Pora może nie jesienna, jednak szarlotka chodziła za mną już od jakiegoś czasu. Dziś w wersji z gruszkami i orzechami włoskimi, w idealnie kruchym cieście. Zaskakująco udany duet! Kruche ciasto: 250 g mąki 125 g masła 50 g cukru pudru pół łyżeczki proszku do pieczenia 2 żółtka Środek: 2 duże gruszki 5 małych jabłek opakowanie cynamonu 5 łyżek cukru pudru(...)pół szklanki orzechów włoskich Składniki na kruche ciasto zagniatamy szybko ze sobą, formujemy kulę i wkładamy do zamrażalnika na pół godziny. Po tym czasie od masy oddzielamy 1/3, natomiast resztę rozwałkowujemy i wykładamy na dno foremki wyłożonej papierem do pieczenia. Nakłuwamy widelcem i podpiekamy w 180 stopniach przez 20 minut. W tym czasie przygotowujemy nadzienie
sama złodyczteż tak macie, że kojarzy się ono Wam z dzieciństwem? Pamiętam, że kiedyś twierdziłam, że musi być ono okropne. Ciasto i marchewka wg mnie się wzajemnie wykluczały, jednak teraz od czasu do czasu najdzie mnie na nie ochota. Tym razem powstało wskutek koleżanki, która mnie nim skusiła. Po prostu nie mogłam się powstrzymać i musiałam zrobić, tym bardziej(...)mniejsze części. Wylać masę do foremki silikonowej, gdy używacie zwykłej blaszki należy ją wysmarować margaryną i posypać bułką tartą. Piec ok. 40-45 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzone ciasto przekroić na pół. Przełożyć kremem (serek zmiksować z masłem i cukrem pudrem). Wierzch można posypać cukrem pudrem. Smacznego, Anulla
Fabryka pomysłówkruche ciasto z masą z mleczka skondensowanego przygotowałam dwukrotnie. Za pierwszym razem podpiekłam nieco kruche ciasto i wówczas „masa” spłynęła mi na spód ciasta, tworząc odwrotny efekt, coś jak w przypadku „ ciasta magicznego „. Za drugim razem masę wylałam bezpośrednio na surowe ciasto i wówczas ciasto pozostało na dole, a masa na górze. Czy miało to znaczenie(...)był to zupełny przypadek? Tego nie wiem. Wiem natomiast, że w obu przypadkach ciasto bardzo nam smakowało i bardzo szybko znikało z blaszki. Żałuję, że za drugim razem pominęłam dodatek orzechów. Mam wrażenie, że ciasto najbardziej smakowało mi w dniu przygotowania i następnego dnia, natomiast później jakby gdzieś traciło swój urok. Na szczęście ciasto rozchodzi się dosyć szybko Kruche ciasto
Smaki Na Talerzufaszerowane z pieczarkami Orzeszki ziemne pieczone w przyprawach Przekąska na krakersach z jajkiem i oliwkami Chleb zapiekany z farszem a’la pizza Paprykowe roladki z tortilli na zimno Ciasto francuskie ze szpinakiem i serem żółtym Sos słodko-kwaśny do przekąsek Zapiekane rożki z tortilli z pieczarkami Pasta jajeczna z serkiem topionym Jajka w cieście francuskim z pesto Wytrawne kruche(...)babeczki Szybka pizza na spodzie z cukinii Panierowane jajka faszerowane Przekąska z czerwonej soczewicy i kaszy kuskus Krążki cebulowe w cieście piwnym Babeczki z ciasta francuskiego z serkiem i łososiem Serowe rollsy z chleba tostowego Pieczona ciecierzyca w przyprawach Jajka faszerowane serem feta i pesto Rogaliki z ciasta francuskiego a’la pizza Zobacz również 20 przepisów na deserki
Via GustoSeromakowiec japoński – czyli propozycja idealna na święta ! Przepyszna część makowa, doskonała część sernikowa, a wszystko przykryte delikatną warstwą wiśniową. Wspaniałe ciasto, które pokochasz, w sumie nie tylko w święta 😉 Uwaga: Szklanka 200 ml Blaszka 25 x 29 cm Składniki na kruche ciasto: 250 g (1 ¾ szklanki) mąki tortowej 75 g (1/3 szklanki) cukru 1 szczypta soli 100 g masła(...)jajko 1 żółtko 1 łyżeczka cukru waniliowego ½ łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie: Wszystkie składniki zagniatam na ciasto. Następnie ciasto rozwałkowuję do wielkości blaszki i układam na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia (możecie też ułożyć kawałki ciasta na dnie blaszki wyłożonej papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto dłońmi). Tak przygotowane ciasto nakłuwam widelcem i wstawiam do piekarnika nagrzanego
Słodki sentymentCiasto marchewkowe stało się ulubionym wypiekiem osób ceniących sobie zdrowy styl życia. Wersji fit tego deseru nie brakuje, a jego wyjątkowy smak i wartości odżywcze przyciągają coraz więcej zwolenników. Dziś podzielimy się przepisem na ciasto marchewkowe fit, które idealnie sprawdzi się jako zdrowe ciasto na każdą okazję. Przepis na zdrowe ciasto marchewkowe fit Aby przygotować fit ciasto marchewkowe, potrzebujesz następujących(...)łyżeczka cynamonu – 1/2 łyżeczki przyprawy do piernika – 1 łyżeczka proszku do pieczenia – szczypta gałki muszkatołowej – 1 łyżeczka sody oczyszczonej – szczypta soli Przygotowanie ciasta marchewkowego w wersji fit Krok 1: Przygotowanie składników Rozpocznij od przygotowania składników. Marchewkę zetrzyj na drobnych oczkach, aby uzyskać delikatną konsystencję. Posiekaj orzechy włoskie i odstaw je na bok. Rozgrzej piekarnik
ZGruntuFitJesień to pora roku, która przynosi ze sobą nie tylko piękne kolory liści, ale także obfitość soczystych jabłek. To idealny moment, aby w kuchni zagościły aromatyczne szarlotki i różnorodne ciasta z tym pysznymi owocami. SZARLOTKA WYKWINTNA Z dużą ilością soczystego nadzienia otoczonego kruchym maślanym ciastem. CIASTO Z JABŁKAMI I KRUSZONKĄ Ucierane ciasto z prażonymi jabłkami na wierzchu, a do tego(...)słodka chrupiąca kruszonka. SZARLOTKA Z MAJONEZEM Chcesz zrobić ciasto na jeszcze bardziej kruchym spodzie, dodaj do niego majonez! I bez obawy, smak majonezu nie jest absolutnie wyczuwalny w cieście, za to jest ono bardziej kruche i delikatne od tradycyjnej szarlotki. JABŁECZNIK Z BUDYNIEM I BEZĄ Ciasto bardzo wykwintne, mieszają się w nim różne smaki i tekstury, pochodzące z kruchego ciasta
Słodki BlogCiasto na kefirze z borówkami Proste, szybkie i przepyszne ciasto, do którego nie potrzeba nawet miksera. Wystarczy wymieszać wszystkie składniki, przelać na blachę, posypać owocami oraz kruszonką i już gotowe. Wychodzi puszyste i ekstra wilgotne. Mega smaczne! Składniki: Uwaga! Kefir i jajka muszą być w temperaturze pokojowej, więc należy wyjąć je z lodówki minimum godzinę przed przygotowaniem ciasta(...)Ciasto: 5 szklanek mąki pszennej 3 łyżeczki proszku do pieczenia 2 szklanki kefiru 5 jajek 2 szklanki cukru 1 szklanka oleju Kruszonka: 100g masła 1 szklanka mąki pół szklanki cukru 1 opakowanie cukru waniliowego Dodatkowo: 1 szklanka borówek opcjonalnie: cukier puder do posypania ciasta *** Przygotowujemy kruszonkę. Wszystkie składniki na kruszonkę umieszczamy na blacie lub stolnicy i rozcieramy
Blog z ApetytemCiasto brownie z wiśniami i kremem śmietankowym Wilgotne, ekstra czekoladowe biszkopty brownie, przełożone żelką z wiśniami i delikatnym kremem śmietankowym. Temu ciastu naprawdę ciężko się oprzeć. Niebo w ustach! Składniki: Ciasto brownie: 3 jaja 80ml gęstego jogurtu naturalnego 100ml soku pomarańczowego lub ananasowego 200g gorzkiej czekolady 200g masła 250g cukru 150g mąki 2 łyżki kakao szczypta soli(...)wbijamy jajka i dodajemy jogurt *** *** Dokładnie mieszamy *** *** Masę jajeczną mieszamy z masą czekoladową *** *** Dodajemy mąkę, sodę, proszek do pieczenia, sól i kakao *** *** Wszystko razem dokładnie mieszamy łyżką lub szpatułką *** *** Ciasto przelewamy na blaszkę wyłożoną papierem ( moja foremka ma wymiary 21 x 26cm ) *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika nagrzanego do 160′ C i pieczemy przez 45 minut *** *** Gdy ciasto całkowicie ostygnie przekrawamy
Blog z ApetytemCiasto wiśniowa chmurka to przepis obowiązkowy dla osób lubiących lekkie i orzeźwiające wypieki, w których łączy się dużo różnych smaków. Zastępując biszkopt kupnymi biszkopcikami, z łatwością otrzymasz przepis na znakomite ciasto bez pieczenia. Czas przygotowania: 40 min Czas pieczenia: 10-15 min Czas chłodzenia przed podaniem: min. kilka godzin Ilość porcji: 8 (tortownica o średnicy 18 cm) SKŁADNIKI (na tortownicę(...)galaretkę i wyrównaj. Na górę połam w dłoniach kilka bez. Przykryj folią aluminiową/spożywczą i wstaw na min. kilka godzin do lodówki. Szukasz prostego przepisu na ciasto z owocami? Spróbuj naszej wyjątkowej propozycji – ciasto wiśniowa chmurka. To idealny wybór dla miłośników lekkich i orzeźwiających deserów, które łączą w sobie różnorodne smaki. Dzięki naszemu przepisowi szybko przygotujesz
Słodki Blogpomieszczenia graniczącego z kuchnią. To w nim znajdowały się miedzy innymi zapasy zboża i mąki. W drewnianej dzieży na dnie w kąciku przysypany mąką leżał nieduży placek. To kawałek ciasta, który zawsze pozostawał z poprzedniego pieczenia na następny wypiek. Mama rozrabiała go z wodą i mąką, przykrywała i pozostawiała na całą noc. Teraz już wiem, że ten kawałek ciasta(...)chrzanu. Chleb pieczony na pachnących liściach miał wyjątkowy smak i aromat. Jesienią zaś, kiedy były już buraki cukrowe najbardziej smakowały mi buracarze. x) To też rodzaj podpłomyka czyli ciasto chlebowe, wymieszane z gotowanym i krojonym w kostkę burakiem cukrowym, w kształcie płaskiego placka. Ależ to były słodkie pyszności! Oczywiście z kubkiem świeżego mleka. Po minionej nocy ciasto pięknie wyrosło
Leśny ZakątekKuchnia polska słynie m.in. z pysznych, mniej lub bardziej skomplikowanych ciast i wypieków. Niektóre z nich są znane na cały świat. Które spośród nich można uznać za symbole polskiego cukiernictwa? Przekonaj się! Mało który Polak wyobraża sobie poobiednią kawę lub niedzielny obiad bez deseru. Najczęściej jest nim ciasto. Poznaj klasyczne, typowo polskie propozycje, które ma w swojej ofercie każda cukiernia(...)które przepisy znane są niemal każdemu! Oto 5 ciast charakterystycznych dla kuchni polskiej! Karpatka Karpatka stanowi tradycyjne polskie ciasto, choć ciężko jest dotrzeć do początków jego powstania. Nazwa nawiązuje do łańcucha górskiego środkowej Europy, czyli Karpat, a to za sprawą kształtu pofałdowanej wierzchniej części ciasta. Karpatka składa się z 2 płatów ciasta (tradycyjnie dolny blat powinien być przygotowany z ciasta
ProstePesto.plLidla 13% białka prawdopodobnie również młyn Stoisław) Drożdże rozpuścić dokładnie w wodzie. Dodać mąkę i chwilę wymieszać. Zaczyn zostawić w przykrytym pojemniku na około 4 godziny, w temperaturze pokojowej. Ciasto na bagietki: 250 g woda o temperaturze 24°C 200 g zaczyn na zakwasie pszennym (leaven) 325 g mąka pszenna typu all purpose (dałem mieszankę pół na pół polskiej mąki(...)drożdżowy poolish 12 g sól Całą mąkę, wodę i leaven (zaczyn na zakwasie) wymieszać dokładnie w misce (ale tylko do czasu, kiedy mąka wchłonie wodę, nie wyrabiać ciasta!) i zostawić do odpoczynku na około 40 minut. Po tym czasie dodać zaczyn drożdżowy poolish i wyrobić, do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Ciasto wyrabiałem przy pomocy miksera ręcznego
Przepisy na domowy ser i chleb