składniki na ciasto ucierane: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g cukru pudru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek) 50 g masła, o temperaturze pokojowej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Miękkie masło ucieramy z cukrem pudrem oraz żółtkami. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, miksujemy do połączenia się składników. W osobnym naczyniu ubijamy białka na sztywno(...)dodajemy do ciasta. Delikatnie mieszamy. Przekładamy do tortownicy o średnicy ok. 21-22 cm, wyłożonej papierem do pieczenia (samo dno). Pieczemy w 170-180 st. C przez ok 15-20 min. Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia. składniki na ciasto ucierane z kakao: 80 g mąki orkiszowej lub pszennej 35 g cukru pudru 2 jajka (białka oddzielone od żółtek
Domowy Smak JedzeniaCiasto francuskie zagościło u mnie na dobre. Właśnie wróciłam z pracy i zajadam się przygotowanymi wczoraj przekąskami Szybkie przekąski z ciasta francuskiego z peperoni i serem Wczoraj był u mnie dzień pieczenia. Zrobiłam nie tylko pyszne ciasto jeżynowo-jabłkowe, którego zdjęciem podzieliłam się z Wami na Instagramie. Przygotowałam także kieszonki z ciasta francuskiego, nadziewane peperoni, serem i pomidorem. Górę przekąsek(...)posypałam pestkami dyni. O ile przygotowanie ciasta jabłkowo-jeżynowego zejęło mi chwilę, kieszonki z ciasta francuskiego powstały w tępie ekspresowym. Zaznaczam, że nie robiłam od podstaw w domu ciasta francuskiego a skorzystałam z tego gotowego ze sklepu. Napradę nie widzę w tym nic złego. W dzisiejszych czasach kiedy jesteśmy w biegu i większość naszego czasu zajmuje nam praca, nie powinniśmy
mecooksPróbowałeś kiedyś połączyć jabłka z kajmakiem? Nie? Żałuj! Przedstawiam Ci pomysł na świetne ciasto – składające się z wielu tekstur i smaków. Znajdziesz w nim ciasto kruche, biszkopt, jabłka z galaretką (które ja połączyłam z pomelo), kajmak oraz polewę. Zastanawiasz się dlaczego użyłam pomelo? Okazało się, że nie mam wystarczająco dużo jabłek, za to zobaczyłam gotowe do zjedzenia pomelo(...)Możliwe, że nigdy nie miałeś okazji jeść pomelo – ma ono lekko gorzki smak, na wzór grejpfruta, który nie każdemu odpowiada. Zapraszam Cię po przepis, który znajdziesz poniżej Kruche ciasto: 250 g mąki pszennej 50 g cukru 200 g schłodzonego masła 1 jajko szczypta soli Biszkopt: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej 3/4 szklanki mąki pszennej Jabłka
Via Gustociasto kiedyś było moim ulubionym wypiekiem. Ale trochę o nim zapomniałam. Zresztą jest tyle nowości do wypróbowania że te starsze przepisy, chociaż dobre odchodzą w zapomnienie. Zrobiłam i znowu jestem nim oczarowana :) Ciasto tylko wygląda na trudne i skomplikowane. Polecam upiec i się przekonać ;) SKŁADNIKI NA BLACHĘ O WYM. 25/40 CM CIASTO KRUCHE(...)gotujemy razem z cukrem, w pozostałym mieszamy budyń. Wlewamy na mleko i gotujemy chwilę cały czas mieszamy. Odstawiamy i przykrywamy folią spożywczą tak żeby dotykała budyń (unikniemy kożucha), odstawiamy. CIASTO KRUCHE: Na stolnicę przesiewamy mąkę z proszkiem, dodajemy puder i mieszamy. Następnie wrzucamy pokrojone w kostkę masło i wszystko ze sobą siekamy. Na końcu dodajemy żółtka i śmietanę, wyrabiamy ciasto
Pani na deserCiasto czekoladowe to kolejne ciasto z kategorii ciast prostych do wykonania. Uwielbiam takie jednoformowe ciasta. Nie wymagają szczególnych umiejętności kulinarnych, każdy może je zrobić. Co jest najważniejsze? Ano to, że zawsze ciasto wychodzi. Takie zwyczajne ciasto czekoladowe może być świetną bazą do różnych kombinacji. Możemy polać ciasto rozpuszczoną czekoladą, czy przełożyć powidłami tak jak to robimy w przypadku(...)piernika. Ciasto czekoladowe z tego przepisu wychodzi bardzo puszyste i lekkie. Ciasto czekoladowe 2016-09-08 23:17:12 Write a review Save Recipe Print Ingredients 80 g masła 50 g gorzkiej czekolady 1/2 szkl mleka 3 jajka rozmiar L 1 szkl cukru 170 g mąki 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki ciemnego kakao Polewa 100 g czekolady gorzkiej
Rusty ForkKiełbaski w cieście francuskim, szybka przekąska Kiełbaski uwielbiamy, cóż poradzić .. ale zawsze sprawdzam ich skład nim je kupię ! Kiełbaski w cieście francuskim, to szybki sposób na zrobienie przekąski, czy nawet kolacji. Kiełbaski na kolację jadacie, prawda ? Prawda, najszybciej wrzucić do wody, ugotować i gotowe, a jak nie to pokroić i na kanapkę. Ja tym razem poświęciłam na przygotowanie(...)imprezie ( Sylwester tuż tuż, niezapowiedziani goście w drodze – danie w sam raz ) A było to tak, otworzyłam lodówkę żeby wyjąć kiełbaski i pierwsze w ręce rzuciło mi się ciasto francuskie, no i cóż było robić wyjęłam, rozwinęłam i … tak się zaczęło Kiełbaski w cieście francuskim 10 kiełbasek ( jak są dłuższe to można je pokroić na kawałki ) 1 arkusz
Kuchnia na wzgórzuCześć! Mam dla Was inspirację na świąteczne ciasto. Gwiazda drożdżowa prezentuje się pięknie i na pewno zrobi wrażenie na gościach. Możecie zrobić nadzienie cynamonowe lub z makowe. Każda wersja będzie przepyszna! Jeśli zostanie Wam trochę ciasta – zróbcie z nich bułeczki na śniadanie. Wystarczy z resztek ciasta uformować kule, odstawić je do wyrośnięcia, posmarować rozmąconym jajkiem i upiec. Smacznego(...)Składniki: 500 ml tłustego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania ciasta 1 kg mąki pszennej, + odrobina do oprószenia 150 g cukru płaska łyżka drobnej soli 150 g miękkiego masła Nadzienie: 100 g bardzo miękkiego masła 125 g cukru 3 łyżki mielonego cynamonu Wykonanie: Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia
Moja pasja smakuKostka orzechowa Ciasto kokosowe kapitańskie Rolada truskawkowa Ciasto brzoskwiniowe z toffi Ciasto truskawkowa fantazja Ciasto brzoskwiniowe z kremem i galaretką Ciasto wiśniowe wariacje Ciasto ajerkoniakowe Rolada cytrynowa z masą śliwkowo-orzechową(...)Fale Dunaju Ciasto mleczna kanapka z jagodami Ciasto jagodowe tajemnica lasu Sernik z polewą krówkową na migdałowym spodzie Rolada makowa ze śmietaną i marmoladą Ciasto jesienna krówka z jabłkami Ciasto kokosowe na orzechowym biszkopcie
Passions hobbies lifePyszny, pachnący miodem miodownik z kremem z kaszy manny jest łatwy do wykonania i można, a nawet trzeba go zrobić kilka dni wcześniej, niż będziemy go jeść. Ciasto strukturą jest podobne do piernika, wspaniale smakuje i świetnie wygląda na świątecznym stole. Ten miodownik znany jest również jako stefanka. Kiedyś omijałam to ciasto, gdyż wydawało się pracochłonne, ale wcale(...)jest. Przed świętami wręcz oszczędza nasz czas, gdyż możemy je przygotować kilka dni wcześniej i w natłoku przygotowań innych świątecznych potraw nie stresujemy się, że jeszcze mamy zrobić ciasto. Po upieczeniu i wystudzeniu placki miodowe są dość twarde, ale pod wpływem kremu z kaszy manny stają się przyjemnie wilgotne i delikatne w smaku. Właściwy smak ciasta czujemy dopiero
Kuchcik gotujeWpis pochodzi z www.mgotuje.pl “Wiśnia z makiem” to idealne ciasto na zbliżające się Święta Bożego Narodzenia. Wilgotny spód makowy, śmietankowy krem z wiśniami oraz krem czekoladowy na biszkoptach nasączonych likierem Amaretto. Połączenie doskonałe!! Ciasto smakuje wyśmienicie. Jestem pewna, że i Wam przypadnie do gustu! Na blogu znajdziecie również inne(...)ciasta z dodatkiem maku: np.: Babka makowa oraz Wiśniowa fantazja . Ciasto Drukuj przepis Ilość porcji: 25 Czas gotowania: 1,5 godz. Składniki Składniki: (na formę 22 x 32 cm) Ciasto makowe: -4 jajka -170 g suchego mielonego maku -3/4 szklanku drobnego cukru -1 łyżka cukru wanilinowego -3 łyżki mąki pszennej -2 łyżki kakao -1 łyżeczka proszku
Marta GotujeCześć! Dziś podzielę się z Wami przepisem na obłędne zawijańce cynamonowe z ciasta drożdżowego. Smakują one najlepiej zaraz po upieczeniu jeszcze ciepłe. Zainspirowałam się przepisem Clausa Meyera. Kilka rzeczy pozmieniałam. Musicie koniecznie upiec te puszyste i pyszne bułeczki. Składniki (16 bułeczek): 500 ml tłustego mleka 50 g świeżych drożdży 1 jajko + dodatkowo 1 rozmącone do posmarowania bułeczek 1 kg mąki(...)łyżki mielonego cynamonu Wykonanie: Do miski wlej zimne mleko. Wymieszaj razem z drożdżami do połączenia się składników. Ja do tej czynności wykorzystałam robota planetarnego z końcówką – hakiem do ciasta. Do mleka z drożdżami dodaj jajko, mąkę, cukier i sól. Wyrabiaj do momentu, aż powstanie miękkie, lśniące ciasto, które odstaje od ścianek naczynia. Masło pokrój w małą kostkę i dodaj
Moja pasja smakurycerza na białym koniu, rozdzierającego swój płaszcz i podającego go żebrakowi. Legenda głosi, że pewien cukiernik znalazł podkowę, którą zgubił koń św. Marcina, a następnie na jej kształt uformował ciasto, ozdobił je migdałami i upiekł. Smakołyk rozdał biednym, upamiętniając w ten sposób dobroć św. Marcina. Aby pieczony rogal zasługiwał na miano Rogala Świętomarcińskiego " konieczne jest zachowanie kilku podstawowych zasad: idealny(...)rogal ma kształt półksiężyca lub podkowy , posmarowany jest pomadą (czyli lukrem) i posypany posiekanymi orzechami. Waży od 200g do 250g i składa się z 81 warstw ciasta półfrancuskiego oraz masy z białego maku i bakalii . 60% masy rogala to ciasto , 30% masa z białego maku , 8% to pomada i 2% posypka z orzechów . Moje nie są idealne, ale starałam się
W mojej kuchniintensywny zapach buraka i truskawki. Smak również jest bardzo silny, dzięki temu lio shake sprawdza się jako dodatek do koktajli, ale i wszelkich innych dań – truskawkę użyłam do ciasta pierogowego i ten przepis dzisiaj przedstawiam Wam poniżej Buraka planuję użyć do makaronu. Ciasto: 350 g mąki (50 g żytniej, 50 g z ciecierzycy, 250 g pszennej) 50 g oliwy(...)ciepłej wody dodatkowo do połowy ciasta 50 g truskawki LIO shakes i 40 ml ciepłej wody Nadzienie: 5 jabłek cynamon, kurkuma Mus: 2 jabłka 50 ml wody 1 łyżeczka cynamonu 1/4 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki soku z cytryny ew. wybrany słodzik Sposób przygotowania: Aby przygotować ciasto mąkę wymieszaj z oliwą, a następnie dodawaj stopniowo wodę wyrabiając ciasto. Następnie ciasto podziel
Via Gusto