mielone - 47549 przepisów (strona:421/3170)

Scotch egg - jajka w mięsie 138

bardzo smaczną i ciekawią propozycje na wielkanocny obiad - scotch egg czyli jajka w mięsie doprawione gałką muszkatołową i curry.  PYCHA! Składniki: 8 jajek klasy M 500g mięsa mielonego indyczego 1 bułka kajzerka jajko + żółtko średnia biała cebula dwa ząbki czosnku 100ml mleka pełnego bułka tarta pół szklanki + do obtoczenia curry, gałka muszkatołowa, sól, czarny pieprz 3-4 łyżki(...)dodatkiem łyżki octu lub soli na twardo. Studzimy, obieramy. Cebule i dwa ząbki czosnku drobno siekamy i szklimy na łyżce masła klarowanego. Kajzerkę moczymy w ciepłym mleku. Do mielonego mięsa dodajemy cebulkę z czosnkiem, odciśniętą bułkę, oraz wbijamy jedno jajko oraz jedno żółtko. Masę dokładnie wyrabiamy dłonią. Doprawiamy do smaku solą, świeżo mielonym pieprzem, curry oraz gałką muszkatołową

Pyry na Gaz
Szynka domowa pieczona 161

surowej szynki Marynata: - 1 opakowanie peklosoli (50g) - 500 ml wody - liscie laurowe - ziele angielskie - 1 główka czosnku - czarny pieprz grubo mielony Dodatkowo: - olej rzepakowy - pieprz ziołowy mielony (1 opakowanie) - majeranek - papryka słodka w proszku - siatka masarska Przygotowujemy marynatę. Zagotowujemy 500 ml wody z liśćmi laurowymi i zielem angielskim – studzimy. Do zimnej marynaty dodajemy posiekane ząbki czosnku (umyte(...)przeszły zapachem czosnku). Co 2 dni obracamy mięso w solance, w celu lepszego przepeklowania. Po 10 dniach szynkę opłukujemy z solanki i osuszamy papierowym ręcznikiem. Nacieramy olejem, posypujemy mielonym pieprzem ziołowym, papryką i majerankiem. Szynkę umieszczamy w siatce masarskiej, zawiązujemy z obu stron, wkładamy do foliowego rękawa do pieczenia. Rękaw nakłuwamy wykałaczką w kilku miejscach. Mięso kładziemy na blaszce

mojewypiekiinietylko
Śledzie z truskawkami i sosem koperkowym 428

mleka (do namoczenia śledzi) 150 g świeżych truskawek 150 g kwaśnej śmietany 18% 1 łyżka cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki posiekanego koperku świeżo mielony pieprz do smaku sól do smaku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Filety śledziowe wkładamy do miski i zalewamy mlekiem. Moczymy przez około 1 - 2 godziny (mleko powinno “wyciągnąć” z nich sól). Wymoczone filety(...)następnie kroimy pod skosem na mniejsze kawałki. Truskawki myjemy, osuszamy, odcinamy “ogonki”, kroimy na ćwiartki. W miseczce mieszamy śmietanę z cukrem, sokiem cytryny, posiekanym koperkiem, odrobiną soli i świeżo mielonego pieprzu. Na półmisku układamy śledzie i truskawki, całość polewamy sosem koperkowym i posypujemy świeżo mielonym pieprzem. Smacznego

W kuchni Katie
Tort kokosowo-korzenny z powidłami i Noworoczne Życzenia 173

Składniki dla 4 osób: Ciasto 6 jaj 1 szklanka jasnego cukru trzcinowego 130 g mąki pszennej tortowej 50 g mąki ziemniaczanej 1 łyżeczka cynamonu ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonego ziela angielskiego ¼ łyżeczki mielonego kardamonu ¼ łyżeczki gałki muszkatołowej 4 łyżki wiórków kokosowych Wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową. Białka oddzielić od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać

Pełny talerz
Szarlotka razowa 163

mnie 4 renety, 1 ligol, 1 gala, 1 gruszkowe) 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżka cukru trzcinowego (lub więcej do smaku) 1½ łyżeczki mielonego cynamonu ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej ¼ łyżeczki mielonego kardamonu opcjonalnie cukier trzcinowy zmielony na puder wymieszany z cynamonem - do posypania ciasta po upieczeniu Mąki wymieszać razem z proszkiem do pieczenia, dodać cukier

Pełny talerz
Quesadillas z kurczakiem i papryką (Quesadillas de pollo y pimientos) 363

salsą,a na złagodzenie smaku polecam gęstą śmietanę doprawioną odrobiną soku z limonki i solą. Marynata do mięsa: 350 g piersi kurczaka 1 łyżeczka czerwonej papryki mielonej ½ łyżeczki mielonego kuminu duża szczypta mielonego cynamonu szczypta pieprzu kajeńskiego szczypta pieprzu czarnego sól według uznania (ja daję ciut więcej niż pół łyżeczki) 1 łyżka oleju lub oliwy Mięso umyć

Pełny talerz
Zapiekanka szwedzka z łososiem i ziemniakami 156

jakiegokolwiek przyprawiania gotowałem na parze przez 20 minut, po czym przełożyłem je do naczynia żaroodpornego. Dopiero w naczyniu żaroodpornym posoliłem ziemniaki, przyprawiłem je świeżo zmielonym pieprzem i mielonym cząbrem. Do ziemniaków dodałem 2 pokrojone w plasterki ząbki czosnku i 3 cebule dymki pokrojone w ćwiartki (bez szczypiorku). Pęczek natki pietruszki i pęczek natki koperku posiekałem, pozostawiając po kilka listków(...)cienkie plastry i dodałem do ziemniaków. Do miski dodałem 2 łyżki oliwy, dużą czubatą łyżkę musztardy rosyjskiej, taką samą łyżkę musztardy kremskiej, szczyptę soli, sporą ilość czarnego świeżo mielonego pieprzu i łyżeczkę cukru. Całość wymieszałem, a następnie dodałem 200 gram śmietany 12%. Mieszałem, aż powstały sos uzyskał jednolitą konsystencję, przypominającą majonez. Powstałym sosem zalałem znajdujące się w naczyniu żaroodpornym

Wyprawy kulinarne
Klops w śmietanie. 179

Składniki : 50 dkg mielonego mięsa wieprzowego 1 jajko 1/2 szklanki mleka 1 czerstwa kajzerka 2 łyżki posiekanego zielonego koperku 1/2 szklanki śmietany 1/2 łyżki mąki sól pieprz mielony Sposób wykonania :  Kajzerkę na moczyć w mleku, dokładnie odcisnąć, zemleć w maszynce lub rozdrobnić widelcem, dodać do mięsa mielonego. Dodać pozostałe składniki posiekany koperek, jajko, doprawić do smaku

Przepisy i porady kulinarne
Pieczeń rzymska z jajkiem. Smaczna na zimno i na ciepło. 332

24x10 cm.) - 1 kg. mięsa mielonego z łopatki wieprzowej - 4 duże ugotowane na półtwardo jajka - 2 surowe jajka - 1 bułka kajzerka - 2 ząbki czosnku - cebulka suszona, majeranek, kminek mielony, domowa wegeta - bułka tarta i tłuszcz do wysmarowania foremki Wykonanie Do mięsa mielonego dodaję surowe jajka, czosnek przeciśnięty przez praskę, wszystkie przyprawy i wymoczoną i odciśnięta kajzerkę. Dokładnie

Kuchnia z widokiem na ogród
Szynka pieczona 179

czosnku 1 łyżeczka kolendry (mielonej lub zmiażdżonej w moździerzu) 4 ziarenka jałowca (zmiażdżyć w moździerzu) 4 ziarenka ziela angielskiego (zmiażdżyć w moździerzu) 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki 1 łyżeczka soli (najlepiej morskiej) 1/1 łyżeczki pieprzu Sposób wykonania: 1. Składniki marynaty dokładnie wymieszać. 2. Mięso umyć, osuszyć i natrzeć marynatą

Kuchnia domowa Ani
Skrzydełka w sosie sojowym (danie z piekarnika) 187

Składniki: co najmniej 1 kg skrzydełek z kurczaka 1/3 szklanki sosu sojowego lub przyprawy w płynie typu maggi  2 łyżki cukru trzcinowego lub miodu mielony pieprz opcjonalnie mielony czosnek Skrzydełka umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki, tzn. każde skrzydełko przeciąć na 3 części, z których powstaną 2 pałeczki i lotka. Przygotowane mięso ułożyć w naczyniu(...)sojowy, dodać cukier trzcinowy i pieprz. Wszystko ze sobą wymieszać (cukier powinien się rozpuścić). Na sam koniec przygotowaną zalewą zalać skrzydełka (muszą być równomiernie pokryte). Dodatkowo można je posypać mielonym czosnkiem. Naczynie żaroodporne przykryć folią aluminiową. Przygotowane skrzydełka piec pod przykryciem około 40 minut w 190ºC . Pod sam koniec pieczenia, zdjąć folię i mięso przyrumienić z wierzchu

Ugotować
Zrazy z karkówki podwójnie nadziane 210

karkówki nadziane mięskiem mielonym i jajkiem. To pyszna propozycja na świąteczny obiad. Zraziki możemy podać z ulubioną kaszą lub ziemniakami. składniki: 5 dużych plastrów karkówki 250 g mięsa mielonego 6 jajek 2 cebule 4 łyżki bułki tartej olej do smażenia sól,pieprz 3 liście laurowe Pięć jajek ugotować na twardo, wystudzić i obrać ze skorupek. Plastry karkówki lekko(...)roztłuc, oprószyć solą i pieprzem. Przygotować masę z mięsa mielonego. Do mięsa dodać pozostałe jajko, bułkę tartą i pół drobno pokrojonej cebuli. Dokładnie wymieszać, do smaku doprawić solą i pieprzem. Na każdy roztłuczony plaster karkówki nałożyć nieco mięsnej masy i jedno ugotowane jajko. Następnie zwinąć w rulon, spiąć wykałaczką. Zrazy krótko obsmażyć na oleju ze wszystkich stron aby mięso

Monia miesza i gotuje
Calzone 271

pomidorowego, 3 łyżeczki suszonego oregano i łyżkę białego octu winnego. Całość podgrzewałem na małym ogniu przez około 20 minut, aby sos uzyskał gęstą konsystencję. Sos przyprawiłem solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem, po czym odstawiłem go na bok do wystudzenia. Do miski przesiałem przez sitko 300 gram mąki pszennej tortowej i dodałem do niej szczyptę soli, łyżkę oliwy oraz(...)paski. Na rozgrzaną oliwę wrzuciłem pokrojone plasterki salami, cebulę i ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę. Po dwóch minutach smażenia dodałem również pozostałe warzywa i przyprawiłem całość solą, świeżo mielonym czarnym pieprzem i dwoma łyżeczkami suszonego oregano. Smażyłem przez około 3 minuty.  Kiedy ciasto wyrosło podzieliłem je na dwie części. Z każdej części przy pomocy rąk na natłuszczonej blasze

Wyprawy kulinarne
Zupa z czerwonej soczewicy z wolnowaru 209

szklanki suszonej soczewicy czerwonej 2 łyżki. oliwy z oliwek 2  cebule, pokrojone w kostkę  2 - 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki mielonej kolendry 1 łyżeczka mielonego kminu 1 łyżeczka kurkumy 1/2  łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1 i 1/2 łyżeczki  soli 1/2 łyżeczki. zmielonego czarnego pieprzu 6 szklanek bulionu warzywnego

Stare Gary
Wyśmienity krem z groszku z miętą i jabłkiem wg Magdy Gessler + Domowy bulion warzywny 181

marchewkę, cebulę, pory i czosnek) obrać, umyć i pokroić w większe, dowolne kawałki (czosnek można zostawić w ząbkach). Wrzucić do dużego garnka. Dodać przyprawy (oprócz soli morskiej i świeżo mielonego pieprzu). Wlać gorącą wodę. Doprowadzić do wrzenia. Zmniejszyć ogień, przykryć i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw (około 1 godziny). Pod koniec gotowania przyprawić solą morską i świeżo(...)mielonym pieprzem. Odcedzić. Gorący, odcedzony bulion warzywny przelać do wyparzonych* wcześniej słoików (np. do dwóch słoików dwu litrowych), dobrze zakręcić i ustawić do góry dnem na ręczniku, na blacie kuchennym. Dzięki temperaturze większość słoików powinna się zawekować (zawekowanie łatwo sprawdzisz, jeśli użyjesz nakrętek z „pstrykającym wieczkiem” – po ostygnięciu słoików, nakrętki nie będą „pstrykać

Moja Delicja