mielone - 47549 przepisów (strona:426/3170)

Domowe hamburgery 189

mielone, np .wieprzowe, cebula, 2 ząbki czosnku, ogórek kiszony, pomidor, papryka, kukurydza, sałata, zioła prowansalskie, sól, pieprz, jajko, olej. 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 2h do lodówki, aby mięso przeszło ziołami i cebulą oraz czosnkiem. (aby nie przywierało zbyt szybko i mocno

Kuchnia Pełna Pasji
Faszerowane pieczarki 181

Pieczarki można podawać na zimno jak i na ciepło.  Ja natomiast uwielbiam takie prosto z piekarnika, polane keczupem. Faszerowane pieczarki SKŁADNIKI: pieczarki duże - 9 szt mięso mielone - 200 g tłuszcz cebula - 1 szt wegeta sól i pieprz ser starty żółty(...)łyżki natka pietruszki posiekana - 3 łyżki  PRZYGOTOWANIE: Pieczarki opłukać, osączyć, ogonki odciąć pokroić w kostkę.  Cebulę obrać, pokroić,   przesmażyć razem z pieczarkami na tłuszczu.  Mięso mielone przełożyć do miski , dodać wegetę, pietruszkę i przesmażoną cebulkę z pieczarkami, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem.  Przygotowaną masą mięsną,  faszerować kapelusze pieczarek.  Pieczarki układać

Kuchnia Danusi
MARYNATA TANDOORI 157

cebula, obrana i pokrojona w ćwiartki 6 obranych ząbków czosnku ⅓ szklanki oliwy z oliwek 1¼ szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki mielonego kminku 1½ łyżki garam masala 1½ łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: W misce robota kuchennego wymieszać imbir, cebulę i czosnek. Mielić, aż składniki będą bardzo rozdrobnione. Dodać pozostałe składniki i mielić

naRuszcie
Flaczki wieprzowe na rosole 277

średnie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół średniego selera , ok. 15 cm pora , 4 liście laurowe ,  1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego , słodka papryka mielona , ostra papryka mielona , świeżo mielony pieprz , majeranek , świeżo starta gałka muszkatołowa , sól , 3-4 łyżki oleju , 2-3 łyżki mąki pszennej . Flaki najlepiej kupić wyczyszczone

Codzienna kuchnia niecodzienna
Łosoś z grilla w sosie barbecue 162

ciemnego rumu 1/3 szklanki sosu Worcestershire ¼ szklanki octu z jabłek 2 łyżki chili w proszku 2 łyżki papryki 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej kolendry ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 wyciśnięte ząbki czosnku Przygotowanie: Aby przygotować sos w małym rondelku rozgrzejmy odrobinę oleju i podsmażmy

naRuszcie
Tagliatelle bolognese 145

Włoski klasyk po mojemu ... Czas przygotowania: 40 min. Porcja dla 4 osób Koszt przygotowania: ok 18,50 zł SKŁADNIKI: Makaron tagliatelle ok. 400 g Mięso mielone wołowo-wieprzowe 400 g  1 puszka pomidorów krojonych 1/2 koncentratu pomidorowego 1 marchewka(...)pietruszka Cebula 1 średnia Czosnek 2 ząbeki Ser tarty grana padano Oliwa 150 ml bulionu sól, pieprz, oregano PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzanej oliwie podsmażamy posiekaną cebulę i czosnek. Dodajemy mięso mielone, które podsmażamy. Następnie dodajemy tartą marchewkę i pietruszkę. Dolewamy bulionu i wszystko dusimy ok 20 min. Dokładamy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Przyprawiamy oregano, solą i pieprzem

kulinarnyJa
Pulpety mięsne z bazylią w sosie pomidorowo-paprykowym 206

puszka pomidorów rozdrobnionych 3 łyżki koncentratu pomidorowego 3 łyżki bułki tartej 3 łyżki mąki garść świeżych liści bazylii 2 szklanki wody 1 łyżeczka pieprzu ziołowego 2 łyżeczki papryki słodkiej mielonej sól oliwa SKŁADNIKI na puree ziemniaczane: 10 średnich ziemniaków 1 łyżka masła 2 łyżki śmietany 18% szczypta gałki muszkatołowej sól PRZYGOTOWANIE pulpetów: Do miski przekładamy zmielone mięso. Dodajemy jajko(...)obtaczamy je w mące. Pulpeciki smażymy na oliwie, aż się delikatnie zarumienią. Usmażone odstawiamy na bok. Paprykę kroimy w drobną kostkę i smażymy w garnku z dodatkiem oliwy i mielonej papryki czerwonej. Następnie dodajemy pomidory z puszki i koncentrat pomidorowy. Wszystko doprawiamy solą i pieprzem ziołowym. Dodajemy dwie szklanki wody i zagotowujemy. Do gotującego się sosu pomidorowego dodajemy wcześniej

kulinarnyJa
Gulasz wołowy w sosie Jack Daniel's BBQ 198

słupki. Cebulę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy oliwę. Mięso przesmażamy na dwie partie, tak aby się ładnie zarumieniło. Podsmażoną wołowinę przekładamy do garnka. Na tej samej patelni przesmażamy mieloną paprykę. Dolewany odrobinę wody i posikaną w pióra cebulę. Gdy cebula zmięknie, przekładamy ją do garnka z mięsem. Na patelnię wlewamy szklankę wody, zagotowujemy i drewnianą łyżką delikatnie zeskrobujemy(...)ziele angielskie. Wszystko dusimy ok. godziny na małym ogniu, co jakiś czas mieszając. Po godzinie dodajemy, pokrojone w kostkę pieczywo razowe,  sos Jack Daniels  oraz świeżo mielony czarny pieprz. Wszystko dusimy ze sobą przez kolejną godzinę, aż mięso będzie miękkie i kruche. Na końcu gulasz doprawiamy solą. Smacznego

kulinarnyJa
Multiwitaminowy mus marchewkowy 247

PROzdrowotną bądź dajcie jej plusa :) Dla 1 osoby Czas przygotowania ok 30 min Składniki: 2 marchewki 1 cytryna 2 łyżeczki sproszkowanego młodego jęczmienia Ksylitol lub miód do posłodzenia Mielone goździki Przygotowanie(...)Obieramy marchewki, trzemy na dużych oczkach i przekładamy do małego garnka. Dodajemy wody do wysokości przetartych marchewek i gotujemy do miękkości pod przykryciem 2/ Do wywaru z marchewką dodajemy mielone goździki (jeżeli macie w całości dodajcie na 5 minut gotowania i wyjmijcie), sok z cytryny i dosładzamy ją. 3/ Przekładamy wszystko do pojemnika od blendera dodajemy młody jęczmień

Kuchnia PROzdrowotna
Schab w sosie koperkowo-pieczarkowym 196

składniki * 50 dag schabu bez kości * 50 dag pieczarek * pęczek koperku * kminek mielony * przyprawa do wieprzowiny * sól, pieprz grubo mielony * czosnek granulowany * ostra papryka mielona * 200 ml śmietany 18% * 2 łyżki mąki pszennej Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć, pokroić w plastry i obsmażyć na oleju z obu stron. pod koniec smażenia posypać kminkiem. Pieczarki obrać, pokroić

Mix smaku
Zapiekanka brokułowa 1135

pieprz, papryka mielona słodka i ostra marynata do mięsa * 3 łyżki oleju * 3 łyżki sosu sojowego * 1 łyżka miodu * 1-2 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę * 1/2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej * 1/4 łyżeczki mielonej papryki ostrej * 1 łyżeczka oregano * sól, pieprz Sposób przygotowania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w dość drobną kostkę. Składniki marynaty wymieszać ze sobą

Mix smaku
Smażony makaron z wieprzowiną i pędami bambusa na ostro 158

zalewy) * 1 papryka czerwona * 1/2 niedużego brokuła * 1 średnia marchewka * kilka plasterków papryczki marynowanej jalapeno (ewentualnie jedna papryczka chili) * 8 łyżek sosu sojowego * czosnek granulowany * kminek mielony * imbir mielony * oregano * papryka ostra mielona * mieszanka suszonych warzyw lub vegeta * sól * skrobia kukurydziana lub mąka pszenna * makaron typu chow mein Sposób wykonania Mięso umyć, osuszyć i pokroić w cienkie

Mix smaku
Zupa "Pepperoni" czyli sposób na gotowanego kurczaka 336

składniki   * 1 ugotowany kurczak z rosołu * 1.5-2 l rosołu * 3 marchewki * 2 pietruszki * 1/2 selera * 1 torebka majeranku * pieprz cayenne * mielona ostra papryka * mielona słodka papryke * sól * mąka prażona * 1 liście laurowe * 3-4 kulki ziela angielskiego Sposób przygotowania   Mięso z kurczaka oddzielić od kości i pokroić. Marchewkę, pietruszkę i selera obrać, umyć i zetrzeć(...)średniej tarce do jarzyn.    Do garnka wlać rosół , wrzucić starte warzywa, doprowadzić do wrzenia, dodać liście laurowe, ziele angielskie, 2 łyżeczki mielonej papryki słodkiej, 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne i na czubku łyżeczki ostrej papryki, przykryć i na delikatnym ogniu gotować ok.20 min. Następnie dodać pokrojone mięso, jeżeli całość będzie zbyt gęsta  dodać nieco wody. Doprowadzić

Mix smaku
Pałeczki z wołowiną z ciasta filo (finger food) 194

zwykły sos czosnkowy na jogurcie. Pałeczki z wołowiną z ciasta filo: 1 opakowanie ciasta filo (7 płatów) 500 g mielonej wołowiny 2 ząbki czosnku 1 cebula 1 łyżka mielonych ziaren kolendry 1 łyżeczka kminu rzymskiego (kuminu) 1-2 łyżeczki tartego, świeżego imbiru 125 g tartej mozzarelli 125 g ricotty 1 jajko + 1 rozmącone do posmarowania pęczek pietruszki(...)document.write(" "); Na oliwie lub oleju podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę. Gdy będzie szklista wyciskamy dwa ząbki czosnku, dodajemy starty na tarce imbir, a następnie przesmażamy przez pół minuty. Dodajemy mieloną wołowinę. Solimy i pieprzymy. Smażymy co jakiś czas mieszając, aż wołowina całkowicie zmieni kolor. Odstawiamy do ostudzenia. Do ostudzonego mięsa dodajemy ricottę, startą na tarce mozzarellę, posiekaną pietruszkę, jajko

Poezja smaku
Kiełbasa suszona dojrzewająca 174

surowego boczku - 1,5 łyżki soli peklowej - 1 łyżka soli morskiej - 1,5 łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego - 1 łyżeczka owoców jałowca (rozgniecionych) - 1 łyżka cukru - 1 łyżeczka mielonej kolendry - czosnek (lubię, więc dałam sporo) - 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki - 1 łyżeczka chilli w płatkach - 1 szklanka lodowatej wody - jelito wieprzowe Mięso kroimy w kostkę

mojewypiekiinietylko