Malta - Ciasteczko daktylowe z anyżem (Imqaret)

Malta - Ciasteczko daktylowe z anyżem (Imqaret)

Malta - Ciasteczko daktylowe z anyżem (Imqaret)

Przepis na : deser

Kuchnia maltańska to wspaniały przykład tego, jak historia i geografia wpływają na to, co jemy. Regułą jest to, że im więcej wpływów w danym miejscu się miesza, tym lepsza i ciekawsza kuchnia. Skupiając się wyłącznie na słodyczach, na Malcie równie tradycyjne jest cannolli (sycylijskie rurki z kruchego ciasta z nadzieniem z ricotty), red velvet cake (amerykańsko-brytyjski czerwony biszkopt przekladany kremem) czy właśnie imqaret (smażone na głębokim tłuszczu ciastko z nadzieniem daktylowym, inspirowane kuchnią arab... czytaj dalej...

Czytaj dalej na blogu Roślinożerni urlopowicze

Dodaj komentarz

Podpisz się pod komentarzem.