mielone - 47549 przepisów (strona:430/3170)

Pulpeciki w sosie pomidorowym 135

szybkie danie, serdecznie zapraszam. Pulpeciki w sosie pomidorowym – składniki: 500 g mielonej wołowiny pęczek natki pietruszki 2-3 ząbki czosnku 1 jajko mała czerstwa bułka 1 łyżeczka mielonego kminku 1 łyżeczka papryki (słodkiej/ostrej/wędzonej – co kto lubi) 3 puszki pomidorów sól, pieprz, oliwa do smażenia, pół łyżeczki cukru Do mielonej wołowiny dodaję umytą

UgotujmyTo.pl
Przepis na Rafaello na krakersach 369

waniliowy 1 paczka wiórków kokosowych 250 g 250 g masła niesolonego w temp. pokojowej 200 g białej czekolady 2 duże paczki krakersów Posypka: 5 łyżek wiórek kokosowych 5 łyżek mielonych migdałów lub paczka wiórek kokosowych   1. Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej (zobacz np. tutaj ). 2. Jedną szklankę mleka rozrobić z mąką pszenną i ziemniaczaną. Resztę mleka zagotować(...)mniejszą) wyłożyć papierem do pieczenia i wyłożyć warstwę krakersów. Na krakersy wyłożyć około 1/3 masy. Powtórzyć czynność jeszcze 2 razy. Na wierzchnią warstwę masy wysypać mieszankę wiórków i mielonych migdałów – uprażonych na suchej patelni teflonowej i wystudzonych – lub wiórki kokosowe. Smacznego Post Przepis na Rafaello na krakersach pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Polędwiczki w sosie pieczarkowym 265

łyżki brandy 2 łyżeczki sosu Worcestershire rozpuszczone w 1/3-0,5 szklanki wody 0,5 szklanki śmietany kremówki garść posiekanej pietruszki 1 łyżeczka mielonej czerwonej papryki sól świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek olej z pestek winogron (lub rzepakowy albo inny ulubiony) WYKONANIE: POLĘDWICZKI: Polędwiczkę umyj, obierz z błonek i osusz. Pokrój pod kątem w poprzeczne plastry grubości około(...)pestek winogron) i na gorący wrzuć polędwiczki. Smaż je po 2 minuty z dwóch stron. Gdy polędwiczki będą się smażyć na drugiej stornie (pod koniec) posyp je łyżeczka mielonej czerwonej papryki i przemieszaj całość, niech papryka otoczy mięso ze wszystkich stron.  Polędwiczki zdejmij teraz szybko z ognia i przerzuć do miski lub pojemnika i szczelnie zakryj folia aluminiową

Słodko-Słony Świat Ilony
Faszerowane papryki z mięsem i ryżem 177

zachwyca podniebienia! Faszerowana papryka jest obowiązkowym daniem co roku w sezonie! SKŁADNIKI: - czerwona papryka – 2 szt - ugotowany ryż – 1 szkl - poszatkowana kapusta – 100 g - mięso mielone – 200 g - cebula – 1 szt - czosnek – 1 ząbek - jajko – 1 szt - śmietana(...)żółty – 50 g - olej - sól - pieprz   SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Dodajemy posiekaną cebulę i kapustę. Chwilę razem podsmażamy. Dodajemy mięso mielone i rozdrabniamy je mieszając. Dodajemy czosnek oraz przyprawy : sól i pieprz ( + ew. oregano, bazylię, majeranek ). Smażymy ok. 15 min. Studzimy mięso , po czym mieszamy z jajkiem, ryżem i szczyptą kurkumy. Papryki przekrawamy

Ostra na Słodko
Calzone z mięsem i warzywami 120

łyżki – czosnek – 1 ząbek – bazylia – 1 łyżeczka – sól – 1 łyżeczka Farsz: - cebula – 1 szt – czerwona papryka – 1 szt – mięso mielone – ok. 200 g – ser żółty – ok. 100 g – kukurydza – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: CIASTO: Drożdże rozkruszamy. Mieszamy z cukrem. Dodajemy łyżkę mąki i wodę. Mieszamy i odstawiamy(...)już ” kremowe ” dodajemy oregano i bazylię. Dokładnie mieszamy i ewentualnie doprawiamy jeszcze odrobiną soli. FARSZ: Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną w drobną kosteczkę cebulę oraz mięso mielone. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy razem ok. 5 minut , po czym dodajemy pokrojoną drobno paprykę. Dokładnie razem mieszamy i dorzucamy odsączoną z zalewy kukurydzę. Smażymy

Ostra na Słodko
Tort naleśnikowy z mięsem 148

woda gaz. – 50 ml – jajko – 1 szt – olej – 2 łyżki – proszek – 1 łyżeczka – sól – szczypta FARSZ: – mięso mielone – 300 g – cukinia – 1 szt – pomidor – 2 szt – szczypiorek – 1 pęczek – cebula – 1 szt – cebula(...)czerwona -1 szt – ser żółty – 100 g SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA : NALEŚNIKI: Składniki dokładnie mieszamy i smażymy duże , cienkie naleśniki na odrobinie oleju. Odkładamy w ciepłe miejsce. FARSZ: Mięso mielone ( u mnie zmielona łopatka ) podsmażamy na odrobinie rozgrzanego oleju – ciągle mieszamy , uważając , by się nie przypaliło. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Cukinię myjemy , obieramy ze skórki

Ostra na Słodko
Naleśniki o smaku sernika brzoskwiniowego 134

szkl * olej – 3 łyżki * proszek do pieczenia – 1 łyżeczka * olejek do ciast cytrynowy – 1 łyżeczka * sól – 1 szczypta NADZIENIE: * soczyste brzoskwinie – 3 szt * ser biały dwukrotnie mielony – ok. 300 g * cukier puder – 4 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Mąkę , jajka , mleko sojowe i resztę składników dokładnie ze sobą mieszamy. Smażymy średniej wielkości naleśniki. Odkładamy w ciepłe miejsce. NADZIENIE(...)biały mielony ucieramy z cukrem pudrem ( jego ilość zależy od naszych upodobań ). Brzoskwinie kroimy w plasterki. CAŁOŚĆ: Naleśniki smarujemy serem , pokrywamy brzoskwiniami i składamy w koperty. Posypujemy cukrem pudrem i zajadamy! Smacznego! Do przygotowania użyłam napoju sojowego ( lekko słodkiego ) Alpro

Ostra na Słodko
Sałatka śledziowa w pieczonych ziemniakach, na Święta 531

tłoczonego na zimno, kiełki pora, ocet ziołowy lub jabłkowy do smaku, 1/2 łyżeczki rozmarynu.         Mieszanka przypraw: 1 łyżeczka mielonych goździków, 1 łyżeczka mielonej kolendry, 1/2 łyżeczki mielonego kuminu, 1/2 łyżeczki pieprzu cayenne   czerwony pieprz do przybrania. Sos: 2 łyżki majonezu, 2 łyżki gęstego jogurtu, 5 średnich korniszonów, 1/2-1 chili. Przygotowanie

SzczyptaSmaQ
CYNAMONOWE PĄCZUSIE SEROWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ CUKRU 186

mąki orkiszowej pełnoziarnistej  - 4 łyżki ksylitolu lub wg uznania (lub cukru) - 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia - 1/2 łyżki spirytusu lub np.rumu - 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu - mielony ksylitol do posypania (lub puder) - olej kokosowy bezzapachowy do smażenia (lub oliwa) Zamiast obydwu mąk orkiszowych można dać 2 szklanki mąki tortowej. * szklanka o poj.250ml W misie miksera ubić(...)Smażymy je po kilka minut z każdej strony do lekkiego zrumienienia. Sprawdzamy patyczkiem czy nie wypływa z nich surowe ciasto.  Odsączamy na ręczniku papierowym.  Lekko przestudzone posypujemy mielonym ksylitolem .   Mój Mały pomocnik w akcji:-) Pyszne zarówno na ciepło jak i na zimno. :-) Smacznego

Smaczne Zdrowe
Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor 427

miodu 100 g masła 100 g brązowego cukru 375 g mąki  duże jajko 1/4 łyżeczki sody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki mielonego imbiru 1/4 łyżeczki mielonych goździków łyżka przyprawy do pierników Szwedzkie, Cienkie, Chrupiące Pierniczki - Pepparkakor - Sposób przygotowania: Masło, miód oraz cukier podgrzewamy w rondelku do rozpuszczenia składników. Całkowicie studzimy. Mąkę przesiewamy

Słodka Strona
Gołąbki 160

podzielić się z Wami takim moim najprostszym, podstawowym przepisem. Nie mam sztywnych proporcji, gdyż gotuję najczęściej na smak i węch :) Postaram się jednak opisać wszystko jak najdokładniej. Nie kupuję mielonego mięsa, bo nie mam zaufania do jego zawartości. Wiem z autopsji, jak mieli się mięso i co się wrzuca(...)niego. Uwierzcie mi, że panie mielące to mięso nie kupują go dla siebie.  Składniki: około 1,5 kg. mięsa (preferuję karkówkę, gdyż jest ona najodpowiedniejsza: nie za chuda i nie za tłusta), 1-1,5 szklanki ryżu (suchego), 1 sucha bułka, 2 jajka, 1 łyżka musztardy, 1 łyżka chrzanu, sól, pieprz, słodka papryka mielona, po pół łyżeczki suszonych

Codzienna kuchnia niecodzienna
Sernik z pierniczkami na makowo - bakaliowym spodzie 375

BakMit , 4 jajka , 3/4 szklanki cukru pudru , bakalie - użyłam: około 150 g rodzynek Kresto , około 150 g orzechów laskowych Kresto .  Mak sparzyć i zmielić. Ja użyłam mielonego już maku, więc wystarczyło tylko zaparzyć go połową szklanki wrzątku, przykryć i odczekać aż przestygnie. Polecam taki mak, bo oszczędzamy sobie bałaganu związanego z mieleniem(...)mielił choć raz mak, ten wie jakie to "fajne" ;) Orzechy posiekać na dowolną wielkość, rodzynki zaparzyć wrzątkiem, przestudzić i odcedzić. Żółtka utrzeć z cukrem, dodawać stopniowo przestudzony sparzony mak i bakalie. Na końcu z białek ubić pianę i dodać ją do masy - delikatnie wymieszać. Masa serowa: 1 kg zmielonego twarogu , 1 szklanka cukru , 8 jajek , 1 kostka masła

Codzienna kuchnia niecodzienna
Ognista zupa dyniowa z ziemniaczanymi kuleczkami - Listopadowe Wyzwanie Blogerek - "Rozgrzewające Dania" 198

ząbków czosnku , ok. 5 cm świeżego imbiru , około 3-4 szklanki drobno startej dyni (nie na miazgę, lecz na drobnej jarzynowej tarce), bulion lub rosół , ostra mielona papryka , mielony imbir - do smaku, sól do smaku, ok. 3 łyżki oleju . Cebulę i czosnek obrać i posiekać drobno. Olej rozgrzać w garnku na średnim ogniu, zeszklić(...)oskrobać delikatnie ze skórki i zetrzeć na tarce jarzynowej - dodać do garnka. Podlać bulionem lub rosołem w takiej ilości, żeby wyszła odpowiednia dla nas konsystencja. Dodać sól, paprykę i mielony imbir - do smaku. Całość gotować przez około 10-15 minut.  W tym czasie przygotować kluseczki, które są najzwyklejszymi kopytkami uformowanymi w kuleczki i ugotowanymi

Codzienna kuchnia niecodzienna
ROGALIKI Z ORZECHOWO-KORZENNYM NADZIENIEM /Bezglutenowe i tradycyjne. 180

orzechów włoskich - Laska cynamonu cejlońskiego   - Kardamon, pół łyżeczki-łyżeczka  WYKONANIE: /Przygotowanie farszu: zagotować 1/4 szklanki mleka, dodać 1/2 szklanki cukru trzcinowego, łyżkę masła i 2 szklanki mielonych orzechów włoskich oraz zmieloną laskę cynamonu i kardamon.Wszystkie składniki dokładnie wymieszać , do utworzenia jednolitej masy. Gdy masa wystygnie, daje się formować. Rogale: - Mąkę wysypać na stolnicę, masło i smalec(...)niezawodnym afrodyzjakiem. Przyniesie też ulgę w schorzeniach reumatycznych i przeziębieniach. Rozbudza wszystkie możliwe zmysły, więc i do jedzenia i do masażu się nadaje :)  Zarówno ziarna, jak i kardamon mielony kupisz tutaj: PIĄTNICA . Rogaliki wyszły wspaniale (ale to przecież nic nowego ani nic dziwnego). :) Pod chrupiącą, zarumienioną skórką, delikatnie pokrytą startymi orzechami z odrobiną cynamonu i trzcinowego cukru, kryje

Wypisz Wymaluj
Ravioli z grzybami i ricottą 162

łyżeczka soli Z podanych składników zagnieść elastyczne ciasto jak na makaron. W razie potrzeby dodać więcej mąki lub wody. Dodatkowo: roztrzepane jajko otarty parmezan masło gałązki świeżego rozmarynu świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Ciasto rozwałkować na dwa duże, cienkie placki (trochę cieńsze niż na pierogi) tej samej wielkości (można je podzielić również na mniejsze części). Na pierwszym z nich(...)minut od wypłynięcia. Wystudzić w zimnej wodzie lub podawać od razu. Ravioli ułożyć na talerzu i polać masłem, uprzednio rozpuszczonym z gałązkami rozmarynu. Na koniec posypać parmezanem, świeżo mielonym pieprzem oraz pietruszką. Pierożki świetnie smakują również z sosem pieczeniowym, czy kwaśną śmietaną. Smacznego

Food Square