orzechowe Święta tuż tuż, chyba każdy nie może się doczekać :) Ostatnio dostałem od babci cały worek pokruszonych orzechów włoskich. To moja główka zaczęła pracować i pomyślała, że trzeba zrobić ciasto orzechowe. Nigdy nie robiłem i chyba nawet nie jadłem :) jednym słowem "przepyszne". Byłem zdziwiony, zaskoczony ale i zadowolony z tego co zrobiłem ;) Ciacho idealnie nadaje się by poczęstować gości(...)połączyć z ubitą pianą. 2. Nastawiamy piekarnik na 160C. Tortownice podsypujemy mąką lub bułką tartą. Wlewamy masę, pozbywamy się powietrze uderzając tortownicą o blat lub podłogę. Pieczemy ciasto przez ok. 40 minut (najlepiej sprawdzać co jakiś czas patyczkiem, gdy ciasto nie będzie się przyczepiać do patyczka to znaczy, że gotowe) . Gotowe :) czy nie jest banalne ? UWAGA!!! Ciasto
Gotuj Z MuzykąTakie ciasto proponuje zrobić nawet już dziś :) Możemy je przechować do Świąt i nie straci nic na swej świeżości. Może warto wypróbować. Składniki : 3 łyżki kakao 20 dag cukru 3/4 szklanki śmietany 30 % 12,5 dag masła 2 jajka 17,5 dag mąki 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Przygotowanie : Do rondelka wlać śmietankę, dodać 10 dag cukru(...)cukru i ciągle ucierając dodawać po jednym jajku Do masy wsypać stopniowo mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i wlać przestudzoną masę kakaową, dobrze ubić Wlać ciasto do wysmarowanej foremki, piec około 50 min. przepis pochodzi z "Obiady świąteczne" Renaty Pacer Autorka sugeruje, że takie ciasto pozostaje świeże przez
Proste PotrawyOstatnio zakupiłam sobie kilka ciekawych książek kucharskich , w jednej z nich znalazłam przepis na przepyszne ciasto meksykańskie mocno czekoladowe z dodatkiem kawy , po prostu rozpływa się w ustach Powiem Wam że to ciasto nadaje się nawet na świąteczny stół(...)dodać do jajek i delikatnie wymieszać , dodawać stopniowo utarte masło z maślanką i chwile mieszać mikserem aby składniki się dobrze połączyły . Formę wysmarować margaryną i wysypać bułką tartą. Przełożyć ciasto . Piec w temperaturze 180 stopni około 50 minut do suchego patyczka . Gdy ciasto przestygnie smarujemy wierzch nutellą i posypujemy wiórkami kokosowymi
Sama słodycz i szczypta chiliZapraszam dzisiaj na kakaowe ciasto z masą serową i brzoskwiniami :) Składniki na ciasto kakaowe; 1 szklanka mąki 3 łyżki kakao 1 cukier waniliowy Skworcu 5 jajek 1 łyżeczka proszku do pieczenia Masa serowa : 500 g sera białego śmietankowego 1/2 szklanki mleka 5 jogurcików Danone fantasia stu gramowe 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy Skworcu 2 galaretki czerwone(...)Wykonanie ; Jajka ubić z cukrem i cukrem waniliowym na gęsty kogel mogel . Dodać : kakao, mąkę z proszkiem i delikatnie wymieszać. Spód blaszki wyłożyć papierem do pieczenia . przelać ciasto. Piec w temp 180 stopni do suchego patyczka . Masa serowa: Do malaksera przełożyć : ser, cukier , cukier waniliowy, jogurty i mleko , chwilę mieszać . Galaretki i żelatynę rozpuścić w 0.5 litra przegotowanej
Sama słodycz i szczypta chiliCzekoladowy biszkopt, czekoladowa masa, ptasie mleczko, galaretka, a wszystko polane polewą czekoladową, czyli czekolada, czekolada i jeszcze raz czekolada ;) Ciasto wygląda zjawiskowo po przekrojeniu, a do tego nie jest ciężkie w wykonaniu. Polecam szczególnie tym, którzy szukają szerszych pomysłów na to co zrobić z otrzymanym opakowaniem ptasiego mleczka. Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Składniki : Biszkopt: 4 jajka (osobno żółtka(...)łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny Polewa: 50 g czekolady mlecznej 50 g czekolady gorzkiej 60 g masła 2 galaretki truskawkowe lub wiśniowe 1 opakowanie ptasiego mleczka Czekoladowe Ciasto z Ptasim Mleczkiem - Sposób przygotowania : Masa: Śmietankę podgrzać, wrzucić czekoladę i rozpuścić (nie gotować). Po ostudzeniu odstawić do lodówki do całkowitego schłodzenia. Najlepiej na całą noc. Po tym czasie
Słodka Stronaprzemyśle kosmetycznym, zdobi nasze ogrody ...a dlaczego nie wykorzystać jej również w kuchni... Lawenda jest doskonałym dodatkiem do wypieków, a z domieszką cytryny i migdałów tworzy wyjątkowy oryginalny smak. Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Składniki : Ciasto: 6 gałązek lawendy 70 g zmielonych migdałów 250 g mąki pszennej 200 cukru pudru 160 g masła 4 jajka skórka starta z jednej(...)cytryny łyżeczka proszku do pieczenia 25 ml soku z cytryny szczypta soli Glazura: 140 g cukru pudru sok z jednej cytryny odrobina barwnika fioletowego i niebieskiego (opcjonalnie) Ciasto Lawendowe z Cytryną i Migdałami - Sposób przygotowania: Masło ubijmy na puszystą masę i ciągle mieszając powoli wsypujemy cukier puder. Dodajemy skórkę cytrynową i nadal ubijając wbijamy po jednym jajku. Następnie po jednej
Słodka StronaPóki co smak piernikowy nie opuszcza mnie na chwile. Za to dodaje ciastu przyjemny smaczek. Ciasto wyszło mięciutkie i pachnące :). Ciasto po upieczeniu można posypać cukrem pudrem. Ja za to wcinałam go z serkiem waniliowym na drugie śniadanie. Składniki: 4 jajka 4 łyżki wody 1/3 szklanki cukru łyżka przyprawy do piernika szklanka mąki 1.5 łyżeczki proszku do pieczenia banan Wykonanie(...)Piekarnik nastawić na 180 stopni. Jajka zmiksować z wodą, dodać cukier i chwilę miksować. Następnie dodać mąkę (partiami) i zmiksować wszystko razem, aby uzyskać jednolitą konsystencje. Ciasto przelewać do foremek, jakie każdy chce ja miałam różne małe więc, miałam różne ciacha. Banana pokroić w plasterki i nakładać do ciastek. Po kilka plasterków. Małe porcje (rozdzielone na foremki) piec 30 minut
Moje pyszne gotowanieBardzo proste i ekspresowe ciasto. Idealne na zabiegany dzień, kiedy zjadłoby się coś słodkiego, ale nie koniecznie ze sklepu. Ciasto: 1/2 kostki masła (lub ewentualnie margaryny), 5 jaj , 3/4 szklanki cukru , 1 łyżeczka proszku do pieczenia , 5 opakowań budyniu czekoladowego (każdy na pół litra mleka) - ja tym razem dałam 2 czekoladowe i 3 krówkowe. Wszystkie składniki utrzeć(...)mikserem na gładką masę. (Budynie dodajemy suche, prosto z torebki.) Piec około 40-45 minut w keksówce lub formie od babki. Temperatura pieca to około 175-180 stopni. Ciasto można podawać na zimno lub na ciepło polane polewą karmelową. Polewa karmelowa: Do rondelka wrzucam 3-4 łyżki cukru , karmelizuję go do lekkiego zbrązowienia. Garnek odstawiam na chwilę z ognia
Codzienna kuchnia niecodziennacieście mówi się, że każdy je jadł, a większość własnoręcznie przygotowywała. Do mnie przepis trafił jakieś 3-4 lata temu bez nazwy. Dopiero po jakimś czasie ktoś mi powiedział, że robione jest na wzór słynnego ciasteczka. Pierwszy raz to ciasto jadłam u sąsiadki, a kiedy poprosiłam o przepis, sąsiad śmiał się, że jest to pradawna receptura praprapradziadka przekazywana(...)pieczenia i układać warstwowo: - herbatniki, - krówka - najlepiej troszkę w rondelku ją podtopić, żeby była płynniejsza - herbatniki, - masa budyniowa, - herbatniki. - bita śmietana. Na wierzchu zetrzeć na grubej tarce jarzynowej wafelki. Ciasto włożyć do lodówki na przynajmniej kilka godzin... i uzbroić się w cierpliwość ;) Nam tej cierpliwości zabrakło...ciasto zniknęło zanim udało się zrobić przyzwoite zdjęcie ;) Smacznego
Codzienna kuchnia niecodziennabiscuits and slices The Australian women's weekly. Pamiętałam, że było tam coś jeszcze... I się nie myliłam. Nie chciało mi się dalej kombinować, więc skorzystałam z przepisu na ciasto bananowe z czekoladą. Dużą ilością czekolady... Musiało być pysznie. I było! Dawno nie widziałam, żeby C. wcinał coś z taką przyjemnością. Stwierdził, że to jedno z najlepszych ciast, jakie(...)było w przepisie, ale następnym razem zmniejszyłabym ilość przynajmniej o jedną trzecią. Poza tym jednak ciacho jest naprawdę obłędne i jeśli lubicie chlebki bananowe, koniecznie musicie je upiec! Ciasto bananowe z czekoladą Składniki: (na tortownicę o średnicy 20 cm) 160 ml mleka 2 łyżeczki soku z cytryny 150 g miękkiego masła 110 g cukru 2 jajka 300 g mąki pszennej
Pożeraczka, czyli raz adobrzeJeśli jeszcze ich nie próbowaliście, koniecznie kiedyś kupcie i upieczcie je w piekarniku. Mmm... Czysta rozkosz. Tym razem jednak oparłam się chęci zjedzenia wszystkich zaraz po upieczeniu, i przygotowałam ciasto. Miodowe, a więc najlepsze po dwóch - trzech dniach, kiedy nieco zmięknie. Niesamowicie chrupiące od kasztanów i orzechów, z nieco specyficzną w smaku posypką, bo z solą i koprem włoskim. Muszę(...)zupełnie inny - wiem, że nie każdemu przypadnie do gustu. Ale jeśli nie boicie się nowych połączeń, dajcie mu szansę. Mnie zachwyciło, i, co zaskakujące, również C. zajadał się tym ciastem z przyjemnością. Oczywiście to już nie sezon na kasztany, ale zamiast świeżych, spokojnie można użyć takich z puszki. Cudownie będą chrupać. Pomysłodawczynią była oczywiście Maggie , której geniusz w wyszukiwaniu
Pożeraczka, czyli raz adobrzeKonstanty Ildefons Gałczyński Ciasto kawowo-truskawkowe Składniki: (na formę 25x25 cm) biszkopt: 3 jajka 90 g cukru 70 g mąki pszennej 15 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia masa truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek) masa kawowa: 400 g jogurtu greckiego(...)dokładnie miksując po każdym dodaniu. Mąkę przesiać z proszkiem i kakao, partiami dodawać do masy jajecznej, miksując na najniższych obrotach miksera. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia. Wylać ciasto do formy, delikatnie wyrównać. Piec w 160 st. C. przez 25 minut. Ostudzić w formie. Mrożone truskawki wsypać do garnka bez rozmnażania, świeże umyć i odszypułkować. Dodać sok i skórkę
Pożeraczka, czyli raz adobrzeWspomnienie lata, gdy za oknem pada deszcz. Można? Można , wystarczy mieć w zamrażarce trochę pysznych truskaweczek tegorocznych. Kruche ciasto rozpływa się w ustach a zatopione truskawki w aromatycznej piance...no cóż palce lizać! -1 kostka margaryny (250 g) - 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej typ 500 Młyn Kopytowa (430 g) 2 łyżeczki proszku do pieczenia(...)przez sito 1/2 szklanki cukru pudru, żółtka i szczyptę soli. Dodaj margarynę pokrojoną w kawałeczki i wymieszaj lekko mikserem. Ja użyłam CCMajor Kenwood i mieszadła K. Zrobienie kruchego ciasta to zaledwie kilka sekund. Masę przełóż na podsypany mąką stół i zagnieć gładkie ciasto. Podziel na dwie części w proporcji 1:3. Zawiń w folię i odłuż do zamrażarki
Z Kuchni Do Kuchniłyżek mąki 8 łyżek cukru 1 łyżeczka pr. do pieczenia 1 mus: 1/2 kg truskawek 2 łyżki żelatyny 2 mus: 1/4 kg truskawek 250 ml śmietany 18 % Wykonanie: Ciasto: Ubijamy piane z białek,miksując dodajemy zóltka, miksujemy, dodajemy stopniowo cukier, dokładnie miksujemy. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia, stopniowo dajemy do ciasta, mieszamy. Wylewamy na wyłożoną papierem(...)pieczemy ok 15 minut w 170 st. Studzimy. 1 mus: Truskawki miksujemy w blenderze. Żelatynę zalewamy gorącą wodą,, dobrze mieszamy, studzimy. Zimną dodajemy do musu z truskawek, wylewamy na ciasto, odstawiamy do lodówki do stężenia. 2 mus: Truskawki miksujemy w blenderze. Dodajemy śmietanę,miksujemy. Wylewamy na stężałe ciasto. Odstawiamy do lodówki
Z Majeczką w kuchniSkoro już mam krem czekoladowy http://jollowanie.blogspot.com/2014/11/czekoladowa-bita-smietana-do-ciast-i.html wypadałoby zrobić ciasto. Padło na biszkopt. Przepis jest na duże ciasto. - 9 dużych jaj - 0,5 szklanki cukru pudru - 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej tortowej - mniej niż połowa maki ziemniaczanej - łyżeczka proszku do pieczenia opcjonalnie - skórka otarta cytryny Białka ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec dodajemy cukier, następnie żółtka, jedno(...)proszkiem . Tortownicę wykładamy papierem do pieczenia, boków niczym nie smarujemy. Pieczemy góra-dół , 30 minut w 180°. Podczas, gdy biszkopt się piecze należałoby przygotować esencję do nawodnienia ciasta, aby nie było za suche. W tym celu zaparz dwie szklanki mocnej herbaty, dodaj na każdą szklankę po 3-4 łyżki cukru i po pół cytryny. Ja dodatkowo dodaje
Pasje Jolki