ciasto - 162907 przepisów (strona:284/10861)

DYNIOWA DROŻDŻÓWKA Z KRUSZONKĄ 110

Ciasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka.  Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest(...)zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka, puree z dyni oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce

Kuchnia MagdaLeny
Szarlotka 126

Dokładnie taka, jaką pamiętam z dzieciństwa. W naszym ogrodzie rosła kiedyś bardzo stara jabłoń – papierówka. Uwielbiałam jej owoce. Były słodkie, kruche i bardzo delikatne. Idealne do ciast, a szarlotka z nimi to prawdziwy majstersztyk. Bardzo prosta, bo jabłek w żaden sposób nie trzeba wcześniej prażyć i gotować na marmoladę. Wystarczy zetrzeć, doprawić cynamonem i gotowe. Papierówki zawsze były tak słodkie(...)trzeba było ich nawet słodzić. Po upieczeniu ich naturalna słodycz i kwasowość były doskonałe. I z takimi jabłkami moja mama robiła zawsze szarlotkę. Używała do tego półkruche ciasto, takie jak w przepisie na CIASTO ZE ŚLIWKAMI , które i ja teraz często stosuję, bo komponuje się naprawdę świetnie w wielu odsłonach. Niestety teraz trudno o takie odmiany jabłek, jak chociażby papierówka

Analiza Smaku
Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i bezą 130

Kruche ciasto z budyniem, śliwkami i bezą Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, które zawsze się udaje. Kruche ciasto, kremowy budyń, soczyste owoce i chrupiąca beza to połączenie wprost idealne. Po prostu niebo w ustach!     Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka zimnego masła (200gram) 4 żółtka (białka użyjemy do bezy) Budyń(...)łyżki cukru Beza: 4 białka szczypta soli 200g cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Owoce: około 800g śliwek węgierek 3 łyżki mąki ziemniaczanej     *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę *** *** Ciastem wylepiamy dno blaszki (moja ma wymiary 25×35 centymetrów ) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika

Blog z Apetytem
Ciasto cytrynowe podwójnie cytrynowe 168

Ciasto cytrynowo-cytrynowe To ciasto cytrynowe to prawdziwe szaleństwo smaku cytryny. Jest to bardzo proste i pyszne ciasto ucierane, które dodatkowo poza skórką cytrynową jest nasączone syropem z soku cytrynowego. Efekt końcowy jest zabójczy, szczególnie w połączeniu z lodami śmietankowymi lub bitą śmietanką. Składniki na ciasto cytrynowe pół kostki miękkiego masła (10 dag) 1 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)pieczenia 2 łyżki mleka pół łyżeczki ekstraktu waniliowego  szczypta soli 2 łyżki startej skórki z cytryny 4  łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru do syropu To ciasto cytrynowe jest bardzo proste w przygotowaniu. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki - miękkie masło, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, wanilię, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli. I to wszystko

Korniszonki
Szarlotka super krucha 149

szarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone z młodymi jabłkami mają wyjątkowy smak i zapach dojrzałego lata. Moja ulubiona szarlotka, to taka pieczona na bardzo kruchym, maślanym cieście. Jest przepyszna na ciepło i znika z blachy zanim zdąży do końca wystygnąć. Oto przepis na super kruchą szarlotkę z dwoma rodzajami kruchego ciasta :) Porcja na małą blachę lub tortownicę(...)Ciasto kruche na spód szarlotki 20 dag mąki krupczatki 12 dag zimnego masła 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 5 dag cukru pudru kilka kropli esencji waniliowej Ciasto kruche na wierzch 10 dag miękkiego masła pół szklanki mąki pół szklanki cukru 1 łyżka płatków owsianych Jabłka 4 - 5 dużych letnich jabłek np. odmiany piros kora cynamonu lub szczypt cynamonu

Gotujemy i jemy
Dojrzewają jak zwariowane… 137

Śliwki dojrzewają jak zwariowane, więc dzisiaj proponuję proste migdałowe ciasto ze śliwkami. Na rynku można spotkać coraz to inne gatunki. Uwielbiam ciasto ze śliwkami. Śliwki to kolejne sezonowy owoc, który idealnie nadaje się na ucierane ciasto owocowe , kruche ciasto czy crumble . Przepis na migdałowe ciasto ze śliwkami jest bardzo prosty, a samo ciasto zachowuje długo świeżość. Dodatkowo przygotowałam kruszonkę(...)migdałów. Do ciasta można wybrać dowolne śliwki. Ja lubię śliwki, których pestka bardzo łatwo odchodzi od miąższu. Wiem wtedy, że owoce są dojrzałe i słodkie. Migdałowe ciasto ze śliwkami nie jest typowym ciastem ucieranym ale smakuje podobnie. Do ciasta użyłam kokosowego oleju ale można je swobodnie zastąpić roztopionym masłem lub olejem. To ciasto jest uniwersalne, ponieważ można je upiec

codojedzenia
Ciasto ze śliwkami z bezą i kruszonką 111

Jeśli stale obserwujecie moje przepisy i bloga, to wiecie że klasyczne domowe wypieki są moimi ulubionymi. Nie mam ręki do idealnie wyglądających ciast, ale takie kruche z owocami, bezy, kruszonki, szarlotki czy serniki uwielbiam! Są nie dość że proste to najpyszniejsze. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: –  ciasto kruche z rabarbarem –  najlepsze ciasto kruche ze śliwkami(...)tort czekoladowy z owocami –  szarlotka na kruchym cieście –  biszkopt z truskawkami –  sernik z malinami –  szybki biszkopt z rabarbarem –  sernik z porzeczkami –  sernik z jagodami –  biszkopt z jabłkami –  prosta szarlotka Ciasto ze śliwkami z bezą i kruszonką PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej

nietylkopasta.pl
Maślane ciasto z wiśniami 125

Maślane ciasto z wiśniami Pyszne i wilgotne ciasto łaciate z wiśniami, które długo zachowuje świeżość i jest bardzo łatwe do przygotowania. Polecam!     Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 4 jajka 1 szklanka wody gazowanej 350g cukru 16g cukru waniliowego 3 łyżki kakao 300g wydrylowanych wiśni       *** Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy(...)ucieramy mikserem na puszystą masę *** *** Dodajemy rozpuszczone masło i wodę gazowaną, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko – do momentu połączenia się składników *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy *** *** Dno foremki (moja ma wymiary 32 x 20 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy naprzemiennie

Blog z Apetytem
Dwukolorowa rolada biszkoptowa z malinami 551

Dwukolorowa rolada biszkoptowa z malinami Smaczne i efektowne ciasto z delikatnym kremem malinowym. Palce lizać!     Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 3 łyżki kakao Krem malinowy: 250g malin 3 łyżki cukru 1 galaretka malinowa 250ml śmietanki kremówki Dodatkowo: 150g malin     *** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami(...)miksujemy żółtka jaj z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wodę oraz olej i dokładnie miksujemy ***   *** Do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia *** *** Do foliowego

Blog z Apetytem
Proste ciasto z rabarbarem 103

sezonie nie może zabraknąć ciasta z rabarbarem. Tym razem ciasto dosyć słodkie, proste w przygotowaniu i wyjątkowo smaczne. Składniki na ciasto: 150 g margaryny Kasia 250 g mąki 100 g cukru 1 jajko 1 szczypta soli dodatkowo: 2 łyżki bułki tartej 1 jajko (do posmarowania ciasta) Nadzienie: 700 g rabarbaru 0,5 szklanki czerwonego soku  1 opak. Żelfix(...)kilka minut, aż zniknie piana (fot.1) . Wystudzić. (Można przygotować wcześniej.) W misce lub w melakserze wymieszać mąkę, sól, cukier, Kasię i jajko  (fot.2) . Wszystko razem zagnieść na gładkie ciasto. Zawinąć w folię i odłożyć na godzinę do lodówki. Dno okrągłej formy o średnicy 24 cm wyłożyć papierem do pieczenia, boki posmarować Kasią i oprószyć mąką. 3/4 schłodzonego ciasta rozwałkować

Świat Ciasta
Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu 207

Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu – Dzisiaj w Małej Cukierence „Zdrowa Środa” :). Zapraszam na pyszne ciasto na zimno z przeróżnych orzechów i owoców. Jest kremowe, aromatyczne, sycące i co najważniejsze smaczne. W przepisie nie ma białego cukru i składników z glutenem. Ciasto wygląda pięknie i apetycznie, uważam, że jest proste w przygotowaniu. Możemy(...)czekoladą i owocami. Polecam! Przepis i piękne zdjęcia są autorstwa Moniki Szeffler „Przez Ogródek” . Zapraszam na FILM . Proszę pamiętać o subskrypcji kanału Mała Cukierenka na YouTube!! . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto Wegańskie Owocowo – Orzechowa Pycha Na Zimno, Bez Cukru, Bez Glutenu Składniki: Spód: 200g orzechów laskowych 50g pistacji 50g orzechów włoskich 50g migdałów 200g daktyli 80g roztopionego oleju kokosowego 120g

Mała Cukierenka
Kruchy placek z rabarbarem i bezą 136

Sezon na rabarbar w pełni, a u nas w zasadzie każdego tygodnia gości jakieś ciasto z rabarbarem. Dzisiaj zapraszam na kruchy placek z rabarbarem i bezą. Trafiłam na niego na instagramie u Mojej Szczypty Orientu . Dość miałam zwykłych ciast ucieranych z rabarbarem, a ten placek jest naprawdę przepyszny – mamy tutaj i bezę i dżem, który łamie słodycz ciasta(...)Mimo wszystko, dla mnie ciasto ciut za słodkie, więc następnym razem dodam nieco mniej cukru. Samo kruche ciasto jest przepyszne, chociaż liczba jajek w nim nieco mnie na początku przeraziła. Ja niestety nie posiadałam wystarczającej ilości dżemu malinowego i dlatego na połowie blachy użyłam dżemu porzeczkowego. I jak dla mnie, ta połowa była jeszcze lepsza Ogólnie, to po raz pierwszy

Mieszam w Garnku
KREMÓWKA Z MASCARPONE I OWOCAMI 196

Ciasto przygotowane z gotowych płatów ciasta francuskiego, przełożonych masą z serka mascarpone oraz śmietanki kremówki, z dodatkiem owoców lata - truskawek, malin i borówek. Masa ma truskawkowy posmak, a to za sprawą galaretki krystalicznej o tym smaku, która ma również za zadanie usztywnienie tej masy. Użycie gotowego ciasta francuskiego sprawia, że ciasto jest banalnie proste w wykonaniu, a dodatkowo skraca się(...)czas jego przygotowania. Ciasto jest lekkie, delikatne i kremowe w smaku, a do tego jest mega owocowe. Poza tym, dodatek świeżych owoców sprawia, że nie jest ono przesłodzone. Smakuje rewelacyjnie!   Składniki: 1 płat ciastka francuskiego XXL 250 g serka mascarpone 300 ml śmietanki 30% 1 galaretka krystaliczna truskawkowa 2 łyżki cukru pudru 250 g truskawek 125 g malin

Kuchnia MagdaLeny