Składniki 2 łyżeczki soli (w zależności od preferencji smakowych można dodać wymieszane ze sobą w proporcjach 1:1 zwykłą sól i sól selerową) 1,5 łyżeczki suszonej mielonej cebuli lub suszonego szczypiorku(...)czubata łyżeczka suszonego oregano 1 łyżeczka ostrej czerwonej papryki w płatkach 1 łyżeczka granulowanego czosnku 1 łyżeczka suszonej natki pietruszki 1 łyżeczka suszonej bazylii 1/2 łyżeczki mielonego zielonego pieprzu (można zastąpić czarnym) 1/4 łyżeczki mielonej słodkiej papryki 1/4 łyżeczki suszonego rozmarynu 1/4 łyżeczki suszonego tymianku 1/4 łyżeczki suszonej szałwii opcjonalnie 1/4 łyżeczki majeranku opcjonalnie
Kulinaria - potrawy z różnych stron światasurówką, jak i na kolację z pieczywem i innymi dodatkami. Polecam :) Składniki - 4 białe kiełbaski - 1 duża cebula - 1 szklanka piwa - sól, pieprz,majeranek,czosnek mielony, kminek mielony, papryka mielona Wykonanie Naczynie żaroodporne smaruję delikatnie olejem, na jego dno wykładam pokrojoną w grubsze półplasterki cebulę. Cebulę delikatnie solę, posypuję przyprawami i mieszam aby cała obtoczyła się
Kuchnia z widokiem na ogródgarść suszonej włoszczyzny kilka suszonych grzybów 1 mała cebula 1/ główki czosnku 2/3 szklanki słodkiej śmietanki sól i świeżo mielony pieprz suszony majeranek - 2 łyżki sól i świeżo mielony pieprz Boczek włożyć do garnka, wlać 1,5 litra wody, dodać obrane czosnek i cebulę, suszone grzyby, włoszczyznę ziele, pieprz i liść laurowy. Gotować całość ok 25 minut. Boczek(...)resztę zużyłam na kanapki) . Do wywaru wlać przecedzony zakwas i zagotować. Dodać majeranek i ewentualnie chrzan do smaku (ja nie daję). Następnie wlać śmietankę, przyprawić solą i świeżo mielonym pieprzem. Żurek rozlać do talerzy, dodać połówki jajek
Czerwień i błękitwypełniona, ziołami i pieprzem doprawiona. Może być na ciepło z sosem podawana lub z kromeczką chleba na zimno zjadana . Składniki: 500 g mielonego mięsa wołowego, 500 g mielonego mięsa wieprzowego, 1 ½ suchej bułki kajzerki, 1 duża cebula, 2 surowe jajka, 2 łyżki oleju rzepakowego, 6 ugotowanych jajek, 1 łyżka soli, 1 łyżka pieprzu czarnego świeżo mielonego
Moniki Smakołykispada coraz bardziej. 'syrop dyniowy do kawy, pumpkin spice latte' Składniki: - 100g puree z dyni (jak zrobić puree z dyni - tutaj ) - 1 łyżeczka mielonego cynamonu - 0,5 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - 0,5 łyżeczki mielonego imbiru - 4-5 goździków - 1 łyżeczka pasty waniliowej lub ekstraktu waniliowego - 1 szklanka brązowego cukru - 1 szklanka wody W garnku zagotować szklankę
CookYourselfmięsa mielonego - 100 g białego ryżu - 3 ząbki czosnku - papryczka chilli/habanero - ilość wg uznania - 1 cebula - 1/4 szklanki octu winnego - 0,5 łyżeczki cukru - 1,5 łyżeczki mielonego cynamonu - 2 łyżeczki suszonego oregano - 1 łyżeczka suszonej bazylii - 1 łyżeczka mielonego kminu rzymskiego - 1 łyżka sosu sojowego - 1 puszka pomidorów bez skórki - 1 łyżka oleju - ser żółty
CookYourselfbardzo smaczną i ciekawią propozycje na wielkanocny obiad - scotch egg czyli jajka w mięsie doprawione gałką muszkatołową i curry. PYCHA! Składniki: 8 jajek klasy M 500g mięsa mielonego indyczego 1 bułka kajzerka jajko + żółtko średnia biała cebula dwa ząbki czosnku 100ml mleka pełnego bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz 3-4 łyżki(...)dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo. Studzimy, obieramy. Cebule i dwa ząbki czosnku drobno siekamy i szklimy na łyżce masła klarowanego. Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku. Do mielonego mięsa dodajemy cebulkę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, oraz wbijamy jedno jajko oraz jedno żółtko. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową
Pyry na Gazsurowej szynki Marynata: - 1 opakowanie peklosoli (50g) - 500 ml wody - liscie laurowe - ziele angielskie - 1 główka czosnku - czarny pieprz grubo mielony Dodatkowo: - olej rzepakowy - pieprz ziołowy mielony (1 opakowanie) - majeranek - papryka słodka w proszku - siatka masarska Przygotowujemy marynatę. Zagotowujemy 500 ml wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim – studzimy. Do zimnej marynaty dodajemy posiekane ząbki czosnku (umyte(...)przeszły zapachem czosnku). Co 2 dni obracamy mięso w solance, w celu lepszego przepeklowania. Po 10 dniach szynkę opłukujemy z solanki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy olejem, posypujemy mielonym pieprzem ziołowym, papryką i majerankiem. Szynkę umieszczamy w siatce masarskiej, zawiązujemy z obu stron, wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Mięso kładziemy na blaszce
mojewypiekiinietylkomleka (do namoczenia śledzi) 150 g świeżych truskawek 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko powinno “wyciągnąć” z nich sól). Wymoczone filety(...)następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. Truskawki myjemy, osuszamy, odcinamy “ogonki”, kroimy na ćwiartki. W miseczce mieszamy śmietanę z cukrem, sokiem cytryny, posiekanym koperkiem, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Na półmisku układamy śledzie i truskawki, całość polewamy sosem koperkowym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
W kuchni KatieSkładniki dla 4 osób: Ciasto 6 jaj 1 szklanka jasnego cukru trzcinowego 130 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać
Pełny talerzmnie 4 renety, 1 ligol, 1 gala, 1 gruszkowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego (lub więcej do smaku) 1½ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej ¼ łyżeczki mielonego kardamonu opcjonalnie cukier trzcinowy zmielony na puder wymieszany z cynamonem - do posypania ciasta po upieczeniu Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier
Pełny talerzsalsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą. Marynata do mięsa: 350 g piersi kurczaka 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej ½ łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta mielonego cynamonu szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta pieprzu czarnego sól według uznania (ja daję ciut więcej niż pół łyżeczki) 1 łyżka oleju lub oliwy Mięso umyć
Pełny talerzjakiegokolwiek przyprawiania gotowałem na parze przez 20 minut, po czym przełożyłem je do naczynia żaroodpornego. Dopiero w naczyniu żaroodpornym posoliłem ziemniaki, przyprawiłem je świeżo zmielonym pieprzem i mielonym cząbrem. Do ziemniaków dodałem 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i 3 cebule dymki pokrojone w ćwiartki (bez szczypiorku). Pęczek natki pietruszki i pęczek natki koperku posiekałem, pozostawiając po kilka listków(...)cienkie plastry i dodałem do ziemniaków. Do miski dodałem 2 łyżki oliwy, dużą czubatą łyżkę musztardy rosyjskiej, taką samą łyżkę musztardy kremskiej, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i łyżeczkę cukru. Całość wymieszałem, a następnie dodałem 200 gram śmietany 12%. Mieszałem, aż powstały sos uzyskał jednolitą konsystencję, przypominającą majonez. Powstałym sosem zalałem znajdujące się w naczyniu żaroodpornym
Wyprawy kulinarneSkładniki : 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki posiekanego zielonego koperku 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżki mąki sól pieprz mielony Sposób wykonania : Kajzerkę na moczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, zemleć w maszynce lub rozdrobnić widelcem, dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki posiekany koperek, jajko, doprawić do smaku
Przepisy i porady kulinarne24x10 cm.) - 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 4 duże ugotowane na półtwardo jajka - 2 surowe jajka - 1 bułka kajzerka - 2 ząbki czosnku - cebulka suszona, majeranek, kminek mielony, domowa wegeta - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremki Wykonanie Do mięsa mielonego dodaję surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy i wymoczoną i odciśnięta kajzerkę. Dokładnie
Kuchnia z widokiem na ogród