ciasto - 160568 przepisów (strona:314/10705)

Ciasto Marlenka – czyli pyszny ale niełatwy przekładaniec 1675

Miód, budyń i masa krówkowa – to najważniejsze składniki Jeżeli chcecie zachwycić przepysznym i rozpływającym się w ustach ciastem, to musicie zdecydować się na ciasto Marlenka. Jednocześnie musicie mieć na to zarezerwowane sporo czasu i trochę cierpliwości, ponieważ bajzel jest przy tym niemiłosierny No chyba, że to tylko u mnie tak wyglądało. W sumie sama masa w przygotowaniu jest dość(...)trzeba wykonać tą czynność 6 razy. Za każdym razem wałkując kolejny blat, które były dość cienkie więc chętnie się rwały. Całe szczęście można pojedyncze kawałki „doklejać” do ciast już w foremce i nie stracimy przy tym na wyglądzie ciasta. Jak już pisałam na początku, ciasto jest naprawdę pyszne, chociaż mam tu pewne „ale”. Do samych blatów

Relaxtime
Kardamonowe rolowane bułeczki nadziewane domowej roboty masłem orzechowym 135

było widać jej trud w nie włożony, aby uzyskać jak najlepszy efekt, każdy potem chodził i jej dziękował, i się do niej przytulał w podzięce. Bo wykonanie takiego ciasta wymaga od nas sporej atencji i też pracy przy jego wyrabianiu. Moja babcia mówiła, że do ciasta drożdżowego ile dasz miłości takie potem wyrośnie i powiem Wam kochani, że chyba faktycznie(...)który ma swoje pasieki na wschodzie Polski, masła orzechowego, które sama przygotowałam ze zdrowej mieszaniny orzechów laskowych, włoskich i nerkowców. Całość jest aromatyzowana przyprawami takimi jak kardamon i cynamon, ciasto jest bez żadnych sztucznych aromatów. Polecam Wam serdecznie! SKŁADNIKI: NA CIASTO: - 400 g mąki tortowej - 250 g mąki orkiszowej eko - +około 100-150 g dowolnej maki do podsypywania - 3/4 kubka

SMYKWKUCHNI
Szarlotka na półkruchym cieście z nutą truskawkową 145

Wysoko, krucha, bardzo elegancka. Po przekrojeniu apetyczna jak żadna inna! Taka jest właśnie ta szarlotka. Pod nadzieniem jabłkowym skrywa w sobie warstwę dżemu truskawkowego, który nadaje ciastu bardzo ciekawy posmak. Brzmi zachęcająco? Nie ma na co czekać... ;).   Składniki: (na tortownice o średnicy 20 cm)   Ciasto półkruche: 120 zimnego masła 220 g mąki pszennej 1/2 jajka (resztę odstawić(...)będzie potrzebne do wysmarowania ciasta) 50 g jogurtu naturalnego 100 g cukru pudru 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia   Nadzienie: 800 g jabłek 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 30 g masła 2 łyżki cukru (lub więcej) sok wyciśnięty z połowy cytryny 3 łyżki płynnego miodu 1 łyżka mąki ziemniaczanej   Dodatkowo: dżem truskawkowy 1 jabłko 1/2 jajka

Nastoletnie Wypiekanie
Prosty przepis na dobrą pizzę 197

Włoch a konkretnie Neapolu, w wieku XX wraz z włoską emigracją trafiła do USA, gdzie szybko stała się niezwykle popularną potrawą.  Podstawowym sekretem smacznej pizzy jest zrobienie dobrego ciasta. Pozostałe składniki można dowolnie modyfikować i dobierać wg własnego upodobania. Podstawą jest ciasto. Ten prosty przepis pozwoli nam przygotować pizzę na smacznym, puszystym cieście, w raczej mało włoskim, a bardzo(...)amerykańskim stylu, typu focaccia- podobnym do znanego z Pizzy Hut ciasta Pan. Ten typ ciasta uwielbiają w szczególności młodsi (i najmłodsi) smakosze:)   JAK ZROBIĆ PIZZĘ NA PUSZYSTYM CIEŚCIE? CIASTO NA PIZZĘ- SKŁADNIKI: -500g mąki typ 650 (lub wyższy) -łyżka stołowa oliwy z oliwek -50g świeżych drożdży -200ml przegotowanej, letniej wody -łyżeczka cukru -pół łyżeczki soli CIASTO

Aromatyczne Podróże
Kostka kawosza 21705

Kawa jest w każdym elemencie tego ciasta. Miękkie i wilgotne ciasto czekoladowe z dodatkiem kawy, delikatna pianka kawowa i polewa z dodatkiem kawy. Dzięki temu ciasto ma bardzo intensywny smak kawy, ale jednocześnie jest lekkie. Polecam wszystkim smakoszom kawusi :) CIASTO CZEKOLADOWE: 2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody 200 g jogurtu naturalnego(...)kopiaste żelatyny 1/4 szklanki wody POLEWA: 1/4 szklanki cukru 1/3 szklanki kakao 1 szklanka mleka 2 łyżeczki kawy rozpuszczalnej w proszku 2 łyżeczki żelatyny 2 łyżki wody Składniki na ciasto czekoladowe powinny być w temperaturze pokojowej. Mąkę przesiać z kakao i spulchniaczami. Wymieszać. Jajka rozmącić trzepaczką z jogurtem, olejem i cukrem, jedynie do momentu połączenia się składników. Wlać do mąki

https:KKuchniaMniam
Pizza na ziołowym cienkim cieście (z szynką, papryką i pieczarkami). Przepis na dwie pizze 30 cm. 225

Uwielbiamy pizze. Dziś polecam Wam przepis na pizze na ziołowym cienkim cieście z szynką, papryką i pieczarkami. Ciasto pięknie wyrasta, dzięki czemu z podanych składników przygotujecie dwie pizze 30 cm. Do tego ketchup i domowy sos czosnkowy i… nic tylko jeść Przyznam Wam szczerze, że choć zdarza nam się jeszcze od czasu do czasu (teraz coraz rzadziej) jeść pizzę(...)zjedzeniu mówimy, że nasza domowa jest zdecydowanie lepsza. No cóż, w końcu nie ma jak domowe pizza Polecam i Wam spróbować. Składniki: (na 2 pizze 30 cm) Na ciasto: 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej na pizzę włoską typ 00 Młyny Stoisław 1 szklanka ciepłej wody (! nie gorącej) 50 g świeżych drożdży duża szczypta bazylii szczypta soli ziołowej 1 łyżeczka

Słodkie okruszki
Sernik z jabłkami i żurawiną pod migdałową pierzynką 160

wykorzystywanie lokalnych owoców, takich jak jabłka czy świeża żurawina. Prócz walorów smakowych owoce te to prawdziwa skarbnica witamin o czy chyba nie muszę pisać. Dzisiaj przepis na wyjątkowe ciasto, które łączy w sobie najlepszą szarlotkę na kruchym spodzie z delikatnym sernikiem. W zasadzie rzecz biorąc całokształt ciasta przypomina te z najlepszej cukierni. Kruche ciasto, wyraziste, kwaskowe antonówki połączone z żurawinową(...)frużeliną  przepis znajdziecie tutaj , a całość dopełniona smakowitą masą z migdałami. Przyznam że ciasto w samo w sobie dosyć niebanalne i mega smaczne. Mnie bardzo przypadło do gustu, bo wprost uwielbiam słodko-kwaśne połączenia. Jeśli nie macie pomysłu czym poczęstować urodzinowych gości, to ten przepis na pewno zastąpi z powodzeniem nie jeden ciężki śmietanowy tort. Zapraszam

vaniliowoczekoladowa
Babcine drożdżowe ze śliwkami i kruszonką 142

Chyba każdy z nas zna smak drożdżowego ciasta od Babci. Drożdżowe nie musi kojarzyć się z suchym, zapychającym ciastem. Babcine ciasto zawsze było, jest i będzie puszyste, maślane i bardzo leciutkie. Polecam Wam dzisiaj ten przepis, nie zawiedziecie się :)     Składniki: (na tortownicę o średnicy 24 cm)   Ciasto: 20 g świeżych drożdży 3 łyżki ciepłego mleka(...)zimnego masła 60 g cukru 110 g mąki pszennej Dodatkowo: masło i mąka do przygotowania tortownicy 400 g śliwek 2 łyżki cukru cukier puder do oprószenia ciasta     Przygotowanie:     Ciasto: Drożdże rozpuścić w 3 łyżkach ciepłego mleka z dodatkiem odrobiny cukru i mąki. Dobrze wymieszać i odstawić w ciepłe miejsce

Nastoletnie Wypiekanie
Wspaniałe rogale św. Marcina 144

wiadomo, nigdy w domu nie zrobimy identycznych rogali jak te certyfikowane, ale możemy zrobić podobne i też wspaniałe. Rogal marciński jest bardzo czasochłonnym wypiekiem, dużo czasu zajmuje przygotowanie półfrancuskiego ciasta, jednak radość z upieczonych samodzielnie rogali rekompensuje wszystko :-) Ale dość wstępu, zaczynamy: Z PODANEGO PRZEPISU WYSZŁO MI 25 DUŻYCH ROGALI, nadzienie i ciasto polecam przygotować dzień wcześniej SKŁADNIKI CIASTO PÓŁFRANCUSKIE(...)mąki pszennej tortowej -400ml ciepłego mleka -3 jajka -40g świeżych drożdży -100g cukru -1 łyzeczka soli -120g masła -300g zimnego masła do ciasta (wałkowanie) NADZIENIE -0,5 kg białego maku -2/3 szklanki cukru -2/3 szklanki miodu -100g migdałów obranych ze skórki (aby obrać migdały należy je zalać wrzątkiem, zostawić

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Ciasto na niedzielę – szybkie i łatwe #2 Brownie z wiśniami 251

Brownie z wiśniami Witam w kolejnym wpisie z cyklu ciasta na niedzielę – szybkie i łatwe. Dziś coś naprawdę ekspresowego. Zazwyczaj takie produkty jak jajka, masło, mąka czy cukier ma w domu większość z nas. No właśnie. A do przygotowania tego ciasta potrzebujemy jeszcze tylko czekoladę, wiśnie i kakao (chociaż bez kakao też by się obeszło). Czas potrzebny na przygotowanie(...)ciasta można ograniczyć do minimum zaopatrując się w wydrylowane wiśnie w zalewie, chociaż oczywiście ze świeżymi ciasto smakuje lepiej (ale wiem jak wiele z was nie lubi drylować owoców – ja też nie przepadam). Brownie jest dość charakterystycznym ciastem, ponieważ jego środek powinien wyglądać mniej więcej tak jak u mnie, czyli być bardzo mokry i mazisty, a wierzch chrupki. Wiele

Relaxtime
Ciasto drożdżowe z cynamonem i gruszką 241

Ciasto drożdżowe z cynamonem i gruszką to zawijaniec, który w swoim wnętrzu ukrywa cynamon, wierzch natomiast ma zwieńczony kawałkami gruszki. Ten wypiek można przygotować z innymi owocami, ważne jest, by ich kawałki nie były zbyt ciężkie, gdyż może to negatywnie wpłynąć na wyrośnięcie ciasta. Moje ciasto powstało w formie o wymiarach 23x23cm . Ciasto drożdżowe z cynamonem i gruszką Składniki: CIASTO(...)domowym cukrem waniliowym) 20g drożdży 1 jajko 1 żółtko 40g masła szczypta soli NADZIENIE 20g masła 4 łyżeczki cynamonu 3 łyżki cukru 2-3 gruszki Wykonanie: - składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej - drożdże rozkruszyć, wymieszać z łyżką cukru, odstawić na kilka minut, aż drożdże się rozpuszczą - do rozpuszczonych drożdży dodać około 1/2 szklanki letniego mleka oraz kilka łyżek

Smakołyki Bereniki
Focaccia z cebulą 133

zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego „ Chleb. Domowa Piekarnia". Musicie wypróbować!     Składniki:   Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 100 ml letniej wody 100 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: 400 ml wody 700 g mąki pszennej 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli (dałam troszkę więcej)   Dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki(...)mąki pszennej i wymieszać łyżką do połączenia składników. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia.   Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać wszystkie  składniki ciasta właściwego i wymieszać na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez ok. 6-8 minut, aż ciasto będzie

Nastoletnie Wypiekanie
Bułeczki francuskie z migdałami 154

Ciasto francuskie należy do moich ulubionych. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut(...)licząc oczywiście czasu pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). Bułeczki francuskie z migdałami. Składniki na 16 bułeczek : - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g – 2 opakowania serka mascarpone - 320g mielonych migdałów - 3 żółtka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem*) - esencja migdałowa Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta - 1 jajko do smarowania

mojewypiekiinietylko
Drożdżowe ze śliwkami! 145

Chodziło za mną ciasto ze śliwkami, takie bardzo domowe, po wizycie na ryneczku miałam do wyboru albo śliwki typu węgierki, bądź małe renklody. Wymyśliłam sobie, że przygotuje drożdżowe ciasto z połączeniem tych dwóch rodzaju śliwek. Bardzo dawno już nie piekłam drożdżowego ciasta, ze względu na dietę, ale raz na jakiś czas trzeba spróbować i zjeść to na co ma się(...)ochotę bo inaczej człowiek chodzi i podjada mnóstwo innych rzeczy hehehe. Mąż w domku, więc tym bardziej okazja do pyszności na stole. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać i uwielbiam ten zapach kiedy się piecze, czuć w całym mieszkaniu i pewnie na korytarzu, że w domu piecze się ciacho. W ogóle mam zawsze takie wyobrażenie, że w domu w którym piecze

SMYKWKUCHNI
Drożdżowe bułeczki do odrywania z cukinią i fetą. Pizza zawijana. 408

się, to wcale nie jest trudne do zrobienia! Skomplikowane przepisy omijam szerokim łukiem, za to wybieram takie, dzięki którym małym wysiłkiem uzyskuję spektakularny efekt. Pizzę robicie jak zwykle - przygotowujecie ciasto i nakładacie dodatki (w podany niżej sposób możecie przerobić każdą swoją ulubioną pizzę). Następnie zwijacie ją w rulon, tak jak się robi roladę. Rulon tniecie na szerokie paski(...)naprawdę wszystko! Po upieczeniu uzyskujecie pyszne drożdżowe bułeczki do odrywania z wybranym przez Was nadzieniem :) Bułeczki do odrywania są formą pizzy, dlatego spokojnie możecie przygotować je na tradycyjnym włoskim cieście do pizzy lub cieście do pizzy na drożdżowym zaczynie . Mi jednak zależało na bardzo puszystych bułeczkach, postanowiłam więc zrobić grube ciasto w stylu amerykańskim, które znalazłam w tym przepisie . Nigdy

Chilli Czosnek i Oliwa