ciasto - 160568 przepisów (strona:412/10705)

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą 420

Kruche ciasto z rabarbarem, budyniem i bezą Sezon na rabarbar w pełni, więc warto pomyśleć nad zrobieniem pysznego ciacha. Moja dzisiejsza propozycja to delikatne kruche ciasto z kremową masą budyniową i bezową pianką malinową. No i oczywiście całość zwieńczona aromatycznym rabarbarem     Składniki: Kruche ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 pełna łyżeczka proszku do pieczenia 1/2 szklanki cukru(...)cukru 1 kisiel malinowy Dodatkowo: 3-4 łodygi rabarbaru     *** Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukier, żółtka oraz pokrojone w kostkę zimne masło i zagniatamy kruche ciasto *** *** Ciasto dzielimy na dwie nierówne części. Mniejszą część zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki. Większą częścią ciasta wylepiamy spód blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i nakłuwamy widelcem. Użyłam blaszki

Blog z Apetytem
Puszyste ciasto z rabarbarem ( każdy może go upiec ). 104

kubeczek oleju rzepakowego Przygotuj dodatkowo : około 35 - 40 dkg rabarbaru umytego i pokrojonego na 2 cm kawałki ( najlepszy będzie rabarbar który ma czerwone łodygi, wtedy ładnie prezentuje się na cieście ) Składniki na kruszonkę : 3 łyżki mąki pszennej 1 i 1/2 łyżki cukry kryształu 1 i 1/2 łyżki miękkiego masła Sposób wykonania :   D o dużej miski wyłóż z kubeczka jogurt(...)przesianą przez sitko mąką , cukier wymieszany z cukrem z prawdziwą wanilią ( lub cukrem wanilinowym ), roztrzepane widelcem lub rózgą cukierniczą jajka oraz olej. Ja dodaję jeszcze szczyptę mielonej kurkumy, wtedy ciasto po upieczeniu ma piękny żółty kolor. Wszystkie składniki wymieszaj w misce drewnianą łyżką ( nie mieszamy ich mikserem ) na jednolitą konsystencję . Gotowe ciasto wykładamy na blaszkę ( 20 x 35 cm ) wyłożoną

Przepisy i porady kulinarne
Ciasto z rabarbarem 103

Ciasto z rabarbarem jest jest bardzo podobne do jabłecznika , który jest już na blogu. Jest bardzo proste w wykonaniu, a konsystencją przypomina biszkopt. Nie wiem czy obieracie rabarbar. Ja obieram dlatego moje nadzienie jest raczej koloru zielonkawego. Jeżeli jednak nie będziecie obierać to wasze nadzienie może mieć piękny rubinowy kolor. Bałam się trochę tego rabarbarowego nadzienia, że wyjdzie zbyt płynne(...)Okazało się, że wyszło idealne w punkt. Większy problem miałam z wierzchnią warstwa ciasta. Zapadło się i nie chciało się dopiec. Myślę, że ta warstwa była u mnie zbyt cienka i po prostu przesiąkła nadzieniem rabarbarowym. Ja to widziałam, ale domownikom nie przeszkadzało Ciasto z rabarbarem, składniki a blaszkę 20×20 cm: Nadzienie rabarbarowe: 600 g rabarbaru

Relaxtime
Ciasto kruche z rabarbarem 73

Ciasto kruche z rabarbarem i odrobiną cukru pudru – czyli tak prosto, a tak pysznie. Doskonale kruche ciasto sprawdza się z każdymi owocami, ale rabarbar jest jakiś szczególny Składniki na ciasto: 1/2 kilograma mąki pszennej (tortowej lub 500) 220 g masła 4 żółtka (z białek możecie zrobić koszyczki bezowe ) 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka cukru waniliowego 1 szczypta soli Dodatkowo(...)rabarbaru 2 łyżki cukru Z mąki, soli, cukru waniliowego, cukru pudru, żółtek i 200 g masła zagniatam ciasto do konsystencji mokrego piasku. Odkładam dwie pełne garście ciasta do miseczki, a do reszty ciasta dodaję 20 g masła i zagniatam całość w kulkę. Ciasto wkładam na 20 minut do lodówki. Następnie rozwałkowuję i wykładam do blaszki wielkości

Słodki sentyment
Kruche ciasto z rabarbarem 90

Sezon na rabarbar trwa. Jeżeli go lubisz, koniecznie przygotuj kruche ciasto z rabarbarem. Robi się je bardzo szybko, a efekt powinien zadowolić niejednego łasucha. Bardzo polecam! Ciasto : 200 g masła 3/4 szkl. cukru 4 szkl. mąki pszennej 5 żółtek 2 łyżki gęstej, kwaśnej śmietany 18% 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki octu Dodatkowo: 1-1,3 kg rabarbaru około(...)kopczyk, na środku którego robimy wgłębienie. Żółtka mieszamy w garnuszku z cukrem oraz octem za pomocą rózgi kuchennej. Wlewamy je do utworzonego wgłębienia. Siekamy nożem, po czym szybko zagniatamy ciasto rękoma. W razie konieczności dodajemy kwaśną śmietanę. Powstałe ciasto dzielimy na dwie części. Owijamy je folią spożywczą i odstawiamy do lodówki, do schłodzenia. Jedną częścią schłodzonego ciasta wykładamy spód wyłożonej

Smaki Na Talerzu
Kruche ciasto z rabarbarem i pianką 82

Przepis na pyszne sezonowe ciasto z rabarbarem, wspaniałe połączenie słodkiego kruchego ciasta, puszystej pianki i kwaskowego rabarbaru. Koniecznie wykorzystajcie sezon na rabarbar żeby zrobić to ciacho, polecam! Czas przygotowania: 30 min Czas pieczenia: 30 min   Składniki: (na blaszkę 21×21) 140 g miękkiego masła 4 jajka 2 szklanki mąki / 320 g 3/4 szklanki cukru pudru(...)cały cukier się rozpuści. * Polecam w tym momencie użyć miksera z misą lub robota planetarnego , które same będą ubijać pianę z białek, a w tym czasie można przygotować kruche ciasto. Na ciasto kruche: mąkę, cukier puder, proszek do pieczenia, cukier waniliowy wymieszaj w dużej misce, dodaj miękkie masło i wyrób do uzyskania kruszonki. Żółtka połącz ze szczyptą soli i wlej

Słodki Blog
Sernik wyśmienity 86

sernik to jedno z moich ulubionych ciast, wspominałam już nie raz. Myślę, że nie jestem jedyną, która tak uważa. Ponadto sernik to ciasto idealne na każdą okazję, jak i na co dzień. Można go zrobić na różne sposoby, dobierając spód jasny lub ciemny, kruchy lub ciastka. Można samą masę serową również zrobić w różnych smakach. Można zrobić sernik lekki(...)puszysty, sernik cięższy i bardziej zbity. Wszystko w zależności od potrzeb i preferencji smakowych. Ja dziś zrobiłam sernik z migdałową nutą. Zrobiłam go w kruchym cieście z dodatkiem mielonych płatków migdałowych. Do masy serowej również można dodać esencję migdałową dla wzmocnienia smaku, ale ja akurat nie chciałam aż tak wyrazistego smaku, więc pozostałam przy naturalnej śmietankowej masie serowej. Sernik wyszedł

Waniliowe Improwizacje
Tarta z rabarbarem 85

tarta na kruchym cieście jest najłatwiejszą do przygotowania i nie wymaga praktycznie żadnych umiejętności. Możesz zrobić ją z rabarbarem tak jak w przepisie lub z innymi dowolnymi owocami. Zobacz poniżej jakie to proste! Zajrzyj także do innych moich przepisów na ciastaciasto czekoladowe ze śliwkami – sernik dyniowy – placek ze śliwkami – ciasto dyniowe z czekoladą – tort czekoladowy z owocami – najprostsza szarlotka(...)szarlotka na kruchym cieścieciasto czekoladowe z gruszkami – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – najlepsze kruche ciasto ze śliwkami – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – sernik z kajmakiem – blok czekoladowy TARTA Z RABARBAREM PRZYGOTOWANIE : 1 h 30 minut SKŁADNIKI: – 1 i 1/4 szklanki mąki pszennej – 2 łyżki cukru pudru + 2 łyżeczki

nietylkopasta.pl
Kruche z rabarbarem jabłkami i budyniem 78

mnie w ogródku pojawił się już rabarbar, więc teraz czas na kwaskowate ciasta. W ten weekend przygotowałam kruche ciacho z rabarbarem w połączeniu z jabłkami oraz waniliowego budyniu. Zapraszam kochani :) Składniki (blaszka 23/33): ciasto: mąka pszenna 4 szklanki, margaryna 1 kostka, cukier 1 szklanka, śmietana 18% 3-4 łyżki, jajko 1 szt, proszek do pieczenia 1 łyżeczka, skórka starta(...)łyżeczka, nadzienie: rabarbar 500 g, jabłka 1 kg, budyń: mleko 1 litr, cukier 6 łyżek, budyń waniliowy 2 szt, dodatkowo: bułka tarta 1,5 łyżki, cukier puder do posypania ciasta, Sposób przygotowania: Składniki ciasta siekamy nożem, a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy na dwie części. Jedną część ciasta rozwałkowujemy na wielkość blaszki, najlepiej jest to zrobić bezpośrednio na papierze do pieczenia

kulinarne odsłony pati
Grzybowa ciabatta z tymiankiem 97

tradycji i wrzuciłam  do środka chleba  kilka smacznych dodatków.  Ciabatta z grzybami, cebulką czosnkiem i tymiankiem  ma wyjątkowo delikatną i wilgotną konsystencję i niepowtarzalny smak. Ciasto na ciabattę według tego przepisu najlepiej przygotować wieczorem i rano rozpocząć proces pieczenia. Składniki GRZYBY 30 g suszonych borowików Leśne skarby 100 g cebuli 1 ząbek czosnku łyżka lisków świeżego(...)drożdże się rozpuszczą.  Dodajemy mąkę, mieszamy do połączenia, przykrywamy i odstawiamy na około 30 minut do autolizy. Jednym z celów autolizy jest nasycenie mąki wodą przed wyrabianiem ciasta. Następnie dodajemy do ciasta sól i zaczynamy wyrabiać. Możemy ciasto wyrabiać ręcznie, ale jest ono na początku bardzo lepkie.  Najlepszy do wyrabiania będzie mikser z hakiem. Ciasto wyrabiamy tak długo

Tajemnice Smaku
Jabłecznik z dużą ilością jabłek i kruszonką kurkumową 92

Może wyglądać, że to prosty jabłecznik, ale wcale nie prosty. To jest jabłecznik z dużą ilością jabłek i przepysznie chrupiącą kruszonką kurkumową. Smakuje obłędnie.  Lekkie, puszyste ciasto z zanurzonymi kawałeczkami jabłek, które po upieczeniu miękną i topnieją w buzi. Dodatek kurkumy nadaje ciastu pięknego, bursztynowego koloru, który zachęca do spróbowania, a kruszonka kurkumowa dodaje tu tego, czego brakuje - chrupkości(...)Tylko wyobraźcie to połączenie: lekkie jak puszek ciasto, miękkie, lekko kwaskowate jabłka z cynamonem i kruszonka, która łagodnie chrupie przy ukąszeniu, a na dodatek ma piękny żółciutki kolor. Wyobraziliście? Pewnie już macie ślinotok i chcecie zabrać się za pieczenie tego ciastka.  W przypadku wypieków z dużą ilością jabłek często się zdarza, że wychodzi nam zakalec... prawdziwy koszmar wszystkich kucharzy

Kuchnia Łukasza
Drożdżowa babka z czekoladą i orzechami 91

Domowe ciasto drożdżowe z kremem czekoladowym, uprażonymi orzeszkami i polewą czekoladową to moja propozycja tradycyjnego, świątecznego wypieku. Drożdżowiec w formie babki z czekoladą smakuje zawsze i jest świetnym dodatkiem do małej czarnej podczas świątecznych spotkań z najbliższymi. Składniki: Ciasto drożdżowe; 400g mąki pszennej 75g masła extra 40g świeżych drożdży 110g cukru 2 jajka 150ml ciepłego mleka skórka otarta(...)łyżki bułki tartej Polewa czekoladowa: 100g białej czekolady 100g śmietany 30% 25g miodu 5g żelatyny 40ml wody Dekoracja: jajeczka czekoladowe w różnych kolorach i rozmiarach świeże kwiaty kawałek zielonego ciasta np. szpinakowego lub posypka zielona imitująca trawę Wykonanie: 1. Ciasto: Drożdże pokruszyć przełożyć do szklanki, dodać łyżkę cukru, dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce aż do wyrośnięcia. Mąkę przesiać

Szalona Kuchnia Eweliny
Ekspresowa Karpatka 110

Karpatka – ciasto z mojego dzieciństwa. Zajadaliśmy się nim tylko podczas specjalnych okazji, tylko 2 razy do roku. Niby takie proste a takie pyszne. W dodatku mało słodkie, niezbyt tłuste. W sam raz do porannej lub popołudniowej kawki. Karpatkę robiłam pierwszy raz w życiu. Robi się ją ekspresowo, w mniej niż 25 min razem z pieczeniem. Składników nie trzeba zawczasu(...)manną (jeżeli nie mamy dwóch form, będziemy musieli piec każdy z placów oddzielnie). W garnuszku umieścić wodę i masło, doprowadzić do wrzenia, wsypać mąkę, energicznie mieszać drewnianą łyżką aż ciasto uformuję się w kulę. Ciasto przełożyć do misy miksera, miksować dodając po jednym jajku, dodać proszek do pieczenia, zmiksować krótko tylko do połączenia składników. Ciasto podzielić na pół (każda

moj przepis na
Kokosowa rozpusta 72

Proste i pyszne ciasto biszkoptowe. Oparte na kakaowym biszkopcie, kremie budyniowym z dodatkiem kokosu. Niby podobny do miodownika, ale nie do końca bo ja nie dodawałam miodu, może bardziej pasuje do Królewca. Ciasto najlepiej zrobić dzień wcześniej, żeby dobrze przesiąkło budyniem. Inspirację na budyń brałam z blogu Moje Wypieki (budyń w karpatce) . Inspiracja na biszkopt, to mój ulubiony biszkopt rzucany(...)blogu Moje Wypieki z dodatkiem kakao. Składniki na ciasto w tortownicy 23-25 cm: Składniki na biszkopt: 5 jajek 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodawać cukier, dalej ubijając. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Mikser wyłączyć. Mąki i kakao

moj przepis na