ciasto - 160568 przepisów (strona:317/10705)

Ciasto francuskie- przepis podstawowy 171

Ciasto francuskie to po prostu ciasto na makaron z dodatkiem masła. Dzięki dużej zawartości tłuszczu, ciasto po upieczeniu ma warstwową strukturę w postaci cienkich listków. Wbrew pozorom nie jest trudne do zrobienia, lecz trzeba pamiętać o kilku ważnych czynnościach, m.in. prawidłowym wałkowaniu i składaniu. Ten przepis zmodyfikowałam z książki "Ciasta bajecznie słodkie, owocowe i niepowtarzalne". Bez wątpienia ciasto po upieczeniu(...)niebo lepsze od tego sklepowe ;) Serdecznie polecam! Składniki: (na około 700 g ciasta francuskiego) 250 g mąki pszennej+25 g 250 g masła+25 g szczypta soli 125 ml wody 1 żółtko mąka do podsypywania Przygotowanie: (przedstawione również na zdjęciu powyżej) 1. 250 g mąki przesiać do miski. 25 g masła roztopić, a następnie wlać do mąki. Wyrobić

Nastoletnie Wypiekanie
O mące – typy i rodzaje mąk. Jak wybrać odpowiednią mąkę? Bajka o glutenie. 250

Podstawa każdego ciasta – naleśnikowego, pierogowego, biszkoptów, tortu. Dodatek w wielu innych przepisach. Mąka. Czy na pewno wiecie, jakiej mąki używać do poszczególnych wypieków i która da najlepsze rezultaty? Czym się od siebie różnią? Co to jest gluten i o co ta cała afera? MĄKA CIEMNA I MĄKA JASNA Mąka to efekt zmielenia ziaren zbóż (i innych roślin). Zmielone mechanicznie ziarno(...)mniejszej części otrąb i ich powtórne mielenie – są ciemniejsze, cięższe i mają wyczuwalną między palcami teksturę. MĄKI CHLEBOWE I NIECHLEBOWE To jasny podział użytkowy mąk. Do produkcji chleba czy ciast używamy mąk piekarskich – najczęściej pszennych i żytnich. Mąki niechlebowe to również mąki z ziaren zbóż, np. jęczmienna, owsiana, kukurydziana, ryżowa, ale też z innych roślin, np. soi, gryki, prosa, kasztanów

Karo in the Kitchen
PUSZYSTE CIASTO DROŻDŻOWE NA MĄCE ORKISZOWEJ, BEZ JAJEK, ZE ŚLIWKAMI 195

zdecydowanie najbardziej puszyste ciasto drożdżowe na mące orkiszowej, jakie udało mi się upiec. Ci co mają do czynienia z mąką orkiszową wiedzą o czym mówię, bo choć mąka orkiszowa ma wiele zalet i jest dużo zdrowsza od pszenicy, to niestety trudno jest uzyskać na niej taki efekt puszystości jak na pszenicy. Już sobie nawet odpuściłam próby uzyskania idealnie puszystego ciasta(...)drożdżowego na orkiszu, w końcu coś za coś... Zdecydowanie wolę bowiem orkisz, nawet jeśli to ciasto ma być bardziej zbite...a tu taka miła niespodzianka... zupełnie niespodziewanie, bardzo miłe zaskoczenie. Moje ciasto jest bez jajek, bez laktozy, może być również bezmleczne, a więc i wegańskie (gdy użyjemy mleka roślinnego), choć wersja na mleku krowim bez laktozy, była jednak lepsza

Smaczne Zdrowe
Pierogi z mięsem --- Gnocchi con carne 175

Skladniki Ciasto:     600 g mąki pszennej     60 g masła     400 ml gorącej wody     szczypta soli Farsz:     porcja kaczki , z rosołu     2 skrzydla indycze     1 marchewka, z rosołu     1/2 średniej pietruszki, z rosołu(...)rozgrzanym maśle. Dodać do mięsa i wymieszać. Do tak przygotowane masy dodać , porządną szczyptę pieprzu, soli do smaku, a także posiekaną natkę pietruszki i dokładnie wymieszać.  Ciasto...Do dużej miski wsypać mąkę i sól.   Masło dodać do gorącej wody i mieszać, aż się roztopi, a następnie wlać powstałą emulsję do mąki. Teraz musimy mieszać masę dużą łyżką

w mojej kuchni
Ciasto Czekoladowe bez Nabiału 1354

upieczenia tego ciasta zainspirowała mnie znajoma. Zapytała czy nie upiekę jej ciasta bez nabiału, masła, jajek, mleka. Zanim powiedziałam tak, musiałam sama przetestować przepis, gdyż przyznaje, iż z racji braku jakichkolwiek nietolerancji pokarmowych nigdy wcześniej nie popełniłam takiego ciasta. I już żałuje Przede wszystkim ciasto jest bardzo proste i zaskakująco dobre. Jest wilgotne, sycące, ala murzynek, przełożone dżemem porzeczkowym(...)polane czekoladą smakuje obłędnie. I choć mogłoby się wydawać , że ciasta bez nabiału, ciasta dietetyczne smakują nieco inaczej, nie tak dobrze jak te klasyczne, tak to ciasto jest tego zaprzeczeniem. Jest genialne. Ja go powtórzę nie raz, nie dwa a Wam polecam je upiec. Warto! Przy okazji, super ciasto do zrobienia z dzieckiem. Wszystkie składniki się miesza (można nawet

Made By Mom And Son
Tarta z boczkiem, warzywami i serem ricotta 246

Czas przygotowania: 80 min. Składniki na formę do tart o średnicy 24 cm Koszt przygotowania: 25,00 zł SKŁADNIKI na kruche ciasto: 300 g mąki pszennej 200 g masła + 1 łyżka do wysmarowania formy 1/2 łyżeczki soli 2 żółtka 50 ml wody Dodatkowo: *fasola "Jaś" do obciążenia ciasta przy pieczeniu *folia spożywcza *folia aluminiowa SKŁADNIKI na masę do tarty(...)parzonego 200 g sera ricotta 200 g sera mozzarella (wiórki) 3 jajka 3 łyżki śmietany 18% 1 cebula dymka 1 ząbek czosnku szczypiorek natka pietruszki sól, pieprz PRZYGOTOWANIE kruchego ciasta: Mąkę i sól przesypujemy na stolnicę. Dodajemy zimne masło i siekamy nożem. Następnie dodajemy żółtka. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulę, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do lodówki

kulinarnyJa
Pleśniak z masą budyniową z rabarbaru 447

Większość ciast z rabarbarem można piec tylko wtedy, gdy jest na niego sezon, gdyż konieczne jest użycie świeżego owocu. Pleśniak można upiec o dowolnej porze roku, gdyż możemy użyć zamrożonego rabarbaru. Wiem, że nie można go spotkać w sklepach, ale można kupić surowy, umyć, obrać, pokroić na kawałki i zamrozić. Po wyjęciu z zamrażalnika pozostawić na godzinę lub dwie, posypać(...)cukrem i pozostawić, by puścił sok. Na pewno każdy będzie zaskoczony, gdy zimą uraczymy go takim pysznym kawałkiem ciasta :) Ciasto: 3 ½ szklanki mąki 1 szklanka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 250g masła lub margaryny Masa rabarbarowa: 1kg obranego rabarbaru (około 1,2 kg całego) 1 szklanka cukru 2 budynie waniliowe lub śmietankowe (bez cukru) Masa bezowa

Smakowy Raj
Ciasto z rabarbarem, bezą i rosą 303

Ciasto z rabarbarem, bezą i rosą... Na spodzie kruche, złociste ciasto. Budyniowo-rabarbarowe wnętrze. Sztwyna, dostojna pianka. A na wierzchu krople rosy. Pyszne, wiosenne ciasto. Smacznego!   Składniki: Ciasto kruche: 1,5 szklanki mąki pszennej; 0,5 szklanki białego cukru; 125 g margaryny; 1 jajo; 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia. Masa budyniowo-rabarbarowa: 4 żółtka jaj; 0,5 szklanki(...)przed obraniem). Beza z rosą: 4 białka jaj; 0,5 szklanki białego cukru. Dodatkowo: Papier do pieczenia; Olej do wysmarowania blachy. Szklanka = 250 ml   Sposób przygotowania: Składniki na ciasto wsypać do miski/lub na stolnicę i szybko zagnieść kruche ciasto. Blachę wysmarować olejem i wyłożyć papierem do pieczenia. Dno tak przygotowanej blachy wylepić ciastem i dokładnie ponakłuwać widelcem. Ciasto wstawić

Gospodyni Miejska
Snikers 365

Ciasto to jest przede wszystkim dla wielbicieli orzechów i kokosa. I chociaż przygotowanie ciasta jest pracochłonne to tak na prawdę warto poświęcić trochę swojego czasu i je upiec. Polecam je kosztować następnego dnia po przygotowaniu. Składniki na ciasto kruche: 300 g mąki pszennej; 200 g margaryny; 5 żółtek; 1 łyżka kwaśnej śmietany; 100 g cukru pudru; 1 łyżeczka proszku(...)pieczenia; Wykonanie: Mąkę, cukier puder i proszek do pieczenia wymieszać, dodać schłodzoną margarynę i dobrze posiekać razem z sypkimi składnikami. Dodać żółtka i kwaśną śmietanę i zagnieść na gładkie ciasto. Ciasto schłodzić w lodówce (około 1/2 h), podzielić na pół i rozwałkować na dwa placki wielkości prostokątnej formy (30 x 25 cm). Placki piec na złoty kolor około 15 minut

In my kitchen
Najprostsza szarlotka świata - American Pie 230

Coś na szybko... Coś na ciepło... Coś na słodko... Przyznaję się bez bicia - nie popisałem się dzisiaj pracowitością, ani kreatywnością. Ale... jakie to wyszło dobre :) Przygotowanie ciasta zajęło mi pół godziny i pół godziny jego pieczenie. Przepis i składniki proste jak drut? Moim zdaniem idealne na debiut - nie ma szans, że się nie uda. Do przygotowania ciasta użyłem: 1 płata(...)ciasta francuskiego, 4 kwaśnych kruchych jabłek, 2 łyżeczek mielonego cynamonu, 15 gram cukru wanilinowego, 1 jajka, sosu waniliowego. Przygotowanie ciasta rozpocząłem od przygotowania jabłek. Użyłem kwaśnych i kruchych jabłek, gdyż zależało mi, aby szarlotka nie była zbyt słodka i miała wyraźny posmak kwaskowatości. Można oczywiście użyć również słodkich jabłek, wtedy polecam dodać odrobinę soku z cytryny, a jeżeli jabłka będą

Wyprawy kulinarne
Szarlotka w cieście francuskim 162

Znudziła się Wam tradycyjna szarlotka? Nie macie pomysłu na niedzielne ciasto? Znajomi dali znać, że wpadną wieczorem? Nic straconego. Jest sposób jak w krótkim czasie stworzyć pyszny wypiek :) Jedyny mankament - trzeba mieć w domu ciasto francuskie i jabłka, reszta to pikuś. To co, macie ochotę na szarlotkę w cieście francuskim? Składniki : 1 opakowanie ciasta francuskiego 3 duże jabłka 3 łyżki(...)trzcinowego 1 czubata łyżeczka cynamonu łyżka mleka cukier puder do dekoracji Sposób przygotowania: Tortownicę o wymiarach 17 cm z wyjmowanym dnem wykładamy papierem do pieczenia a następnie wypełniamy ją ciastem francuskim, tak aby 1/3 ciasta pozostała nam do przykrycia ciasta. Jabłka obieramy, wydrążamy gniazdo nasienne i kroimy w równe małe kwadraciki, które przekładamy do miski i mieszamy z cukrem

Słodkie Przyjemności
Tort z ptasim mleczkiem 194

Ostatnio spodobało mi się robienie tortów na cieście innym niż biszkoptowe. Nie mówię, że biszkopty są złe, bo są pyszne, ale szukałam alternatywy. Ciasta, które przede wszystkim można zrobić łatwo, szybko i takiego, które utrzymywałoby długo świeżość. W tym miesiącu mój Teść obchodził 60 urodziny, dlatego musiałam mu zrobić torty i całą resztę cateringu. Czasu było mało, ale dzięki dobremu(...)rozplanowaniu prac wszystko wyszło pomyślnie. Ciasto na torty upiekłam 2 dni przed urodzinami, dzień później je przełożyłam kremem, a około godziny przed samą imprezą robiłam dopiero dekorację. Oczywiście lepiej mieć na to trochę więcej czasu, bo im go mniej, tym gorzej dekoracja wychodzi – nerwówka robi swoje. No, ale ważne, że tort wyszedł dobry w smaku. Co prawda nie dałam

Smakowy Raj
Ciasto "Królewiec" 390

Królewiec" to niezwykły wypiek składający się z dwóch warstw ciasta kruchego o miodowej nucie, delikatnego, rozpływającego się w ustach biszkoptu, aksamitnej masy oraz idealnie komponujących się z całością powideł śliwkowych, słodkie dzieło zwieńcza aromatyczna polewa czekoladowa. Królewiec to ciasto eleganckie, wyjątkowo smaczne i z pewnością warto przygotować je w domu na niemal każdą okazję. Ciasto "Królewiec" - Składniki: Kruche Ciasto(...)cukier waniliowy 150 g masła Polewa: 100 g gorzkiej czekolady 100 ml śmietanki  20 g białej czekolady (opcjonalnie) 20 ml białej czekolady (opcjonalnie) ok. 150 g powideł śliwkowych Ciasto "Królewiec" - Sposób przygotowania: Kruche Ciasto: Mąkę przesiewamy. Masło ścieramy na tarce o grubych oczkach lub drobno siekamy. Łączymy wszystkie składniki na kruche ciasto i zagniatamy. Jeżeli okazało by się zbyt

Słodka Strona
Makowiec - ciasto krucho - drożdżowe 199

Bardzo lubię makowiec z tym ciastem. Ciasto robi się szybko , jest cienkie, a farszu czyli tego co najlepsze  -  dużo.  Przepis z książki 'W staropolskiej kuchni i przy polskim stole" autorzy Maria Lemnis i Henryk Vitry, wydanie z 1983 r. Z tej ilości ciasta robię zwykle 4 makowce. Lukier z przepisu na stronie  Moje Wypieki składniki(...)przepisu przygotowanie na stolnicy posiekać nożem, aby dobrze się złączyły mąkę, masło, drożdże wymieszane dokładnie w trzech łyżkach śmietany, ziarenka wanilii, cukier puder, jaja, żółtka i sól. Posiekane ciasto zagnieść rękami, powinno być niezbyt ścisłe i lśniące . Gotowe podzielić na 4 częsci. Każdą rozwałkować cienko w kształcie prostokąta na lekko omączonej stolnicy.Pokryć równomiernie farszem makowym  (pozostawić wolny margines

Stare Gary
Ciabatta czyli biały włoski chleb 187

Kolejny przepis wypatrzony na stronie " Zapach Chleba". Ciabatta wyszła pyszna! Jest wymagająca czasowo, ale warto! Bardzo! Ciasto, mimo że takie płynne, okazało się całkiem przyjazne w pracy - no, może poza lekkim przyklejeniem do ściereczki, ale to moja wina, za mało mąką obsypałam. Problemem pewnym okazała się ilość - niestety na kamieniu mieściła się tylko jedna ciabatta a pieczenie trwa prawie(...)położę na oddzielnej ściereczce, to znacznie ułatwi przekładanie na kamień.  składniki poolish 230 g maki chlebowej 75 g maki pszennej razowej 300 g wody 1/3 łyżeczki drożdży instant ciasto 540 g mąki chlebowej 360 g wody (280 g + 80g) 15 g soli 1/2 łyżeczki drożdży instant 25 g oliwy cały poolish przygotowanie poolish Wszystkie składniki wymieszać i pozostawić

Stare Gary