preferuję białą - moja znajoma włoską. I choć jedna drugą przekonywała, że jej wybór jest lepszy - żadna żadnej nie przekona. Proporcja na 1 kg mięsa mielonego ( z łopatki, karkówki, może być mieszane - wieprzowo-wołowe ): - główka kapusty - 1 szklanka podgotowanego ryżu - pęczek natki pietruszki - sól, pieprz do smaku - 1 jajko Z kapusty zdejmujemy wierzchnie liście. Wkładamy(...)Zgrubiałe nerwy na liściach delikatnie przycinamy. Mieszamy ze sobą mięso, ryż i posiekaną natkę pietruszki. Doprawiamy do smaku pieprzem i solą. Na każdą dolną część liścia nakładamy porcję mięsa mielonego, boczne brzegi zakładamy do środka i zawijamy go od dołu ku górze liścia. Gotowe gołąbki układamy ściśle w garnku. Zalewa na 1 litr wody: - 4 łyżki koncentratu pomidorowego
kawawszklance