Paszteciki z ciasta półfrancuskiego nadziewane farszem z mięsa wołowego i kapusty. 25 dag mąki 1,5 dag drożdży 2 żółtka 10 dag masła 0,5 szklanki mleka 2 łyżki oleju szczypta soli jajko do smarowania Farsz: ok. 25 dag gotowanej wołowiny z rosołu ok. 20 dag kapusty kiszonej 1 cebula łyżka smalcu 1 jajko przyprawa np. Kucharek pieprz czosnek(...)granulowany lub świeży Z czterech łyżek mąki, drożdży i mleka zrobić rozczyn gęstości śmietany. Odstawić do wyrośnięcia, następnie połączyć z mąką, żółtkami i solą. Zagnieść ciasto dodając pod koniec olej. Przykryć i odstawić w ciepłe miejsce. Masło stopić i ostudzić. W czasie gdy ciasto sobie rośnie można przygotować farsz. Kapustę przepłukać, ugotować, odcedzić i odcisnąć wodę. Cebulę pokroić i zeszklić
Praktyczna plgruczołu krokowego. Nie poleca się go z kolei panom, którzy mają niedobór testosteronu w organizmie, bo rabarbar może go jeszcze bardziej obniżyć. A dziś proponuje taką oto bezglutenową wersję ciasta z kaszy jaglanej: Składniki: ( w przepisie użyłam szklanki poj. 350 ml.) szklanka kaszy jaglanej 3 łyżki mleka 4 jajka 1/2 szklanki cukru 1 opakowanie cukru cynamonowego lub waniliowego(...)ogniu. Po ugotowaniu zdejmujemy z ognia zostawiamy chwilę do lekkiego ostudzenia, następnie za pomoca blendera miksujemy na papkę, dodajemy olej, jajka, cukier, cukier cynamonowy, olej...Miksujemy. Do gotowego ciasta wsypujemy orzechy, połamaną czekoladę. Tortownicę (u mnie 24cm) smarujemy masłem i posypujemy bułka tartą bez glutenu. Przelewamy ciasto i pieczemy w tem 180 st. 45 min. Rabarbar kroimy w mniejsze
NaKońcuJęzykarano to robienie makaronu...więc trzeba było wymyśleć coś na szybko co idealnie połączy się z truskawkami. Szperając kiedyś w internecie trafiłam na szybka wersje makaronu z ciasta naleśnikowego...wyglądała imponująco wiec czemu nie...;) Składniki: 7 cienkich naleśników WERSJA BEZGLUTENOWA 1, 1/2 szklanki maki ryżowej 1/2 szklanki maki kukurydzianej cukier waniliowy 1 jajko 1 szklanka mleka 3 łyżki kakao(...)Składniki: Ciasto naleśnikowe z mąki pszennej 1 szklanka (250 ml.) mąki krupczatki 1 szklanka (250 ml) mleka 3 łyżki oleju 1 jajko 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru Wszystkie składniki na ciasto naleśniki miksujemy razem, naleśniki na ciasto bezglutenowe odstawiamy na 20 min., następnie na rozgrzanej patelni smażymy cienkie naleśniki. Rolujemy i kroimy w 1 cm paseczki
NaKońcuJęzykacynamonem i jabłkami to wariacja na temat popularnych cinnamon rolls, czyli ślimaczków z cynamonem. Ponieważ jestem miłośniczką przepisów, w których użyty jest cynamon, często przemycam go do różnych ciast jako dodatek smakowy. W tym przepisie jest to zupełnie niepotrzebne, gdyż cynamon pełni tutaj najważniejszą rolę i najmocniej czuć jego zapach i smak w muffinach. Klasyczne ślimaczki cynamonowe wzbogaciłam o dodatek(...)kuchniach obok śliwek i gruszek. Wprowadzają one do przepisu świeży, kwaskowaty smak i aromat. Z podanych proporcji można przygotować 10 sztuk. Drożdżowe muffiny zawijane z cynamonem i jabłkami Składniki: ciasto 250g mąki pszennej 15g drożdży 125ml mleka 1 żółtko 3,5 łyżki cukru 30g masła szczypta soli nadzienie 2 średniej wielkości jabłka 1 czubata łyżka cynamonu 1 czubata łyżka cukru
Smakołyki BerenikiMiękkie wilgotne ciasto z mąki razowej, i jabłkami posypanymi cynamonem idealne ciasto na jesienne wieczory. składniki 2 szklanki mąki razowej 3 jajka szklanka cukru 2 łyżki gęstej śmietany ¾ szklanki oleju łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże twarde jabłka łyżeczka cynamonu Wykonanie Jabłka obrać pokroić w plasterki Żółtka, oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę, żółtka utrzeć z cukrem(...)puch, cały czas miksując wlewać po woli olej i dokładnie wymieszać następnie dodać śmietanę oraz mąkę i wszystkie składniki miksować około 3 minut,aż ciasto będzie gładkie. Na końcu dodać sztywną pianę z białek delikatnie wymieszać wszystkie składniki. Ciasto przelać do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia, na wierzchu ułożyć plasterki jabłek i posypać cynamonem. Piec w nagrzanym piekarniku 60 minut
RAROSSABardzo efektowny, chociaż szybki i prosty w wykonaniu deser z pysznej gruszki, napełnionej włoskimi orzechami i owiniętej w maślane ciasto francuskie. Składniki: 3 gruszki płat ciasta francuskiego 30 g orzechów włoskich miód roztrzepane jajko Piekarnik nastawi na 210 stopni C. Orzechy włoskie posiekać. Gruszki obrać, zostawiając ogonek. Ostrożnie wyciąć z nich gniazda nasienne, a środek napełnić posiekanymi orzechami. Ciasto(...)owinąć nim gruszki, tak aby wystawał tylko ogonek. Gruszki ułożyć w żaroodpornym naczyniu i posmarować roztrzepanym jajkiem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec około 30 minut, aż ciasto się zrumieni na złoty kolor. Przed podaniem polać miodem i udekorować listkiem świeżej mięty
wyzwania kuchennespecjalne okazje lubię przygotować coś wyjątkowego, ale koniecznie smacznego:) Dlatego jako danie główne często serwuję kurczaka z pieczarkami i serem zapiekanego w cieście francuskim. Rodzina bardzo go sobie chwali a goście nigdy nie odmawiają dokładki... Składniki: 1 op. (275g) mrożonego ciasta francuskiego, 650g filetu z kurczaka, 2 duże cebule, 600g pieczarek, 2 łyżki przyprawy do kurczaka, sól, pieprz, jajko(...)łyżki ziół prowansalskich, olej rzepakowy do smażenia, 100g żółtego sera, łyżeczka mąki pszennej. Przygotowanie Ciasto rozmrozić. Mięso umyć, osuszyć, pokroić w dość duże paski. Lekko rozbić. Oprószyć z obu stron solą, pieprzem, przyprawą do kurczaka i ziołami prowansalskimi. Grzyby oczyścić, pokroić w plastry. Cebule obrać, pokroić w cienkie półplasterki. Cebule zeszklić na odrobinie oleju, dodać pieczarki, dusić
Z miłości do słodkościchodziło mi po głowie już od dłuższego czasu. Nie dlatego, że wierzę w ich niezwykłe właściwości, bo wiem, że marketing to same kłamstwa i zniszczenie. Bądź co bądź to ciasto z goji, bananami i płatkami migdałów smakuje delikatnie i kremowo, a samo przygotowanie zajmuje dosłownie 15 minut. Składniki: 2 jajka pół kostki masła szklanka cukru 2 szklanki mąki(...)pomóc sobie kilkoma łyżkami mleka - ja w sumie dodałam jakieś pół szklanki. Białko ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę, którą razem z przygotowanymi wcześniej owocami goji dodajemy do ciasta, delikatnie łącząc ze sobą, najlepiej drewnianą łyżką. Całość przelewamy do wysmarowanej masłem i obsypanej mąką keksówki, posypujemy na bogatości płatkami migdałów. Całość powinna trafić do piekarnika nagrzanego
sama złodyczKolejne ciasto ucierane z owocami teraz dodatkiem śliwek węgierek. SKŁADNIKI: 40 dag śliwek 10 dag stopionego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 4 jajka 4 łyżki śmietany 18% 2 szklanki mąki pszennej 1,5 szklanki cukru PRZYGOTOWANIE Masło roztopić odstawić aby przestygło. Białka ubić na sztywną piane, żółtka utrzeć z cukrem, na puszystą masę, cały czas ucierając dodawać przestudzone masło(...)śmietanę oraz mąkę z proszkiem do pieczenia. Wszystkie składniki miksować około 2-3 minut aż ciasto będzie gładkie, następnie dodać sztywną piane z białek i delikatnie wymieszać. Ciasto przełożyć do formy równo rozprowadzić, na wierzchu ułożyć śliwki. Piec w nagrzanym piekarniku w temperaturze 180C na funkcji góra-dół przez około 50-55 minut. Po upieczeniu posypać cukrem pudrem. rrarossa@gmail.com
RAROSSADzisiaj upiekłam ciasto drożdżowe, oczywiście bez wyrabiania. Wszystkie składniki umieściłam w misce, odczekałam dwie godziny i do piekarnika, a w domu pięknie pachniało. SKŁADNIKI : Ciasto: - 10 dag świeżych drożdży - 1 szklanka cukru - 1 szklanka mleka o temperaturze pokojowej - 5 jajek - 1 szklanka oleju - 5 szklanek mąki - cukier waniliowy Kruszonka : - 100 g margaryny - pół szklanki(...)mieszamy. Tak przygotowaną mieszankę przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do wyrośnięcia na dwie i pół godziny. Po tym czasie wszystkie składniki delikatnie mieszamy, aby nie pozostały grudki. Wierzch ciasta posypujemy kruszonką. Blaszkę smarujemy margaryną i wykładamy papierem do pieczenia. Wykładamy ciasto do blachy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 30-35 minut. Smacznego
Salonik smakówjedliście ciasto bez mąki i tylko z odrobiną cukru? Jeśli nie, to spróbujcie. Pracy niewiele, a efekt znakomity. Składniki: Ciasto: 25 dag zmielonych orzechów 4 jajka 4 białka 2 łyżki cukru Orzechy tłuczemy w ściereczce (ścierka powinna być "śliska", żeby orzechy się nie przykleiły) lub w specjalnej maszynce do bakalii. Cztery żółtka i jedno białko ubijamy mikserem, dodając cukier(...)mieszając drewnianą łyżką. Siedem białek ubijamy na sztywną pianę i stopniowo dodajemy do masy delikatnie mieszając. Gotową masę wylewamy na małą tortownicę lub niedużą blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Ciasto wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160-180 stopni i pieczemy na złoty kolor około 60 minut. Polewa czekoladowa: 40-50 g gorzkiej czekolady cukier do smaku odrobina mleka
Salonik smakówTarta ze szparagami czyli pyszne szparagi zapiekane z boczkiem:) SKŁADNIKI 500g zielonych szparagów 1 płat ciasta francuskiego 100g wędzonego boczku w cienkich plasterkach 1 czerwona cebula 2 ząbki czosnku 4 jajka ugotowane na twardo duża garść świeżego oregano 200g śmietany 30% 1 jajko 100g sera żółtego - najlepiej ostrego 2 łyżki oliwy sól, pieprz PRZYGOTOWANIE Szparagi czyścimy(...)minuty i odsączamy. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy cebulę pokrojoną w piórka i posiekany czosnek. Zdejmujemy z patelni. Następnie podsmażamy z dwóch stron boczek. Ciasto francuskie rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zaginamy boki lekko do środka - tworzymy mały rant. Nakłuwamy ciasto widelcem. Układamy podsmażoną cebulę i czosnek - przykrywamy plastrami boczku. Jajka kroimy w plasterki
Moje Kuchenne Rewelacjenadzieje, że pomału zacznie robić chociaż trochę cieplej i przede wszystkim słoneczniej. Pogoda nie dopisuje ale u mnie w domu roznosi się ciekawy aromat. Postanowiłam wypróbować nowy przepis na ciasto z ananasem. Akurat miałam kilka muszek na stanie więc pomyślałam, że akurat je wykorzystam. Ciasto mnie zawiodło, mokre i ciekawe w smaku, nie wiem jak wy ale ja właśnie takie(...)Wykonanie: Jajka ubijamy i dodajemy maślankę olej i miksujemy wszystko na jednolitą masę. Płatki owsiane miksujemy na puch i wsypujemy resztę suchych składników i miksujemy. Ananasa kropimy w kosteczkę. Ciasto wylewamy na blaszkę i wysypujemy na wierzch ananasa. Ciasto pieczemy 50 minut w temperaturze około 170 stopni
ciastkarnia na kruchym spodziewrzuciłam idąc z wózkiem a łasuch nie zauważył i też pewnie dorzucił swoje. Co zrobić w takim razie z nadmiarem marchewki? Nie zostało mi nic innego jak zrobić ciasto marchewkowe. Łasuch to się zawsze umie dobrze ustawić, w sumie powinnam się chyb zastanowić czy nie specjalnie wrzucił do koszyka dodatkowe kilo marchewek? Tak czy siak łasuch był dziś wielce zadowolony(...)pochwalił nieplanowany marchewkowy wypiek. Ja też muszę przyznać, że z dotychczasowych przepisów ten najbardziej mi smakuje. Zazwyczaj ciasta marchewkowe w bardzo niewielkim stopniu smakują marchewką a ten ku mojemu zaskoczeniu wręcz przeciwnie, mocno marchewkowy posmak zostaje w ustach. Polecam więc wszystkim smakoszom marchewki na słodko. Składniki 1.5 szklanki startej marchewki 1,5 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia
ciastkarnia na kruchym spodziezapłaciłam 20 koron norweskich. (około 10 zł polskich) Dla was pewnie cena jest wysoka ale dla mnie to nie lada gadka. No to zapraszam na pierwsze truskawkowe ciasto tego lata: Składniki na formę 35 na 30 cm 2 szklanki mąki pszennej łyżeczka proszku do pieczenia 3 jajka szklanka jogurtu naturalnego szklanka oleju 3/4 szklanki cukru 300 g truskawek cukier(...)puder do posypania Wykonanie: Mąkę przesiewamy do miski, dodajemy wszystkie składniki i dokładnie je mieszamy na gładką masę. Gotowe ciasto przelewamy do formy. Truskawki myjemy i układamy rzędami na cieście w różnej odległości. Ciasto pieczemy 40 minut w 180 stopniach. Gotowe posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
ciastkarnia na kruchym spodzie