Ciasto Lion to ciasto bez pieczenia inspirowane popularnymi batonikami Lion. Ciasto przygotowane na bazie delikatnego puszystego serka mascarpone oraz masy krówkowej. Oczywiście podstawowym składnikiem będą batoniki Lion. Ciasto robi się szybko, nie wymaga pieczenia, więc jest to idealna propozycja na przygotowanie ciasta dla wszystkich osób, które nia mają piekarnika i nie mogą przygotować klasycznego, pieczonego ciasta. To ciasto z całą(...)domowników, zwłaszcza ze względu na dodatek czekoladowych batoników. Zobaczcie jak szybko przygotować ten deser i jak super smakuje. Prosty w przygotowaniu, a zarazem smaczny niedzielny dodatek do popołudniowej kawki. Ciasto Lion składniki na spód Składniki na masę mascarpone Składniki na śmietanę na wierzchu Dodatkowe składniki Ciasto Lion przepis Zaczynamy od przygotowania spodu ciasta. Dno blaszki wykładamy papierem do pieczenia
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Dziś mam dla was kolejne bardzo ciekawe ciasto o nazwie Cassis, które składa się z kakaowego biszkoptu, warstwy dżemu porzeczkowego z dodatkiem likieru Cassis, puszystego kremu śmietankowego oraz chrupiącej czekoladowej bezy. Całość prezentuje się naprawdę smakowicie i tak też smakuje. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto Cassis nie jest skomplikowany, jednak wymaga trochę uwagi i pracy, dlatego świetnie sprawdzi się(...)wyjątkowe okazje takie jak święta, czy inne ważne uroczystości. Ciasto w smaku nie jest ani za słodkie ani zbyt kwaśne, dla mnie wręcz idealne. Jeśli uwielbiacie eksperymentować w kuchni i szukacie nowych smaków, koniecznie wypróbujcie ten przepis na ciasto Cassis! CIASTO CASSIS PRZEPIS Składniki Biszkopt 100 g mąki pszennej 30 g kakao 50 g czekolady deserowej 140 g cukru
Przepiski.plCiasta z makiem kojarzą nam się głównie ze świętami Bożego Narodzenia. Z tej okazji zazwyczaj pieczemy strucle z makiem, jednak na zrobienie tego ciasta trzeba poświęcić trochę czasu, zwłaszcza na przygotowanie masy makowej. Dlatego dzisiaj chciałam się z wami podzielić przepisem na ciasto Makowa Panienka, które jest łatwiejsze w przygotowaniu. Ciasto Makowa Panienka składa się z dwóch blatów biszkoptowo-makowych(...)przełożonych kremem budyniowym i posypane chrupiącymi płatkami migdałów. Słodycz kremu budyniowego przełamana jest kwaśnym dżemem wiśniowym (można też użyć dżemu truskawkowego lub malinowego). Ciasto Makowa Panienka wpisze się nie tylko w klimat świąt Bożego Narodzenia, ale będzie też świetne na inne okazje, między innymi przyjęcia imieninowe lub urodzinowe. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na blaszkę o wymiarach
Danka PichciJeżeli szukacie fajnego pomysłu na świąteczne ciasto, a jednocześnie lubicie ciasta z dodatkiem kawy i orzechów, to polecam Wam tego przekładańca biszkoptowo-orzechowego. Ciasto jest przepyszne, i jak mało które tego typu, smakuje mi w wersji i prosto z lodówki i ogrzane do temperatury pokojowej. Mamy tutaj biszkopt jasny posmarowany powidłami, dalej jest masa kawowa, ciasto białkowo-orzechowe, druga część(...)masy kawowej, biszkopt i polewa. Do przygotowania wkładki orzechowej, wykorzystałam dostępne w Lidlu, w okresie przedświątecznym, posiekane orzechy laskowe, ale mogą być też posiekane orzechy włoskie. Ciasto piekłam w niższej temperaturze, niż wcześniej piekł się biszkopt, natomiast pod koniec zwiększyłam nieco moc, by ciasto ładnie się przyrumieniło. Początkowo było dosyć mięciutkie, nabrało właściwej konsystencji po przestudzeniu. Biszkopt: 6 jajek
Smaki Na TalerzuCiasta z wiśniami smakują obłędnie! Lekko kwaskowate wiśnie w połączeniu ze słodkim kremem to świetne zestawienie. Ciasto wiśniowa dama to żywy dowód, na to, że to idealny duet! Wiśniowa dama to ciasto, które można przygotować bez pieczenia. Przygotowane zostało na kakaowych herbatnikach. Jeśli zaś lubicie ciasta na biszkopcie, można je przygotować na tradycyjnym kakaowych biszkopcie, będzie równie smaczne. Ja przygotowałam(...)wersję bez pieczenia, dla leniwych. Ciasto wiśniowa dama jest naprawdę bardzo proste do zrobienia i co najważniejsze świetnie smakuje. Idealnie sprawdzi się na każdą okazję, a szczególnie na zbliżające się święta! CIASTO WIŚNIOWA DAMA BEZ PIECZENIA – PRZEPIS Składniki 1000 ml śmietanki kremówki 30% 2 galaretki krystaliczne (przezroczyste) 500 ml gorącej wody 4 łyżki cukru pudru 700 g kompotu
Alle Dobre!Magda Jeśli myślicie, że przygotowywanie ciasta z gotowej mieszanki zamyka możliwości eksperymentowania, że trzeba wykonać jak jest na opakowaniu i nie można wprowadzać nic nowego, to bardzo się mylicie. W dzisiejszym przepisie wyczarowałam przepyszną babkę piaskową jak Snickers, gdzie podstawą do pysznego ciasta była mieszanka do wypieku babki piaskowej od Polskich Młynów. Ciacho wyszło puszyste, pachnące z lekką orzechową nutą(...)patelni, aż całość zacznie zmieniać kolor na bursztynowy – na tym etapie możemy już ściągnąć patelnie z ognia, nie chcemy zbyt ciemnego karmelu, gdyż w trakcie pieczenia się w cieście, on jeszcze ściemnieje. Dodajemy do karmelu masło i mieszamy, najlepiej silikonową packą, do rozpuszczenia. Następnie wsypujemy do karmelu orzechy, mieszamy aby się pokryły. Całość wylewamy na papier do pieczenia, wyrównujemy
Smaczna StronaCiasto orzechowe to połączenie kruchych blatów z masą budyniową oraz dżemem z czarnej porzeczki. Dodatek stanową orzechy z lekkim karmelem, które podkreślają cudowny smak tego wypieki. Takie ciasto orzechowe to idealne wypiek na święta, nie wyobrażam sobie świąt bez orzechowca na stole. U nas co roku obowiązkowo! Możemy go również przygotować na inne nadarzające się okazje w ciągu roku(...)Ważne by upiec go kilka dni wcześniej, wówczas blaty odpowiednio zmiękną i ciasto jest o wiele smaczniejsze. CIASTO ORZECHOWE – PRZEPIS Składniki CIASTO KRUCHE 350 g mąki pszennej 60 g cukru 100 go masła 2 jajka L 2 łyżki miodu 1 czubata łyżeczka sody WARSTWA ORZECHOWA 50 g masła 2 łyżki miodu 160 g orzechów włoskich 3 łyżki cukru
Alle Dobre!Ciasto Słodki Ancymonek to wyjątkowy wypiek, który nie dość, że jest bardzo smaczny, to jeszcze bardzo okazale prezentuje się na stole i kusi swoim wyglądem. Świetnie sprawdzi się na każdej większej lub mniejszej uroczystości. Ciasto składa się z kakaowego biszkoptu przełożonego warstwą jabłkową i masą jogurtową, z czekoladową polewą i migdałami na wierzchu. Całość tworzy bardzo smaczną kompozycję. Jak przygotować(...)ciasto Słodki Ancymonek? Rozpoczynamy od upieczenia i wystudzenia biszkoptu. Następnie dusimy obrane i starte na tarce jabłka, aż będą miękkie. Dodajemy do nich galaretkę i wykładamy na jeden z blatów biszkopta. Następnie wykładamy okrągłe biszkopty, wylewamy masę z jogurtu, mascarpone i galaretki, nakrywamy kolejnym blatem biszkopta i polewamy roztopioną czekoladą. Całość jest nieco pracochłonna, ale efekt końcowy wynagradza wszelki trud
e-PrzepisyKulinarneNajprostsze ciasto z jabłkami jest mięciutkie, puszyste i zarazem wilgotne. Można je zrobić dosłownie w 5 minut w jednej misce, a potem tylko upiec w piekarniku i gotowe. Ciasto długo zachowuje świeżość i wilgotność, ale ponieważ jest pyszne, pewnie zazwyczaj długo nie postoi. Taki domowy jabłecznik można przygotować do popołudniowej kawy czy na przyjazd niespodziewanych gości nie tylko jesienią(...)przez cały rok, bo jabłka w Polsce zawsze są dostępne. Jak zrobić najprostsze ciasto z jabłkami? Wystarczy wymieszać osobno suche i mokre składniki, następnie połączyć je i dodać jabłka. Tak powstałe ciasto wylewamy na blaszkę i wkładamy do piekarnika. Prościej się nie da! Składniki na najprostsze ciasto z jabłkami: 480 g mąki pszennej typ 450 lub 500 (3,5 szklanki
e-PrzepisyKulinarneJesienne ciasto z puree z dyni oraz polewą czekoladową, świetnie sprawdzi się na imprezę Halloween. Z tego ciasta można przygotować również muffinki. Polecam również sernik dyniowy na ciasteczkowym spodzie , tort na Hallowenn , krem dyniowy do tortów , sernik dyniowy na biszkoptowym spodzie , piernik biszkoptowy z kremem dyniowym . Składniki Ciasto 3 jajka(...)Tabliczka mlecznej lub gorzkiej czekolady 30 g masła Sposób przygotowania Wszystkie składniki ciasta oprócz kakao dokładnie zmiksować. Ciasto podzielić na dwie części ¼ i ¾. Do mniejszej części dodać kakao i wymieszać. Do keksówki wyłożonej papierem do pieczenia, wylać jasne ciasto na to wylać ciemne i patyczkiem do szaszłyków, przez środek ciasta zrobić kresę, wtedy ciasto ładnie się wymiesza, lub zostawić
RAROSSACiasto Hukzulka to pyszne ciasto z dżemem owocowym na kruchym cieście z bezą i kremem kajmakowym. Smakołyk ten najbardziej przypomina Panią Walewską (pychotka).Różni się tym ,że do kremu zamiast budyniu dodaje się masę kajmakową. Różnica jest również w bezie ,która ma niepowtarzalny smak poprzez dodanie kisielu. Polecam na rożnego rodzaju imprezki jak i na święta. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push(...)Składniki na ciasto kruche: 6 żółtek 3i 1/3 szklanki mąki pszennej 200 g masła 3 czubate gęstej kwaśnej śmietany 18% 1 czubata łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia Składniki na bezę: 6 białek szczypta soli 1 kisiel ( smak pasujący do dżemu, u mnie wiśniowy) 1 szklanka cukru Składniki na krem: 1 puszka masy krówkowej 200 g miękkiego masła
Olcia gotuje!Ciasto z czereśniami – u mnie w domu nazywane jest ciastem na ostatnią chwilę. Dlaczego? bo można je zrobić w ostatniej chwili, np. przed wizytą gości. Także w domku, gdy marzymy o czymś słodkim, niedrogim i szybkim do kawki to ciasto się sprawdzi. Błyskawiczne w wykonaniu. Ciasto zrobiłam z czereśniami, ale można zrobić też z innymi owocami w zależności(...)sezonu. Powiem szczerze, że soczyste czereśnie doskonale sprawdzają się w domowych wypiekach. To pyszne, szybkie, super wilgotne ciasto uwielbiają wszyscy. Zapraszam do przepisu. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto z czereśniami – składniki: 4 średnie jajka 1 szklanka cukru do wypieków 1 szklanka oleju rzepakowego 1 saszetka cukru waniliowego 1 i 1/5 szklanki mleka 3 niepełne szklanki mąki pszennej tortowej około
Olcia gotuje!Witam serdecznie i zapraszam na przepyszne ciasto ze śliwkami. Ciasto zawsze się udaje, jest delikatne, bardzo smaczne i proste w przygotowaniu. Polecam upiec, bo naprawdę warto. Do upieczenia ciasta będziemy potrzebowali: użyłam foremki o wymiarach 34 cm x 24 cm na ciasto: 320 g mąki pszennej (typ do 550) – 2 szklanki 250 ml 250 ml oleju – to jest około(...)gramów – użyłam rzepakowego 4 jajka – rozmiar L 3 budynie waniliowe lub śmietankowe – użyłam o gramaturze 40 g bez cukru – według mojego gustu z waniliowym ciasto jest jeszcze smaczniejsze 160 g cukru - około ¾ szklanki 250 ml 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli oraz około 700 gramów śliwek na kruszonkę: 100 g mąki pszennej 50 g cukru 50 g masła Link
Uwaga Babcia Gotuje