czerpałam w bloga Planet kitchen . Przyprawa meksykańska do chili con carne Składniki: 2 łyżeczki słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka mielonego kuminu 1 łyżeczka mielonej kolendry 1 łyżeczka oregano 1 łyżeczka gorzkiego kakao 1 łyżeczka suszonej cebuli 1/2 łyżeczki suszonego czosnku 1/2 łyżeczki soli 1/4 łyżeczki świeżo z mielonego czarnego pieprzu Wykonanie: Wszystkie
Kulinarne przygody Gatityłyżeczka soli Nadzienie: 0,5 kg kiszonej kapusty (można dodać więcej) 100 g wędzonego boczku 1 cebula pęczek pietruszki 100 g żółtego sera pieprz kolorowy sól kminek mielony liść laurowy ziele angielskie olej rzepakowy do podsmażenia bułka tarta Przygotowanie: Ze wszystkich składników na ciasto wyrobić gładkie, elastyczne, miękkie ciasto. Odstawić pod przykryciem aby odpoczęło (na około godzinę(...)niewielkiej ilości oleju. Kapustę podgotować chwilę z liściem laurowym i dwoma kuleczkami ziela angielskiego. Po kilku minutach odsączyć i dodać na patelnię z cebulą i boczkiem, przyprawić solą, świeżo mielonym kolorowym pieprzem i mielonym kminkiem. Pietruszkę posiekać i dodać do farszu. Ciasto dość cienko rozwałkować na papierze do pieczenia i posypać bułką tartą. Przestudzony (i ewentualnie odsączony
Ze smakiem i z pasjąrozmarynu 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka oliwy sól pieprz sok z cytryny lub pomarańczy Śliwki: 200 g śliwek węgierek 2 łyżki cukru szczypta ostrej papryki mielonej Skworcu 1 łyżka syropu klonowego ( w oryginale był miód) 4 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki nalewki śliwkowej, wiśniowej lub brandy Dodatkowo: 1/2 szklanki kaszy bulgur pszenny Skworcu 1 szklanka(...)około 2 szklanki ugotowanej kaszy bulgur. Kurczak: Kurczaka pokroiłam na kilka mniejszych filecików o podobnej grubości ok 1 cm. Do małej miseczki wrzuciłam posiekane listki świeżego rozmarynu, mieloną słodką paprykę i wlałam oliwę. Wymieszałam. Każdy filecik kurczaka opruszyłam solą i pieprzem, następnie zanurzyłam w oliwie z rozmarynem i papryką i odłożyłam na talerz. Śliwki: Śliwki umyłam, usunęłam pestki
Blondynka Gotujewpływem ciepła... 3. Peeling z kawy mielonej... Mój faworyt nie równa sie z nim żaden gotowiec...jest idealny po zastosowaniu mam idealnie gładką skórę... około 4 łyżek kawy mielonej zalewam niewielka ilością gorącej wody tak żeby miało to konsystencję błota... Nakładam na cale ciało, pocierając delikatnie...na koniec płuczemy woda i nakładamy balsam... Cudownie gładkie ciało...Warto(...)Kąpiel w cynamonie. Do wanny z ciepłą woda wsypuje opakowanie mielonego cynamonu ( najlepiej po wykonaniu peelingu) I bierzemy relaksująca, długa kąpiel...Ciało po takiej kąpieli jest delikatne, gładkie i pachnące cynamonem ;) Pozdrawiam!!! var _gaq = _gaq || []; _gaq.push(['_setAccount', 'UA-44911160-1']); _gaq.push(['_trackPageview']); (function() { var ga = document.createElement('script'); ga.type = 'text/javascript'; ga.async = true; ga.src = ('https:' == document.location.protocol ? 'https://ssl' : 'http://www') + '.google-analytics.com
NaKońcuJęzykapuszki) 60 g wiórków kokosowych (2/3 szklanki) 2 łyżki oleju 1-2 łyżki sosu sojowego 1 suszony liść limonki kaffir (lub skórka starta z limonki) sól morska, świeżo mielony pieprz Dodatkowo: świeża kolendra lub szczypiorek do posypania czerwone lub zielone chili do posypania (opcjonalnie) ryż do podania (jaśminowy, basmati lub zwykły) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)powstanie gładka pasta. Przygotowanie ryby: Filet pozbawiamy skóry i jeśli to możliwe – większych ości. Kroimy rybę w grubą kostkę (ok. 2,5 cm). Posypujemy solą morską i świeżo mielonym pieprzem. Opcjonalnie możemy skropić także sokiem z limonki. Curry rybne: W woku lub szerokiej patelni rozgrzewamy olej. Gdy będzie gorący wlewamy bazę (pastę curry) i smażymy ciągle mieszając przez
Poezja smakususzonych borowików, 1 litr bulionu drobiowego, 1 dużej cebuli, 250 ml kwaśnej śmietany 18%, 2 żółtek, świeżego tymianku (można zastąpić suszonym), gałki muszkatołowej, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, łyżki mąki ziemniaczanej. Przygotowanie kremu z kurek jest banalnie proste. Na patelni rozpuściłem 50 gram masła, a następnie lekko zeszkliłem na nim pokrojoną w grubą kostkę cebulę. Następnie dodałem dokładnie(...)całość pomieszałem i wlałem do zupy. Dodałem dwie łyżki świeżych gałązek tymianku wraz z liśćmi. Całość zmiksowałem przy użyciu blendera na gładką masę. Na koniec przyprawiłem zupę szczyptą mielonej gałki muszkatołowej, odrobiną soli i czarnym świeżo mielonym pieprzem. Zupę nalałem do miseczek, które udekorowałem pozostawionymi kurkami, które pokroiłem na połówki, świeżymi gałązkami tymianku i groszkiem ptysiowym
Wyprawy kulinarneksylitolu - 31g żelatyny w proszku - 255g śmietany kremówki 30% ( schłodzonej) - 450g owoców ( u mnie borówki i maliny) W jednym naczyniu wymieszać jogurt grecki z ekstraktem z wanilii i mielonym ksylitolem. Odstawić. Żelatynę rozpuścić w ok.80 ml gorącej wody. Dodać do niej 4 łyżki przygotowanej wcześniej masy jogurtowej i wymieszać . Następnie całość dodać do naczynia z masą jogurtową(...)posmarowałam lekko masłem. Masę wyrównać. Schłodzić w lodówce do całkowitego zastygnięcia. Dodatkowo: -150g serka mascarpone - 2-3 łyżki malin lub jagód ( borówki nadadzą polewie szary kolor) - 2 łyżki mielonego ksylitolu Wszystkie składniki zmiksować blenderem lub w malakserze. Po zdjęciu obejmy przykryłam serniczek folią spożywczą , nałożyłam na to tacę i odwróciłam. Następnie zdjęłam dno tortownicy i papier, przyłożyłam talerz
Smaczne ZdroweSKŁADNIKI Ciasto (na 10 ok. 20 cm tortilli) 200g mąki kukurydzianej 200g mąki pszennej 300 ml gorącej wody 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka soli Farsz 250g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego 1 duża cebula 3 ząbki czosnku 1 papryka czerwona puszka kukurydzy puszka czerwonej fasoli 1/2 słoiczka przecieru pomidorowego (ok.100g) 150g sera żółtego sól, pieprz, papryka ostra, chili(...)gładką masę. Zawijamy w folię i wkładamy do lodówki na 45 minut. Teraz zabieramy się za farsz. Cebulę i czosnek siekamy i podsmażamy na patelni. Dodajemy mięso mielone i dobrze rozdrabniamy- najlepiej drewnianą łopatką lub łyżką. Solimy, pieprzymy, dodajemy szczyptę chili i po łyżeczce kuminu i papryki ostrej. Wrzucamy pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę. Dolewamy troszkę wody
Moje Kuchenne Rewelacjeparowana papryka, farsz z mięsem mielonym oraz ryżem jaśminowym i mnóstwo przypraw. Dla grzechu plasterki mozzarelli. Smacznego! Składniki : * 4 równe czerwone papryki * 200g ryżu jaśminowego * 400g mięsa mielonego z szynki bądź z fileta drobiowego * 4 pomidory * ząbek czosnku * cebula * oliwa z oliwek * przyprawy do smaku - bazylia, oregano Przygotowanie : Ze wszystkich papryk odciąć ogonki, tak by się nadawały(...)jako przykrywki. Oczyścić z pestek. Uparować do miękkości. Czosnek i cebulę drobno posiekać, przesmażyć na oliwie razem z mięsem mielonym. Przyprawić, dodać pokrojone pomidory. Paprykę nadziać farszem, położyć na każdej plasterek mozzarelli. Można zapiec. Podawać na ciepło
Magiczne Życie Martyróżnymi sosami. Dziś taki wariant z pulpecikami z mielonego mięsa. Prosty i szybki w przygotowaniu, lubiany przez dzieci i nie tylko. Składniki: 250 g mięsa mielonego ( wołowego), 1 cebula, 2 ząbki czosnku, puszka pomidorów, oregano, sól, pieprz, oliwa z oliwek. Przygotowanie: Z mięsa mielonego doprawionego solą i pieprzem formujemy małe kuleczki, które obsmażamy
cookplcałości w pojemniku i dodałem do niej 2 łyżki białego octu winnego, 2 łyżki oliwy, skórkę otartą z połowy wcześniej umytej i wyparzonej cytryny, sporą ilość świeżo mielonego czarnego pieprzu i około trzech łyżeczek suszonego oregano. Mięso natarłem marynatą i odstawiłem w zamkniętym pojemniku do lodówki na około godzinę. Niewielkie ziemniaki dokładnie wyszorowałem. Duży ząbek czosnku pokroiłem(...)czubate łyżki powideł śliwkowych. Delikatnie podgrzałem ja na niewielkim ogniu. Nie zaprzestając podgrzewania dodałem 150 ml czerwonego wytrawnego wina, dwie laski kory cynamonu (można je zastąpić 2 płaskimi łyżeczkami mielonego cynamonu). Do rondla dodałem również 1,5 łyżeczki kawy rozpuszczalnej. Wszystko dokładnie wymieszałem w celu rozpuszczenia kawy. Po zagotowaniu zawartości dodałem 3/4 tabliczki gorzkiej czekolady o dużej zawartości kakao
Wyprawy kulinarnebazylii i rewelacyjnym sosem tysiąca wysp. Nie ma co się zanadto rozwodzić - to tylko hamburger... ale te z fast foodu się nie umywają. Do przygotowania hamburgerów użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 średnich cebul, 1 sporej papryczki chili, 2 ząbków czosnku, 1 jajka, 2 pomidorów, kilkunastu listków bazylii (można zastąpić rukolą lub sałątą), sera żółtego w plastrach, majonezu(...)średniej wielkości cebuli i dwóch ząbków czosnku. Wrzuciłem je bo blendera, dodałem w całości (wraz z pestkami) jedną papryczkę chili i wszystko zmiksowałem na bardzo drobne kawałki. Następnie dodałem mieloną wołowinę (polecam nie kupować mięsa mielonego w markecie, lecz w miarę możliwości kupić je w kawałku i zmielić samemu, lub ewentualnie poprosić o jego zmielenie w sklepie
Wyprawy kulinarneMięso w wodzie dusiłem pod przykryciem przez około pół godziny. Po upływie tego czasu dodałem do garnka 3 liście laurowe oraz pomidory z puszki. Całość posoliłem i przyprawiłem czarnym mielonym pieprzem, połową łyżeczki kminku, połową łyżeczki kminu rzymskiego i dwoma szczyptami oregano. Cytrynę wyszorowałem i wyparzyłem, po czym na tarce o drobnych oczkach starłem wierzchnią warstwę skórki z połowy(...)opłukałem w zimnej wodzie. Połowę z nich starłem na tarce o drobnych oczkach, a pozostałą część na tarce o grubych oczkach i włożyłem do miski. Doprawiłem solą i czarnym mielonym pieprzem. Dodałem 2 jajka, 2 łyżki mąki ziemniaczanej i 2 łyżki mąki pszennej. Całość dokładnie wymieszałem, do uzyskania w miarę jednorodnej masy. Paprykę pokroiłem w cienkie paski
Wyprawy kulinarneprzygotowanie kefty marokańskiej z mielonego mięsa wołowego, przyprawionego w charakterystyczny dla Maroka sposób w towarzystwie aromatycznego sosu na bazie pomidorów i selera. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mielonego mięsa wołowego, 2 puszek pomidorów krojonych, selera naciowego, 2 cebul, 4 ząbków czosnku, pęczka świeżej natki kolendry, 150 gram serka koziego, kminku, kminu rzymskiego, cynamonu, papryki słodkiej w proszku(...)papryki ostrej w proszku, soli, pieprzu, oliwy. Najważniejszą rzeczą w przygotowaniu kefty i w ogóle w kuchni marokańskiej jest odpowiednie przyprawienie mięsa. Pół kilograma wołowego mięsa mielonego przełożyłem do miski. Jedną cebulę, jeden spory ząbek czosnku bardzo drobno posiekałem w kostkę i dodałem do mięsa. Na małą patelnię dodałem łyżeczkę kminku, który podgrzewałem bez oleju na dużym
Wyprawy kulinarnesiebie. Sok z połowy cytryny połączyłem z 4 łyżkami octu balsamicznego i 4 łyżkami oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia i bardzo dokładnie wymieszałem. Mięso obficie posypałem czarnym świeżo mielonym pieprzem i delikatnie posoliłem, a następnie równomiernie polałem je sosem z cytryny, oliwy i octu balsamicznego. Następnie odstawiłem mięso do lodówki na pół godziny, aby zamarynowało się w sosie(...)środku półmiska z mięsem dokładnie umyte i osuszone listki rukoli. Na rukolę ułożyłem pokrojone w połówki pomidorki koktajlowe, całość posypałem kaparami (około dwudziestoma). Następnie ponownie całość przyprawiłem świeżo mielonym czarnym pieprzem i lekko skropiłem sałatę oliwą. Na koniec wszystko posypałem parmezanem, który starłem na tarce o grubych oczkach
Wyprawy kulinarne