ciasto - 162020 przepisów (strona:316/10802)

Proste ciasto marchewkowe, marchewkowiec bez miksera 141

Też czujecie ją w powietrzu? Jesień! Mi z jesienią kojarzą się ciasta z jabłkami i te, które pachną korzennymi dodatkami. Ciasto marchewkowe, zwane również marchewkowcem, wpisuje się idealnie w te klimaty. Ciacho z marchewki, podpatrzone na Instagramie u Magdy. Jeśli nie znacie, koniecznie zajrzyjcie na jej profil. Jak smakuje ciasto marchewkowe? Pysznie. Jest wilgotne, dzięki dodatkowi korzennych przypraw, pachnie piernikowo(...)Jeśli lubicie ciemniejszy kolor, dodajcie 2-3 łyżki kakao do masy. Przepisów na ciasto marchewkowe na blogu jest już kilka, jednak ten jest chyba najprostszy. Ciasto wykonacie w jednej misce z pomocą łyżki. Nie musicie wyciągać miksera i miksować, bo składniki po prostu mieszamy. U nas w wersji z kremem, tak jak i u Magdy, jednak ja chyba preferuję wersję

Mieszam w Garnku
Bardzo kruche babeczki z kremem budyniowym i owocami 305

babeczki. A już babeczki ozdabiane kremem prawie nigdy? Chyba dobrze pamiętam. Prędzej w środku babeczki zamykałyśmy z mamą czy to prażone jabłka czy to właśnie budyń. Ale wróćmy do ciasta. Samo ciasto jest baarrrdzo kruche. Bardzo delikatne i pyszne i jeśli tylko jesteście miłośnikami kruchych ciast, koniecznie przetestujcie przepis. W oryginalnym przepisie jest 250 g smalcu lub Palmy. Dla młodych(...)czytelników, Palma to bardzo popularna w latach 80 margaryna Ja zmieniłam proporcje i dałam 100 g smalcu i 150 g masła i dodałam 2 łyżki śmietany. Z ciasta możecie z powodzeniem zrobić zarówno słodkie jak i wytrawne babeczki, pomijając w składzie cukier. Całość możecie posypać cukrem, tartą czekoladą lub tak naprawdę niczym;) Ja zrobiłam krem budyniowy – tzn, popełniłam grzech

Mieszam w Garnku
Puszyste i delikatne placki z jabłkami 135

Placki z jabłkami – niby proste, a jednak jak każdy przepis – można i tą recepturę odrobinę ulepszyć. Najprostszy przepis na placki z jabłkami to zatopienie plasterków jabłek w gęstym cieście, mono przypominającym ciasto naleśnikowe – zmiksowane z mlekiem, tłuszczem i mąką całe jaja.   Jest w tej pozornej łatwości i prostocie pewna pułapka – tak smażone placki z jabłkami zazwyczaj kończą również(...)wypieki. Do zrobienia placków z jabłkami zawsze używam jak najlżejszej i zawierającej jak najmniej glutenu mąki – tutaj idealnie sprawdza się mąka tortowa, która odpowiada za miękkość i finalną konsystencję ciasta.   Nie bez znaczenia pozostaje też fakt dodania do ciasta alkoholu – wysokoprocentowy trunek użyty do ciasta ma ogromny wpływ na to, że dużo wolniej tworzą się w cieście pasma glutenu

Karo in the Kitchen
Pizza na cienkim cieście którą zrobisz w pół godziny 154

Ostatnio pokazywałam Ci przepis na pizzę dla cierpliwych . Ciasto na nią musiało dojrzeć minimum 24 godziny w lodówce. To jednak popłaca, bo pizza z tego przepisu wychodzi obłędnie pyszna. Czasem jednak jest tak, że chcemy pizzę tu i teraz, mamy lenia i nikt z nas nie ma ochoty czekać kilku dni. Wtedy to sięgam po inny mój sprawdzony przepis, przepis(...)pizzę na cienkim cieście . Jest ona równie dobra jak ta na cieście dojrzewającym. Z cienkim spodem oraz chrupiącym i puszystym brzegiem. Często tę wersje robimy także na słodko. Jako dodatki stosując np ananasy, słodką paprykę czy kukurydzę z puszki, którą moi chłopcy uwielbiają się zajadać. Taka pizza na cienkim cieście to dobry pomysł na szybki i smaczny obiad

Arbuziaki
Śniadanie na słodko: Najprostsze ciasto brzoskwiniowe 155

Soczyste, pachnące słońcem i latem ciasto, prosta zapiekanka z rozpływającymi się w ustach brzoskwiniami, dobra jako deser lub śniadanie na słodko. 5 minut przygotowania, pół godziny pieczenia i gotowe! To najprostsze ciasto jakie istnieje! Przygotowanie : 10 minut Pieczenie : 40 minut Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 6 Na pewno znacie owoce pieczone pod kruszonką . Dziś chcieliśmy Wam przedstawić placek cobbler , trochę(...)podobny z wyglądu, jednak wykonany inną techniką. W kruszonce ciasto ląduje na owocach. Tu jest na odwrót: ciasto idzie spodem a owoce są na wierzchu. Efekt jest podobny, bo ostatecznie owoce zapiekane są wewnątrz ciasta – placek cobbler rośnie podczas pieczenia otaczając owoce delikatną powłoczką. Ciasto, które może obejść się bez cukru Zapiekać w ten sposób możemy właściwie dowolne owoce

Niedzielny kucharz
Najprostszy chleb z garnka na zakwasie i na drożdżach 183

była czerwcowa piekarnia w 2016r. Ja podaję dwa przepisy na ten chleb. Na zakwasie i na drożdżach. W jednym i drugim zamiast mąki pszennej dałam orkiszową jasną. Poza tym ciasto drożdżowe po wyjęciu z lodówki wyrastało o wiele dłużej niż w przepisie. Zwracam na to uwagę bo po wyjęciu z lodówki, ciasto w zależności od temperatury w domu musi najpierw(...)się ocieplić a dopiero potem zaczyna rosnąć. Dopiero po 1 godzinie i 45 minutach włożyłam ciasto do nagrzanego piekarnika. Sól, ważny dodatek nie tylko smakowy! Pomaga ustabilizować miąższ pieczywa przez wzmocnienie glutenu, ciasto mniej się klei przez co łatwiej formować bochenki i chleb jest bardziej pulchny. 1 łyżeczka z pełną górką waży 11g i stanowi 2% mąki użytej do wypieku

Leśny Zakątek
Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką 2932

Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – to pyszne ciasto, które koniecznie musicie zrobić w sezonie truskawkowym :) Przepis na nie podesłała mi jedna z moich czytelniczek, Pani Elwira. Zmieniłam w nim jedynie proporcje kruszonki oraz zmniejszyłam ilość proszku do pieczenia. Podany przepis dotyczy blaszki o wymiarach 23x23cm. Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – Składniki: Składniki na ciasto: 2 jajka(...)łyżeczki proszku do pieczenia Składniki na kruszonkę: 50g masła (lub trochę więcej jeśli kruszonka jest zbyt sucha) 50g cukru pudru 100g mąki pszennej tortowej *szklanka o pojemności 250 ml Ciasto maślankowe z truskawkami i kruszonką – Wykonanie: Jajka (razem żółtka i białka) ubić wraz ze zwykłym cukrem i cukrem wanilinowym na puszystą masę. Zmniejszyć obroty miksera, dodać powoli maślankę

Kulinarne Przeboje
Kruche ciasto z owocami i lekką budyniową pianką 147

Bardzo kruche i delikatne ciasto, jak dla mnie hit sezonu! W oryginalnym przepisie z malinami, u mnie z mrożonymi malinami, truskawkami i czarną porzeczką, akurat miałam, chciałam wykorzystać, następnym razem obiecuję świeże i mocno sezonowe! Ciasto kruche z owocami i budyniową pianką, która smakuje jak lekkie pyszne ptasie mleczko, jest wyśmienite, przygotowałam je na Dzień Matki(...)Ciasto jest na blachę o wymiarach 33 x 20 cm, ja przygotowałam je w tortownicy 28 cm. Smacznego, nie tylko w Dzień Matki!   Składniki na kruche ciasto: 2,5 szklanki mąki pszennej (może być również mąka krupczatka) 250 g zimnego masła (lub margaryny, ja jednak jej nie stosuję) 2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki cukru pudru 5 żółtek

Zasmakuj Kuchni
CIASTO NA PIEROGI 820

Ciasto na pierogi fot. Moja Książka Kucharska Ciasto na pierogi. Przepis na ciasto na pierogi.     Podstawą udanego ciasta pierogowego są odpowiednie proporcje mąki i wody. W przepisie podano dość dokładne ilości tych składników - dzięki temu ciasto jest nie tylko gładkie i idealnie elastyczne, ale także nie wymaga później nadmiernego, dodatkowego podsypywania mąką.     Sekretem sprężystego i elastycznego(...)ciasta  pierogowego jest także dodanie do niego niewielkiej ilości oleju bądź masła. Jak zrobić idealne, delikatne ciasto na pierogi - przepis, składniki i przygotowanie. Ciasto na pierogi fot. Moja Książka kucharska Oto składniki i przyprawy na ciasto pierogowe. SKŁADNIKI: Na ciasto pierogowe: 2,5 szklanki mąki pszennej + dodatkowa porcja do podsypywania 1 szklanka ciepłej wody (może trochę więcej

Moja Książka Kucharska
Czekoladowy chlebek cukiniowy 226

LUKIER: 1 i 1/4 szklanki cukru pudru; 1 - 2 łyżki mleka (u mnie 2%); 60 g czekolady deserowej lub gorzkiej (w kawałku) do przygotowania wiórek do oprószenia ciasta po wierzchu. DODATKOWO: Forma keksowa o wymiarach 26 x 13 cm; Papier do pieczenia; Tłuszcz do wysmarowania formy. 1 szklanka = 1 cup = 240 ml, 1 łyżka = 15 ml, 1 łyżeczka(...)najlepiej trzepaczką kuchenną), aż do połączenia się składników. Następnie dodać drobno posiekaną czekoladę i wymieszać. Formę keksową wysmarować tłuszczem i wyłożyć papierem do pieczenia. Do tak przygotowanej formy wlać ciasto cukiniowe, wygładzić wierzch łopatką do ciasta, wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni (grzałka górna i dolna, środkowa półka) i piec przez około 1 godzinę i 2o minut

Gospodyni Miejska
Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką 185

Proste ciasto jabłkowe na kruchym spodzie wszyscy znają. Tradycyjna szarlotka do kupienia jest w każdej prawie cukierni. Ciasto biszkoptowe z jabłkami i pianką Z dzieciństwa pamiętam dwa tylko ciasta, które piekła moja babcia. Zawsze robiła szarlotkę i sernik. Wiadomo, głównie dlatego iż były one tanie do zrobienia a użyte do nich produkty były ogólnie dostępne. Dzisiaj możemy pozwolić sobie(...)upieczenie każdego rodzaju ciasta, a jednak mimo tego często sięgamy po te sprawdzone i tradycyjne. Przepis z jakim dzielę się z Wami poniżej jest na ciasto jabłkowe z dodatkiem galaretki i pianki śmietanowej. Nadal proste i nadal pyszne. Jeśli zdecydujecie się na wypróbowanie tego przepisu, zachęcam Was do dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam także do odwiedzenia mojego Instagrama

mecooks
Chleb z dodatkiem mąki jaglanej, mąki z pszenicy Kamut, suszonych pomidorów i ziół 137

domowe. Moje po wysuszeniu są elastyczne z dodatkiem ziół i dały się drobno pokroić. Można użyć pomidorów w oleju, ale trzeba nadmiar oleju usunąć. Olej nie przeszkadza w cieście, ale nie może być go w nadmiarze. Ciasto właściwe Cały zaczyn, 600g mąki pszennej typ 750, 100g mąki jaglanej, 350g wody, pomidory namoczone razem z wodą, 20g soli morskiej. x) dodatkowo(...)zmniejszyć. Jeśli pomidory były bez ziół, proponuję dodać suszonych takich jak: oregano, bazylia, tymianek około 2 łyżeczek. Dodatkowo można pokroić 1-2 ząbki czosnku lub użyć suszonego.  Składniki ciasta właściwego wyrabiamy przez 5-8 minut. Ciasto jest dość klejące i luźne. Ja wyrabiałam drewnianą łyżką. Można wyrobić mechanicznie skracając czas do 3-4 minut. Ciasto pozostawiamy do wstępnej fermentacji

Leśny Zakątek
Ciasto styropian z truskawkami 163

Styropian z truskawkami Puszyste, piankowe i delikatne ciasto z truskawkami, w smaku bardzo przypominające sernik, chociaż do jego przygotowania nie używamy sera, a gęstą śmietanę 18%. Ciasto jest naprawdę przepyszne i zawsze się udaje, ważne tylko aby ściśle trzymać się przepisu. Polecam!     Składniki na ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli 6 żółtek(...)masę śmietanową: 1000g gęstej śmietany 18% 6 białek 1 szklanka cukru 2 budynie śmietankowe bez cukru – po 40g szczypta soli 30 – 40dkg truskawek     *** Przygotowujemy ciasto: mąkę przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia, dodajemy cukry, szczyptę soli i wbijamy żółtka. Margarynę (lub masło) kroimy na kosteczki, dodajemy do reszty i wyrabiamy gładkie ciasto *** *** Ciasto dzielimy na dwie

Blog z Apetytem
Czarna Zośka 1268

Przepyszne ciasto, które przywędrowało do mnie z Podkarpacia od babci Zosi. Pisząc przywędrowało, miałam na myśli nie przepis tylko kawałek ciasta, którego smakiem i wyglądem byłam zachwycona. W trakcie jedzenia próbowałam smakowo i wizualnie go rozszyfrować. Galaretka, masło w kremie, kakao, orzechy, brzoskwinie, ciastka, ale nie przyszło mi do głowy, że w całym cieście jest tylko 2 łyżki mąki. Było(...)niewiele więc od razu zaczęłam robić starania aby dostać przepis i upiec. Babcia Zosia składniki ma zapisane a samo wykonanie ciasta w głowie:). Z tych karteczek zapisanych przez moją córkę oraz to, co zapamiętała i przekazała mi już bez zapisek powstał dokładny przepis:). Kilka uwag, które mogą się przydać. Ciasto można upiec w 2 foremkach, unikniemy wówczas krojenia ciasta

Leśny Zakątek
Metrowiec 167

Składniki na ciasto jasne: • 4 jajka • szczypta soli • 3/4 szkl cukru • 8 łyżek oleju • 8 łyżek ciepłej wody • 260g (1,5szkl) mąki pszennej tortowej • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia Żółtka utrzeć z cukrem na puszysta masę. Do utartych powoli dodać olej, wodę, mąkę i proszek do pieczenia. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie wmieszać do wcześniej(...)utartej masy. Ciasto wlać do natłuszczonej i wysypanej kaszą manną blaszki (12x36). Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 45 min. w temp. 170-180 stopni. Upieczone wyjąc z blaszki i wystudzić na kratce. Składniki na ciasto ciemne: takie same jak do ciasta jasnego. Odejmujemy tylko 3 łyżki mąki i w to miejsce dodajemy 3 łyżki kakao Ciasto ciemne przygotować

KUCHNIA POLSKA