mielone - 47549 przepisów (strona:438/3170)

WEGETARIAŃSKIE KOTLECIKI. 168

kotlecików 2 zielone małe cukinie 1 ząbek czosnku 150 g ciecierzycy z puszki 100 g sera żółtego długo dojrzewającego (Bursztyn) 1 jajko 1/4 szklanki bułki tartej 1/4 mielonego lnu łyżka świeżo posiekanej bazylii sól i pieprz do smaku olej z pestek winogron do smażenia Cukinię ścieram na tarce z dużymi oczkami. Posypuję solą, przekładam   na durszlak(...)Doprawiam do smaku solą i pieprzem (ominęłam sól, gdyż dla mnie posolona cukinia i słony ser wystarczająco dały słony posmak). Jeśli masa będzie zbyt rzadka, można dodać trochę więcej mielonego lnu bądź bułki tartej (chociaż len mielony jest zdecydowanie zdrowszy). Z powstałej masy formuję średniej wielkości kotleciki. Smażę je na rozgrzanym oleju tak, aby się nie przypaliły

W kuchni Karmel-itki
Korzenny placek 174

dyni - 200 g masła - 5 jajek - 1 cukier waniliowy - 300 g mąki - 3 łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej - 2 i 1/2 łyżeczki mielonego imbiru - 3 łyżeczki mielonego cynamonu - garść posiekanych orzechów włoskich Przygotowanie: Miąższ dyni kroimy w kostkę, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Odcedzamy i drobno siekamy lub poprostu miksujemy. Masło ucieramy

Zainspirowana w kuchni
Pieczeń z nadzieniem 140

mleka - 15 dag sera żółtego - 1 garść szczypiorku - 1 świeża czerwona papryka - 2 rzodkiewki - 2 ząbki czosnku - 2 jajka - 2 łyżki sosu balsamicznego - sól - pieprz - gałka muszkatołowa - 2 łyżki mielonej papryki słodkiej - 1 łyżka delikatu czerwonego do mięs Przygotowanie: W pierwszej kolejności zabieramy się za przygotowanie sosu. Masło roztapiamy, mieszamy z mąką i tworzymy zasmażkę, którą gorącą dodajemy(...)zrobi się gęsty. Żółty ser ścieramy na grubych oczkach i dodajemy pod koniec gotowania sosu. Doprawiamy do smaku startą gałką muszkatałową, pieprzem, suszoną bazylią, 2 łyżkami sosu balsamicznego, mieloną papryką oraz delikatem. Mieszamy i zestawiamy z ognia. W garnku zagotowujemy lekko osoloną wodę, wrzucamy do niej makaron i gotujemy al dente. Gotowy makaron odcedzamy i mieszamy z sosem. Mięso

Zainspirowana w kuchni
Klopsiki po meksykańsku 79

Klopsiki po meksykańsku  Dziś polecam pyszny obiad z mięsa mielonego , czyli pikantne klopsiki po meksykańsku . Są inne niż wszystkie, pożywne, a poza tym bardzo proste w przygotowaniu. Klopsiki w sosie pomidorowym po meksykańsku mogą być przygotowane z Waszego ulubionego rodzaju mięsa. Smaczne będą pulpeciki wieprzowe, drobiowe lub z mięsa mieszanego.  Pulpety po meksykańsku świetnie smakują z ryżem(...)zestawem surówek. Bardzo polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej moich przepisów na klopsiki :) Klopsiki po meksykańsku, składniki: na pulpety: ok. 500 g mielonego mięsa, ok. 1/3 szklanki bułki tartej i 1/3 szklanki mleka LUB jedna namoczona w mleku i odciśnięta kajzerka, duże jajko, mała cebula i mały ząbek czosnku (drobno posiekane i przesmażone), sól (u mnie około 1/2 łyżeczki), pieprz

Lekcje w kuchni
Biała fasola z mięsem mielonym i szpinakiem  115

Połączenie białej fasoli z mielonym mięsem? czemu nie! Ten przepis sprawdzi się jeżeli chcemy wprowadzić do naszego jadłospisu więcej strączków a nie koniecznie przepadamy za fasolą po bretońsku. Składniki na 2 porcje : 200g mięsa wołowego mielonego 100g szpinaku opakowanie białej fasoli konserwowej 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki czosnku suszonego 200ml śmietany kwaśnej 1 łyżeczka przyprawy curry szczypta przyprawy

Mohiella
Ukraińskie czebureki (Чебуреки) 87

nabiał. Niestety są dość czasochłonne – musimy trochę powałkować, nasmażyć się i na końcu wyczyścić kuchnię z pryskającego tłuszczu. Czy warto? Oczywiście. Czebureki – farsz (16 sztuk): 400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki ¾ szklanki maślanki, kwaśnej śmietany lub kefiru (ewentualnie rzadkiego jogurtu) 1 łyżeczka majeranku(...)łyżeczki soli duża szczypta grubo mielonego pieprzu Czebureki – ciasto (16 sztuk): 450 g mąki tortowej (3 szklanki) 200-250 ml gorącej wody (1 niepełna szklanka) 1 żółtko 1 łyżka spirytusu ⅓ szklanki oleju ¾ łyżeczki soli + olej rzepakowy do smażenia Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Czosnki wyciskamy. Dodajemy to wszystko

Poezja smaku
Pulpety gotowane w sosie pomidorowym 65

Mimo to danie jest bardzo łatwe i trudno je zepsuć, nawet jeśli dodamy więcej lub mniej wody czy mąki. Gotowane klopsy możecie doprawić swoją ulubioną mieszanką przypraw do mięsa mielonego, podobnie doprawcie sos - u mnie to tym razem tylko sól, pieprz o odrobina oregano, ale sprawdzą się też inne suszone i świeże zioła, na przykład bazylia lub koperek. Jeśli(...)przepisów na klopsiki :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pulpety gotowane w sosie pomidorowym, składniki: na klopsiki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula, (drobno posiekana i podsmażona lub surowa) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz

Lekcje w kuchni
Gołąbki z młodej kapusty 77

Gołąbki z młodej kapusty, sprawdzony przepis krok po kroku jak zrobić gołąbki z ryżem i mieloną wieprzowiną. Gołąbki z koperkiem duszone w piekarniku. Jak zrobić gołąbki? Po co wycinać zgrubienia na liściach kapusty? Jak zrobić pyszny sos do gołąbków? Co zrobić z kapustą po gołąbkach? Co zrobić z poszatkowanej kapusty? Postaram się na wszystkie te pytania dotyczące kapusty(...)właśnie Polska jest najbardziej utożsamiana z gołąbkami z kapusty i ryżu. W wielu krajach nazywa się je wprost polskie gołąbki – polish golabki. Poza gołąbkami z ryżem i mięsem mielonym, można przygotować gołąbki z kaszą jęczmienną lub mniej znane gołąbki z ziemniakami. Gołąbki jaka kapusta Jaka kapusta najlepsza do gołąbków? Kapusta na gołąbki to kwestia smaku i gustu. Wiosna

Dieta moja pasja
Drobiowa tarta z cukinią bez spodu - fit, dietetyczna, zdrowa 161

Oszukana tarta - bo bez kruchego ciasta a w wersji fit:) Polecam na zdrowy obiad.  400g mięsa mielonego z piersi kurczaka lub indyka  1kg cukinii  2 cebule 3 jajka  1 pęczek koperku  150g tartej mozzarelli  4 czubate łyżki bułki tartej sól, pieprz, czosnek granulowany  1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy łyżeczką(...)soli, mieszamy. Zostawiamy na 20 minut, po czym odciskamy cukinię z nadmiaru wody. Cebulę i koperek drobno siekamy. 2. Cukinię mieszamy z mięsem mielonym, cebulą, koperkiem, jajkami, serem, bułką tartą, odrobiną soli, pieprzem i czosnkiem. Zagniatamy do dokładnego połączenia składników. Masę wykładamy do formy na tartę. 3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50 minut. Można podać z sosem

Szefowa kuchni
Jogurtowy wieniec chlebowy 79

cukru 350 g mąki 200 ml jogurtu naturalnego 80 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Dodatkowo: około 3 łyżki posiekanej natki pietruszki około 3 łyżki mielonych orzechów 1 op. sera camembert 1 żółtko garść słonecznika i/lub sezamu Do garnuszka rozkruszamy drożdże. Zasypujemy je 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Wlewamy ciepłe mleko i dokładnie(...)dociskamy do brzegów ciasta. W podobny sposób postępujemy z mniejszym kawałkiem ciasta, z tym, że wałkujemy je na koło o średnicy około 15-17 cm, a zamiast natką, posypujemy mielonymi orzechami. Powstałe ciasto umieszczamy w środku pierwszego ciasta. Dodatkowo ciasto można obkroić naokoło, wyrównując je tym samym, a odkrojone kawałki połączyć i rozwałkować, a następnie umieścić wewnątrz naszego wianuszka

Smaki Na Talerzu
Papryka faszerowana na z ziemniakami 78

Dzisiaj polecam faszerowaną paprykę z ziemniakami. Składniki 3 papryki ½ kg mięsa mielonego łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki ziół prowansalskich jajko 700 g ziemniaków olej ok 2 łyżek czosnek granulowany (staropolski) Wykonanie Paprykę przekroić w łódeczki i delikatnie usunąć gniazda nasienne. Mięso przyprawić przyprawami: sól, pieprz, słodka papryka oraz łyżeczka ziół prowansalskich. Na koniec dodać jajko(...)wszystko wymieszać. Ziemniaczki pokroić na mniejsze kawałeczki i doprawić pozostałymi ziołami, oraz czosnkiem i odrobina oleju. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem, poukładać część ziemniaczków. Papryki faszerujemy mięsem mielonym i układamy na ziemniakach. Na górę papryki i po bokach układamy resztę  ziemniaków i zapiekamy pod przykryciem ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkrywamy naczynie i podpiekamy jeszcze

Pomysłowa kuchnia
Pulpeciki w sosie curry / Meatball Curry 140

imbir, ale jeśli macie ochotę, możecie dodać do niego warzywa. Świetnie sprawdzi się czerwona papryka, ciecierzyca lub bakłażan. Pulpeciki w sosie curry to świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego dla całej rodziny. Podajcie je z ryżem basmati lub / i domowym chlebkiem naan . Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej dań inspirowanych kuchnią indyjską :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami(...)Pulpeciki w sosie curry, składniki: na pulpety: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki  na sos: duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kilka plasterków imbiru (można zastąpić granulowanym

Lekcje w kuchni
Ciasto orzechowe 141

mąki pszennej 350 g masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe : 6 jajek 3 białka 270 g cukru pudru 200 g mielonych orzechów 100 g orzechów włoskich siekanych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mąki pszennej Biszkopt jasny : 4 jajka 3/4 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżeczka proszku(...)owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Białka (9sztuk) ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mielonymi i siekanymi orzechami. Dodajemy do ubitej piany, delikatnie mieszamy szpatułką. Na blaszce (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto kruche (najlepiej rozwałkować je na wielkość blachy pomiędzy dwoma arkuszami

Smaki Na Talerzu
Klopsiki cielęce z rodzynkami 75

Kupiłem zmieloną cielęcinę. I co z niej zrobić ? Delikatne mięso połączyłem z rodzynkami. Polecam.               Składniki:       500g mielonej cielęciny 1 mała cebula   1 jajko   2 łyżki natki pietruszki 50 g drobnych rodzynek   50 g migdałów w słupkach sól   pieprz   olej do smażenia   masło(...)gęstego jogurtu   kumin mielony (do smaku)   pieprz cayenne (do smaku) sok z cytryny   mały ząbek czosnku        Przygotowanie:       Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem w misce z mięsem, jajkiem, posiekaną natką pietruszki, rodzynkami oraz migdałami podprażonymi na suchej patelni. Wilgotnymi dłońmi uformowałem małe kulki. Smażyłem na oleju na złoty kolor, osączyłem

R'n'G Kitchen
Klopsiki w sosie własnym 139

Bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego do obiadu.  Delikatne i mięciutkie klopsiki w pysznym sosie własnym.  ok 6 sporych porcji 400 gramów mięsa mielonego z łopatki 4 łyżki gęstej śmietany 4 płaskie łyżki bułki tartej 4 łyżki zimnej wody sól pieprz  mały ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie wegeta mąka

Andzia Pichci