ciasto - 160568 przepisów (strona:291/10705)

Ciasto z czereśniami 130

Ciasto z czereśniami SKŁADNIKI: czereśnie- 1 kg cukier -250 g mąka -250g jajka -4 szt mąka ziemniaczana -1 łyżka proszek do pieczenia -1 łyżka galaretki wiśniowe -2 opak śmietana18%-0,5 l biszkopty okrągłe -0,5 paczki PRZYGOTOWANIE: Białka oddzielić od żółtek. Ubić białka na sztywną pianę, dodać cukier, dalej ubijać. Następnie stopniowo dodawać po jednym żółtku, utrzeć. Mąki(...)wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy żółtkowej, delikatnie wymieszać. Ciasto wylać do wysmarowanej tłuszczem tortownicy o wymiarach 27 cm. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika na 180 stop.piec przez ok.30 minut. Upieczony i gorący biszkopt przekroić na połowę. Spód biszkopta włożyć do tortownicy, spiąć boki. Na biszkopt wyłożyć śmietanę, prosto z kubka, rozsmarować nożem, przykryć drugą połową biszkoptu. Środek

Kuchnia Danusi
Ciasto porzeczkowe 162

Szybki sposób na słodki podwieczorek Ciasto porzeczkowe  SKŁADNIKI: olej -0,5 szkl mąka -1,5 szkl jajka -4 szt cukier brązowy - 0,5 szkl proszek do pieczenia - 1,5 łyżeczki jajka - 4 szt porzeczka czarna - 300 g cukier puder PRZYGOTOWANIE: Jajka wybić do miski, ubić mikserem. Następnie wsypać do jajek cukier, dalej ubijać na puszystą masę. Do ubitej masy(...)cienkim strumieniem olej, dobrze zmiksować. Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, przesiać do masy jajecznej, dobrze wymieszać. Porzeczki oddzielić od szypułek, opłukać, osączyć. Na samym końcu dodać porzeczki do ciasta, dokładnie wymieszać. Tortownicę o wymiarach 27 cm, wysmarować tłuszczem, wylać ciasto, włożyć do piekarnika i piec ok.45 minut w 160 stop. Upieczone i ostudzone ciasto, posypać cukrem pudrem. (function

Kuchnia Danusi
Ciasto. Śliwki. Puszysty placek drożdżowy z węgierkami i kruszonką 327

Taki zwyczajny placek ze śliwkami upiekłam. Puszyste ciasto, słodkie węgierki i kruszonka - cudownie ! Pięknie jest już podczas pieczenia bo wyrabianie ciasta ręcznie bardzo mnie uspokaja. Potem magia wyrastania i ten zapach jaki wypełnia dom kiedy ciasto jest już w piecu... Zapach domu rodzinnego, ciepła, miłości i serdeczności... Tak zwyczajnie a jednocześnie niezwykle... Lubię piec drożdżowówki . Masz problem z ciastem drożdżowym

Smaczna Pyza
Ciasto Fiona 799

cieście smerfetce czas na kolejną wersję popularnego ciasta Shrek, na jego towarzyszkę czyli Fionę. Nie przepadam za pieczeniem ciast warstwowych, ale skoro smerfetka była bardzo udana, shrek również okazał się przepyszny postanowiłam zrobić kolejną wersję, tym razem z użyciem napoju frugo i czerwonych galaretek. I tak powstała Fiona, bo taką nazwę tej wersji można znaleźć w necie. W każdym razie(...)ciasto było pyszne, więc myślę że pomysł się udał. Polecam. Czytaj więcej

Bernika - moj kulinarny pamietnik
Magiczne ciasto w wersji kokosowej 201

razem upiekłam magiczne ciasto w wersji kokosowej. Do mleka dodałam wiórki kokosowe, które wcześniej były zalane wódeczką, bo córka robiła na nich kokosówkę :-) Magiczne ciasto w wersji kokosowej Składniki: 4 jaja w temperaturze pokojowej 150 g cukru 1 łyżka wody 125 g rozpuszczonego masła 115 g przesianej mąki 1/2 litra letniego mleka 4 krople octu winnego białego 8 łyżek wiórków(...)cukrem i 1 łyżką zimnej wody. Dodajemy do nich tłuszcz, mąkę i mleko z wiórkami  i esencję. Białka ubijamy z 4 kroplami octu na sztywną piane, dodajemy do ciasta i delikatnie mieszamy. W międzyczasie rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni, szklaną formę 20 x 20 natłuszczamy i posypujemy tartą bułką, wlewamy do niej masę i pieczemy przez około 60 minut

Kulinarne przygody Gatity
Croissanty 140

nami nie lada wyzwanie: croissanty według francuskiego cukiernika Philippe Conticini ! W życiu nie piekłam, w życiu nie miałam odwagi zabrać się samodzielnie na zrobienie drożdżowego ciasta listkowanego masłem, no ale kiedyś musi być ten pierwszy raz. A poza tym, w grupie jakoś raźniej ;-). Croissanty są czaso i pracochłonne. Ręce potem bolą, bo trzeba się(...)środku nie dopiekły.  Croissanty wg. Conticini Składniki: Na zaczyn 70 g mąki pszennej tortowej 10 g świeżych drożdży 65 g mleka w temperaturze pokojowej Na ciasto: 85 g wody 85 g roztopionego i ostudzonego masła  8 g soli 55 g cukru pudru 340 g mąki pszennej 15 świeżych drożdży 250 g masła Dodatkowo

Kulinarne przygody Gatity
Ciasto cytrynowe 2534

Dzisiaj coś słodkiego i zarazem orzeźwiającego. Króluje smak cytrynowy. Krem jest puszysty, delikatny i orzeźwiający. W środku cytrynowa galaretka i zwieńczony pianką na bazie śmietany i galaretki. Ciasto robiłam dla gości i zrobiło duże wrażenie zarówno smakowe jak i wizualne. Składniki: Biszkopt 4 jajka 4 łyżki cukru 4 łyżki maki pszennej 1 łyżeczka proszku Masa budyniowo - cytrynowa 2 budynie śmietankowe(...)przepisu na opakowaniu i pozostawić do lekkiego stężenia.  Lukier: Do soku z cytryny dodawać stopniowo cukier puder i ucierać. Do momentu uzyskania średnio lejącego lukru.  Warstwy ciasta: biszkopt masa budyniowo - cytrynowa, galaretka cytrynowa, pianka z śmietany i galaretki, herbatniki i na końcu lukier cytrynowy

Ala piecze i gotuje
Ciasto Delicje 116

Przepis na ‚Delicje’ zalegał w domowym zeszycie od dawien dawna. Przyznaję, że robiłam je dość często. Uwielbiam je za smak, łatwość i szybkość wykonania, co nie zawsze współgra w ciastach typu przekładaniec. Uwielbiam za puszysty biszkopt, pyszny krem budyniowy, orzechy, czekoladę, rodzynki, galaretkę i za domową ciemną polewę. Bardzo Wam polecam. Składniki na biszkopt: 6 jaj 180 g cukru(...)Następnie wsypujemy mąki wymieszane z proszkiem do pieczenia i delikatnie mieszamy łyżką do połączenia się składników. Formę prostokątną o wymiarach 25 x 36 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wlewamy ciasto, wyrównujemy i wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika. Pieczemy około 30 minut. Studzimy w lekko uchylonym piekarniku. Wystudzone ciasto przekrawamy wzdłuż, uzyskując dwa blaty. Z jednego z blatów

Made By Mom And Son
Ciasto gruszkowe 172

Składniki: ciasto 7 jaj 1,5 szklanki cukru 1,5 szklanki mąki 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki octu szczypta soli masa 1 kg gruszek obranych wydrążonych 2 galaretki wiśniowe do dekoracji cukier puder Przygotowanie: W misce ubijamy białka ze szczyptą soli na sztywno, cały czas ubijając powoli dodajemy jajka, mąkę, proszek do pieczenia, cukier i ocet. Wyrobione(...)ciasto przelewamy do formy prostokątnej wyłożonej papierem pergaminowym i pieczemy w piekarniku nagrzanym na 170 C przez 20 -25  minut.  Upieczony biszkopt studzimy i przekrajamy na pół aby powstały dwa jednakowe placki. Masa W garnku gotujemy  gruszki do miękkości ok 20 minut, następnie blendujemy i dodajemy galaretki mieszając aby masa się połączyła. Gotową masą wykładamy na biszkopt

Niezły Młynek
Ciasto Migdałowe Nigelli Lawson - dieta bezmleczna 184

Nigella Lawson - ta dziewczyna potrafi ucztować. Lubię ją oglądać, zwłaszcza wstawki, kiedy Nigella wstaje w nocy, zakrada się do lodówki i wyjada jakieś "resztki" czy zapycha się ciastem grubo po północy. Od razu czuję, że nie jestem sama ;-) A dziś, żeby mamy bezmleczne również poczuły, że nie są same, pokażę Wam Wilgotne Ciasto Jabłkowo - (malinowo) - Migdałowe. W oryginalnym przepisie(...)nagrzać do 180 C góra - dół 3. Zmielone migdały zmixować z jajkami, cukrem, i owocowym musem. 4. Formę nasmarować olejem (najlepiej bezwonnym), dno wyłożyć papierem do pieczenia. 5. Przelać ciasto do formy, wierzch posypać płatkami migdałowymi i wstawić do pieca na około 45 minut. Ważne żeby przed wyjęciem sprawdzić potrząsając foremką, czy ciasto nie ma galaretowatej postaci - jeśli ma - podpiec

Matka Żywicielka
Ciasto drożdżowe ze śliwkami i jabłkami 172

lepszego wyboru (no, może na równi z szarlotką).  Kubek mleka i jest dobrze.  Ten przepis jest moją modyfikacją przepisu od Truskawkowej Ani, z jej książki.  Ciasto jest niezwykle puchate i niech nie korci Was, aby dodawać więcej mąki.     Składniki: 500 g mąki pszennej 7 g drożdży instant ok 250 ml mleka 0,5 szklanki cukru(...)zalać odrobiną letniego mleka, dodać łyżkę cukru i wymieszać zagarniając odrobinę mąki.  Odczekać kwadrans.  Masło roztopić.  Do miski dodać rozbełtane jajka, cukier i sól.  Wyrabiać ciasto dolewając stopniowo mleko.  Na koniec dodać ciepłe masło i nadal wyrabiać.  Ciasto będzie dość mokre, ale elastyczne.  Odstawić miskę pod przykryciem do wyrośnięcia.  Kiedy ciasto podwoi

Sto kolorów kuchni
Ciasto na maślance ze śliwkami 217

Przepis przechodził z rąk do rąk i wreszcie trafił do mnie:) A ja zamieszczam go do ogólnej wiadomości i ewentualnego wypróbowania, jest łatwy, a ciasto naprawdę smaczne i szybkie do wykonania. Składniki : 1 szklanka maślanki 2 jajka 1 szklanka cukru 1/2 szklanki oleju 2 1/2 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia owoce- najlepiej świeże, u mnie śliwki Wykonanie : Całe(...)jajka ubić mikserem z cukrem Dodać stopniowo maślankę i ucierać W następnej kolejności dodawać olej ( konsystencja ciasta jest wtedy rzadka, ale tak ma być) - ucierać Teraz dodajemy mąkę zmieszaną z proszkiem do pieczenia Po dokładnym połączeniu składników wylewamy ciasto do wysmarowanej tłuszczem foremki Na wierzch kładziemy owoce, u mnie śliwki - ale mogą to być również pokrojone jabłka, gruszki- posypać kruszonką

Proste Potrawy
Szarlotka na kruchym cieście - wersja super prosta 466

jeszcze swojej...itd :) Składniki : 3 szklanki mąki tortowej 6 jaj kisiel cytrynowy 2 łyżeczki proszku do pieczenia 25 dag masła ROŚLINNEGO w kostce 4 łyżki cukru do ciasta 1/2 szklanki cukru pudru do białek przesmażone jabłka - ja miałam 1 duży słoik własnego przetworu, jeśli będziemy sami na bieżąco przesmażać jabłka to potrzebujemy ich około 1,5 - 2 kg Przygotowanie : Mąkę(...)połączyć z proszkiem i 4 łyżkami cukru, dodać żółtka - zmieszać łyżką  Dodać rozpuszczone masło i zmiksować, powstaną okruszki jak na kruszonkę 1/3 masy pozostawić na pokrycie wierzchu ciasta, a resztą wylepić foremkę o wymiarach 28x24 cm, można wiekszą, ale ciasto bedzie cieńsze Ciasto w foremce posypać dość obficie bułką tartą i wyłożyć na wierzch przesmażone jabłka Z 6 białek

Proste Potrawy
Ucierane ciasto z jabłakami 107

Ciasto jest tak proste do zrobienia, że warto wypróbować. Składniki też są nieliczne i tradycyjne. 2 szklanki mąki pszennej 2 jajka całe + 2 żółtka  1 szklanka cukru około 5 łyżek gęstej śmietany 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2 duże jabłka, szczypta soli i cynamonu 1/2 kostki tłuszczu do pieczenia tj. 125 g Przygotowanie : Miękkie masło utrzeć z cukrem(...)wtedy dopiero dodawać po jednym jajka, żółtku i nadal ucierać Dodawać stopniowo mąkę i śmietanę - ucierać, dodać proszek- wymieszać dokładnie Konsystencja ciasta powinna być gęsta, łyżką masa przekłada się swobodnie  Obrane jabłka pokroić w dość grube plastry, przesypać ewentualnie cynamonem Ciasto rozsmarować na natłuszczonej blaszce, na wierzchu ułożyć pokrojone jabłka Ciasto piekłam w foremce o średnicy 25 cm około

Proste Potrawy
Ciasto z truskawkami 155

dodawać strużką olej, cały czas miksować, masa zmniejszy swą objętość, ale nadal będzie bardzo gęsta Teraz wsypywać stopniowo mąkę z proszkiem i mieszać ostrożnie drewnianą łyżką do połączenia składników Ciasto wlać do formy o średnicy 23 cm. (dno formy w kształcie serca dno wyłożyłam papierem do pieczenia), na wierzch ułożyć całe truskawki, lekko wcisnąć w ciasto Piec przez godz(...)trochę dłużej niż godzinę ponieważ zepsuła mi się pokrywa i dopiekałam jeszcze około 20 min. może dlatego owoce trochę zmniejszyły swoją objętość. Ale nic to nie zaszkodziło w smaku ciasta, było pyszne :) Polecam ! Źródło - Moje Wypieki Ciasto piekłam dwukrotnie, za drugim razem użyłam olej słonecznikowy i obłożyłam blaszkę wokół pokrojonymi drobno jabłkami. Dla mnie smaczniejsze było z olejem rzepakowym

Proste Potrawy