ziemniaczana zapiekanka Gdy brak pomysł na obiad, najczęściej robimy zapiekanki ziemniaczane. W taki własnie sposób narodził się ten przepis :) składniki: 1 kg ziemniaków 70 dag mięsa mielonego (u mnie wieprzowo - wołowe) 1 cały por 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 4 duże pomidory bez skórki 200 ml śmietanki kremówki 2 jajka 15 dag żółtego sera łyżka(...)dodatkiem soli i pieprzu. Pomidory sparzamy wrzątkiem i ściągamy skórkę. Na dno naczynia układamy pierwszą warstwę ziemniaków, doprawiamy pieprzem i ziołami. Następnie wykładamy mięso mielone, potem układamy por, a następnie pomidory pokrojone w plastry i na sam koniec ostatnia warstwę ziemniaków, którą posypujemy pieprzem i ziołami. Sos: śmietankę mieszamy
Bon Appetit MałgorzatySkładniki na krem: 3 tabliczki dobrej gorzkiej czekolady 1 łyżka rozpuszczalnej kawy 3/4 szklanki śmietanki kremówki 20 dag masła - miękkiego dodatkowo: pół szklanki mielonych orzechów włoskich Biszkopt: białka ubić ze szczyptą soli mikserem, dodając cukier, żółtka wymieszać z octem i proszkiem do pieczenia i zaczekać aż pojawi się piana (5 min),następnie żółtka(...)czekoladę studzimy po czym dodajemy do masła ciągle miksując. Finał: Na pierwszy płat ciasta smarujemy kremem smarujemy kremem, przykrywamy następnym plackiem i ponownie smarujemy kremem. Wierzch dekorujemy mielonymi orzechami. Wstawiamy do lodówki do stężenia najlepiej na całą noc. ciasto orzechowe
Bon Appetit MałgorzatyCzęsto jadamy na obiad mięso drobiowe, dlatego lubię je urozmaicić. Składniki: 2 średnie piersi z kurczaka 40 g mąki pszennej 1 jajko odrobina mleka mielona ostra papryka odrobina mielonego chilli sól, pieprz olej do smażenia Sposób przygotowania: 1. Piersi myjemy, osuszamy. Porcjujemy na mniejsze kawałki. 2. Robimy ciasto: mieszamy mąkę z jajkiem, solą, pieprzem, mieloną papryką
Kuchnia domowa Anioctu jabłkowego szczypta soli 1 łyżka miodu 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich szczypta bazylii suszony tymianek kilka igiełek świeżego rozmarynu 1 płaska łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżeczka słodkiej mielonej papryki 2 ząbki czosnku Sposób przygotowania: 1. Mięso myjemy, osuszamy. Mięso porcjujemy wedle uznania. 2. Wszystkie składniki marynaty dokładnie mieszamy. Mięso polewamy marynatą, mieszamy. Naczynie przykrywamy talerzem i owijamy(...)Powinno się marynować przynajmniej kilka godzin (u mnie przez całą noc). 4. Mięso przełożyć do żaroodpornego naczynia wraz z marynatą. Można posypać świeżymi listkami tymianku i lekko oprószyć słodką mieloną papryką. Pieczemy w 180 st. C przez 30 minut, a przez kolejne pół godziny temperaturę obniżamy według potrzeb, jeśli mięso zbyt szybko się rumieni. 5. Kurczak jest idealny
Kuchnia domowa Aniliść laurowy 1 łyżeczka cukru Sos: 2 cebule Garść rodzynek 3 łyżki przecieru pomidorowego ½ łyżki cukru Olej rzepakowy 50 ml gorącej wody Przyprawy: świeżo mielona sól, świeżo mielony pieprz, Szczypta ziela angielskiego mielonego Filety płuczemy i jeśli są mocno słone umieszczamy na kilka godzin w zimnej wodzie. W przypadku, kiedy filety nie są zbyt słone umieszczamy
Kolizje Smakówdajcie po 1 łyżeczce nadzienia. Z poniższego przepisu wychodzi dużo pierożków, możecie zatem przygotować je także z połowy porcji. Aby uzyskać ciekawą konsystencję nadzienia, połączyłam w nim 200 g mielonych migdałów i 50 g migdałów siekanych. Słodkie pierożki z batatami i migdałami Truchas de batata na 14 większych pierogów (lub ze 30 małych) czas przygotowania: ciasto(...)lepienie i smażenie: 30 min. Składniki: ciasto: 100 g masła lub smalcu 300 ml wody 600 g mąki pszennej szczypta soli nadzienie: 500 g batatów 250 g mielonych migdałów 1 szklanka cukru pudru 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu skórka otarta z jednej cytryny opcjonalnie: mały kieliszek anyżówki olej do smażenia cukier puder do posypania gotowych pierożków Przygotowanie: Przygotuj
Chilli Czosnek i Oliwamielonego mięsa jagnięcego parę gałązek świeżego tymianku, listki oderwane skórka z 1 cytryny, drobno posiekana ząbek czosnku sól morska świeżo zmielony czarny pieprz + opcjonalnie przyprawy: 1 łyżeczka mielonej kolendry ½ łyżeczki mielonego chilli 1 łyżka zmielonego kminu rzymskiego do podania 4 placki tortilli (np z tego przepisu) Parę liści sałaty, opłukanych i osuszonych oliwa z oliwek
Stare Garypół 1/2 szklanki oliwy z oliwek, + dodatkowo do skropienia 2 łyżki drobno posiekanej skórki cytryny 2 ząbki czosnku, zmiażdżone 2 łyżeczki mielonego kminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka papryki 3/4 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki płatków czerwonej papryki 1/2 łyżeczki soli + nieco dodatkowo sałatka 1 szklanka kaszy bulgur 15 szt zielonych
Stare Garyskładniki na 2 burgery ok 400g mielonej wołowiny - najlepiej łopatki 4 plastry sera cheddar 1 papryczka jalapeno, bez pestek, drobno pokrojona sól morska do smaku czarny pieprz mielony do smaku Olej roślinny bułki do hamburgerów -opcjonalnie przygotowanie Mieloną wołowinę podzielić na 2 części, Każdą część podzielić jeszcze na na dwie. Z każdej części
Stare Garystworzenia własnej, domowej przyprawy korzennej. Składniki: * 2 łyżeczki goździków * 2 łyżeczki cynamonu mielonego ( lub 1 cała laska ) * 6-7 ziaren ziela angielskiego * 8-10 ziaren kolendry * 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Wykonanie: Goździki, ziarna kolendry i ziela angielskiego podgrzać na patelni. Podgrzewać, aż przyprawy zaczną wydzielać aromat. Uwaga - nie przypalić ! Wszystkie przyprawy, łącznie z mielonym imbirem i cynamonem
kolorowotorcikowoszklanki miodu 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii szczypta startej skórki cytrynowej 4 żółtka 4 białka 3/4 szklanki mąki 1/4 łyżeczki soli 1 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1 łyżeczka mielonego imbiru 1/8 łyżeczki mielonych goździków Przygotowanie: Włącz piekarnik i ustaw go na 180 oC. Bardzo dokładnie natłuść masłem lub margaryną 8 kokilek (9 cm). W miseczce wymieszaj mąkę
karmelowywięcej) 1 łyżka masła 1/2 szklanki wrzącej wody szczypta soli 50-70 g suszonych grzybów leśnych 2 duże cebule 1 łyżeczka majeranku 1 łyżeczka bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Farsz do uszek: Grzyby zalewamy trzema szklankami wody i zostawiamy na noc (lub co najmniej godzinę). Następnie gotujemy ok. pół godziny w tej samej wodzie. Odcedzamy (wodę(...)grzyby rozdrobnią się na mniejsze części (można też drobno posiekać nożem lub przepuścić przez maszynkę do mięsa). Dodajemy do farszu tartą bułkę, majeranek, sól i sporą ilość świeżo mielonego lub młotkowanego pieprzu. Dokładnie mieszamy. Ciasto na uszka: Mąkę mieszamy z solą, dodajemy żółtko i lekko mieszamy je z mąką. W czajniku gotujemy wrzątek, przelewamy do szklanki i dodajemy
Poezja smakujeszcze bardziej podnosi ich walory zdrowotne .Bardzo latwe do wykonania.Polecam! Skladniki na 12 buleczek: 500 g maki (350 g maki pszennej pelnoziarnistej i 150 g pszennej chlebowej) 70 g mielonego siemienia lnianego 1 duze jajko 1,5 lyzki oleju 2 lyzki miodu 1 lyzeczka soli 350 ml mleka pol na pol z woda 1 opakowanie suchych drozdzy(...)predkosci 2 zagniatamy gladkie,elastyczne ciasto.Uzywajac swiezych drozdzy robimy wczesniej zaczyn z drozdzy ,miodu i 2 lyzek maki.Odczekujemy 15 minut az drozdze rusza.Nastepnie mieszamy z pozostalymi skladnikami. Mielone siemie mozna kupic gotowe,albo samemu przygotowac.Po prostu mielimy ziarenka siemienia lnianego w elektrycznym mlynku do kawy. Plyny dolewamy stopniowo regulujac gestosc ciasta.Ilosc zuzytego plynu zawsze zalezy od rodzaju maki.Kazda
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!masla 1 jajko L (lub 1 male jajko+1zoltko) 1,5 lyzeczki suchych drozdzy solidna szczypta soli 1.200-1.400 g śliwek Skladniki na kruszonke: 50 g mielonych orzechow laskowych 50 g maki orkiszowej 630 50 g masla 50 g cukru Wykonanie: maslanke (uzylam 120 g maslanki i 30g wody) lub mleko delikatnie podgrzac w garnuszku.Dorzucic maslo pokrojone(...)wszystkie skladniki na ciasto umiescic w misie miksera i przy pomocy haka dokladnie zagniesc.Ciasto bedzie dosc luzne.Mise przykryc folia i postawic w cieplym miejscu do podwojenie objetosci z maki,mielonych orzechow i cukru zagniesc kruszonke,zawinac w folie i odlozyc do lodowki sliwki umyc przekroic kazda na pol,usunac pestke wyrosniete ciasto podsypujac maka rozwalkowac na papierze do pieczenia
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!