szklanki bułki tartej + 1/2 szklanki do obtoczenia 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 2 liście laurowe ok. 2 szklanki mleka do gotowania olej do smażenia sól morska, świeżo mielony pieprz Sos do maczania: 2 łyżki jogurtu naturalnego 2 łyżki majonezu light 1 łyżeczka soku z cytryny 1 wyciśnięty ząbek czosnku kilka drobno posiekanych oliwek (można pominąć) sól morska, świeżo(...)mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); Ziemniaki obieramy i gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok. 15-20 minut). W tym samym czasie możemy ugotować dorsza. Kładziemy rybę na patelnię lub do rondla (jeśli ma skórę, to skórą do góry). Wrzucamy do dorsza dwa liście laurowe i grube łodygi z koperku (sam koperek potrzebny
Poezja smakuosoby) pęczek zielonych szparagów 3 jajka kilkanaście małych młodych ziemniaków 2 małe garście startego parmezanu 3 łyżeczki białego sezamu 1 łyżeczka soli morskiej 1 łyżeczka cukru świeżo mielony pieprz posiekany szczypiorek WYKONANIE Szparagi gotujemy w dużym garnku w niewielkiej ilości wody (tylko tyle wody by przykryła szparagi). Do wody na szparagi dodajemy łyżeczkę soli i łyżeczkę cukru. W innym(...)łyżką cedzakową i układamy bezpośrednio na szparagach. W ten sam sposób przygotowujemy kolejno pozostałe jajka. Gdy szparagi będą miękkie wyjmujemy je na talerze. Posypujemy je tartym parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i sezamem. Obok szparagów układamy gorące młode ziemniaki. Na szparagach układamy jajka w koszulkach. Jajka posypujemy parmezanem, świeżo mielonym pieprzem i szczypiorkiem. Podajemy z maślanką albo kompotem
OstryKęsSKŁADNIKI 1 kg młodych ziemniaków ok. 6 garści kurek 3 średnie białe cebule 4 ząbki czosnku kilka gałązek rozmarynu 200 gram gęstej śmietany 18% 200 gram sera feta świeżo mielony pieprz sól olej rzepakowy WYKONANIE Ziemniaki gotujemy na półmiękko. Studzimy, a następnie kroimy w plastry. Blanszujemy kurki. Cebulę smażymy na oliwie, aż się zeszkli. Dodajemy zblanszowane kurki i dalej(...)smażymy. Doprawiamy solą i pieprzem. Sos biały: śmietanę mieszamy z fetą, pieprzem i gałką muszkatołową. W naczyniu do pieczenia układamy ziemniaki posypując je świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Układamy warstwę kurek i ponownie warstwę ziemniaków posypanych pieprzem. Po całej warstwie ziemniaków rozsmarowujemy biały sos układając na nim gałązki rozmarynu. Pieczemy przez około 45 minut w temperaturze
OstryKęskolendry ok. 6 papryczek suszonych papryczek pili pili ok. 4 cm świeżej czerwonej papryczki chilli 1, 5 czubatej łyżeczki wędzonej pikantnej hiszpańskiej mielonej papryki pimento 2 płaskie łyżeczki mielonego kuminu rzymskiego 1,5 łyżki wędzonej łagodnej hiszpańskiej mielonej papryki pimento oliwa z oliwek sól WYKONANIE Czyścimy krewetki; osuszamy je przy pomocy ręcznika papierowego, a następnie solimy
OstryKęswymagają troszkę cierpliwości i bardzo skrupulatnego trzymania się dobrego przepisu :-) Wyjdą wtedy za pierwszym razem i na pewno wprawią w zachwyt każdego :-) Ciasto: Składniki na ok. 30 szt. 100g mielonych migdałów 200 g cukru pudru 50 g ciemnego kakao 4 białka 125 g trzcinowego cukru Białka wlać do metalowej miski lub garnka i ubić na najwyższych obrotach miksera(...)sztywno. Następnie, stopniowo dodawać cukier trzcinowy, nie przestając ubijać. Ubijać przez kilka minut. Masa powinna być bardzo sztywna, gęsta i błyszcząca. Cukier puder połączyć z mielonymi migdałami i kakao. Całość dobrze wymieszać by składniki dokładnie połączyły się. Do bezowej masy stopniowo dodawać mieszankę migdałową, najlepiej w dwóch porcjach, delikatnie mieszając szpatułką lub łyżką. Powstałą masę przełożyć do rękawa cukierniczego
maniapieczeniakotletami mielonymi. Składniki na 6 porcji: 1 kg kiszonej kapusty 100 g wędzonki, np. boczku 2 duże ugotowane, rozgniecione ziemniaki 1-2 łyżki posiekanego koperku 1/2 łyżeczki mielonego kminku sól, świeżo mielony pieprz do smaku tłuszcz do podsmażenia boczku Przygotowanie: Kapustę kiszoną odsączyć z nadmiaru soku. Jeśli jest zbyt kwaśna, można ją przepłukać pod bieżącą wodą
Ze smakiem i z pasjągram mąki ziemniaczanej, 2 jajek, 3 cm korzenia imbiru, 50 gram masła, pęczka natki świeżej kolendry, 3 łyżeczek mielonego kardamonu, 3 goździków, 4 liści laurowych, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od zamarynowania ud kaczki, co istotne przyprawiłem je tylko od strony mięsa, nie posypując przyprawami skóry, co spowodowałoby przypalanie się przypraw podczas podsmażania(...)mięsa. Mięso natarłem 3 łyżeczkami mielonego kardamonu, niewielką ilością soli i świeżo zmielonego czarnego pieprzu, po czym odłożyłem je do lodówki na 40 minut. Po tym czasie na patelni rozgrzałem około 4 łyżek oliwy i na gorącej oliwie ułożyłem zamarynowane kacze uda skórą do dołu. Mięso podsmażałem, aż skóra stała się lekko rumiana, po czym odwróciłem je na drugą
Wyprawy kulinarnepropozycja obiadowa kotleciki mielone w nowej odsłonie ☺ Zapraszam do gotowania !!!! :) SKŁADNIKI 500 g. mięsa mielonego ( może być karczek) 1 marchew 1 mała cebula 1 jajko 1 ząbek czosnku Świeży imbir Zioła prowansalskie Sól Pieprz Pieprz ziołowy Curry Ostra papryka(...)Olej do smażenia PRZYGOTOWANIE Krok pierwszy Mięso mielimy. Warzywa obieramy.Marchew trzemy na tarce o drobnych oczkach, cebulę i imbir kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez prasę. Krok drugi Na patelni rozgrzewamy olej, następnie wrzucamy cebulę i imbir, po chwili dodajmy marchew i czosnek. Wszystko razem smażymy parę minut. Krok trzeci W dużej misce mieszamy mięso
Zdrowo i kolorowoczasu nie miałam, obiecałam dziecku, że po powrocie z przedszkola będzie na nią czekała upragniona zdrowa nutella...) ponoć najlepiej namoczyć je na całą noc, wówczas krem będzie bardziej jednolity. Mielony ksylitol wsypałam do naczynia z 6 łyżkami mleka ryżowego i delikatnie podgrzałam, tylko do rozpuszczenia, dodałam także olej kokosowy by się rozpuścił. Orzechy odsączyłam z wody, przełożyłam do naczynia(...)zmiksowałam kilka minut, na w miarę gładki pył, ok.3 minuty. Następnie dodać pozostałe składniki i jeszcze raz wszystko zmiksować. W miarę potrzeby dolać resztę mleka. Ja dałam 1/4 szklanki mielonego ksylitolu, użyłam bardzo ciemnego kakao, więc krem był bardziej gorzkawy niż słodki, nie chciało mi się już rozpuszczać ksylitolu więc poratowałam się się syropem z agawy. Dodałam 2 łyżki
Smaczne Zdroweobiad, a może na przekąskę jak kto woli. Małe kuleczki z mięsa mielonego z pieczarkami- pieczone. Polecam SKŁADNIKI : 1 kg mięsa mielonego z szynki wieprzowej ( może być inne mięso) 30 dag pieczarek 2 jajka jedna cebula 2 ząbki czosnku 2 łyżki tartej suchej bułki 1 łyżka masła sól, pieprz do smaku WYKONANIE: Cebulkę kroimy w kostkę(...)obsmażamy na maśle dodajemy pokrojone drobno pieczarki -smażymy na małym ogniu. Dodajemy odrobinę soli i pieprzu. Studzimy. Do mięsa mielonego dodajemy uduszone pieczarki i pozostałe składniki. Sól , pieprz do smaku. Dobrze wyrabiamy masę. Formujemy małe kule, układamy w naczyniu żaroodpornym. Pieczemy ok. 40 min w 190 stopniach. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie
W kuchennym oknie Ewymielone, np .wieprzowe, cebula, 2 ząbki czosnku, ogórek kiszony, pomidor, papryka, kukurydza, sałata, zioła prowansalskie, sól, pieprz, jajko, olej. 1. Cebulę i czosnek drobno siekamy, dodajemy mięso mielone oraz doprawiamy ziołami prowansalskimi, solą oraz pieprzem. Odstawiamy na 2h do lodówki, aby mięso przeszło ziołami i cebulą oraz czosnkiem. (aby nie przywierało zbyt szybko i mocno
Kuchnia Pełna PasjiPieczarki można podawać na zimno jak i na ciepło. Ja natomiast uwielbiam takie prosto z piekarnika, polane keczupem. Faszerowane pieczarki SKŁADNIKI: pieczarki duże - 9 szt mięso mielone - 200 g tłuszcz cebula - 1 szt wegeta sól i pieprz ser starty żółty(...)łyżki natka pietruszki posiekana - 3 łyżki PRZYGOTOWANIE: Pieczarki opłukać, osączyć, ogonki odciąć pokroić w kostkę. Cebulę obrać, pokroić, przesmażyć razem z pieczarkami na tłuszczu. Mięso mielone przełożyć do miski , dodać wegetę, pietruszkę i przesmażoną cebulkę z pieczarkami, dobrze wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Przygotowaną masą mięsną, faszerować kapelusze pieczarek. Pieczarki układać
Kuchnia Danusicebula, obrana i pokrojona w ćwiartki 6 obranych ząbków czosnku ⅓ szklanki oliwy z oliwek 1¼ szklanki jogurtu naturalnego 2 łyżki mielonego kminku 1½ łyżki garam masala 1½ łyżeczki mielonej kurkumy 1 łyżeczka papryki 1 łyżeczka pieprzu Przygotowanie: W misce robota kuchennego wymieszać imbir, cebulę i czosnek. Mielić, aż składniki będą bardzo rozdrobnione. Dodać pozostałe składniki i mielić
naRuszcieśrednie marchewki , 3 średnie pietruszki , pół średniego selera , ok. 15 cm pora , 4 liście laurowe , 1/2 łyżeczki ziaren ziela angielskiego , słodka papryka mielona , ostra papryka mielona , świeżo mielony pieprz , majeranek , świeżo starta gałka muszkatołowa , sól , 3-4 łyżki oleju , 2-3 łyżki mąki pszennej . Flaki najlepiej kupić wyczyszczone
Codzienna kuchnia niecodziennaciemnego rumu 1/3 szklanki sosu Worcestershire ¼ szklanki octu z jabłek 2 łyżki chili w proszku 2 łyżki papryki 2 łyżki oleju z orzeszków ziemnych ½ łyżeczki mielonego kminku ½ łyżeczki mielonej kolendry ¼ łyżeczki pieprzu cayenne ¼ łyżeczki soli ¼ łyżeczki mielonego czarnego pieprzu 2 wyciśnięte ząbki czosnku Przygotowanie: Aby przygotować sos w małym rondelku rozgrzejmy odrobinę oleju i podsmażmy
naRuszcie