mielone - 47549 przepisów (strona:440/3170)

Ukraińskie czebureki (Чебуреки) 72

nabiał. Niestety są dość czasochłonne – musimy trochę powałkować, nasmażyć się i na końcu wyczyścić kuchnię z pryskającego tłuszczu. Czy warto? Oczywiście. Czebureki – farsz (16 sztuk): 400 g mielonego mięsa z łopatki wieprzowej 2 duże cebule 3 ząbki czosnku 4 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki ¾ szklanki maślanki, kwaśnej śmietany lub kefiru (ewentualnie rzadkiego jogurtu) 1 łyżeczka majeranku(...)łyżeczki soli duża szczypta grubo mielonego pieprzu Czebureki – ciasto (16 sztuk): 450 g mąki tortowej (3 szklanki) 200-250 ml gorącej wody (1 niepełna szklanka) 1 żółtko 1 łyżka spirytusu ⅓ szklanki oleju ¾ łyżeczki soli + olej rzepakowy do smażenia Zaczynamy od przygotowania farszu. Cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Natkę pietruszki siekamy. Czosnki wyciskamy. Dodajemy to wszystko

Poezja smaku
Pulpety gotowane w sosie pomidorowym 58

Mimo to danie jest bardzo łatwe i trudno je zepsuć, nawet jeśli dodamy więcej lub mniej wody czy mąki. Gotowane klopsy możecie doprawić swoją ulubioną mieszanką przypraw do mięsa mielonego, podobnie doprawcie sos - u mnie to tym razem tylko sól, pieprz o odrobina oregano, ale sprawdzą się też inne suszone i świeże zioła, na przykład bazylia lub koperek. Jeśli(...)przepisów na klopsiki :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami: Kliknij tu, by subsk rybować mój kanał na Youtube Pulpety gotowane w sosie pomidorowym, składniki: na klopsiki: 500 g mielonego mięsa, mała cebula, (drobno posiekana i podsmażona lub surowa) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz

Lekcje w kuchni
Gołąbki z młodej kapusty 69

Gołąbki z młodej kapusty, sprawdzony przepis krok po kroku jak zrobić gołąbki z ryżem i mieloną wieprzowiną. Gołąbki z koperkiem duszone w piekarniku. Jak zrobić gołąbki? Po co wycinać zgrubienia na liściach kapusty? Jak zrobić pyszny sos do gołąbków? Co zrobić z kapustą po gołąbkach? Co zrobić z poszatkowanej kapusty? Postaram się na wszystkie te pytania dotyczące kapusty(...)właśnie Polska jest najbardziej utożsamiana z gołąbkami z kapusty i ryżu. W wielu krajach nazywa się je wprost polskie gołąbki – polish golabki. Poza gołąbkami z ryżem i mięsem mielonym, można przygotować gołąbki z kaszą jęczmienną lub mniej znane gołąbki z ziemniakami. Gołąbki jaka kapusta Jaka kapusta najlepsza do gołąbków? Kapusta na gołąbki to kwestia smaku i gustu. Wiosna

Dieta moja pasja
Drobiowa tarta z cukinią bez spodu - fit, dietetyczna, zdrowa 151

Oszukana tarta - bo bez kruchego ciasta a w wersji fit:) Polecam na zdrowy obiad.  400g mięsa mielonego z piersi kurczaka lub indyka  1kg cukinii  2 cebule 3 jajka  1 pęczek koperku  150g tartej mozzarelli  4 czubate łyżki bułki tartej sól, pieprz, czosnek granulowany  1. Cukinię ścieramy na grubych oczkach tarki, posypujemy łyżeczką(...)soli, mieszamy. Zostawiamy na 20 minut, po czym odciskamy cukinię z nadmiaru wody. Cebulę i koperek drobno siekamy. 2. Cukinię mieszamy z mięsem mielonym, cebulą, koperkiem, jajkami, serem, bułką tartą, odrobiną soli, pieprzem i czosnkiem. Zagniatamy do dokładnego połączenia składników. Masę wykładamy do formy na tartę. 3. Pieczemy w temperaturze 190 stopni przez 50 minut. Można podać z sosem

Szefowa kuchni
Jogurtowy wieniec chlebowy 69

cukru 350 g mąki 200 ml jogurtu naturalnego 80 g masła 1 jajko 1 łyżeczka soli 3 łyżki oleju Dodatkowo: około 3 łyżki posiekanej natki pietruszki około 3 łyżki mielonych orzechów 1 op. sera camembert 1 żółtko garść słonecznika i/lub sezamu Do garnuszka rozkruszamy drożdże. Zasypujemy je 1 łyżeczką cukru oraz 1 łyżką mąki. Wlewamy ciepłe mleko i dokładnie(...)dociskamy do brzegów ciasta. W podobny sposób postępujemy z mniejszym kawałkiem ciasta, z tym, że wałkujemy je na koło o średnicy około 15-17 cm, a zamiast natką, posypujemy mielonymi orzechami. Powstałe ciasto umieszczamy w środku pierwszego ciasta. Dodatkowo ciasto można obkroić naokoło, wyrównując je tym samym, a odkrojone kawałki połączyć i rozwałkować, a następnie umieścić wewnątrz naszego wianuszka

Smaki Na Talerzu
Papryka faszerowana na z ziemniakami 72

Dzisiaj polecam faszerowaną paprykę z ziemniakami. Składniki 3 papryki ½ kg mięsa mielonego łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu łyżeczka słodkiej papryki 2 łyżeczki ziół prowansalskich jajko 700 g ziemniaków olej ok 2 łyżek czosnek granulowany (staropolski) Wykonanie Paprykę przekroić w łódeczki i delikatnie usunąć gniazda nasienne. Mięso przyprawić przyprawami: sól, pieprz, słodka papryka oraz łyżeczka ziół prowansalskich. Na koniec dodać jajko(...)wszystko wymieszać. Ziemniaczki pokroić na mniejsze kawałeczki i doprawić pozostałymi ziołami, oraz czosnkiem i odrobina oleju. Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem, poukładać część ziemniaczków. Papryki faszerujemy mięsem mielonym i układamy na ziemniakach. Na górę papryki i po bokach układamy resztę  ziemniaków i zapiekamy pod przykryciem ok 40 minut w temperaturze 180 stopni. Następnie odkrywamy naczynie i podpiekamy jeszcze

Pomysłowa kuchnia
Pulpeciki w sosie curry / Meatball Curry 130

imbir, ale jeśli macie ochotę, możecie dodać do niego warzywa. Świetnie sprawdzi się czerwona papryka, ciecierzyca lub bakłażan. Pulpeciki w sosie curry to świetny pomysł na obiad z mięsa mielonego dla całej rodziny. Podajcie je z ryżem basmati lub / i domowym chlebkiem naan . Polecam, smacznego:) TUTAJ znajdziecie więcej dań inspirowanych kuchnią indyjską :) Polecam również mój bigos cygański z klopsikami(...)Pulpeciki w sosie curry, składniki: na pulpety: 500 g mielonego mięsa, mała cebula i ząbek czosnku (drobno posiekane i podsmażone) kilka łyżek bułki tartej (ok. 1/4 szklanki), duże jajko, przyprawy do smaku: sól (ok 1/2 łyżeczki lub do smaku), pieprz, ok. łyżeczki słodkiej papryki  na sos: duża cebula, 2-3 ząbki czosnku, kilka plasterków imbiru (można zastąpić granulowanym

Lekcje w kuchni
Ciasto orzechowe 131

mąki pszennej 350 g masła 3 żółtka 3 łyżki zimnej wody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto orzechowe : 6 jajek 3 białka 270 g cukru pudru 200 g mielonych orzechów 100 g orzechów włoskich siekanych 3/4 łyżeczki proszku do pieczenia 5 łyżek mąki pszennej Biszkopt jasny : 4 jajka 3/4 szkl. mąki pszennej 3/4 szkl. cukru kryształu 1 łyżeczka proszku(...)owijamy folią spożywczą. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia. Białka (9sztuk) ubijamy na sztywną pianę. Stopniowo dodajemy cukier. Następnie dodajemy po 1 żółtku. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz mielonymi i siekanymi orzechami. Dodajemy do ubitej piany, delikatnie mieszamy szpatułką. Na blaszce (21x32cm) wyłożonej papierem do pieczenia rozkładamy ciasto kruche (najlepiej rozwałkować je na wielkość blachy pomiędzy dwoma arkuszami

Smaki Na Talerzu
Klopsiki cielęce z rodzynkami 64

Kupiłem zmieloną cielęcinę. I co z niej zrobić ? Delikatne mięso połączyłem z rodzynkami. Polecam.               Składniki:       500g mielonej cielęciny 1 mała cebula   1 jajko   2 łyżki natki pietruszki 50 g drobnych rodzynek   50 g migdałów w słupkach sól   pieprz   olej do smażenia   masło(...)gęstego jogurtu   kumin mielony (do smaku)   pieprz cayenne (do smaku) sok z cytryny   mały ząbek czosnku        Przygotowanie:       Cebulę bardzo drobno posiekałem, wymieszałem w misce z mięsem, jajkiem, posiekaną natką pietruszki, rodzynkami oraz migdałami podprażonymi na suchej patelni. Wilgotnymi dłońmi uformowałem małe kulki. Smażyłem na oleju na złoty kolor, osączyłem

R'n'G Kitchen
Klopsiki w sosie własnym 129

Bardzo smaczny pomysł na wykorzystanie mięsa mielonego do obiadu.  Delikatne i mięciutkie klopsiki w pysznym sosie własnym.  ok 6 sporych porcji 400 gramów mięsa mielonego z łopatki 4 łyżki gęstej śmietany 4 płaskie łyżki bułki tartej 4 łyżki zimnej wody sól pieprz  mały ząbek czosnku 1 łyżka majeranku 1 łyżeczka słodkiej papryki opcjonalnie wegeta mąka

Andzia Pichci
Pulpety w sosie pomidorowym 72

podać z kaszą jęczmienną, gryczaną czy z ziemniakami. Są smaczne i szybkie w przygotowaniu. No i smakują maluchom. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Pulpety w sosie pomidorowym Składniki 300 g mielonej wołowiny 300 g mielonej wieprzowiny 1 żółtko 1 sucha bułka mleko do namoczenia bułki 500 g passaty pomidorowej 1 duża cebula tymianek rozmaryn mały pęczek natki pietruszki sól

To co lubię - gotuję i polecam
Pulpety z mięsa i ryżu duszone z ciecierzycą i marchewką 102

ciecierzycą i marchewką. To danie z kuchni perskiej, kojące i pełne smaku. Pulpety z mięsa i ryżu duszone z ciecierzycą i marchewką Składniki: 100 g ryżu 1/2 kg mielonej wołowiny 2 cebule 1 łyżeczka mielonego kminu ok 6 miękkich daktyli suszonych sól, pieprz do smaku 2 litry rosołu ( albo wywaru warzywnego) 4 marchewki 1 puszka ciecierzycy 1/2 łyżeczki

Smaczny zeszyt
Zapiekanka z ryżem 78

równie pycha. Polecam, Cebulkę pokroić w piórka, czosnek posiekać drobno. Papryki oczyścić z błonek i pokroić w kosteczkę. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć na złoty kolor. Dodać mięso mielone, czosnek. Smażyć chwilkę aż mięso straci kolor surowizny. Wlać wywar, wymieszać i zagotować. Wszystko z patelni wlać do żaroodpornego naczynia. Wszystkie pozostałe składniki wrzucić do naczynia. Wymieszać

Kuchnia Pokoleń
Warzywa faszerowane mięsem, szpinakiem i kaszą bulgur 154

miałam pod ręką. Można także użyć bakłażana czy duże pieczarki. Dla każdego coś dobrego. składniki: 2 średnie cukinie 2 papryki czerwone  2 papryki białe farsz 800 g mięsa mielonego, u mnie łopatka 100 g kaszy bulgur 300 g szpinak, dałam mrożony grubosiekany z własnych zapasów sól, pieprz ser żółty do posypania Przygotować warzywa do faszerowania. Z papryki usunąć(...)miękki środek. Cukinię lekko posolić i odłożyć na ściereczkę wydrążoną stroną do dołu. Kasze ugotować i wystudzić. Szpinak wrzucić na patelnię, rozmrozić i odparować nadmiar wody, wystudzić. Do mięsa mielonego dodać kaszę i szpinak. Dokładnie wyrobić. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Gotowym farszem napełnić warzywa. Ułożyć je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego

Monia miesza i gotuje
Faszerowana cukinia na okrągło 109

skórką. Jest wygodniejsza do nadziewania od swojej podłużnej siostry, równie pysznej. Rodzaj farszu można komponować w/g własnego uznania i wyobraźni. Tym razem główne składniki nadzienia to mięso mielone, kasza jaglana i koncentrat pomidorowy.Wpadłam na pomysł wykładania naczynia do zapiekania liśćmi kapusty, zamiast smarowania naczynia do zapiekania oliwą, czy wykładania go papierem do pieczenia. To w przypadku zapiekania(...)lubczyku, 1/2 szklanki kaszy jaglanej EKO, 80-100g sera mozzarella, 2-3 łyżki oleju lub klarowanego masła, sól, pieprz, świeża papryczka chili lub w płatkach.. Mięso mielimy przez maszynkę. Do garnka lub na patelnię z odrobiną oleju dodajemy pokrojoną drobno w kostkę cebulę, następnie czosnek i papryczkę chili. Podsmażamy kilka minut. Przekładamy zawartość do miski

Leśny Zakątek