Ciasto kakaowo-śmietankowe. Oszukany sernik podobnie jak śnieżnobiały styropian , jest przygotowany na śmietanie, która doskonale zastępuje ser. Dzisiaj pokażę Wam jak przygotować to pyszne ciasto, które wyglądem przypomina sernik królewski . Masa śmietanowa została zamknięta pomiędzy dwoma warstwami pysznego kakaowego ciasta. Jednak to ciasto jest dużo lżejsze i mniej kaloryczne od tradycyjnego sernika. Jak ktoś nie piecze często serników to może(...)nabrać jedząc ten oszukany sernik bez sera. Czekam na Wasze opinie, my je uwielbiamy. Piekłam też oszukany sernik na jogurcie ! Możecie też zainspirować się innymi moimi wypiekami: Sernik nowojorski Ciasto kokosowo-truskawkowe z jogurtową pianką Jak przygotować oszukany sernik, czyli Ciasto kakaowo-śmietankowe. Składniki na ciasto: 1 1/2 szklanki mąki pszennej 2 łyżki kakao 1/3 szklanki cukru 3 żółtka
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięskładniki na ciasto: 500 g mąki orkiszowej lub pszennej 110 g cukru 4 łyżki miodu, płynnego 2 jajka 100 g masła 1 łyżeczka sody oczyszczonej opcjonalnie: 1 łyżka śmietany wykonanie: Mąkę przesiewamy z sodą na stolnicę, dodajemy cukier, robimy wgłębienie, wpijamy jajka i siekamy nożem. Dodajemy masło, śmietanę oraz miód. Siekamy wszystko nożem a następnie zagniatamy ciasto. Dzielimy(...)dwie części i rozwałkowujemy równomiernie. Pierwsze ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy przez ok. 15 min. w 170 st. C. Po upieczeniu wyciągamy z blaszki, odstawiamy do wystudzenia i pieczemy drugie ciasto. składniki na masę budyniową: 750 ml mleka 30 g mąki ziemniaczanej 30 g mąki orkiszowej lub pszennej 160 g cukru ziarenka z 1/2 laski wanilii
Domowy Smak JedzeniaFale Dunaju Szczególnie się przy tym cieście starałam, ponieważ miało być dla gości. Ale jak sami widzicie i może znacie z autopsji im bardziej się staram tym gorzej wychodzi albo właściwie nie wychodzi. Ale od początku: ciasto ucierane jasne i ciemne oraz zatopione w nim wiśnie wyszły świetnie. Ciasto nie było suche i smakowało naprawdę przepysznie. Niespodzianka przyszła podczas szykowania(...)zważyło mi się masło, albo przynajmniej tak to wyglądało. Pomyślałam, że jak się schłodzi w lodówce to ten efekt zniknie. Ale nie zniknął. Na ostatnią chwilę ściągałam masę z ciasta i zastąpiłam ją bitą śmietaną, na której z kolei nie chciała się zbytnio trzymać polewa czekoladowa, która dla bitej śmietany okazała się zbyt ciężka. Stąd efekt taki jak na zdjęciach
Relaxtimepolskich jabłek nikogo nie trzeba przekonywać. Są pyszne, a ciasta z ich udziałem lubią prawie wszyscy. Dzisiaj mam dla Was cytrynową tartę z jabłkami i zapieczonym, śmietankowo - waniliowym sosem budyniowym. Ciasto jest łatwe do wykonania, a podczas pieczenia aromatyzuje cały dom. Łączy w sobie smak waniliowy i cytrusowy, co w połączeniu z jabłkami daje bardzo fajny efekt. Składniki(...)ciasto: 200 g mąki pszennej (typ 500) skórka otarta z 1 cytryny 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 80 g cukru 100 g zimnego masła 1 jajko Dodatkowo: 3 jabłka 1 czubata łyżka bułki tartej Składniki na sos: 70 ml kremówki 30% 2 żółtka 1 czubata łyżeczka cukru z wanilią 60 g cukru 15 ml mąki ziemniaczanej Wykonanie: Przygotowanie ciasta
Smak mojego domuTartę ze śliwkami, na kruchym pełnoziarnistym cieście, piekłam po raz pierwszy, ale zapewne nie ostatni. Lubię szybkie ciasta z owocami i to właśnie takie jest. Jego przygotowanie nie zabiera zbyt wiele czasu, przygotowałam je w tzw międzyczasie podczas gotowania obiadu. Dodatkową zaletą tej tarty jest mała ilość użytego cukru i dodatek mąki pełnoziarnistej. Tarta jest przepyszna, owocowa niezbyt słodka(...)mąki pszennej typ 480 110 g masła 1 łyżka cukru 4 łyżki maślanki szczypta soli 500 g śliwek 1 łyżka cukru 1/2 łyżeczki aromatu migdałowego do dekorowania ciasta: 1 jajko do posmarowania ciasta cukier do posypania ciasta Przygotowanie: Zimne masło pokroić na małe kosteczki, połączyć z pozostałymi składnikami ciasta. Szybko zagnieść ciasto (aby masło zbytnio nie ociepliło), uformować
Codziennik KuchennyWitam Kochani! Zbliża się szósta, a słońce wciąż jeszcze świeci. Przyjemnie usiąść na balkonie i w ciepełku wpić popołudniową kawę. A co do kawki? Oczywiście ciasto ucierane z całymi gruszkami. Podobne ciasto choć czekoladowe upiekłam kiedyś z szafranowymi gruszkami . Wczoraj piekłam ciasto ze śliwkami , dzisiaj ucierane z gruszkami. Upiec ciasto to nie obowiązek.To po prostu przyjemność. Zapach pieczonego ciasta(...)jest wspaniały. Polepsza humor i daje satysfakcję. Pyszne ciasto mamo upiekłaś, pochwaliły mnie dzieci. Ciasto jest puszyste, pachnie imbirem i cynamonem. Winne gruszki rozpływają się w ustach. Porcja lodów do ciasta bardzo wskazana! Ciasto ucierane Składniki: podłużna foremka o dł. 30 cm Gruszki w zalewie 3 średniej wielkości gruszki butelka białego wina 180 g cukru 250 wody 3 laski cynamonu
codojedzeniaWłoski przysmak, jakim jest pizza, na dobre wpisał się w naszą kulturę. Pizza robiona w Polsce znacznie różni się zarówno smakiem, jak i grubością ciasta od tej robionej we Włoszech, jednak jest to danie, które bardzo często gości na naszych stołach. Ile ludzi, tyle gustów i opinii. Jedni uwielbiają pizzę w spolszczonej wersji, z dużą ilością składników, na grubym drożdżowym(...)cieście, oblaną dużą ilością sosu czosnkowego i pomidorowego. Inni smakują się w typowo włoskiej pizzy, na bardzo cienkim cieście, z dodatkiem oliwy i uważają sosy serwowane jako dodatek za profanację tego dania. Bez względu na to, czy lubimy pizzę na grubym, czy cienkim cieście, z dużą lub małą ilością dodatków oraz z dodatkiem sosów lub bez, podstawą każdej z nich
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!mojprzepisna.pl | Drożdżowe z pieczonymi śliwkami, zawijane Coś dla miłośników tradycyjnych drożdżowych, ale nie do końca, bo to ciasto ma w sobie pazurek :). Aby wyszło takie pyszne, należy wcześniej upiec śliwki, ale tak aby się mocccno zarumieniły. Najlepsze do tego będą dojrzałe i słodkie Węgierki. Ciasto nie zawiera cukru, a posłodzone jest miodem. Składniki na formę(...)odparować. Wyjąć, lekko przestudzić. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól. W drugiej misce wymieszać mleko, drożdże, miód, jajko, olej, do mąki dodać mokre składniki, wyrabiać długo aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ja wyrabiałam w mikserze planetarnym, hakiem do drożdżowego, około 3-5 min na wysokich obrotach, następnie 10 min na średnich obrotach. Wyrabiałam do momentu, aż ciasto
moj przepis naPrzepisów na ciasta drożdżowe jest mnóstwo. W zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz(...)ubogim w cukier (tylko pół szklanki na 500 g mąki + 35 g do kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca
Moja DelicjaBardzo smaczne, kruche ciasto z dużą ilością czarnej porzeczki. Nie za słodkie, aromatyczne, z chrupiącą migdałową bezą. Jedno z moich ulubionych letnich ciast, uwielbiam smak czarnej porzeczki i mam zamiar przygotować z nią jeszcze parę różnych pyszności. Polecam… Porcelana ze sklepu Maxwell and Williams z kolekcji Kilburn oraz White Rose . Ciasto z czarną porzeczką i migdałową bezą Składniki(...)Ciasto: 4 szklanki mąki pszennej (użyłam tortowej) 1 szklanka cukru 250g masła w temperaturze pokojowej 2 łyżeczki proszku do pieczenia 5 żółtek 2-3 łyżki kwaśnej śmietany Nadzienie: 4-5 łyżek bułki tartej 750g umytej, obranej czarnej porzeczki 2 kopiaste łyżki mąki ziemniaczanej 2-4 łyżki cukru Beza: 5 białek 3/4 szklanki cukru 100g płatków migdałowych 1. Płatki
Mała CukierenkaPrzepis na to ciasto znalazłam na blogu Kitchen Nostalgia . W oryginale nazwano je Crazy Dough for Everything czyli zwariowane ciasto do wszystkiego. Wypróbowałam je już w kilku przepisach i faktycznie sprawdza się idealnie, przede wszystkim w wytrawnych wypiekach. Podstawową zaletą jest fakt, że ciasta możemy użyć zaraz po wyrobieniu i to, że możemy przechowywać je w lodówce(...)Można też zagniecione ciasto zamrozić. Warto, bywa bardzo przydatne. Polecam! składniki 220 g letniego mleka 2 łyżeczki cukru 80 g świeżych drożdży lub 4 łyżeczki drożdży instant 1000 g mąki (dałam pszenną typ 550) 3 łyżeczki proszku do pieczenia 3 łyżeczki soli 360 g jogurtu naturalnego 2 całe jaja przygotowanie w niewielkiej misce wymieszać letnie
Stare GaryPrzepisów na ciasta drożdżowe jest mnóstwo. W zależności od ilości użytych składników takich jak jaja, tłuszcz, cukier otrzymujemy ciasta mniej lub bardziej luksusowe, a tym samym mniej lub bardziej kaloryczne. Poniższy przepis na ciasto drożdżowe z rabarbarem i kruszonką jest przepisem ubogim w tłuszcz (tylko 30 g do ciasta – na 0.5 kg mąki i 30 g do kruszonki) oraz(...)ubogim w cukier (tylko pół szklanki na 500 g mąki + 35 g do kruszonki), a mimo to jest ciastem przepysznym, szczególnie w dniu pieczenia i właśnie dlatego jest moim ulubionym, i często robionym przepisem na ciasto drożdżowe. Najpyszniejsze jest jeszcze ciepłe, dopiero co wyciągnięte z pieca. Dlatego kiedy planuję nim uraczyć swoich gości, piekę go tak, aby wyszedł z pieca
Moja DelicjaLitwie sezon rabarbaru rozpoczął się nieco później, dlatego tylko teraz publikuję przepis na ciasto z rabarbarem, więc mam nadzieję, że w zapasie macie jeszcze trochę rabarbaru. To ciasto jest bardzo, a nawet bardzo proste w przygotowaniu, a do jego przygotowania potrzebujemy samych elementarnych składników, które prawie zawsze są w domu. Ciasto wychodzi naprawdę pyszne, puszyste, smaczne, wilgotne i pachnące. Słowem(...)mówiąc - idealne! Dzięki rabarbaru ciasto jest zbilansowane w słodyczy i dlatego właśnie podbiło serce wszystkich domowników, bo jak już nie raz wspominałem - u nas w rodzinie nie lubimy zbyt słodkich wypieków. Inne przepisy na ciasta z rabarbarem: Cynamonowe ciasto z rabarbarem Ciasto z rabarbarem i kruszonką Proste ciasto z rabarbarem - przepis: Składniki: 200 g rabarbaru + 4 łyżki cukru
Kuchnia ŁukaszaDziś zapraszam Was na przepis na puszyste ciasto marchewkowo jabłkowe. Idealne ciasto dla dzieci i dorosłych. Upiekłam je w dwóch mniejszych keksówkach specjalnie dla moich pociech, aby każde miało coś dla siebie i w miarę swoich możliwości pomogło mamie przy ozdabianiu lub po prostu przy zjadaniu tejże słodkości. Zawsze moje wypieki i wszystko co tworzę w kuchni miało(...)serca i radości jest o wiele więcej. Kocham przygotowywać słodkości i inne pyszności z moimi skarbami. Mniejsze jeszcze nie może pomóc, ale większe czynnie uczestniczy we wszystkim. Te małe ciasta sprawdzają się w każdej kryzysowej sytuacji – są wspaniałym lekarstwem na nudę mojej większej pociechy, idealnym rozwiązaniem na spędzenie czasu, gdy ukochana zjeżdżalnia moknie od deszczu, a błoto nie pozwala
Słodkie okruszkilubię marchewkę, a najbardziej tą domową, która jest niepowtarzalnie słodka i soczysta. Szkoda, że sklepowa nie jest tak dobra... Dziś mam dla was bardzo nietradycyjne wykorzystanie marchewki, czyli ciasto marchewkowe ! Ciasto marchewkowe cieszy się niesamowitą popularnością w Wielkiej Brytanii, ale z czasem ta popularność zaczyna dochodzić do Litwy, do Polski zresztą też. Ciasto wg. tego przepisu wychodzi naprawdę idealne(...)Jest bardzo wilgotne, w miarę słodkie, mięciutkie, pulchniutkie, z chrupiącymi orzechami w środku, oraz niesamowicie smacznym kremem na bazie serka kremowego. Jeżeli chcecie pocieszyć swych bliskich pysznym ciastem, to musicie wypróbować ten przepis na najlepsze ciasto marchewkowe , gwarantuję, że pokochacie to ciasto z pierwszego kawałeczka :) Przepisy na inne ciasta znajdziecie TUTAJ. Najlepsze ciasto marchewkowe - przepis: Składniki: 550 g marchewki
Kuchnia Łukasza