zaczerpnęłam z książki Piotra Kucharskiego „ Chleb. Domowa Piekarnia". Musicie wypróbować! Składniki: Zaczyn: 10 g świeżych drożdży 100 ml letniej wody 100 g mąki pszennej typ 750 Ciasto właściwe: 400 ml wody 700 g mąki pszennej 3 łyżki oliwy 1/2 łyżeczki soli (dałam troszkę więcej) Dodatki: 2 czerwone cebule 2 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki(...)mąki pszennej i wymieszać łyżką do połączenia składników. Miskę z zaczynem przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 30-60 minut do wyrośnięcia. Ciasto właściwe: Do wyrośniętego zaczynu dodać wszystkie składniki ciasta właściwego i wymieszać na jednolitą masę. Następnie przełożyć ciasto na oprószoną mąką stolnicę i zagniatać przez ok. 6-8 minut, aż ciasto będzie
Nastoletnie WypiekanieCiasto francuskie należy do moich ulubionych. Wyśmienite na słodko i takie samo na wytrawnie. Wspaniale się komponuje z owocami, warzywami, mięsem, rybami, przeróżnymi masami i dodatkami. Na równi z drożdżowym – oba wypieki sprawiają mi wielką frajdę. Dodatkową zaletą ciasta francuskiego jest to, że można kupić bardzo dobre – gotowe do pieczenia. Z takim ciastem przygotowanie wypieku to kwestia kilkunastu minut(...)licząc oczywiście czasu pieczenia, który w zasadzie też jest krótki). Bułeczki francuskie z migdałami. Składniki na 16 bułeczek : - 2 opakowania ciasta francuskiego (2 po 375g) - 500g – 2 opakowania serka mascarpone - 320g mielonych migdałów - 3 żółtka - 2 łyżki cukru pudru (można zastąpić stevią w proszku lub ksylitolem*) - esencja migdałowa Dodatkowo: - 1 białko do posmarowania akruszy ciasta - 1 jajko do smarowania
mojewypiekiinietylkoChodziło za mną ciasto ze śliwkami, takie bardzo domowe, po wizycie na ryneczku miałam do wyboru albo śliwki typu węgierki, bądź małe renklody. Wymyśliłam sobie, że przygotuje drożdżowe ciasto z połączeniem tych dwóch rodzaju śliwek. Bardzo dawno już nie piekłam drożdżowego ciasta, ze względu na dietę, ale raz na jakiś czas trzeba spróbować i zjeść to na co ma się(...)ochotę bo inaczej człowiek chodzi i podjada mnóstwo innych rzeczy hehehe. Mąż w domku, więc tym bardziej okazja do pyszności na stole. Ciasto drożdżowe bardzo lubię przygotowywać i uwielbiam ten zapach kiedy się piecze, czuć w całym mieszkaniu i pewnie na korytarzu, że w domu piecze się ciacho. W ogóle mam zawsze takie wyobrażenie, że w domu w którym piecze
SMYKWKUCHNIsię, to wcale nie jest trudne do zrobienia! Skomplikowane przepisy omijam szerokim łukiem, za to wybieram takie, dzięki którym małym wysiłkiem uzyskuję spektakularny efekt. Pizzę robicie jak zwykle - przygotowujecie ciasto i nakładacie dodatki (w podany niżej sposób możecie przerobić każdą swoją ulubioną pizzę). Następnie zwijacie ją w rulon, tak jak się robi roladę. Rulon tniecie na szerokie paski(...)naprawdę wszystko! Po upieczeniu uzyskujecie pyszne drożdżowe bułeczki do odrywania z wybranym przez Was nadzieniem :) Bułeczki do odrywania są formą pizzy, dlatego spokojnie możecie przygotować je na tradycyjnym włoskim cieście do pizzy lub cieście do pizzy na drożdżowym zaczynie . Mi jednak zależało na bardzo puszystych bułeczkach, postanowiłam więc zrobić grube ciasto w stylu amerykańskim, które znalazłam w tym przepisie . Nigdy
Chilli Czosnek i Oliwałatwością możecie zamiast truskawek użyć śliwek lub innych ulubionych owoców. Podawajcie polane śmietaną lub jogurtem i posypcie cukrem, cynamonem lub zmielonymi orzechami laskowymi. Sekret dobrych knedli tkwi w cieście. Powinno być dobrze zrobione, by farsz z nich nie wypływał. Aby ciasto ziemniaczane było zwarte należy przygotować je ze świeżo ugotowanych i wystudzonych ziemniaków. Do takich knedli pasuje każdy farsz(...)tylko na słodko, ale także farsz mięsny czy grzybowy. Są dwa rodzaje ciasta na knedle: - ciasto twarogowe - ciasto ziemniaczane. Poniżej podam Wam przepis na knedle z ciasta twarogowego i ziemniaczanego. Ciasto twarogowe: 75 dag tłustego twarogu zmielonego 40 dag mąki pszennej 2 jajka 3 łyżki stopionego masła Wszystkie składniki połącz ze sobą, ciasto zwiń w rulon, krój na kawałki, rób
Zasmakuj KuchniCiasto jest banalnie proste w wykonaniu i wyjątkowo smaczne. dodatek twarogu sprawia, że ciasto jest bardziej zwarte i wilgotne. Sok, który puszczają owoce podczas pieczenia dodaje ciastu jeszcze więcej owocowego smaku i soczystej wilgoci. Można użyć dowolnych owoców, ja wykorzystałam truskawki i czereśnie. {"@context":"http:\/\/schema.org\/","@type":"Recipe","name":"Twarogowe ciasto z owocami","author":{"@type":"Person","name":"Kucharzyca"},"datePublished(...)mleko","100 ml olej rzepakowy","1 szt jajko"],"recipeInstructions":["Owoce myjemy, drylujemy czere\u015bnie, usuwamy szypu\u0142k\u0119 z truskawek. Kroimy na kawa\u0142ki.","Mieszamy suche sk\u0142adniki na ciasto, dodajemy mokre - poza mas\u0142em. Wyrabiamy ciasto. Wa\u0142kujemy i wyk\u0142adamy do formy o wymiarach ok. 30x40 cm, wy\u0142o\u017conej papierem do pieczenia lub wysmarowanej t\u0142uszczem. Dociskamy
KucharzycaMurzynek z wiśniami z patelni wychodzi rewelacyjny, podobnie jak ciasto z patelni z porzeczkami. Wakacje, deszcz leje, z domu nie można wyjść , nic nie poradzę, że jak się nudzę to siedzę w kuchni i wymyślam, że tym razem do kawy będzie Murzynek z patelni z wiśniami i lukrem jogurtowym 🙂 Pomysłów i przepisów na to klasyczne ciasto jest bardzo wiele(...)prostu pyszny ! Polecam też murzynka z mikrofalówki: murzynek z wiśniami , murzynka z owocami , lub murzynka z kremem kokosowym. Murzynek według tego przepisu „gotował/smażył” się dłużej niż ciasto z patelni z porzeczkami, trwało to 30 minut z jednej strony i 10 minut po odwróceniu go.Murzynek z wiśniami jest bardzo smaczny i puszysty. Jak przygotować murzynka z patelni? Murzynek
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięMuszę się do czegoś przyznać. Jako dziecko uważałam, że ciasto bez kremu to nie jest ciasto. Babki, drożdżowce, ucierane- jadłam, bo w końcu słodkie, ale najgłębszą miłością pałałam do tych warstwowych, przekładanych puszystym dobrem. Nie wiem skąd mi się to wzięło i z pewnością mi już przeszło, ale sentyment pozostał. I dziś mam dla Was właśnie przepis na ciasto właściwe(...)musiałam odkopać zanim wzięłam się do roboty. To jak, wybierzecie się ze mną na małą podróż w czasie? Kiedy byłam dzieckiem, moja mama miała swoje sprawdzone przepisy na kilka ciast, które niezmiennie wywoływały na mojej twarzy ogromny uśmiech. I to osypujący się okruchami, bo pożerałam ogromne ilości... chciałam napisać ciasta, ale tak właściwie wszystkiego. Znana jest historia
les mirabelleskolejną po koftach z cukinii i ciecierzycy wegetariańską wariację na temat tradycyjnego arabskiego dania. Pastilla lub inaczej bastilla to marokański wytrawny placek z mięsnym nadzieniem zawiniętym w chrupiące ciasto warka przypominające filo. W mojej wersji znajdziecie cukinię, marchewkę i kaszę kuskus doprawione aromatycznymi przyprawami, fetą oraz pietruszką. Pastillę podpatrzyłam w jednym z programów Jamiego Olivera. To on wymyślił(...)hanout* oraz sumaku* 10 łyżek ugotowanego kuskusu 1/2 kostki fety (100g) 1/2 pęczka natki pietruszki lub koperku garść prażonych płatków migdałowych,można zamienić na rodzynki 10 płatów ciasta filo (świeżego, a jeśli masz mrożone, wcześniej rozmróź je przez noc w lodówce) olej do smarowania ciasta filo sezam do posypania do podania: jogurt naturalny wymieszany z harissą potrzebujesz: pędzelek kuchenny
Chilli Czosnek i OliwaTeraz to jest najlepszy dowód na to , że robię i testuję wszystko sama. Mam ten przepis od bardzo dawna, ale został przeze mnie zapominany. Upiekłam ciasto w okrągłej blaszce, ale myślę że lepiej byłoby w prostokątnej i bez formowania boków. Jeśli zdecydujecie się upiec jak ja w okrągłej blaszce to ciasta na boki ułóżcie cienką warstwę. Moja wyszła za gruba(...)Ciasto jest pyszne, warte zrobienia, ale po małej modyfikacji. Piszę szczerze jak jest, nie robię tego ciasta drugi raz, ponieważ i tak muszę piec ciągle to nowe ciasta, a to ciasto jest naprawdę dobre. Przygotowanie ciasta – masło utrzeć z cukrem na puch, dodać po jednym żółtku. Ciągle mieszając. Na koniec dodać mąkę i proszek do pieczenia. Cisto rozłożyć
Kuchnia PokoleńKruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką Wariacja na temat znanego pewnie większości kruchego ciasta z budyniową pianką i malinami . Naszło mnie, by wrócić do tego przepisu, ale w lekko zmienionej formie. Jako że sezon na truskawki trwa, koniecznie musiało być to ciasto z truskawkami. Dwa, bardzo spodobał mi się pomysł na kokosową kruszonkę, którą zobaczyłam w filmiku(...)Allegro kuchnia , a że w szafce akurat mąkę kokosową miałam - poszła w ruch! Trzy - olej rzepakowy z pierwotnej wersji ciasta zastąpiłam kokosowym. I voila! Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką gotowe! Mówią, że dobre ;) Kruche ciasto z truskawkami, budyniową pianką i kokosową kruszonką - przepis: Składniki: (na formę 28x23 cm) Spód: 2 szklanki mąki krupczatki 4 żółtka (jajka
Moje QulinariaPrzedstawiam Wam moją wiosenną wariację na temat baklawy, tureckiego deseru z ciasta filo pełnego orzechów i słodkiego syropu. Mniej słodką od oryginału, z kwaśnym akcentem rabarbaru, migdałami oraz aromatem pomarańczy. Ta baklawa udała mi się idealnie - chrupiąca, zwarta, z odpowiednią ilością nadzienia, ładnie się kroiła. Ale nie zawsze tak było. Gdy jakiś czas temu robiłam swoją pierwszą baklawę, przepis(...)przeczytałam dość pobieżnie. Orzechy posiekałam grubo, święcie przekonana, że tak właśnie powinno być. Potem, gdy już składałam deser, okazało się, że mam za mało ciasta filo. W końcu nie przypuszczałam, że jedno opakowanie ze sklepu mi nie wystarczy... W rezultacie, choć baklawa wyszła naprawdę smaczna, rozpadała się przy krojeniu i wyjmowaniu z formy. No i nie doczekała się zdjęć
Chilli Czosnek i OliwaPrzepisów na ciasto na pierogi jest wiele. Ja osobiście mam dwa sprawdzone, z których korzystam od lat kilku. Proporcje modyfikuję w zależności od ilości farszu. Jeśli ciasta zaś wyjdzie zbyt dużo zawsze resztę można zamrozić i wykorzystać innym razem. Uwielbiam jeść pierogi, zwłaszcza ruskie z dużą ilością skwarków. Tak, tak masa kalorii, niezdrowo, ale dla mnie pyycha. Kocham jeść pierogi(...)domowego użytku. Jednak z drugiej strony to, co wykonane własnymi rękami daje największą satysfakcję :)więc lepię rzadko, bo rzadko ( też i z braku czasu ), ale lepię Wracając do ciasta. Jest elastyczne i dobrze się wyrabia, ale ponieważ w przepisie jest gorąca woda trzeba uważać, żeby się nie oparzyć. Ciasto (na około 50 sztuk) : 400 g mąki pszennej ( ja użyłam
Niebieski kubek z kawaProfiterolki , to niewielkie ciastka z ciasta ptysiowego, wypiekane na blasze. Opcjonalnie wypełnione bitą śmietaną, lodami lub innym kremem. „ Ciasto ptysiowe wynaleziono najprawdopodobniej w połowie XVI wieku na dworze Katarzyny Medycejskiej, choć według niektórych źródeł przygotowywano je już w późnym średniowieczu. Jedno jest pewne: niezależnie od tego, kto i kiedy wymyślił ptysie, na pewno nie zrobił tego niechcący. Ciasto(...)staje się lepka, a włókna glutenowe miękną, dzięki czemu nie mogą wytworzyć elastycznej siatki połączeń. Kiedy w czasie pieczenia na ptysiach powstaje chrupka skorupka (dzięki dodaniu tłuszczu do ciasta), środek jest nadal prawie płynny (to z kolei za sprawą jajek). Pozwala to pęcherzykom powietrza, które zostały wtłoczone do ciepłego ciasta w czasie wmiksowywania jajek, łączyć się ze sobą i stworzyć
mojewypiekiinietylkoCiasto porzeczkowo-kokosowe Przepyszne i bardzo proste w przygotowaniu ciasto porzeczkowo-kokosowe to ostatnio mój hit! Wypatrzyłam je w najnowszym numerze BBC good food (polska edycja, maj 5/2016, przepis autorstwa Sary Buenfeld) i od razu zapragnęłam je zrobić! Słodycz wiórków kokosowych i kwaskowatość dżemu z czarnej porzeczki idealnie się ze sobą komponują! Ciasto przygotowuje się błyskawicznie, jeśli masz wszystkie składniki(...)akurat pod ręką! Chwila na wyrobienie kruchego spodu, chwila na ubicie białek, poukładanie wszystkiego warstwami w blaszce i około 30 minut pieczenia - i to przepyszne ciasto może zagościć również na Twoim stole! Zobacz również inne przepisy na ----> ciasta Ciasto porzeczkowo-kokosowe - przepis: Składniki: (na blaszkę 20x23 cm lub 21x21) spód: 100 g masła/margaryny 100 g mąki
Moje Qulinaria