ciasto - 162258 przepisów (strona:315/10818)

Jagodzianki 301

polecam mój przepis na lukier królewski . Wypróbujcie koniecznie nasz sprawdzony przepis na jagodzianki ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Domowe jagodzianki – Składniki na 16 sztuk: Składniki na zaczyn z drożdży i ciasto: 30 g świeżych drożdży 250 ml ciepłego mleka 500 g mąki pszennej (u mnie typ 650) 1 jajko 5 żółtek pól szklanki drobnego cukru do wypieków(...)puszystą, jasną masę. Masło roztopić w garnuszku, pozostawić do ostudzenia. Mąkę pszenną przesiać do dużej miski (może być również misa od robota kuchennego, jeśli macie haki do wyrabiania ciasta drożdżowego), dodać wyrośnięte drożdże, pozostałe ciepłe mleko, ubite na puszystą masę jajko z żółtkami oraz roztopiony i ostudzone masło (ale wciąż płynne). Dokładnie wyrobić elastyczne i gładkie ciasto (wyrabiać nie mniej

Kulinarne Przeboje
KOSTKA CYTRYNOWO-MIĘTOWA Z MALINAMI 174

Kruche ciasto z serkiem mascarpone o smaku cytrynowo-miętowym oraz świeżymi malinami i białą czekoladą. Spód został wykonany dokładnie z ciasta półkruchego - o czym świadczy dodatek śmietany. Masa to serek mascarpone z dodatkiem niewielkiej ilości śmietanki kremówki, a smak cytrynowo- miętowy uzyskałam dzięki dodatkowi świeżych listków mięty oraz skórki i soku z cytryny. Całość zwieńczają świeże maliny prosto z mojego(...)ogródka oraz polewa z białej czekolady. Rewelacja! Ciasto ma orzeźwiający smak, dzięki dodatkowi mięty i cytryny, a także malin, które równoważą słodycz kremowego serka mascarpone. Do tego jest bardzo proste w przygotowaniu, a efekt końcowy zachwyca nie tylko smakiem, ale również wyglądem 😍 Składniki: Ciasto: 1 szklanki mąki pszennej 100 g masła 1/2 szklanki cukru pudru 1 żółtko 1 łyżka śmietany

Kuchnia MagdaLeny
Pierogi z jagodami i serem na słodko + jak zrobić ciasto na pierogi czekoladowe i klasyczne 176

Witam serdecznie, tym razem chciałabym się podzielić przepisem na pyszne pierogi z jagodami, oraz przepisem na ciasto czekoladowe na pierogi. Polecam wypróbować przepis, bo pierogi są bardzo smaczne. Z podanej porcji wyjdzie około 25-30 pierogów 200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) 2 łyżki kakao ciemnego bez cukru 1 łyżka cukru pudru 130 ml wrzątku(...)łyżki oleju (około 30 ml) szczypta soli farsz na jedną porcję ciasta: około 300 g twarogu (chudego, półtłustego, tłustego) szklanka jagód cukier do smaku (użyłam około 2 łyżek cukru trzcinowego) Z podanej porcji wyjdzie około 25-30 pierogów 200 g mąki pszennej (typ od 400 do 550) 100 ml wrzątku (100 g) 1 łyżki oleju (około 15 ml) szczypta soli

Uwaga Babcia Gotuje
CIASTO KOKOSOWE Z PORZECZKAMI 129

Ciasto kakaowe z kokosową pianką oraz czerwonymi porzeczkami. Spód wykonany jest z ciasta kruchego i to samo ciasto jest na wierzchu, tylko że starte na tarce. Pianka jest budyniowa z dużą ilością wiórek koksowych, a do tego kwaśne, czerwone porzeczki. Ciasto jest idealnie zrównoważone w smaku, gdyż słodka pianka budyniowa z kokosem przełamana jest kwaśnymi owocami. Rewelacja! Do ciasta można(...)dodać również inne owoce, ale ważne by nie były one zbyt słodkie, gdyż ciasto nas zemdli od słodyczy 😉   Składniki: 2 i 1/2 szklanki mąki 200 g twardego masła 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 i 1/2 szklanki cukru pudru  2 łyżki kakao 100 ml oleju 6 jajek 2 budynie śmietankowe  100 g wiórek kokosowych około

Kuchnia MagdaLeny
Kruche ciasto z truskawkami i owocową pianką 108

Kruche ciasto z truskawkami i owocową pianką Proste, szybkie w przygotowaniu, mocno owocowe i przepyszne ciasto z różową pianką i truskawkami. Niebo w ustach!     Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej tortowej 1,5 szklanki mąki krupczatki 5 żółtek 250g zimnego masła 3 łyżki cukru pudru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Owocowa pianka: 5 białek 1 szklanka cukru(...)proszku Dodatkowo: Ok 250g truskawek       *** Do miski przesiewamy mąkę wraz z cukrem pudrem i proszkiem do pieczenia. Dokładamy żółtka oraz pokrojone w kostkę masło i zagniatamy ciasto. Wyrobione ciasto dzielimy na dwie nierówne części- jedną trochę większą ok 60% i drugą trochę mniejszą ok 40%. Mniejsze ciasto wkładamy do zamrażarki *** *** Większą część ciasta wykładamy na wyłożoną papierem

Blog z Apetytem
Szarlotka 120

Szarlotka – ciasto (przeważnie kruche lub półkruche) z jabłkami. Przepis na szarlotkę zaczerpnęłam z książki Kuchnia powojenna, popularnej w okresie międzywojennym Pani Eli, czyli Elżbiety Kiewnarskiej. Książka została wydana w 1928 roku. Szarlotka składa się z dwóch części: ciasta i jabłek. - Ciasto może być kruche lub półkruche. Ciasto półkruche zawiera mniejszą ilość masła niż ciasto kruche, dlatego też należy dodać proszek(...)pieczenia lub sodę. Pani Elżbieta w przepisie nie przywiązuje wagi do rodzaju do ciasta: „ (...) kruchem ciastem (…) plastrami bułki, maczanemi w mleku z jajkiem, lub też zwykłymi naleśnikami na jednem jajku .” Ja proponuję upiec szarlotkę z ciastem półkruchym, które świetnie sprawdza się w szarlotce. - Jabłka do szarlotki mogą być surowe lub duszone. Tu użyjemy surowych jabłek. Jest to zwykła szarlotka według

królestwo garów
Naleśniki – prosty przepis na ciasto 350

mieszamy razem w misce. Masło rozpuszczamy i odstawiamy do przestudzenia (jeśli używamy oleju, pomijamy ten krok). Do suchych składników dodajemy jajka, przestudzone masło i wodę. Mleko zostawiamy na później. Ciasto łatwiej rozmieszać jeśli jest gęstsze. Mieszamy drucianą trzepaczką lub miksujemy mikserem. Kiedy w cieście nie ma już grudek dodajemy mleko i jeszcze raz mieszamy. Jeśli zdecydujemy się na mikser trzeba(...)upewnić się wcześniej, że miska jest odpowiednio wysoka, inaczej ciasto może nam się wychlapać podczas miksowania. Gotowe ciasto naleśnikowe może wydawać się za rzadkie, ale właśnie takie powinno być. Dzięki odpowiedniej konsystencji ciasta, będzie dało się je łatwo rozprowadzić na patelni, a gotowe naleśniki będą idealnie cieniutkie. Jeśli chcemy zrobić na naleśnikach wzorek odkładamy kilka łyżek gotowego ciasta do miseczki

Ciastkozercy
Szarlotka 138

Szarlotka na kruchym cieście, maślana z tartymi jabłkami, których nie trzeba wcześniej dusić a ciasta podpiekać. Bardzo prosty przepis na kruchą, domową, niezwykle pyszną szarlotkę. Polecam! Szarlotka na kruchym cieście SKŁADNIKI: 6 jabłek, najlepiej sprawdzą się antonówka lub szara reneta (są kwaśne i twarde, wychodzi ok. 1,5 kg) 2 szklanki mąki pszennej 200 g masła pokrojonego w mniejszą kostkę(...)jajko 1/4 szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia Uwagi do przepisu: Szklanka ma u mnie pojemność 250 ml. Składniki są wyjęte z lodówki. Forma na ciasto: blacha 18 x 27 cm lub tortownica o średnicy 24 cm lub forma o wymiarach: 26 x 28 cm (w tej dziś piekłam). Proporcje na ciasto są idealne. Jeśli jednak okaże się

Zasmakuj Kuchni
Gnocchi z batatów – tylko 2 składniki! 212

Sekretem smaku wszystkich moich ziemniaczanych ciast – czy na śląskie kluski, czy na delikatne kotlety z gotowanych ziemniaków , czy na knedle – jest użycie jak najmniejszej ilości mąki do ich przygotowania. Nie inaczej jest w wypadku gnocchi z batatów. Są też w 100% wegańskie – bo gnocchi z batatów do sklejenia ciasta nie potrzebują nawet grama jajka! Bataty mają więcej beta karotenu niż(...)gnocchi, spróbujcie tych – słoneczno-pomarańczowych.   Bataty na gnocchi najlepiej jest upiec – pozbawiamy je w ten sposób większej ilości wody, co jednocześnie zmniejsza ilość mąki potrzebnej do wykonania ciasta. Bulwy dokładnie myjemy, kroimy na połowy a następnie na ćwiartki. Bardzo duże bulwy (jeden batat może ważyć nawet kilogram!) warto pokroić drobniej – upieką się zdecydowanie szybciej. Wykładamy słodkie ziemniaki na blaszkę

Karo in the Kitchen
Słodko-słony wywiad dla VIVA! 120

kuchni, że coś nam nie wychodzi. Sernik miał być puszysty i lekki jak chmurka, a wyszedł suchy i ciężki. Beza nie chce się ubić lub nie twardnieje, a ciasto drożdżowe wcale nie wygląda jakby miało wyrosnąć… Co zrobić, kiedy gotowanie nie idzie po Twojej myśli? Cennych kuchenny wskazówek udziela Renata Czelny-Kawa – autorka książki „Serniki słodkie i wytrawne” oraz(...)Sernik to wymagający wypiek. Aby się udał, musi być spełniony szereg czynników, jednak najważniejszą rzeczą są wysokiej jakości produkty. Przede wszystkim dobry, prawdziwy twaróg, który stanowi bazę tego wdzięcznego ciasta. Nie bez znaczenia są także jajka ze sprawdzonego źródła, cytrusowe zapachy, świeżo starta skórka z cytryny i pomarańczy, ziarenka wanilii… Mając dobre składniki i pewną wiedzę, jesteśmy na prostej

Raj dla Podniebienia
Ciasto Zefiryna z kruszonką 141

serii przekładańców zapraszam Was serdecznie na tzw. ciasto z jednej blachy J Mimo jednorazowego pieczenia i nie przekładania, ciasto posiada ładne i bardzo smaczne warstwy. Całość równie pyszna - wypieczone, kruche ciasto nadziane jabłkami z dodatkiem marmolady w rozpływającej się w ustach czekoladowej kołderce budyniu- bardzo jesiennie i w sam raz do jesiennej herbatki- nie za słodkie- zastąpi typową drożdżówę(...)śniadanie- zdrowsze , pożywne i taaakie pyszne. W oryginalnym przepisie zamiast kruchego wierzchu występuje masa śmietanowa i herbatniki- ale postanowiłam wykonać go w swojej wersji;)ciasto na blaszkę 22x 25 cm. Składniki na ciasto kruche: 2 szklanki mąki pszennej 3 żółtka cukier waniliowy 5 łyżek cukru 1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 2/3 kostki margaryny Z podanych składników zagniatamy kruche ciasto

Domowe ciasta
Pyszne Pączki z Konfiturą 123

Bardzo polecam! Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube! . Zapraszam na FILM . Subskrybuj kanał Małej Cukierenki: http://www.youtube.com/malacukierenka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Pyszne Pączki z Konfiturą Składniki: Ciasto: 600g mąki + do podsypania 8 żółtek jaj S/M lub 6L 30g drożdży 250ml ciepłego mleka 6 łyżek cukru 1 łyżka spirytusu szczypta soli 100 g masła 250 g konfitury różanej(...)porzeczki 1 kg smalcu do smażenia cukier puder do posypania lub lukier Lukier: 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 2 łyżki soku z cytryny 2-4 łyżki gorącej wody Ciasto: 1. Przygotowujemy zaczyn z 5 łyżek mąki, drożdży, szczypty soli, ciepłego mleka, 2 łyżek cukru, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy w ciepłym miejscu do wyrośnięcia (ok 10 minut). 2. Do miski

Mała Cukierenka
Ciasto czekoladowe z gruszkami – prosty przepis 117

Ciasto czekoladowe z gruszkami – prosty przepis Przywieźliśmy z wakacji gruszki, w dużych ilościach. Gruszki miały przetrwać do zimy, ale zaczęły dojrzewać za szybko i tak powstał pomysł na to ciasto. Ciasto czekoladowe z gruszkami, prosty przepis.     Zimna to była sobota, chłód wiał równo z pola i deszcz zacinał. Ostatnie gruszki leżały na stole i aż prosiły się(...)żeby je jakoś wykorzystać. Zrobiłam mus gruszkowy z pieprzem na zimę w słoiczkach. Aż się prosiło by ogrzać dom za pomocą piekarnika i zapachu świeżo pieczonego ciasta i tak powstało to ciasto, na szybko, na już i aby w kilka chwil było i pachniało na cały dom. Część dostali przyjaciele, którzy pojawili się na chwilę, resztę rodzina zjadła na tyle

Kuchnia na wzgórzu
Klasyczne bułki do hamburgerów – idealnie puszyste, w godzinę! 299

zjedzenia w godzinę! Miękkie, lekkie i sprężyste – świetnie znoszą napakowanie mnóstwem sosów, dodatków i ciężar dużego burgera . Kulinarna pozycja obowiązkowa – przeczytajcie wszystkie wskazówki, zakasajcie rękawy i do dzieła! PRZYGOTOWANIE CIASTA Bardzo lekko podgrzewamy piekarnik w który włożymy bułki do podrośnięcia – temperaturę wewnątrz piekarnika ustawiamy na 45-50 ⁰C, grzanie góra-dół (żadnego grilla i termoobiegu!). W rondelku podgrzewamy mleko(...)mieszamy do całkowitego rozpuszczenia masła i cukru. Gotową płynną mieszankę studzimy do temperatury około 40-45⁰C – musi być ciepła, żeby drożdże szybko zastartowały i zaczęły się namnażać napuszając ciasto, ale nie może być zbyt wysoka – przy temperaturze wyższej niż 60°C zabijecie drożdże. Połowę mąki (połowę „na oko”, tutaj niczego nie trzeba odważać) wsypujemy do misy miksera. Mieszamy

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania