pomidorów, 20 listków świeżej bazylii, 20 gram parmezanu, 2 jajek, 1 łyżki mleka, ząbka czosnku, szczypty suszonego oregano, szczypty mielonej gałki muszkatołowej, 30 gram masła, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania prostej sałatki z pomidorów. Pomidory pokroiłem w kostkę o boku około jednego centymetra i włożyłem do miseczki. 20 listków świeżej bazylii dość(...)grubo posiekałem i dodałem do pomidorów. Przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie dodałem 2 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Oczywiście sałatkę można wzbogacić innymi warzywami, ale moim zdaniem do tostów francuskich najlepiej pasuje właśnie ta prosta wersja. Następnie przygotowałem roztwór, w którym obtaczałem tosty. Do dużego głębokiego talerza wybiłem
Wyprawy kulinarneplastikowym pudełku. Przekonajcie się sami! ;) Składniki: (ok. 50 sztuk) 20 g rozpuszczalnej kawy cappuccino 300 g mąki + do podsypywania 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g mielonych migdałów 100 g cukru (dałam 70 g) 200 g masła Do dekoracji: 50 g czekolady białej (lub kuwertury) 50 g czekolady ciemnej (lub kuwertury) 1. Cappuccino instant rozpuścić(...)gorącej wody i dokładnie wymieszać, wystudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, mielonymi orzechami i migdałami, wlać cappuccino. Masło posiekać, zagnieść z mąką i resztą składników na zwarte ciasto. Schłodzić przez 2 h w lodówce. 2. Piekarnik rozgrzać do 180°C, Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić wąski wałek grubości kciuka, następnie
Kuchnia PrezydentowejPikantna, bardzo rozgrzewająca zupa pomidorowa. Pełna warzyw i mięsa doskonale nadaje się na jednodaniowy obiad. Szybka do zrobienia i naprawdę smaczna. Z prawdziwym, węgierskim aromatem mielonej papryki, wędzonego boczku i pikantnej kiełbaski. Zróbcie sobie koniecznie w jakiś zimny dzień! :) Przy tej jesiennej okazji polecam Wam piosenkę, którą znajdziecie pod etykietami. I trzymajcie się ciepło! :) Składniki(...)puszki (połowa zawartości wraz z sokiem), ale można też nie dawać 3-4 łyżki koncentratu pomidorowego Pudliszki (lub więcej, jeżeli nie mamy pomidorów) 1/2 łyżki igieł rozmarynu 1 łyżeczka mielonej papryki 1/2 łyżeczki mielonej papryki ostrej sól, pieprz do smaku 1. Boczek pokroić w paski, wrzucić na zimną patelnię, włączyć średni ogień i powoli wytapiać, następnie podsmażyć
Kuchnia Prezydentowejcałych, bez skórki 1 puszka ciecierzycy 1 puszka (400 ml) mleka kokosowego 2 – 3 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki cynamonu 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki mielonego kuminu szczypta chili sól i pieprz 2 – 3 cm kawałek imbiru (lub 2/3 łyżeczki mielonego) garść posiekanej kolendry + dodatkowo: ryż Wykonanie: Przygotuj składniki: cebulę pokrój w drobną kostkę
Moja pasja smakuzależność była taka: większa cena to i większe kawałki ). Nie pozostało nic innego jak pożyczyć od teściowej wiekowy elektryczny młynek do kawy (taki gdzie się dociskało górę i wtedy mielił) i solidnie zmielić to co producent zapakował w paczkę. Zrobił się świetny miał choć trochę był wilgotny wiec pozostawiłem rozsypany do osuszenia. Kiedy moja cierpliwość odnośnie oczekiwania na idealnie suche(...)razem będzie w końcu to co miało być już dawno No to lecimy ze składnikami: Ciasto: - 90 g zimnych białek jajek - 250 g cukru pudru - 125 g mielonych migdałów - 2 łyżeczki aromatu migdałowego - szczypta soli Krem: - 100 ml śmietany kremówki 36% - 150 g mlecznej czekolady, drobno posiekanej - 40 g miękkiego masła Ostatnio ubijanie ręczne wiele nie dało więc
Kuchenne Wariacjeorzechów włoskich - 90g jogurtu naturalnego - 10g cukru z prawdziwą wanilią - 1/3 szklanki oleju - 1/2 szklanki wody - 1/2 łyżeczki sody - 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/3 łyżeczki soli - 2 łyżeczki mielonych orzechów włoskich Żeby gotowa masa nie czekała aż obierzemy orzechy to od nich zaczniemy. Obieramy a następnie siekamy 70 gram orzechów (waga po obraniu z łupinek). Następnie do miski(...)wszystko mieszamy. Do suchych składników dodajemy jogurt, wodę, olej i orzechy. Mieszamy wszystko na jednolitą masę i przekładamy do papilotek – ok. 2/3 wysokości papilotek. Gotową masę w papilotkach posypujemy mielonymi orzechami włoskimi. Nagrzewamy piekarnik do 175 stopni (bez termoobiegu) i pieczemy nasze muffinki przez 25 minut. Po upieczeniu wyciągamy z piekarnika (wcześniej dobrze sprawdzić drewnianym patyczkiem czy muffinki
Kuchenne Wariacjebanany 200 g mlecznej czekolady (lub deserowej, gorzkiej bądź białej - jak kto woli) 1-2 łyżki oleju do posypania: wiórki kokosowe, mielone orzechy, mielone migdały, kolorowa posypka Dodatkowo: 6 patyczków do lodów Przygotowanie: 1. Banany obrać i przekroić na pół, w każdy kawałek wbić patyczek. Przełożyć do pudełeczka i schować do zamrażalnika
Domowa Cookierenka Agipizza" z twarożkiem, malinami, jagodami i chocolate chips~ PRZEPIS /1 porcja/ ~50g kaszy jaglanej + szklanka mleka/wody ~2 łyżki mąki jaglanej ~łyżka mielonego lnu ~cukier/stevia do posłodzenia, opcjonalnie ~100g mielonego twarogu (w wersji wegańskiej zblendowane tofu) ~łyżka cukru waniliowego ~dowolne owoce, ok. 150-200g ~łyżka chocolate chips Kaszę gotujemy na mleku/wodzie - wieczorem, po ugotowaniu zalewamy ją jeszcze odrobiną(...)wody, żeby całkiem nie zastygła przez noc. Następnego dnia rano dodajemy do kaszy mąkę, mielony len, cukier/stevię i mieszamy. Wykładamy masę jaglaną na papier do pieczenia. Twaróg/tofu łączymy z cukrem i smarujemy nim wierzch "pizzy" po czym układamy owoce i posypujemy czekoladą. Pieczemy ok. 35-40 minut w 190*C. Najlepiej zdejmować z papieru i kroić
breakfast of dreamskory 1 nasionko kardamonu 2 łyżki miodu prawdziwego 50 ml koniaku Dodatkowo; cynamon mielony do oprószenia Sposób przygotowania Mleko,wlewamy do rondelka,dodajemy ziarenko kardamonu,kawałek kory lub mielony cynamon,i podgrzewamy aż utworzy się lekka pianka-nie gotujemy. Mleko przecedzamy przez drobne sitko,doprawiamy do smaku miodem wlewamy koniak mieszamy rozlewamy do szklaneczek Dekorujemy szczypta mielonego cynamonu. Idealnie rozgrzewa po powrocie z zimowego spaceru
Wanilia i Kardamonczosnkiem i pomidorami,smakowity zapach rozchodzący się po kuchni sprawia ze czujemy się przez chwilę jak byśmy byli w słonecznej Toskanii..... Składniki 30 dag płatów lasagne 45 dag mięsa mielonego 2 cebule 1 papryka czerwona(...)ząbki czosnku 3 łyżki oliwy 1 puszka krojonych pomidorów 50 ml czerwonego wytrawnego wina 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 duża kulka mozzarelli zioła włoskie do smaku 1/2 łyżeczki mielonej słodkie papryki pieprz czarny świeżo mielony do smaku Sos beszamelowy: 60 g masła 50 g mąki pszennej 500 ml mleka sól pieprz do smaku szczypta ziół prowansalskich natka pietruszki
Wanilia i Kardamonstartego drobno sera żółtego 3 łyżki mielonych orzechów laskowych 1 łyżka łagodnej musztardy 2 łyżki ketchupu pikantnego szczypta pieprzu Panierka: 2 białka 4 łyżki bułki tartej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych olej do smażenia Sposób przygotowania: Parówki obieramy z foliowej osłonki, nacinamy delikatnie wzdłuż tak aby nie przeciąć do końca a zrobić kieszonkę na nadzienie Farsz: Drobniutko(...)starty ser żółty, łączymy z mielonymi orzechami, dodajemy ketchup i musztardę doprawiamy szczyptą pieprzu do smaku, mieszamy całość w miseczce. Nadzienie wkładamy delikatnie łyżeczką w nacięcie . Białka ubijamy trzepaczką na pianę panierujemy parówki obtaczamy w bułce wymieszanej z orzechami, nadmiar strzepujemy i obsmażamy krótko w małej ilości oleju na patelni . Podajemy od razu gorące np z pieczywem
Wanilia i Kardamonmleka 1/2 laski wanilii 1 łyżeczka cynamonu cukier puder 1 ziarenko kardamonu bita śmietana do dekoracji Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę pszenną wymieszać z cukrem, proszkiem do pieczenia, mielonymi orzechami laskowymi, dodajemy żółtka oraz posiekane zimne masło i zagniatamy ciasto, Większą połową ciasta wylepiamy dno tortownicy wyłożonej pergaminem. Jabłka obieramy kroimy na cząstki, zalewamy w naczyniu białym winem i odstawiamy(...)mleka, gorący wylewamy na jabłka.W palcach rozdrabniamy resztę ciasta układamy na wierzchu tarty. Pieczemy około 40 minut w temp 180*c. pow wystygnięciu dekorujemy cukrem pudrem wymieszanym z mielonym kardamonem i bita śmietaną. Najlepiej smakuje z dodatkiem gałki lodów o smaku toffi
Wanilia i Kardamonjajka 5 łyżek bułki tartej 4 łyżki mielonych orzechów laskowych 4 łyżki żółtego sera 1/2 szklanki zimnego mleka sól morska do smaku pieprz czarny do smaku 1/2 szklanki mielonych orzechów laskowych do panierowania 1/2 szklanki sezamu do panierowania Sposób przygotowania: Jajka gotujemy na twardo w osolonym wrzątku, obieramy ze skorupek. W miseczce łączymy zmielone orzechy laskowe z bułką(...)tartą serem żółtym startym na tarce o drobnych oczkach, wlać zimne mleko, doprawić do smaku solą i pieprzem, wymieszać Masą oblepić każde jajko panierować w mielonych orzechach wymieszanych z sezamem. Ułożyć na pergaminie w blaszce i zapiekać a 15 minut w nagrzanym piekarniku do temp 180*c. Podawać jako przekąska na zimno
Wanilia i Kardamonmięsa mielonego 2 duże cebule 2 ząbki czosnku torebka ryżu mały słoiczek koncetratu pomidorowego (ok200g) 2-3 litry bulionu liśc laurowy ziele angielskie sól, pieprz przyprawa do mięsa mielonego papryka ostra i słodka do smaku łyżka mąki pszennej + odrobina wody Przygotowanie: Na patelni podgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego i podsmażamy lekko mięso, posypując je przyprawa do mięsa mielonego. W międzyczasie obieramy i drobno siekamy cebulę w kostkę. Dodajemy do mięsa i podsmażamy. Kapustę siekamy wkładamy do garnka, zalewamy bulionem. Dodajemy do niej liść laurowy, ziele angielskie oraz ryż wysypany z saszetki (lub 100g ryżu sypkiego). Gotujemy na małym ogniu pod przykryciem ok 15 minut. Przekładamy do garnka mięso. Doprawiamy koncentratem pomidorowym, paprykę słodką i ostrą, solą
ChilliJemymleka 8 gramów drożdży świeżych 3 kopiaste łyżki cukru 2 średnie jabłka 1 jajko szczypta soli olej do smażenia Sos: pół opakowania budyniu waniliowego z cukrem 330ml mleka cynamon mielony Drożdże rozcieramy z cukrem. Dolewamy całe, letnie mleko i roztrzepane widelcem jajko. Dodajemy po trosze przesianej mąki, cały czas dokładnie mieszając. Gładkie, wyrobione łyżką ciasto odstawiamy przykryte ściereczką(...)dzielimy porcję na pół. Z doświadczenia wiem, że całe opakowanie to jednak za dużo. Tak więc połowę zawartości torebki budyniu rozpuszczamy w 1/4 szklanki mleka, dosypujemy łyżeczkę mielonego cynamonu. Resztę zagotowujemy, po czym wlewamy doń budyniową miksturę. Sos umyślnie jest nieco rzadszy, niż normalny deser budyniowy. Polewamy placuszki i posypujemy mielonym cynamonem. Pyyyyyycha
Kuchenna Kontrrewolucya