ciasto - 160568 przepisów (strona:306/10705)

Szarpaniec z rabarbarem 147

Szarpaniec z rabarbarem Dziś zapraszam na znane i lubiane kruche ciasto z bezą i owocami. Niebo w ustach!     Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej 250g masła 5 żółtek 1/3 szklanki cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżka kakao szczypta soli Dodatkowo: 5 białek szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej 1 szklanka cukru Owoce: około 300g rabarbaru(...)miski wsypujemy mąkę, dodajemy żółtka, cukier, sól, proszek do pieczenia oraz pokrojone na kawałki zimne masło *** *** Całość zagniatamy razem, można to zrobić za pomocą miksera z hakiem *** *** Ciasto dzielimy na trzy części: jedną większą i dwie mniejsze. Jedną mniejszą część ciasta zagniatamy z kakao. Każdą kulkę ciasta zawijamy w folię i wkładamy do zamrażarki *** *** Rabarbar myjemy i kroimy w drobne

Blog z Apetytem
Szarpaniec 67

Szarpaniec, skubaniec, pleśniak – ile domów, tyle nazw i wersji tego przepysznego ciasta. Rewelacyjnie kruche ciasto, kwaśne owoce i kusząca piana… To przepis na ciasto, któremu trudno się oprzeć. Ciasto na pleśniaka jest niezwykle proste, a cała tajemnica polega na dobraniu smaków i składników, które nam odpowiadają, oraz na odrobinie cierpliwości. Dzisiaj proponuję wersję z dżemem z czarnej porzeczki(...)czarnej porzeczki (mój jest zawsze bez cukru) 150-200 g wiśni (mogą by mrożone) Jak wykonać? Z mąki, żółtek (białka wykorzystamy do piany), masła i proszku do pieczenia zagniatam ciasto (nie upieram się, żeby zagnieść ze składników kulkę ciasta, ale pilnuję, żeby uzyskać konsystencję mokrego piasku. Jeśli ciasto jest za suche, można dodać 0,5 łyżki kwaśnej śmietany). Garść ciasta

Słodki sentyment
KURCZAK W CIEŚCIE KOKOSOWYM 83

Filet z kurczaka w cieście kokosowym. Jak zrobić pysznego kurczaka w cieście kokosowym? Przepis, który zachwyci małych i dużych mięsożerców.   Kurczak w cieście kokosowym to świetny przepis na obiad z orientalną nutką. Soczyste kawałki kurczaka w chrupiącej panierce z ciasta kokosowego z dodatkiem wiórków kokosowych są tak pyszne, że trudno im się oprzeć. Kurczak w cieście kokosowym - pyszny obiad(...)kilku składników, który zrobisz błyskawicznie.    Kurczak w cieście kokosowym to bardzo proste danie, nie wymagające ogromnych zdolności kulinarnych. Można go podawać z ulubionymi dodatkami. Jednocześnie jest to danie bardzo uniwersalne, idealne na rodzinny obiad z dodatkiem warzyw i ryżu, a także przyjacielskie spotkanie. Kurczak w cieście kokosowym obłędnie smakuje podany z sosem chili lub czosnkowym. Pycha! Przepis

Moja Książka Kucharska
Ravioli ze szparagami, mascarpone i gorgonzolą! 113

moim stories ! przepis na ravioli: Ravioli robię bardzo różnie, w zależności od tego ile jaj mam w lodówce ;-), na blogu jest już kilka przepisów na ravioli, polecam każdy. Ciasto na ravioli: - 300 g mąki np. typ 480, ja dzisiaj użyłam akurat orkiszowej typ 700 - 2 żółtka - 1 całe jajko - 1 duża łyżka oliwy z oliwek - ciepła woda - szczypta soli(...)ulubiona przyprawa do warzyw Jak zagnieść ciasto na ravioli: - ciasto na pierogi wszelakie zagniatamy nożem, siekamy na stolnicy tak naprawdę mąkę z żółtkami, jajkiem i oliwą z oliwek, ciasto powinno nam się tak jakby kruszyć, na samym końcu dodajemy ciepłą wodę, tak aby ciasto się całkowicie zagniotło.  Ja na tą chwilę ciasto zagniatam w ala termomixie, wrzucam wszystko

SMYKWKUCHNI
Makaron jajeczny 70

makaronu nie jest trudne , choć muszę przyznać, że jeśli zagniatamy go ręcznie, wymaga to sporej siły fizycznej. Jeśli macie w domu mikser na tyle mocny, aby zagnieść dość twarde ciasto makaronowe, watro wykorzystać go do tej pracy. Do ręcznego zagniatania koniecznie zaproście swojego mężczyznę:) Makaron warto przygotować w większej ilości , wysuszyć bardzo dokładnie, a następnie zamknąć w szczelnych pojemnikach tworząc(...)domowy zapasik. Dzisiejszy przepis jest na makaron jajeczny bez dodatku wody czy oleju. Jest to najprostszy przepis na makaron klasyczny, ciasto jest bardzo elastyczne i świetnie się z nim pracuje.  Bardzo ważną sprawą jest to, że podczas gotowania nie rozpada się , nie rozgotowuje, jest jędrny i bardzo smaczny ! Do ciasta makaronowego można dodawać naturalne soki z warzyw, które zmienią

SprawdzonaKuchnia.pl
Gofry belgijskie 105

się znacznie od dobrze nam znanych klasycznych gofrów, którymi najczęściej objadamy się na wakacjach nad morzem lub w górach. Podstawowa różnica to taka, że gofry belgijskie przygotowane są z ciasta drożdżowego, a nie z naleśnikowego. Druga istotna rzecz, to spora ilość cukru w cieście i to cukru koniecznie perlistego. Przepis wypróbowałam w dwóch wersjach, czyli do jednej porcji dodałam cukier(...)skórką, która karmelizuje się podczas pieczenia. W karmelowym smak gofrów naprawdę można się zakochać. Gofry przypominają mi smak najlepszych chrupiących wafelków cukrowych do lodów, które uwielbiam. Wspomnę tylko, że ciasto jest gęste i to troszkę utrudnia równe rozłożenie ciasta na gofrownicy, ale to żadem problem mogą być nieregularne, taka ich uroda. Zapraszam na gofry! Print Gofry belgijskie .wprm-recipe-rating

SprawdzonaKuchnia.pl
Pierniczki chrupiące 82

upiekliście jeszcze pierniczków na święta? Nie martwicie się, możecie zrobić to jeszcze dziś, przepis jest idealny dla zapominalskich! Pierniczki chrupiące można jeść od razu po upieczeniu , nie wymagają leżakowania. Ciasto po wymieszaniu jest bardzo klejące i należy je umieścić w lodówce lub zamrażalniku, żeby porządnie stwardniało, będzie się łatwiej wałkowało. Ciasto koniecznie trzeba rozwałkować bardzo cieniutko 1 mm nie grubsze(...)Zbyt grubo rozwałkowane ciasto da grube i twarde pierniczki, a nie o to nam chodzi. Właściwa grubość ciasta zapewni Wam wspaniałe chrupiące pierniczki, pamiętajcie o tym! Smak ciasteczek jest wspaniały oczywiście piernikowy, ale z dodatkową przyjemnie piekącą nutką chilli . Jeszcze zdążycie je przygotować, smacznego. Print Pierniczki chrupiące .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Idealne pierniczki

SprawdzonaKuchnia.pl
Tarta ze szpinakiem i łososiem 82

leń leniem, a jeść trzeba! Na takie chwile przyda się szybki nieskomplikowany przepis na obiad . Tarta na kruchym cieniutkim i wytrawnym spodzie. Oczywiście można przygotować ją na spodzie z ciasta francuskiego, ale zachęcam do spróbowania jednak na kruchym. Ciasto jest bardzo delikatne , można przygotować je w większej ilości i zamrozić kilka porcji, aby mieć zapasik na czarną godzinę lenistwa. Więcej(...)wskazówek na temat przygotowania i przechowywania kruchego ciasta przeczytacie w tym wpisie . Wypełnienie powstało z tego, co znalazłam w lodówce, a miałam świeży szpinak , kulkę mozzarelli i wędzonego na zimno łososia , znalazło się też jajko i mleko. To wystarczy, żeby przygotować naprawdę pyszny i szybki obiad lub kolację. Przepis jest prosty , trzeba upiec kruche ciasto, a następnie wypełnić je sosem

SprawdzonaKuchnia.pl
Ciasta czekoladowe. Poznaj pomysły na nietradycyjne wypieki! 87

Tradycyjne ciasto czekoladowe? A może tym razem spróbować czegoś nowego? Oto pomysły na wyjątkowe ciasta czekoladowe, którymi oczarujesz najbliższych! Ciasta czekoladowe, takie jak np. murzynek, mogą składać się tradycyjnie z mąki, masła, jajek, kakao i cukru. Istnieją jednak bardziej nietypowe przepisy na ciasta czekoladowe. Brownie można przyrządzić np. z buraków lub fasoli, można też przygotować tropikalną lub czekoladowo-kokosową tartę(...)czekoladową! Możliwości jest znacznie więcej. Ciasta czekoladowe, czyli brownie z batatów, buraków i cukinii! Ciasta czekoladowe takie jak brownie można przyrządzać na wiele sposobów. Istnieją brownie wegańskie, bezglutenowe, brownie z cukinii, buraków, batatów czy fasoli. Brownie z warzyw to świetny pomysł by przemycić w postaci ciasta cenne dla zdrowia witaminy i minerały. Fasola jest niezwykle sycąca, bataty słodkie, a burak

jakszef.pl
Mini pizza z ricottą, szparagami i przepiórczym jajem 69

Jakie jest Wasze ulubione ciasto na pizzę? Moje ulubione to ciasto nocne. Jest to oczywiście umowna nazwa, chodzi tu o ciasto, które dojrzewa w lodówce około 12 – 24 godziny (najczęściej w nocy). Tak dojrzewające ciasto po upieczeniu jest bardzo smaczne, chrupiące z wierzchu i puszyste w środku. Możemy pominąć leżakowanie ciasta w lodówce, wtedy po wyrobieniu, przykrywamy ciasto(...)odstawiamy do wyrośnięcia w temperaturze pokojowej na około 1,5 godziny. Następnie dzielimy ciasto na 15 części i postępujemy dalej tak, jak w przepisie. Składniki   CIASTO 500 g mąki do pizzy typ “00” 15 g świeżych drożdży 8 g soli 30 ml oliwy z oliwek 300 ml wody DODATKI 250 g sera ricotta 50 g startego parmezanu

Tajemnice Smaku
Ciasto kruche z połówkami jabłek 90

ciasto to coś pomiędzy KLASYCZNĄ SZARLOTKĄ , a jabłkami PIECZONYMI W CIEŚCIE KRUCHYM . Smakuje fantastycznie i sprawdzi się przy każdej okazji. Idealne na weekend do kawki i herbatki z rodziną i przyjaciółmi. Do tego ciasta najlepiej pasują winne jabłka takie jak Szara Reneta czy papierówka. Jeśli takich nie dostaniecie, to poproście w sklepie o jabłka najlepsze do ciast, które nie mają(...)dużo soku. Dzięki temu, podczas pieczenia staną się mięciutkie, ale sok nie zostanie wchłonięty do ciasta, które pozostanie kruche. Takie ciasto z połówkami jabłek polecam jeść jeszcze lekko ciepłe z lodami waniliowymi. Niebo w gębie! Składniki 2 szklanki mąki pszennej 100 g masła 2 żółtka 100 g serka śmietankowego pół szklanki cukru drobnego pół łyżeczki proszku do pieczenia 4 średnie

Analiza Smaku
Drożdżówki z budyniem i malinami 102

domowe drożdżówki prosto z piekarnika, a podczas ich pieczenia zapach roznosi się nie tylko po całym mieszkaniu, ale także po całym piętrze i kusi domowników oraz sąsiadów 😉 Składniki: Ciasto: 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 25 g świeżych drożdży (7-8 g suchych drożdży) 1 szklanka mleka 3 łyżki cukru 1 jajko 1 żółtko 60 g masła szczypta soli Budyń(...)około 10 min, aby zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, jajko, żółtko oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. J eżeli ciasto jest zbyt klejące dodajemy jeszcze niewielką ilość mąki pszennej i wyrabiamy. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz

Kuchnia MagdaLeny
Ciasto Kostka Świąteczna / Christmas Layer Cake 106

Kliknij tu, by subskrybować Click here to subscribe Ciasto na Boże Narodzenie 'Kostka Świąteczna' / Christmas Layer Cake Jeśli szukacie przepisu na pyszne ciasto z kremem na Boże Narodzenie , to polecam moją Kostkę Świąteczną . Pasuje na wszelkie  uroczystości rodzinne i jak na ciasto warstwowe jest dość szybkie i łatwe w przygotowaniu. Ciasto Kostka Świąteczna składa się z warstwy kruchego ciasta(...)brzoskwiń, budyniu pomarańczowego, kremu  z mascarpone i najlepszej domowej bezy. Warto pamiętać, ze kruche ciasto oraz bezy można przygotować 1-2 dni  wcześniej. Kruche ciasto można tez przygotować z dużym wyprzedzeniem i zamrozić, a przed świętami wykorzystać  do wypieku. Jeśli zależy Wam na czasie, możecie użyć kupnych bezików, ale te domowe są o wiele  smaczniejsze

Lekcje w kuchni
Warkocz drożdżowy na słono 86

oczywiście z blogu White Plate . Składniki na warkocz o średnicy 20-23 cm, u mnie forma 23 cm z kominem. Formę wysmarować masłem i wysypać otrębami. [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe: 200 gr mąki pszennej (u mnie zwykła tortowa) 50 ml wody 50 ml mleka 40 gr miękkiego masła 30 gr świeżych drożdży 1 łyżka mleka w proszku(...)łyżeczka kminku (opcjonalnie) 1 łyżeczka tymianku suszonego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki pieprzu Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek, ciasto będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić

moj przepis na
Bułeczki z pieczarkami 70

wodę, mleko, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku(...)się bardziej miękkie i elastyczne, dodać olej, dalej wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę

moj przepis na