się metodą smażenia na parze. Co to znaczy? Zobaczcie w przepisie! Zapraszam! SKŁADNIKI: CIASTO: * mąka – 150 g * sól – 1 szczypta * letnia woda – 80 ml FARSZ: * mielone mięso ( u mnie łopatka ) – 120 g * kapusta pekińska – 10 g * cebula – 1 szt * szczypiorek – 1 mały pęczek * mąka ziemniaczana – 1 łyżka * czosnek(...)letniej wody zagniatamy ciasto, wyrabiamy ręcznie ok. 7 minut. Dzielimy na 2 części, formujemy wałki i zawijamy w folię – dostawiamy na ok. 30 minut. FARSZ: Posiekane mięso mielone mieszamy z sosem sojowym, odrobiną pieprzu, oleju sezamowego, mąką ziemniaczaną, posiekanym czosnkiem, imbirem i cukrem. Dodajemy drobno posiekaną kapustę pekińską, cebulę i szczypiorek. Wszystko razem dokładnie mieszamy i odstawiamy
Ostra na SłodkoProponuję dziś bardzo zdrowe i pożywne muffinki, będące głównie na bazie orzechów. W dodatku dodaję do nich zdrowego substytutu mąki pszennej - mąkę ryżową i mąkę z amarantusa. Len mielony - źródło kwasów Omega-3 i otręby - źródło kwasu linolowego, oleinowego oraz palmitynowego. Oba wykorzystywane są przy wspomaganiu odchudzania. Jednym słowem, muffinki te zawierają ogrom zdrowych i potrzebnych nam ważnych składników(...)babeczek, jedna ma ok. 45g = 185kcal . Składniki: - 200g mieszanki orzechów (dałam włoskie, nerkowce, laskowe i migdały) - 70g mąki ryżowej - 60g masła - 30g płatków jęczmiennych - 20g otrębów owsianych - 10g lnu mielonego - 3 jajka - 2 łyżki ksylitolu - 1 łyżka mąki z amarantusa - 1 łyżka soku z cytryny - pół łyżeczki sody oczyszczonej - ziarenka wanilii - szczypta soli Orzechy mielimy na miazgę, bodź
Be Fit Be Strongposiekanej pietruszki, jak ktoś lubi to kolendra po ½ łyżeczki mielonej kolendry, kuminu, chilli, słodkiej papryki sól i pieprz oraz ½ łyżeczki zaataru (jak ktoś nie ma to nie musi być) Ciecierzyce zalewamy zimną wodą i zostawiamy na min 12h. Po tym czasie odlewamy wodę i ciecierzycę mielimy jak na mielone. Nie bójcie się, ciecierzyca jest miękka i swobodnie
ladykitchenpierzynką 13. Kluski śląskie 14. Kokosanki 15. Kompot z rabarbaru 16. Kotlety mielone z kapustą 17. Makaron z jajkiem 18. Makaron z sosem 19. Mazurskie Farszynki 20. Mielone z ryżem, marchewką i groszkiem 21. Polędwiczki wieprzowe z cebulką 22. Ryż z jabłkami 23. Smak z dzieciństwa czyli "Gołąbki z grzybami" 24. Torcik Wuzetka 25. Tradycyjny krupnik
Tradycyjna Kuchniacóż, postanowiłam je więc zrobić. Przygotowanie ich nie wymaga zbyt wielu umiejętności. Wystarczą dobre składniki i chęci. Składniki: kapusta młoda Nadzienie: 1 kg mielonej łopatki (ewentualnie innego mięsa, może być gotowe mielone) 150 gram ryżu (gotowanego wg przepisu) 2 cebule (zmielne razem z mięsem lub drobno posiekane) natka pietruszki sól, pieprz Dodatkowo: wywar warzywny przecier pomidorowy(...)sposób wybrałam ja. Z kapusty delikatnie odrywamy liście, tyle, ile potrzebujemy. Sparzamy we wrzącej wodzie ok. 4-5 minut i wyjmujemy. Przygotowanie farszu Mięso i cebulę mielimy w maszynce. Dodajemy ugotowany ryż i pokrojoną natkę pietruszki. Doprawiamy solą i pieprzem. Dokładnie mieszamy. Formujemy podłużne "kotleciki" i kładziemy na liście kapusty. Zawijamy roladki. Do wywaru warzywnego wkładamy gołąbki (dość
tojestpyszne.blogspot.comDziś coś z serii "odmieniony mielony" :) Składniki: 300 g chudego mielonego mięsa 1/2 suchej namoczonej w wodzie lub mleku kajzerki 1 cebula 1 łyżeczka masła 1 jajko 4 łyżki kaszy kuskus + 1/2 szklanki wrzątku 1 nieduża marchewka bułka tatra sól świeżo mielony pieprz 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej szczypta chilli 3 łyżeczki majeranku 1 łyżeczka ziół prowansalskich olej
Kuchnia domowa Anidwie porcje): Marynata pojedyncza pierś kurczaka 150 ml jogurtu naturalnego pół łyżeczki mieszanki garam masala pół łyżeczki cynamonu pół łyżeczki imbiru w proszku płaska łyżeczka mielonej kurkumy łyżeczka mielonej kozieradki łyżeczka mielonej kolendry pół łyżeczki soli łyżeczka ostrej papryki 150 ml komosy ryżowej Jogurt wymieszać z przyprawami Pierś kurczaka pokroić w sporą kostkę (ok. 3 cm). Przełożyć
Weekendy w domu i ogrodziemałych młodych ziemniaków 3 łyżki mrożonego groszku marchew pół cebuli ok. 2 cm świeżego imbiru płaska łyżeczka mielonej kolendry łyżeczka garam masala łyżka rozdrobnionych liści curry łyżeczka mielonej kozieradki sok z połowy limonki ok. pół łyżeczki soli łyżka oleju do smażenia Ziemniaki wyszorować i ugotować. Pod koniec gotowania dodać groszek. Odcedzić i odstawić, by się trochę schłodziło. Marchew(...)zmiękły. Pod koniec dodać ziemniaki i groszek. Wymieszać. Zdjąć z ognia, wycisnąć sok z limonki. Doprawić do smaku solą. Ciasto 300 g mąki pszennej pół łyżeczki soli pół łyżeczki mielonego kminku 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżki miękkiego masła (jeśli macie klarowane (hinduskie ghee), będzie jeszcze lepsze) 3 łyżki jogurtu naturalnego olej do smażenia (ok. 300 ml) Składniki
Weekendy w domu i ogrodzieSkładniki: mięso mielone wołowe 70 dag, pieprz czarny mielony 1 łyżeczka, jajka 1 sztuka, kucharek 1 łyżeczka, przyprawa do zup i potraw w płynie 1 łyżka, cebula 4 sztuki, cukier 1 płaska łyżeczka, masło do smażenia 3 łyżki wołowinę zmielić w maszynce na grubszych oczkach, dodać pieprz, kucharka, przyprawę w płynie, jajko i dobrze mięso wyrabiać
W Mojej Kuchni Lubiępropozycja na niedzielny czy codzienny obiad, ja osobiście uwielbiam kombinować ze smakami i ta propozycja wyszła pyszna. Zresztą spróbujcie sami ;-) Składniki: 6 plastrów schabu bez kości 30 dag mielonego mięsa 1/2 cukinii 2 duże pieczarki 1/2 cebuli 1 łyżka przyprawy do schabu z czosnkiem i majerankiem RAFEX sól i pieprz do smaku Panierka: 2 jajka mąka(...)płuczemy,rozbijamy przez woreczek foliowy na cienkie płaty, oprószamy przyprawą do schabu, solą i pieprzem . Pieczarki i cukinię myjemy, ścieramy na tarce jarzynowej o dużych oczkach, mieszamy z mięsem mielonym i posiekaną drobniutko cebulką, mieszamy doprawiając solą do smaku.Nakładamy masę mięsną po równo na każdy płat schabu, rolujemy formując roladki. Panierujemy w rozkłóconym jajku, mące pszennej, oraz bułce
Wanilia i Kardamonciasteczek dla nie lubiących pierniczków, a chcących upiec świąteczne ciasteczka dla czekoladowych łasuchów Składniki: 200g czekolady deserowej lub groszków czekoladowych 190g mąki pszennej 1¼ łyżeczki mielonego imbiru ¼ łyżeczki mielonych goździków ¼ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1 łyżka kakao 120g masła pół szklanki ciemnego brązowego cukru pół szklanki melasy 1 łyżeczka sody oczyszczonej ¼ szklanki cukru (do obtoczenia) 1 łyżeczka
Mania Wypiekaniadużym ogniu. Po minucie dodałem pokrojone w piórka cebule. Kiedy cebula zrobiła się szklista dodałem pokrojone pomidory i 100 gram koncentratu pomidorowego. Całość posoliłem i dodałem szczyptę białego mielonego pieprzu. Po 10 minutach podgrzewania na dużym ogniu przełożyłem zawartość patelni do garnka i zalałem 1,5 litra bulionu wołowego. Dodałem łyżeczkę suszonego oregano, łyżeczkę suszonej bazylii, łyżeczkę suszonego rozmarynu(...)dodałem do niej 40 gram masła, aby zupa uzyskała aksamitną konsystencję. Po rozpuszczeniu masła dodałem do zupy drobno posiekany pęczek pietruszki. Całość doprawiłem do smaku solą i białym mielonym pieprzem. Zupę wylałem na głębokie talerze. Na bokach talerza ułożyłem grzanki z pesto. Zupę udekorowałem świeżymi listkami bazylii. Podałem na gorąco
Wyprawy kulinarnepomidorów, 20 listków świeżej bazylii, 20 gram parmezanu, 2 jajek, 1 łyżki mleka, ząbka czosnku, szczypty suszonego oregano, szczypty mielonej gałki muszkatołowej, 30 gram masła, soli, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania prostej sałatki z pomidorów. Pomidory pokroiłem w kostkę o boku około jednego centymetra i włożyłem do miseczki. 20 listków świeżej bazylii dość(...)grubo posiekałem i dodałem do pomidorów. Przyprawiłem niewielką ilością soli i czarnego świeżo mielonego pieprzu, a następnie dodałem 2 łyżki oliwy. Całość dokładnie wymieszałem i odstawiłem do lodówki. Oczywiście sałatkę można wzbogacić innymi warzywami, ale moim zdaniem do tostów francuskich najlepiej pasuje właśnie ta prosta wersja. Następnie przygotowałem roztwór, w którym obtaczałem tosty. Do dużego głębokiego talerza wybiłem
Wyprawy kulinarneplastikowym pudełku. Przekonajcie się sami! ;) Składniki: (ok. 50 sztuk) 20 g rozpuszczalnej kawy cappuccino 300 g mąki + do podsypywania 50 g mielonych orzechów laskowych 50 g mielonych migdałów 100 g cukru (dałam 70 g) 200 g masła Do dekoracji: 50 g czekolady białej (lub kuwertury) 50 g czekolady ciemnej (lub kuwertury) 1. Cappuccino instant rozpuścić(...)gorącej wody i dokładnie wymieszać, wystudzić. Mąkę wymieszać z cukrem, mielonymi orzechami i migdałami, wlać cappuccino. Masło posiekać, zagnieść z mąką i resztą składników na zwarte ciasto. Schłodzić przez 2 h w lodówce. 2. Piekarnik rozgrzać do 180°C, Dużą, płaską blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Ciasto podzielić na 4 części. Z każdej zrobić wąski wałek grubości kciuka, następnie
Kuchnia Prezydentowej