niego skorzystać, więc trzeba było koniecznie wypróbować, zwłaszcza że byłam bardzo ciekawa jak smakuje taki krem z grysikiem. Przyznam szczerze, że początkowo bałam się tego osobnego pieczenia kolejnych warstw ciasta, bo wydawało mi się to takie długie i żmudne, ale jak się okazało poszło to szybko i sprawnie. Podwoiłam ilość wszystkiego, gdy się okazało, że przepis jest na tortownicę(...)podaję już taką podwojoną porcję, gdyż ciacho jest naprawdę dobre, a z małej porcji nie byłoby się czym dzielić :) Ps. Ciasto najlepiej smakuje na drugi, trzeci dzień. Składniki: 10 dag masła 10 łyżek mleka 2 jajka 80 dag mąki 20 dag cukru 5 łyżek miodu 2 łyżeczki sody Masa grysikowa: 1400 ml mleka 200g grysiku (kaszy manny
Smakowy RajKarnawał już trwa, a z nim zaczynają się domowe prywatki. Nie ma takich spotkań bez przekąsek. Francuskie ciasto świetnie sprawdza się właśnie na takie szybkie i smaczne przekąski. Zawsze błyskawicznie znikają ze stołu i są idealne do podania na ciepło jak i na zimno. Przekąski na francuskim cieście ******** Pomidory z bazylią na francuskim cieście SKŁADNIKI: ciasto francuskie pomidor(...)podłużny bazylia suszona bazylia świeża czerwona pasta curry PRZYGOTOWANIE: Ciasto francuskie rozwijamy, smarujemy całość czerwoną pastą curry, a następnie posypujemy suszoną bazylią. Pomidorka kroimy w cienkie plasterki i układamy na cieście robiąc przerwy między plastrami by pokroić ciasto na małe kawałeczki. Tak pokrojone przekąski przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia. Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiCIASTO Z JABŁKAMI (BEZ JAJEK, BEZ UŻYCIA MIKSERA) Wyśmienite ciasto, mięciutkie, rozpływające się w ustach. Do zrobienia w 10 minut, potem już tylko pozostaje pieczenie. Składniki należy zagnieść ręką, wyłożyć ciastem blachę, na to ułożyć połówki jabłek, posypać cynamonem i przykryć drugą warstwą ciasta. Ot, cała filozofia. Poczęstowała mnie nim koleżanka i od razu się w nim zakochałam:D Ciasto(...)porządnie wystygnie, ale gdy je upiekłam miałam okazję skosztować tylko kawałeczek, bo rozeszło się w mgnieniu oka, moja familia dosłownie je pożarła:)) Cała tajemnica wyjątkowej, niezwykle delikatnej struktury ciasta to dodany do niego serek homogenizowany. Sprawia on, że ciasto jest totalnie mięciutkie i puszyste. I tutaj dokonałam - niezaplanowanej - zmiany. Kiedy miałam już wszystkie składniki w misce, zorientowałam się, że mój
Słodko-Słony Świat Ilonywiernego przepisu na kremówki. I właśnie mi się udało odnaleźć go na blogu patricia-bakes . Ciacho zawiera dwie połączone warstwy, jedną - budyniową i drugą śmietanową... umieszczone pomiędzy delikatnymi płatami ciasta francuskiego, dokładnie tak jak pamiętam z dzieciństwa. Tak więc skoro chcemy mieć namiastkę oryginalnych "Kremówek Papieskich" - to do dzieła :) Składniki na ciasto: 2 płaty ciasta francuskiego (po 320 g każdy(...)Składniki na masę śmietankową: 500 ml śmietany kremówki 36% (schłodzonej) 2 łyżeczki żelatyny (rozpuszczone w małej ilości gorącej wody) 4-5 łyżek cukru pudru Zaczynamy od pieczenia płatów ciasta francuskiego. Przygotować 2 większe płaskie blaszki, wyłożyć je papierem do pieczenia. Na każdą z blaszek rozłożyć gotowy płat ciasta francuskiego, ocieplić go do tempertury pokojowej. Ponakłuwać widelcem (fot.1) . Piec
Świat CiastaMieszamy a następnie czekamy około 5 min aż pojawi się piana. Potem żółtka dodajemy do białek i mieszamy mikserem. Następnie dodajemy przesiane mąki i mieszamy całość drewnianą łyżką. Ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Forma o wymiarach: 25x40. Biszkopt pieczemy ok. 20 minut w 190 stopniach C. Po upieczeniu biszkopt studzimy. Masa budyniowa: Gotujemy budyń(...)wystudzoną galaretką. Finał: Zaraz po przygotowaniu masy marchwiowej wylewamy ją na wystudzony biszkopt i na ostudzonej masie układamy delicje a następnie wylewamy masę śmietanową. Dekorujemy wg uznannia, ja ciasto posypałam czarnym sezamem. Ciasto przed spożyciem należy schłodzić w lodówce do pełnego stężenia. ciasto marchwiowe z delicjami
Bon Appetit MałgorzatyCiasto dla miłośników kokosów i nie tylko :) Akurat nie jestem amatorką kokosu, ale ciasto bardzo mi smakowało. Składniki : (Ciasto robiłam w blaszce 24x36 cm ) Biszkopt: 6 jajek 1 szklanka cukru 3/4 szklanki mąki pszennej 1/4 szklanki mąki mąki ziemniaczanej 2 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa kokosowa: 450 ml mleka 220 g wiórków kokosowych(...)masę studzimy i wkładamy do na 1 godzinę, by stężała. 4. Z imną masą przekładamy biszkopt. 5. Robimy polewę: wszystkie skł a dniki rozpuszczamy w kąpieli wodnej, polewamy ciasto i schła dzamy całość. 6. Bou nty najlepiej smakuje na drugi dzień. Smacznego!!! Źródło: Kuchnia szeroko otwarta
Kuchnia domowa Anizimno. Na ciepło zjedliśmy na obiad z surówką z kapusty , a na zimno pokrojone w plasterki podałam jako przekąskę :) Składniki: 1 duża pierś z kurczaka 1 płat ciasta francuskiego 2 plastry sera żółtego 25 dag pieczarek 1 mała cebulka 1 jajko pieprz oregano przyprawa do kurczaka olej Sposób przygotowania: 1. Pierś z kurczaka umyć, osuszyć i przekroić na cztery porcje(...)kurczaka, oregano, pieprzem. 2. Cebulkę posiekać, a obrane pieczarki pokroić w plasterki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju, dodać cebulkę, a potem pieczarki i dusić do odparowania wody. 3. Ciasto francuskie rozwinąć, podzielić na cztery porcje, każdą naciąć po obu stronach wzdłuż dłuższego boku (jak na drożdżowe warkoczyki). Ułożyć porcję mięsa, a na nią ostudzone pieczarki i plaster sera żółtego. Zapleść
Kuchnia domowa AniCały tydzień chodziło za mną ciasto ze śliwkami. Zrobiłam dziś. Przepis kombinowany z dwóch innych ucieranych ciast - ale bardzo udany :) Polecam! Składniki (blaszka 25x30cm): 6 jajek 1 i 1/4 szklanki cukru 3 szklanki mąki 3 łyżeczki kakao 1 łyżeczka sody oczyszczonej odrobina olejku śmietanowego 1 szklanka oleju 1 łyżka octu ok.70 dag śliwek - u mnie węgierki Sposób przygotowania: 1. Śliwki(...)cukrem i octem. Jak masa zacznie bieleć, dodajemy partiami mąkę wymieszaną z sodą i kakao. Na koniec wlewamy olejek i olej, dokładnie miksujemy. 4. Pokrojone śliwki wsypujemy do ciasta i całość mieszamy. 5. Ciasto przekładamy do blaszki wyłożonej papierem. Całość pieczemy przez 45-50 minut (najlepiej do suchego patyczka) w 180 st. C. Smacznego
Kuchnia domowa AniPyszne klasyczne ciasto z makiem i kremem budyniowym. Krem zrobiłam ze swojego sprawdzonego przepisu. Polecam nie tylko na Święta! Składniki: Ciasto: 200 g margaryny 5 jajek (białka i żółtka osobno) 300 g cukru 1 szklanka mleka 250 g suchego maku 250 g mąki pszennej 2 łyżeczki proszku do pieczenia olejek arakowy lub rumowy Krem: 2,5 szklanki mleka 2 budynie(...)puch. Dodajemy mak z mlekiem. 3. Dodajemy olejek z aromatem, mąkę i proszek do pieczenia. Miksujemy. 4. Na koniec dodajemy ubitą pianę z białek i delikatnie całość mieszamy. 5. Ciasto wykładamy na blaszkę i pieczemy w 180 st. C przez ok 40 minut lub do suchego patyczka. 6. Robimy krem. Na mleku z cukrem gotujemy budyń. Studzimy. 7. Zimny budyń
Kuchnia domowa AniJakiś czas temu był jabłecznik z różową pianką , a teraz tradycyjne ciasto kruche przekładane jabłkami. Do zrobienia warstwy jabłek można użyć prażonych jabłek lub świeżych owoców. Składniki: Ciasto: 600 g mąki pszennej 100 g masła lub margaryny 250 g cukru 3 jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia Jabłka: 2 litrowe słoiki prażonych jabłek (lub 1,5 kg świeżych) 2 galaretki(...)pomarańczowe cukier do smaku Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto, dzielimy na 3 części i pieczemy osobno 3 placki na rumiano w 180 st.C. Studzimy. 2. Jabłka prażone podgrzewamy, wsypujemy suche galaretki i mieszamy do rozpuszczenia. (Jeśli używamy świeżych jabłek, należy je obrać, zetrzeć na tarce i usmażyć, dodając cukru do smaku). 3. Placki przekładamy ciepłą masą jabłkową
Kuchnia domowa AniSkładniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 2 filety ryby (u mnie dorsz) 1 cebula 1 łyżka masła olej 1 mały por 30 dag pieczarek sól, pieprz majeranek jajko do posmarowania Sposób przygotowania: 1. Rybę odmrożoną osuszyć. 2. Cebulę posiekać, pora pokroić w talarki lub półtalarki, zrumienić na oleju i maśle, dodać majeranek. 3. Pieczarki obrać, pokroić w plasterki, obsmażyć na oleju(...)połączyć z cebulą i porem. 4. Ciasto i filety podzielić na 4 porcje. Na każdym płacie ciasta ułożyć rybę, oprószyć solą i pieprzem, wyłożyć porcje cebuli z pieczarkami i porem, złożyć i skleić brzegi. Wierzch posmarować jajkiem. 5. Piec w piekarniku w 180 st. C przez 20-30 minut - w zależności od grubości ryby. Jakby ryba była gruba to można
Kuchnia domowa Aniszybka i pyszna propozycja na ciepłą kolację :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego 4 parówki hot-dogowe kilka plasterków żółtego sera 1 jajko Sposób przygotowania: 1. Ciasto rozkładamy, kroimy na 4prostokąty (ilość będzie zależała od wielkości parówek). 2. Na ciasto rozkładamy ser żółty, a na to parówkę. Zwijamy i układamy na blaszce. 3. Każdą parówkę w cieście nacinamy, a następnie smarujemy
Kuchnia domowa AniSprawdzony przepis na puszyste ciasto. Świetnie się udaje nie tylko z rabarbarem, ale też z owocami sezonowymi (np. morelami ). Składniki: 2 i 3/4 szklanki mąki 2 łyżeczki proszku do pieczenia 6 jajek 1 łyżka octu 1 i 1/2 szklanki cukru 1 cukier waniliowy 3/4 szklanki oleju olejek waniliowy 4 łodygi rabarbaru Sposób wykonania: 1. Jajka, ocet, cukier i cukier waniliowy(...)jajka zaczną bieleć. 2. Mąkę przesiewamy z proszkiem do pieczenia, dodajemy porcjami do masy jajecznej i miksujemy na małych obrotach. Na koniec dodajemy olej i olejek waniliowy. 3. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (34x26cm). 4. Rabarbar obieramy, kroimy na kawałki, wykładamy na ciasto. 5. Całość pieczemy w 180 st. C przez 40-50 minut (do suchego patyczka
Kuchnia domowa AniBardzo kakaowe ciasto przełożone kremem budyniowym oraz jabłkami z galaretką - recepturę na Kilimandżaro znalazłam w zbiorach siostry Anastazji. Ciasto świetnie smakuje, polecam! Składniki: Biszkopt: 8 jajek 1 szklanka cukru 6 łyżek mąki pszennej 4 łyżki kakao 2 łyżeczki proszku do pieczenia Masa jabłkowa: prażone jabłka (1,2 litra) 2 galaretki cytrynowe Masa budyniowa: 1/2 litra mleka 1/2 szklanki cukru(...)żółtka 2 łyżki mąki pszennej 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 kostka masła Sposób wykonania: 1. Przygotować ciasto biszkoptowe: ubić białka, dodać cukier, potem żółtka, a na końcu stopniowo mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Wylać na blaszkę (24x36cm) i upiec. Po wystudzeniu podzielić na dwa blaty. 2. Jabłka dobrze rozgrzać, wsypać galaretki i dokładnie wymieszać. Ostudzić. 3. Większą część
Kuchnia domowa AniŚwięta zbliżają się wielkimi krokami i pewnie sporo osób przegląda blogi w poszukiwaniu czegoś fajnego na świąteczny stół. Moja propozycja to ciasto miodowe przełożone gotowaną masą serową. Składniki: Ciasto ( blaszka 24x36cm): 3 i 1/2 szklanki mąki + 2-3 łyżki jeśli się klei podczas wyrabiania 2 łyżeczki sody oczyszczonej 1 i 1/2 szklanki cukru pudru 3 jajka 3-4 łyżki miodu(...)jajka 1 budyń waniliowy 1 kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej 1/2 szklanki mleka Na wierzch: polewa kakaowa z żelatyną ( KLIK ) i dowolna posypka Sposób wykonania: 1. Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części , wykładamy jedną część na blaszkę wyłożoną papierem i pieczemy 10-15 minut w 180 st.C. Wyjmujemy i studzimy. Podobnie pieczemy pozostałe dwa placki. 2. Robimy
Kuchnia domowa Ani