Znając przepis na ciasto na pierogi możecie stworzyć niezliczoną ilość różnych dań słodkich i wytrawnych. Wystarczy, że przygotujecie różne farsze do ich wypełnienia. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/06\/pierogi-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/06\/pierogi-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2021\/06\/pierogi-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1,5 szklanki m\u0105ki pszennej(...)szklanki gor\u0105cej wody,\r","\u0142y\u017cka oleju,\r","jajko,\r","\u0142y\u017ceczka soli."],"name":"Ciasto na pierogi","recipeCategory":"dania m\u0105czne","cookTime":"PT0H10M","prepTime":"PT0H10M","recipeInstructions":["Wszystkie sk\u0142adniki ze sob\u0105 zmiesza\u0107.\r","Wyrobi\u0107 ciasto.\r","Ciasto powinno by\u0107 elastyczne i g\u0142adkie. W razie potrzeby dosypa\u0107 troch\u0119 m\u0105ki lub dola\u0107
Bardzo Gruby SmokBrioszka to mięciutkie, puszyste, drożdżowe pieczywo francuskie podawane na śniadanie. Delikatne z charakterystyczną wypieczoną złotobrązową i cienką skórką. Brioszka to ciasto z dużą ilością masła i jaj. Istnieje kilka odmian brioszki ze względu na dodane składniki i formę pieczenia (np. bułeczki odrywane, kształt warkocza czy podłużnych bułeczek). Najczęściej brioszkę pieczemy z utworzonych kul ciasta o podobnej wielkości i ułożonych ściśle(...)formie, prostokątnej, kwadratowej lub tortownicy. Brioszkę można porównać do naszej drożdżowej i puchatej chałki. Brioszkę przed pieczeniem można nadziewać konfiturami, powidłami, dżemem, serami, owocami kandyzowanymi. To puszyste ciasto świetnie smakuje z dodatkiem rodzynek (regionalna odmiana nazywa się kouglof) lub suszonej żurawiny. Polecam także upieczenie brioszki z kruszonką. Maślana, domowa kruszonka idealnie pasuje do drożdżowych mini bułeczek. Polecam Ci mój sprawdzony
Zasmakuj Kuchniadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Ferrero Rocher bez pieczenia to kolejny smaczny deser, którego nikt nie odmówi. Inspiracją do wykonania tego ciasta stała się popularna i na pewno każdemu z Was dobrze znana pralinka Ferrero Rocher, która jest bardzo elegancko zapakowana i smakuje rewelacyjnie. W taki sam sposób chciałam zaprezentować ciasto Ferrero Rocher. Ciasto przygotowane jest w wersji bez pieczenia(...)jest jego ogromną zaletą, ponieważ nie musimy włączać piekarnika i niepotrzebnie zużywać prądu czy nagrzewać kuchni. Ciasto Ferrero Rocher jest przepyszne! Cudowna masa z dodatkiem pokruszonych wafelków, przełożona kakaowymi herbatnikami, kolejną masą na bazie masy kajmakowej z dodatkiem orzechów to prawdziwy raj dla podniebienia. Ciasto Ferrero Rocher to bardzo elegancki deser, który sprawdzi się na każdą
Przepiski.plCiasto melba z owocami. Trendy na ciasta i deser mogą się zmieniać ale warto wracać czasami do starych i sprawdzonych smaków. Ciasto melba składa się z miękkiego biszkoptu , masy kremowej , owoców oraz galaretki . Pyszne warstwy smaków i różnorodność konsystencji sprawia, że ciasto nabiera złożoności a deser charakteryzuje się cudownym smakiem i aromatem. To ciasto jest niesamowite w smaku! Kakao jest(...)jednym żółtku. Mąkę z proszkiem i kakao przesiewamy przez sito i dodajemy do jajek. Mieszamy drewnianą łyżką zawartość miski. Tortownicę o średnicy 24 cm smarujemy tłuszczem i wylewamy ciasto. Piekarnik nastawiamy na 180°C i pieczemy około 30 minut. Mleko gotujemy. Śmietanę łączymy z jajkami i wlewamy do gotującego się mleka. Ważymy na małym ogniu przez 30 minut. Ugotowany twarożek
Zdrowy Styl JoannyTureckie pide to potrawa, którą można porówna z pizzą na grubym cieście o charakterystycznym kształcie. Moja wersja jest z mięsem mielony, pomidorami, serem i czarnuszką. Smakuje super! Czas wykonania: 1 h 30 min Ilość porcji: 4-6 Składniki: Ciasto: 200 g mąki 2 łyżki jogurtu naturalnego 10 g świeżych drożdży 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli szczypta cukru 1 łyżka mąki(...)ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 2 łyżki oleju ½ kulki mozzarella (60 g) 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki pieprzu szczypta kuminu (można pominąć) szczypta papryki słodkiej czarnuszka natka pietruszki Przygotowanie: Ciasto: Drożdże oraz cukier rozpuścić w 100 ml ciepłej wody. Do miski wsypać mąkę, dodać jogurt naturalny, oliwę i szczyptę soli. Wlać rozpuszczone drożdże i całość wymieszać łyżką. Ciasto wyrabiać przez
KuchniaWeDwoje.plPizzy chciałam zaprezentować Wam przepis na domową pizzę. Wiem, wiem… pizza to dużo kalorii, ale ta jest w wersji fit. Dodatkowo przygotowałam ją na granicie co sprawiło, że ciasto wyszło chrupiące jak z pizzerii. Zainteresowana/y? – Zapraszam do przeczytania artykułu i wzięcia udziału w konkursie! Czas wykonania: 2 h Ilość porcji: 6 – 8 kawałków (średnica pizzy(...)Składniki: Ciasto: 300 g mąki orkiszowej 20 g świeżych drożdży 200 ml letniej wody 1 łyżka oliwy ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Sos pomidorowy: 400 g pomidorów z puszki (obranych i pokrojonych) 1 cebula 1 duży ząbek czosnku 2 łyżki przecieru pomidorowego 1 łyżka oliwy 1/2 łyżeczka soli szczypta pieprzu 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 1 łyżeczka cukru 1 łyżka soku
KuchniaWeDwoje.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto piętrowiec to kolejny smaczny deser, który nie wymaga pieczenia. Przepis na to ciasto rozdałam praktycznie wszystkim znajomym. Kiedy pierwszy raz go przygotowałam i poczęstowałam najbliższych, każdy się zachwycał jego smakiem. Nic dziwnego, ciasto jest naprawdę bardzo smaczne. Ciasto piętrowiec to niezwykle proste ciasto na bazie herbatników i pysznej masy budyniowej. Całość wykończona jest polewą czekoladową(...)która podkreśla słodki smak tego deseru. Ciasto piętrowiec nie dość, że świetnie smakuje, to na dodatek wygląda bardzo ciekawie. Dodatkowo jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Wystarczy zrobić masę budyniową i poprzekładać nią herbatniki. Następnie wstawić ciasto do lodówki, by herbatniki zmiękły i gotowe. Zapraszam serdecznie do zapoznania się z przepisem na pyszne ciasto piętrowiec. Szybkie, łatwe
Przepiski.plDzisiaj polecam szarlotkę na kruchym cieście. Składniki: 2kg jabłek 2,5 szklanki mąki krupczatki 200g masła 3 żółtka ½ szklanki cukru 1 jajko szczypta soli 2 łyżki cynamonu 2 łyżki bułki tartej ½ szklanki cukru cukier puder do posypania 1 łyżka masła Jabłka obrać ze skórki, pokroić w kostkę i podsmażyć na maśle z dodatkiem cynamonu i ½ szklaną cukru. Z chłodnego masła(...)mąki, cukru i jajek oraz odrobiną soli zagnieść ciasto. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części, zawijamy w folię spożywczą i wkładamy do zamrażarki na około godziny. Ciasto musi się porządnie schłodzić aby można było zetrzeć na tarce (można też ciasto schłodzić w lodówce i rozwałkować). Kwadratową formę wykładamy papierem do pieczenia i jedną część ciasta ścieramy na spód i podpiekamy
Pomysłowa kuchniaCiasto jabłkowo-budyniowe – kuchnia podkarpacka O przekładańcach podkarpackich pisałam już kilka razy. W naszym regionie najczęściej piecze się je z ciasta drożdżowego – i przekłada przed pieczeniem – lub z ciasta na sodzie oczyszczonej albo amoniaku – te przekłada się po upieczeniu. Ciasto jabłkowo-budyniowe reprezentuje ten drugi rodzaj i zapewniam Was, że mimo przeciętnego wyglądu smakuje wyjątkowo dobrze. Sprawiają to małe niuanse(...)niepozorne składniki, które zastosowano dość nietypowo polepszają smak całego ciasta. Pierwszym z nich jest masło dodane do smażonych jabłek. Dzięki niemu masa nabiera lekko orzechowego, bardzo przyjemnego posmaku. Właściwie całe ciasto smakuje później orzechami, których w składzie przecież nie ma. Drugą sztuczką KGW z Iskrzyni jest zmieszanie galaretki cytrynowej z budyniem śmietankowym i zagotowanie ich z mlekiem. Galaretka po zagotowaniu
Trzeci talerzCiasto kora dębu, zwane też korą orzechową, to dość popularne ciasto w wielu domach, przygotowywane szczególnie na święta lub inne uroczystości. Ciasto składa się z dwóch blatów orzechowo-kokosowych przełożonych brzoskwiniową masą budyniową oraz delicjami pomarańczowymi nasączonymi w kawie z procentami. Na wierzchu znajdują się kawałki brzoskwiń oraz galaretka brzoskwiniowa. Dosłownie niebo w gębie! Mimo że ciasto jest wielowarstwowe(...)jest ono skomplikowane, choć przyznam, że trochę czasochłonne. Jednak, aby ułatwić sobie pracę, to blaty bakaliowe oraz budyń można przygotować dzień wcześniej przed składaniem ciasta. Ciasto naprawdę świetnie smakuje i nie należy do tych bardzo bardzo słodkich, od których aż mdli. Do tego świetnie się prezentuję na stole, że nie sposób przejść obok niego obojętnie. Polecam na święta Wielkanocne
Kuchnia MagdaLenyjest wyjątkowo łatwy, wystarczy 15 minut, aby je przygotować. Jeśli chcesz zrobić najlepsze gofry, chrupiące na zewnątrz i puszyste w środku, to dodaj do nich ubitą pianę z białek, ciasto na gofry powinno być dobrze napowietrzone. Gofry z tego przepisu możesz zamrozić nawet na 3-4 miesiące. Przed podaniem wystarczy je podgrzać w tosterze lub piekarniku. Trzeba tylko uważać(...)gofrownicę. 2. Mąkę, mleko, olej, żółtka, oba rodzaje cukru zmiksuj blenderem. 3. Białka ubij ze szczyptą soli na sztywną piankę. 4. Delikatnie wmieszaj ubitą pianę do ciasta. 5. Wlej porcje ciasto na rozgrzaną gofrownicę i piecz przez około 2-3 minuty. 6. Podawaj od razu z owcami, syropem, miodem, bitą śmietaną lub posypane cukrem
Cztery Fajeryadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Usta Grażyny to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia , które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się dla osób, które nie mają piekarnika, choć sądzę, że raczej każdy go posiada w dzisiejszych czasach. Mimo wszystko do przygotowania tego smakołyku będzie on zbędny. Ciasto Usta Grażyny to deser, który można przygotować w dosłownie 20 minut(...)Jedynym mankamentem jest to, że musimy poczekać, aż stężeje, ale na pewno każdy z Was ten czas wykorzysta w pożyteczny sposób. Ciasto Usta Grażyny wygląda bardzo apetycznie, dzięki biszkoptom z nadzieniem z dżemu porzeczkowego, które po przekrojeniu przypominają soczyste i ponętne usta. Stąd też wywodzi się nazwa ciasta. Do przygotowania tego ciasta potrzebny nam będzie ser z wiaderka, śmietana
Przepiski.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Usta Grażyny to bardzo smaczne ciasto bez pieczenia , które jest bardzo łatwe i szybkie w przygotowaniu. Idealnie sprawdzi się dla osób, które nie mają piekarnika, choć sądzę, że raczej każdy go posiada w dzisiejszych czasach. Mimo wszystko do przygotowania tego smakołyku będzie on zbędny. Ciasto Usta Grażyny to deser, który można przygotować w dosłownie 20 minut(...)Jedynym mankamentem jest to, że musimy poczekać, aż stężeje, ale na pewno każdy z Was ten czas wykorzysta w pożyteczny sposób. Ciasto Usta Grażyny wygląda bardzo apetycznie, dzięki biszkoptom z nadzieniem z dżemu porzeczkowego, które po przekrojeniu przypominają soczyste i ponętne usta. Stąd też wywodzi się nazwa ciasta. Do przygotowania tego ciasta potrzebny nam będzie ser z wiaderka, śmietana
Przepiski.ploczywiście z blogu White Plate . Składniki na warkocz o średnicy 20-23 cm, u mnie forma 23 cm z kominem. Formę wysmarować masłem i wysypać otrębami. [:Listonic] Składniki na ciasto drożdżowe: 200 gr mąki pszennej (u mnie zwykła tortowa) 50 ml wody 50 ml mleka 40 gr miękkiego masła 30 gr świeżych drożdży 1 łyżka mleka w proszku(...)łyżeczka kminku (opcjonalnie) 1 łyżeczka tymianku suszonego 1/2 łyżeczki rozmarynu 1/4 łyżeczki pieprzu Wszystkie składniki wrzucić do miski, wymieszać, wyłożyć na stolnice posmarowaną olejem lub wysypaną mąką, zagnieść ciasto, zagniatać tak długo aż ciasto będzie się odklejać od rąk, ciasto ma być gładkie, bez grudek, ciasto będzie się mocno kleić, ale tak ma być, z czasem ciasto będzie się kleić
moj przepis nawodę, mleko, rozkruszyć drożdże, dodać 2 czubate łyżki mąki, wymieszać. Odstawić na 10 min aż rozczyn zacznie bąbelkować, (jeżeli drożdże nie zaczną pracować, to znaczy, że są martwe, wtedy ciasto drożdżowe nie wyjdzie, trzeba zrobić nowy rozczyn (z nowych drożdży)). Resztę mąki wsypać do miski gdzie są drożdże, dodać jajko, sól, zagnieść ciasto. Ciasto będzie dość twarde na początku(...)się bardziej miękkie i elastyczne, dodać olej, dalej wyrabiać do momentu, aż zacznie się błyszczeć i będzie gładkie, a przy rozciąganiu nie będzie się rwać, tylko będzie elastyczne. Wyrobione ciasto przykryć folią spożywczą i odstawić do podwojenia wielkości na 1,5 godziny w ciepłe miejsce (ja wstawiam do piekarnika ustawionego na minimalną temperaturę
moj przepis na