Stefanka. 135Stefanka to pyszne miodowe ciasto, przełożone delikatnym kremem. Ciasto, które nieodłącznie kojarzy mi się ze świętami. Stefanka to ciasto przełożone masą grysikową, polane słodką polewą czekoladową. Każdego dnia smakuje lepiej. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Drukuj Stefanka Składniki Składniki na ciasto: 500 g mąki pszennej 2 jajka 200 g masła 140 g drobnego cukru 2 łyżki miodu 2 łyżki mleka 1 łyżeczka(...)masła miękkiego 140 g cukru Składniki na polewę: 100 g masła 100 g cukru pudru 50 g kakao 2-3 łyżki mleka Dodatkowo : 450 g powideł śliwkowych Instrukcje Ciasto: Mleko i miód przekładamy do garnka, podgrzewamy cały czas mieszając rózgą, aż miód się rozpuści. Nie gotujemy. Odstawiamy do wystudzenia. Do misy miksera przekładamy pozostałe składniki : mąkę, jajka, pokrojone na mniejsze
To co lubię - gotuję i polecam
INSPIRACJE NA TEGOROCZNE ŚWIĘTA – SERNIKI, MAKOWCE, PIERNIKI I INNE! 141SERNIKI SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA SERNIK Z MUSEM Z MLECZNEJ CZEKOLADY SERNIK KOKOSOWY NA KRUCHYM, CZEKOLADOWYM, CIEŚCIE SERNIK NA OLEJU SERNIK Z MUSEM Z OWOCÓW LEŚNYCH SERNIK GOTOWANY Z PIERNICZKAMI NA BISZKOPCIE SERNIK Z JABŁKAMI SERNIK SZACHOWNICA SERNIK Z PIANKĄ I BRZOSKWINIAMI SERNIK TIRAMISU SERNIK WIEDEŃSKI MOZAIKA – CIASTO CZEKOLADOWE Z PEPSI I MASĄ SEROWĄ SERNIK(...)MAKOWCE SEROMAK – ŚWIĄTECZNY SERNIK Z MAKIEM ŚWIĄTECZNA TARTA SEROWO-MAKOWA MAKOWIEC / ROLADA DROŻDŻOWA Z MAKIEM PIJAK / CYCKI MURZYNKI MAKOWA PANIENKA Z BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC Z JABŁKAMI – JAPOŃSKI CIASTO MAKOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I POMARAŃCZAMI CIASTO MAKOWO-KOKOSOWE Z KREMEM BUDYNIOWYM I BRZOSKWINIAMI MAKOWIEC NA BISZKOPCIE
Ostra na Słodko
Prosta szarlotka bezglutenowa 230Prosta szarlotka bezglutenowa to forma ciasta z jabłkami, która smakuje mi zdecydowanie najlepiej. Ciasto jest przede wszystkim bardzo delikatne i stosunkowo niskokaloryczne. Kiedyś zupełnie przez przypadek przypomniał mi się smak tego ciasta, pieczonego przez moją babcię. Wiedziałam, że jest to jabłecznik, ale nie na kruchym cieście tylko zdecydowanie bardziej delikatnym. Szukałam i znalazłam, zmodyfikowałam pod własne gusta i potrzeby(...)powstał ten pyszny jabłecznik bezglutenowy. Składniki na ciasto: 1 szklanka mąki ziemniaczanej (można pół na pół z mąka pszenną jednak ja staram się unikać glutenu) 3 duże jajka lub 4 małe 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1/3 szklanki cukru lub ksylitolu 1/4 szklanki oleju szczypta soli kilka kropel aromatu waniliowego Składniki na mus jabłkowy: 1,3 kg jabłek łyżka maki
Ania gotuje
Piernikowe ciasto bez jajek z suszonymi śliwkami 173Piernikowe ciasto to idealne ciasto na świąteczny stół. Wychodzi bardzo wysokie, puchate i wilgotne, nie zapycha. W dodatku do jego wykonania nie potrzeba jajek i miksera, wystarczy tylko ,,rózga''. Można polać polewą czekoladową, ale ja wybrałam cukier puder. Ciasto obłędnie pachnie przyprawą do piernika, powidłem śliwkowym i suszonymi śliwkami. Musicie koniecznie upiec takie ciasto. Słodkich i udanych wypieków(...)życzę. Potrzebujemy: Na ciasto: 3 szklanki mąki tortowej 2 małe łyżeczki sody oczyszczonej 2 lekko kopiaste łyżki kakao 1 szklanka cukru 1 cukier waniliowy 1 przyprawa do piernika 2 szklanki mleka pół szklanki oleju 4 łyżki powidła śliwkowego Dodatkowo: 150 g śliwek suszonych od HELIO cukier puder do oprószenia ciasta
Izabelawkuchni
Ciasto Arkadia bez pieczenia / Peach and Mascarpone No Bake Cake 177Ciasto Arkadia bez pieczenia Ciasto Arkadia to pyszne, warstwowe ciasto bez pieczenia na szybko z mascarpone, herbatnikami i brzoskwiniami z puszki . Jest idealne na święta, urodziny, imieniny i inne okazje. Zobaczcie, jak szybko przygotować ciasto bez pieczenia z herbatnikami na poniższym filmie : Kliknij tu, by subskrybować mój kanał na Youtube Nasze ciasto bez pieczenia na herbatnikach składa się(...)jest polewa czekoladowa między podwójną warstwą ciastek. Całość wieńczy bita śmietana z serkiem mascarpone i wanilią, a także chrupiący dodatek w postaci uprażonych wiórków kokosowych i płatków migdałowych. Aby ciasto Arkadia udało się idealnie, warto dobrze schłodzić warstwy po dodaniu polewy czekoladowej (można przyspieszyć proces wkładając na chwilę ciasto do zamrażarki). Dobrze zastygnięta polewa nie zmiesza się i nie ociepli
Lekcje w kuchni
Ciasto barbórkowe z polewą czekoladową 124Nasze ciasto barbórkowe z polewą czekoladową to przepis na mocno kakaowy, pyszny deser na wyjątkowe okazje. Aromatyczne , kakaowe placki przełożone śmietanowo – czekoladową masą z pewnością sprawią dużo radości jako główny imieninowy deser. Ale ciasto barbórkowe , to świetna propozycja nie tylko na ciasto związane z 4 grudnia. To również doskonała i łatwa w przygotowaniu propozycja na inne, nieco mniej oficjalne(...)okazje. Sprawdzi się również doskonale jako pyszny deser do kawy i herbaty i jako ciasto weekendowe. Zapraszamy na przepis i mamy nadzieję, że spodoba Wam się nie mniej, niż najbardziej znany przepis na ciasto barbórkowe siostry Anastazji. Zachęcamy również do sprawdzenia innych naszych pomysłów na doskonałe desery. Min. wyjątkowo aromatycznego i wręcz rozpływającego się w ustach ciasta „pijak
Kuchnia Na Wypasie
Wuzetka 151Zauważyłam, że ostatnio przygotowując słodkie wypieki, wracam do klasycznych przepisów, takich które pamiętam z dzieciństwa, i które są nawet jeszcze starsze. Dziś jeden z takich przepisów, a mianowicie ciasto wuzetka. Historia tego ciasta sięga lat czterdziestych dwudziestego wieku. Prawdopodobnie powstała na cześć słynnej warszawskiej trasy W-Z, choć zdania na ten temat są podzielone. Podobnie jak w przypadku innych ciast(...)łyżek frużeliny wiśniowej (może być też dżem wiśniowy) ok. 200ml zaparzonej i posłodzonej kawy rozpuszczalnej Polewa: 100g mlecznej czekolady 30g gorzkiej czekolady 4 łyżki mleka Sposób przygotowania: Przygotowanie ciasta rozpoczęłam od przygotowania biszkoptu. Miękkie masło przełożyłam do miski. Rozmiksowałam je trochę, aż nabrało trochę puszystości, a następnie nadal miksując dosypałam cukier i ucierałam aż się rozpuścił. Następnie dodawałam
Waniliowe Improwizacje
Ciasto Drożdżowe z Wiśniami 148adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto drożdżowe z wiśniami to smaczny wypiek, który posmakuje każdemu. To idealny deser do kawy i nie tylko. Świetnie smakuje z dodatkiem mleka czy kakaa. Jeśli macie ochotę na pyszne ciasto drożdżowe z wiśniami , a także wypełnić swoją kuchnię cudownym zapachem domowych wypieków, koniecznie musicie wypróbować ten przepis! Przygotowanie ciasta nie wymaga wielkiego nakładu pracy, a także(...)wielkich zdolności kulinarnych. Jeśli będziecie postępować zgodnie z instrukcją, na pewno Wasze ciasto wyjdzie idealne i smaczne. W naszym domu bardzo często przygotowujemy tego typu wypieki, ponieważ są bardzo szybkie w przygotowaniu. Kiedy tylko najdzie nas ochota na coś słodkiego, biorę się za pieczenie. Składniki zawsze mam pod ręką, z pewnością każdy z Was także, dlatego też tym bardziej zachęcam
Przepiski.pl
Świąteczne ciasto marchewkowe 162Ciasto marchewkowe kojarzy się nam z późną jesienią i zimowymi popołudniami. Jest idealną, słodką, zdrową przekąską, ze składników dostępnych w każdym sklepie. Ciasto marchewkowe bardzo wdzięcznie zaprezentuje się na świątecznym stole: pięknie pachnie przyprawami i jest lżejszą alternatywą dla klasycznego piernika. Jest proste w przygotowaniu, a także stwarza wiele możliwości kreatywnego udekorowania. To prosty przepis, który na pewno wyjdzie nawet(...)osobom, które nie mają wprawy w pieczeniu ciast. Sprawdź przepis na Ciasto murzynek Składniki: 2 jajka 200 g cukru pół szklanki oleju 200 g startej na tarce, obranej marchewki 1 starte na tarce jabłko bez skórki 200 g mąki pszennej pół łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody szczypta soli do smaku: cynamon, kardamon, gałka muszkatołowa lub dobrej jakości przyprawa
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Idealne Ciasto na Naleśniki 118adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Szukacie najlepszego i sprawdzonego przepisu na ciasto na naleśniki? Koniecznie musicie wypróbować moją recepturę! Sekret idealnego ciasta na naleśniki tkwi w doborze i idealnej proporcji składników. Receptura, którą Wam zaprezentuję, możecie wykorzystać do naleśników w wersji na słodko, a także na słono. Bardzo lubię ten przepis, ponieważ konsystencja ciasta jest idealna. Naleśniki wychodzą bardzo cieniutkie i elastyczne(...)Oczywiście, jeśli jesteście miłośnikami nieco grubszych naleśników, wystarczy wlać odrobinę więcej ciasta na patelnię i gotowe! Przepis na ciasto naleśnikowe sprawdzi się także w przypadku krokietów czy parówek w cieście. Naleśniki to bardzo popularne danie, które z pewnością gości w każdym domu, bez wyjątku. Ciasto na naleśniki powinno posiadać idealną konsystencję. Nie może by za rzadkie ani za gęste. Warto
Przepiski.pl
Ciasto migdałowe ze śliwkami 136Print Ciasto migdałowe ze śliwkami Recipe by Aleksandra Course: Deser Porcje 10 porcji Czas przygotowania i pieczenia 1 hour 10 minutes Składniki Możesz kliknąć na wybrane składniki poniżej i skreślić te, które już posiadasz 240 gramów tłustego mleczka/kremu kokosowego 55 gramów oleju kokosowego 1/2 łyżeczki pasty waniliowej/cukier z wanilią/cukru waniliowego 4 łyżki stołowe soku z cytryny 100 gramów(...)cytryny. Wymieszaj ze sobą suche składniki: mąkę pszenną, mąkę migdałową, proszek do pieczenia i sodę. Dodaj płynne składniki i delikatnie wymieszaj drewnianą łyżką. Nie za intensywnie, bo ciasto zrobi się twarde. Przygotuj formę (o średnicy 21 cm), wyłóż ją papierem do pieczenia. Pokrój śliwki w ćwiartki. Wyłóż ciasto do formy. Ułóż śliwki na wierzchu i włóż do piekarnika
Heca w kuchni
Bardzo krucha szarlotka. 150stolnicę przesiewamy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Dodajemy cukier, cukier waniliowy, mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone na kawałki masło i smalec, mieszamy rękami. Na końcu dodajemy żółtka, zagniatamy ciasto na jednolitą masę. Ciasto dzielimy na dwie równe połowy. Jedną połówkę ciasta wkładamy do foliowego woreczka i wkładamy do zamrażalnika no około 20 minut. Drugi kawałek ciasta wkładamy do lodówki(...)minut. Następnie wyjmujemy ciasto z lodówki rozwałkowujemy na wielkość trochę większą niż spód blaszki. Blaszkę wyścielamy papierem do pieczenia i wykładamy na nią rozwałkowane ciasto. Ciasto posypujemy nie dużą ilością kaszy manny i wykładamy na nie przestygnięte powidło jabłkowe, wyrównujemy je łyżką. Z zamrażarki wyjmujemy drugi kawałek ciasta i ścieramy go na jabłka przez tarkę o dużych oczkach. Ciasto pieczemy
Przepisy i porady kulinarne
Ciasto gruszkowe z marcepanem 125Ciasto gruszkowe z marcepanem to taka trochę wariacja na temat ciasta ucieranego. Nigdy nie pracowałam z marcepanem, a okazuje się, że jest to całkiem przyjemne. Ciasto wychodzi lekkie i puszyste. Marcepan jest fajnie wyczuwalny ale jednocześnie nie jest zbyt intensywny. Nie przytłacza ciasta. Do tego świetnie się to razem łączy z gruszkami. Wybierałam raczej gruszki twarde, dzięki temu nie rozleciały(...)się w trakcie pieczenia. Do takich ciast najlepiej użyć marcepanu surowego (czyli stosunek migdałów do cukru 1:1). można powiedzieć, że ciasto pasowałby też jako wypiek świąteczny Ciasto gruszkowe z marcepanem przepis na blaszkę 20×20 cm: Najważniejsze jest, że wszystkie składniki powinny mieć temperaturę pokojową tzn. należy je wyjąć z lodówki minimum 2-3 godz. przed szykowaniem ciasta
Relaxtime
Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami 138Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami jest bardzo proste i szybkie do zrobienia. Ładnie się prezentuje na stole, jest pyszne, puszyste i mięciutkie. Z pewnością zasmakuje wszystkim łasuchom. Jeśli macie ochotę na ekspresowe, domowe ciasto z owocami, to ten sprawdzony przepis przypadnie wam do gustu. Do ciasta można użyć nie tylko brzoskwiń z syropu, ale również świeżych, a także dowolnych(...)innych owoców np. jabłek, malin, wiśni czy śliwek. Składniki na Cielaczek – ucierane ciasto z brzoskwiniami (blaszka o wym. 24×24 cm): 280 g mąki pszennej (tortowej) 250 g masła 5 jajek (rozmiar M) 180 g cukru 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżki mleka łyżka ekstraktu waniliowego (można pominąć) Dodatkowo do ciasta ciemnego: 2 łyżki kakao
e-PrzepisyKulinarne
Pleśniak ze śliwkami 136Bardzo prosty przepis na pyszne, domowe ciasto kruche ze śliwkami tzw. pleśniak. Kruche ciasto, słodka bezowa pianka i soczyste śliwki tworzą pyszne ciasto, które świetnie pasuje do kawy, herbaty czy też innych trunków… Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 3-4osób Trudność przygotowania: łatwe Cena: przystępna SKŁADNIKI CIASTO: 320 g mąki pszennej(...)łyżeczka cukru waniliowego SKŁADNIKI BEZA: 4 białka 220 g cukru szczypta soli 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej DODATKOWO: 350 g śliwek cukier puder do posypania 1. Zaczynamy od przygotowania ciasta na pleśniaka. Do miski wsypujemy mąkę, cukier waniliowy, proszek do pieczenia oraz cukier puder i mieszamy. Następnie dodajemy zimne masło lub margarynę i ugniatamy. Po chwili dodajemy żółtka i wyrabiamy jednolite
karolgotuje