tarta Olej do smażenia Patyki do szaszłyków Wykonanie: Pierś z kurczaka mielimy na dużych oczkach, przyprawiamy solą i pieprzem. Boczek i papryki kroimy na kawałki ( takie aby nadziać je na patyk do szaszłyka ). Na patyk nakładamy naprzemiennie boczek, papryki, pieczarki i jednego pomidorka ( kolejność według uznania ). Mielone mięso rozdzielamy na tle porcji ile chcemy zrobić szaszłyków. Mięsem oklejamy
Smaki Ewymięsa mielonego można(...)wyczarować różne smakowite dania. Dzisiaj przedstawiam danie idealne z w swojej prostocie, a mianowicie burgery. Trochę odchudzone, bo z mięsa indyczego. Polecam, bo są naprawdę smaczne. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z indyka 2 spore łyżki musztardy 1 cebula Sól Pieprz Olej Wykonanie: Do mielonego mięsa dodajemy musztardę, sól i pieprz ( do smaku, pamiętajmy jednak, że musztarda jest
Smaki Ewyłyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka oregano Wykonanie: Warzywa obieramy, kroimy na mniejsze kawałki i gotujemy w osolonej wodzie. Po ugotowaniu dodajemy pomidory z puszki. Całość miksujemy. Do mięsa mielonego dodajemy sól, pieprz, vegetę, oregano i bazylię oraz jajka i bułkę tartą. Mieszamy masę i formujemy małe klopsiki. Klopsiki gotujemy w pomidorowej zupie. Całość doprawiamy solą i pieprzem do smaku(...)Podajemy z kwaśną śmietaną i listkami świeżej bazylii. Dodatkowo możemy posypać świeżo, grubo mielonym kolorowym pieprzem SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject']=r;i[r]=i[r]||function(){ (i[r].q=i[r].q||[]).push(arguments)},i[r].l=1*new Date();a=s.createElement(o), m=s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore
Smaki Ewycukru) - 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego - szczypta soli - 2 jajka (osobno białka i żółtka) - 2 łyżki wiórków kokosowych - 2 łyżki oleju kokosowego Dodatkowo: - jogurt typu bałkańskiego (bardzo gęsty) - kilka łyżeczek mielonego ksylitolu (lub pudru) - świeże owoce lub konfitura , itp. Mleko kokosowe dokładnie rozmieszać, dodać żółtka jaj, mąkę ryżową wymieszaną z proszkiem do pieczenia, ekstrakt waniliowy, wiórki i płynny olej kokosowy(...)cukrem), dodać do masy i krótko zmiksować. Smażyć gofry w nagrzanej gofrownicy, po kilka minut, do zrumienienia. Podawać ze świeżymi owocami, konfiturami lub jogurtem typu bałkańskiego wymieszanym z mielonym ksylitolem, lub dowolnie... Smacznego
Smaczne Zdroweziemniaki 5-6 szt · czosnek 5-6 ząbków · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · keczup 2-3 łyżki · natka pietruszki · sól · czarny pieprz mielony · imbir mielony · gałka muszkatołowa mielona Ziemniaki umyć, obrać, opłukać, pokrajać w paseczki (jak zapałki), zalać wywarem, ugotować. Czosnek obrać, podsmażyć na tłuszczu, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z zupą oraz keczupem, chwilę
Camilla w kuchniznika błyskawicznie (dlatego mam tylko zdjęcie ostatnich ocalałych kawałków (; ). Gorąco polecam! Składniki: Spód: 100 g drobno mielonej mąki pszennej z pełnego przemiału 100 g mąki krupczatki 30 g mielonych migdałów 80 g cukru pudru 125 g zimnego masła 3 żółtka (prosto z lodówki) Obie mąki wymieszać z migdałami. Dodać pokrojone na małe kawałki masło. Posiekać razem do uzyskania(...)minut. W tym czasie przygotować wypełnienie. Nadzienie porzeczkowo-migdałowe: 500 g czerwonych porzeczek (umytych, osączonych) 3 białka w temperaturze pokojowej szczypta soli 120 g drobnego cukru 100 g mielonych migdałów Porzeczki odszypułkować. Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno. Cały czas ubijając dodawać po łyżce cukru. Ubijać, aż cukier się rozpuści, a masa będzie gęsta i błyszcząca (zajmie
Pełny talerzSkładniki: 1 opakowanie gotowego ciasta francuskiego ok. 375 g, 120 długich cienkich kabanosów np. węgierskich, garść fasoli mamut, suszony czosnek świeżo mielony, suszona papryczka chili świeżo mielona, pieprz czarny świeżo mielony, 1 jajko, sól do smaku. Przygotowanie: Fasolę gotujemy na al dente w lekko osolonej wodzie, przelewamy zimną wodą, studzimy i suszymy. Ciasto francuskie rozwijamy, kroimy
Moniki Smakołykimąka 25 dag jajka 4 szt kremówka 4 łyżki masło 12 dag olej 2 łyż mielone orzechy laskowe 5 da brukselka(...)żółty 10 dag cebula 4 szt kwaśna śmietana 15 dag musztarda 2 łyżeczki płatki migdałów 5 dag sól pieprz Mąkę, 1 jajko, kremówkę, szczyptę soli, rozdrobniony tłuszcz i mielone orzechy wyrobić na gładko, schłodzić (30minut). Brukselkę gotować 10 minut w osolonej wodzie, odcedzić. Cebulę pokroić, podsmażyć na oleju. Ser zetrzeć. Resztę jajek wymieszać ze śmietaną, musztardą, serem
Camilla w kuchniniego przygotowałam pieczone pulpeciki z jabłkiem, polskim miodem akacjowym i serem bursztyn lub rubin. Składniki: 500 gram mielonego mięsa z indyka płaska łyżeczka soli płaska łyżeczka mielonego kuminu łyżeczka płynnego miodu akacjowego łyżka sosu sojowego pół łyżeczki mielonej kolendry natka z pietruszki ok 2 łyżek szczypta pieprzu 2 łyżki drobno tartego sera twarde jabłko pokrojone
AZgotuj!wołowina. Chili con carne jest świetną propozycją dla miłośników ostrości, można je jeść i na ciepło i na zimno, z różnymi dodatkami. Składniki: – 500-600g mielonej lub drobno siekanej wołowiny dobrej jakości – 5 ząbków czosnku (posiekane) – 1 puszka pomidorów (400g) – 1 cebula (posiekana) – 1 papryka czerwona (pokrojona w kostkę drobną(...)lubicie naprawdę na baaaardzo ostro ;) ) – 1 łyżeczka kuminu – 1 łyżeczka oregano – 1 łyżeczka sosu sojowego – 1 łyżeczka cukru – 1/2 łyżeczki jalapeno – 1 łyżeczka mielonej kolendry – 2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej – sól, pieprz – olej opcjonalnie: – kwaśna śmietana – tortilla/ nachos/ ryż – ser żółty starty – 0,5 l bulionu
Pociąg Do Kuchnizamarynowania ryby. Do dwóch łyżek oliwy dodałem dwa przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku i skórkę otartą na tarce o drobnych oczkach z jednej cytryny. Całość doprawiłem czarnym świeżo mielonym pieprzem i wymieszałem. Filety z łososia umyłem i ułożyłem skórą do dołu w naczyniu żaroodpornym, a następnie delikatnie posmarowałem przygotowaną marynatą. Rybę pozostawiłem w temperaturze pokojowej na 20 minut(...)celu pozbycie się goryczy ze skórki cytrynowej. Tak przygotowaną skórkę z cytryn wraz z sokiem z dwóch cytryn, dwoma łyżkami miodu, szczyptą soli i niewielką ilością czarnego świeżo mielonego pieprzu przy użyciu blendera zmiksowałem na gładką masę, którą odstawiłem do lodówki. Truskawki pokroiłem w kostkę o boku około pięciu milimetrów i umieściłem w miseczce. Dodałem do nich drobno posiekany
Wyprawy kulinarnemięsa dodatkiem wyjątkowym. Składniki: 6 polędwiczek z kurczaka, 4 łyżki sosu chili słodko pikantnego, 4 łyżki oleju rzepakowego, 1/3 łyżeczki słodkiej papryki mielonej, szczypta ostrej papryki mielonej, pieprz czarny świeżo mielony do smaku, sól himalajska do smaku, 50 ml wytrawnego wina czerwonego, 2 łyżki ketchupu pikantnego, 3 łyżki żurawiny, ser camembert, ¼ kalafiora, główka czosnku przekrojony
Moniki Smakołykimała kiść pomidorków koktajlowych, pokrojonych w kostkę 2 dymki (biała część), drobno posiekane 1/2 zielonej papryczki chilli, bez pestek, drobno posiekanej sok z 1 limonki szczypta cukru sól, świeżo mielony pieprz do smaku Składniki na jogurt (opcjonalnie): 100 g jogurtu naturalnego 1 ząbek czosnku, przeciśnięty przez praskę szczypta soli CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Piekarnik rozgrzewamy(...)jogurt. Odstawiamy na bok. 3. Na talerz wykładamy po połowie gałązki spieczonych pomidorów i po jednym kalafiorowym steku. Polewamy jogurtem i pikantną salsą. Całość posypujemy liśćmi kolendry i świeżo mielonym pieprzem. Smacznego
My Culinary Artczosnkiem, chili i limonką i obłędnie chrupiącą skórką Składniki dla 4 osób: 6-8 udek kurczaka - ok. 1kg ½ łyżeczki świeżo startego imbiru ¾ łyżeczki mielonego kuminu ½ łyżeczki cynamonu ¾ łyżeczki mielonych ziaren kolendry ½ łyżeczki świeżo mielonego czarnego pieprzu ½-¾ łyżeczki soli morskiej 2 łyżki klarowanego masła 5 ząbków czosnku 1 średnia cebula 1 papryczka chili (u mnie zielona) 1 łyżeczka
Pełny talerzdrobno posiekanych 200 g masła 250 g cukru trzcinowego 4 jajka 300 g mąki pszennej (u mnie orkiszowa) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka mielonego cynamonu ½ łyżeczki mielonych goździków ½ łyżeczki mielonego imbiru 3 dojrzałe banany SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: 1. Orzechy prażymy na suchej patelni na małym ogniu, do czasu, aż się lekko zarumienią. Odstawiamy do wystygnięcia
W kuchni Katie