Głosów:1 Średnia:5/5] składniki na ciasto kruche: 500 g mąki 6 żółtek 200 g masła 3 łyżki cukru pudru 3-4 łyżki śmietany kwaśnej 2 łyżeczki proszku do pieczenia wykonanie: Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia oraz cukrem pudrem. Dodajemy żółtka, mieszamy z mąką. Następnie dodajemy masło i siekamy nożem. Na końcu dodajemy śmietanę (ilość zależy(...)wielkości żółtek, jeśli ciasto jest za twarde dodajemy więcej śmietany) i zagniatamy ciasto. Gotowe dzielimy na dwie równe części, z każdej odcinamy jeszcze po ok. 1/5 części (na wierzch), małe porcje ciasta wkładamy do lodówki. Każdą większą porcję rozwałkowujemy, przekładamy do dwóch jednakowych foremek (ok. 22x33cm, wyłożonych papierem do pieczenia) i schładzamy w lodówce przez ok. 20 min. dodatkowo
Domowy Smak JedzeniaJesień to orzechy i orzechowe wypieki. Aromatyczne, otulające ciepłym, słodkim zapachem. Nie byłabym sobą , gdybym w tym sezonie nie wykorzystała orzechów w połączeniu z kruchym ciastem. Tak powstał ten przekładaniec. Bardzo słodka beza orzechowa i słodki krem na bazie wielu żółtek przełamany kwaskową wiśnią… I jesienne dłuuugie wieczory już są do zniesienia ; ) Składniki na ciasto: 2 i pół szklanki mąki(...)pszennej 5 łyżek cukru cukier waniliowy 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 20 dag margaryny 4 żółtka słoik dobrego dżemu wiśniowego ( 1 słoik 300 g na 3 blaty ciasta wystarczy) Z podanych składników zagniatamy ciasto. Dzielimy na 3 równe części. Dwie części ciasta wykładamy do dwóch jednakowych blaszek ( u mnie 22 x 26 cm), nakłuwamy widelcem,smarujemy dżemem i pieczemy
Domowe ciastaCiasto krówka z kakaowym wnętrzem. Dziś dzielę się z Wami przepisem na pyszne ciasto krówka z kakaowym wnętrzem. Jeśli tak jak ja lubicie słodkie warstwowe ciasta z śmietanowym kremem i kajmakiem, to na pewno pokochacie tą wersję. Podstawę ciasta stanowią dwa biszkopty – jeden toffi, a drugi kakaowy. Do tego prosta masa śmietanowa i jako zwieńczenie pyszny kajmak. Ja dziś(...)podałam ciasto z kajmakiem z solą morską POLDER . Niewielka ilość soli idealnie przełamuje słodycz kajmaku. Dla mnie coś cudownego. Uwielbiam tą wersję kajmaku, tak bardzo, że co nie co najpierw zjadłam od tak prosto ze słoika Polecam też inne wersje kajmaku firmy POLDER. Bardzo dobrze się z nimi pracuje. Kajmak jest na tyle plastyczny, że z łatwością go rozsmarowujecie
Słodkie okruszkisię maku. Masę odstawiam do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodaję po jednym jajku dokładnie mieszając, a następnie pokruszone biszkopty. Ponownie mieszam i masa na rogale jest gotowa. Składniki na ciasto: 20 g drożdży 1 szklanka mleka ¼ szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko ½ kg mąki 60 g masła 1 szczypta soli Dodatkowo 250 g masła z lodówki Drożdże kruszę do miseczki(...)być lekko ciepłe). Mąkę wsypuję do miski, dodaję sól, drożdże, ubite jajka i mleko. Wszystkie składniki lekko zagniatam, a na koniec dodaję w dwóch partiach roztopione mało. Zagniatam ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia, pod przykryciem. Kiedy ciasto wyrośnie, zbijam je pięścią. W ten sposób je odgazowuję. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości
Słodki sentymentPodobno ulubione ciasto owocowe w Szwajcarii to Apfelwähe, czyli szarlotka szwajcarska. Forma ogromna jak koło samochodu, cienkie ciasto i słodki, błyszczący środek – to cechy charakterystyczne szarlotki szwajcarskiej. Mówi się, że ciasto bywa tak wielkie, że nie mieści się do piekarnika i dlatego niektóre rodziny pieką swoje szarlotki u lokalnego piekarza Proponuję zatem wybrać się „cukierniczo” do urzekającej krajobrazami Szwajcarii(...)skosztować lokalnych frykasów Składniki na ciasto: 250 g mąki (1,5 szklanki) 1 szczypta soli 2 żółtka (białka możecie wykorzystać na kokosanki z kleksem ) 4 łyżki wody 90 g masła Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto, następnie formuję kulkę, którą wkładam do lodówki. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek (4 niewielkie) 2 łyżki cukru 4 łyżki
Słodki sentymentCiasto drożdżowe w innej odsłonie... z dodatkiem puree z dyni oraz tradycyjną kruszonką. Dynię pieczemy w piekarniku, następnie blendujemy na gładki mus i dodajemy do ciasta. Dzięki temu drożdżówka ma piękny, pomarańczowy kolor, a także jest wilgotna i dłużej utrzymuje świeżość. Całość zwieńcza chrupiąca i słodka kruszonka. Drożdżówka rośnie wysoka i jest pulchna oraz mięciutka. Ciasto nie jest(...)zwiększył swoją objętość. Do miski wsypujemy mąkę przesianą przez sitko. Dodajemy pozostały cukier, szczyptę soli, żółtka, puree z dyni oraz rozczyn. Wszystko mieszamy i wyrabiamy, aż ciasto będzie gładkie i elastyczne. Na końcu dodajemy rozpuszczone i wystudzone masło i dalej wyrabiamy ciasto, aż tłuszcz się wchłonie, a ciasto będzie odchodziło od dłoni. Przykrywamy ciasto ściereczką i odstawiamy w ciepłe miejsce
Kuchnia MagdaLenyDokładnie taka, jaką pamiętam z dzieciństwa. W naszym ogrodzie rosła kiedyś bardzo stara jabłoń – papierówka. Uwielbiałam jej owoce. Były słodkie, kruche i bardzo delikatne. Idealne do ciast, a szarlotka z nimi to prawdziwy majstersztyk. Bardzo prosta, bo jabłek w żaden sposób nie trzeba wcześniej prażyć i gotować na marmoladę. Wystarczy zetrzeć, doprawić cynamonem i gotowe. Papierówki zawsze były tak słodkie(...)trzeba było ich nawet słodzić. Po upieczeniu ich naturalna słodycz i kwasowość były doskonałe. I z takimi jabłkami moja mama robiła zawsze szarlotkę. Używała do tego półkruche ciasto, takie jak w przepisie na CIASTO ZE ŚLIWKAMI , które i ja teraz często stosuję, bo komponuje się naprawdę świetnie w wielu odsłonach. Niestety teraz trudno o takie odmiany jabłek, jak chociażby papierówka
Analiza SmakuKruche ciasto z budyniem, śliwkami i bezą Bardzo łatwe i szybkie w wykonaniu ciasto, które zawsze się udaje. Kruche ciasto, kremowy budyń, soczyste owoce i chrupiąca beza to połączenie wprost idealne. Po prostu niebo w ustach! Składniki: Ciasto: 250g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 kostka zimnego masła (200gram) 4 żółtka (białka użyjemy do bezy) Budyń(...)łyżki cukru Beza: 4 białka szczypta soli 200g cukru 1 czubata łyżka mąki ziemniaczanej Owoce: około 800g śliwek węgierek 3 łyżki mąki ziemniaczanej *** Wszystkie składniki na ciasto zagniatamy razem na jednolitą masę *** *** Ciastem wylepiamy dno blaszki (moja ma wymiary 25×35 centymetrów ) wyłożonej wcześniej papierem do pieczenia i nakłuwamy w kilku miejscach widelcem *** *** Ciasto wkładamy do piekarnika
Blog z ApetytemCiasto cytrynowo-cytrynowe To ciasto cytrynowe to prawdziwe szaleństwo smaku cytryny. Jest to bardzo proste i pyszne ciasto ucierane, które dodatkowo poza skórką cytrynową jest nasączone syropem z soku cytrynowego. Efekt końcowy jest zabójczy, szczególnie w połączeniu z lodami śmietankowymi lub bitą śmietanką. Składniki na ciasto cytrynowe pół kostki miękkiego masła (10 dag) 1 szklanki mąki 1 szklanka cukru(...)pieczenia 2 łyżki mleka pół łyżeczki ekstraktu waniliowego szczypta soli 2 łyżki startej skórki z cytryny 4 łyżki soku z cytryny 6 łyżek cukru do syropu To ciasto cytrynowe jest bardzo proste w przygotowaniu. W dużej misce miksujemy wszystkie składniki - miękkie masło, cukier, mąkę z proszkiem do pieczenia, jajka, wanilię, skórkę cytrynową oraz szczyptę soli. I to wszystko
Korniszonkiszarlotki i jabłeczniki królują na stołach miłośników słodkości. Upieczone z młodymi jabłkami mają wyjątkowy smak i zapach dojrzałego lata. Moja ulubiona szarlotka, to taka pieczona na bardzo kruchym, maślanym cieście. Jest przepyszna na ciepło i znika z blachy zanim zdąży do końca wystygnąć. Oto przepis na super kruchą szarlotkę z dwoma rodzajami kruchego ciasta :) Porcja na małą blachę lub tortownicę(...)Ciasto kruche na spód szarlotki 20 dag mąki krupczatki 12 dag zimnego masła 2 jajka (żółtka i białka oddzielnie) 5 dag cukru pudru kilka kropli esencji waniliowej Ciasto kruche na wierzch 10 dag miękkiego masła pół szklanki mąki pół szklanki cukru 1 łyżka płatków owsianych Jabłka 4 - 5 dużych letnich jabłek np. odmiany piros kora cynamonu lub szczypt cynamonu
Gotujemy i jemyŚliwki dojrzewają jak zwariowane, więc dzisiaj proponuję proste migdałowe ciasto ze śliwkami. Na rynku można spotkać coraz to inne gatunki. Uwielbiam ciasto ze śliwkami. Śliwki to kolejne sezonowy owoc, który idealnie nadaje się na ucierane ciasto owocowe , kruche ciasto czy crumble . Przepis na migdałowe ciasto ze śliwkami jest bardzo prosty, a samo ciasto zachowuje długo świeżość. Dodatkowo przygotowałam kruszonkę(...)migdałów. Do ciasta można wybrać dowolne śliwki. Ja lubię śliwki, których pestka bardzo łatwo odchodzi od miąższu. Wiem wtedy, że owoce są dojrzałe i słodkie. Migdałowe ciasto ze śliwkami nie jest typowym ciastem ucieranym ale smakuje podobnie. Do ciasta użyłam kokosowego oleju ale można je swobodnie zastąpić roztopionym masłem lub olejem. To ciasto jest uniwersalne, ponieważ można je upiec
codojedzeniaJeśli stale obserwujecie moje przepisy i bloga, to wiecie że klasyczne domowe wypieki są moimi ulubionymi. Nie mam ręki do idealnie wyglądających ciast, ale takie kruche z owocami, bezy, kruszonki, szarlotki czy serniki uwielbiam! Są nie dość że proste to najpyszniejsze. Lubisz ciasta ze świeżymi owocami, wypróbuj także: – ciasto kruche z rabarbarem – najlepsze ciasto kruche ze śliwkami(...)tort czekoladowy z owocami – szarlotka na kruchym cieście – biszkopt z truskawkami – sernik z malinami – szybki biszkopt z rabarbarem – sernik z porzeczkami – sernik z jagodami – biszkopt z jabłkami – prosta szarlotka Ciasto ze śliwkami z bezą i kruszonką PRZYGOTOWANIE: 60 minut + 30-40 minut chłodzenia ciasta SKŁADNIKI: – 300 g mąki pszennej
nietylkopasta.plMaślane ciasto z wiśniami Pyszne i wilgotne ciasto łaciate z wiśniami, które długo zachowuje świeżość i jest bardzo łatwe do przygotowania. Polecam! Składniki: 3 szklanki mąki 3 łyżeczki proszku do pieczenia 250g masła 4 jajka 1 szklanka wody gazowanej 350g cukru 16g cukru waniliowego 3 łyżki kakao 300g wydrylowanych wiśni *** Masło przekładamy do rondelka, rozpuszczamy(...)ucieramy mikserem na puszystą masę *** *** Dodajemy rozpuszczone masło i wodę gazowaną, a następnie stopniowo wsypujemy mąkę wraz z proszkiem do pieczenia. Miksujemy krótko – do momentu połączenia się składników *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy *** *** Dno foremki (moja ma wymiary 32 x 20 cm ) wykładamy papierem do pieczenia. Na blaszkę wykładamy naprzemiennie
Blog z ApetytemDwukolorowa rolada biszkoptowa z malinami Smaczne i efektowne ciasto z delikatnym kremem malinowym. Palce lizać! Składniki: Ciasto: 5 jajek 6 łyżek cukru 3/4 szklanki mąki 80ml wody 45ml oleju 3 łyżki kakao Krem malinowy: 250g malin 3 łyżki cukru 1 galaretka malinowa 250ml śmietanki kremówki Dodatkowo: 150g malin *** Białka jaj ubijamy na sztywno z 3 łyżkami(...)miksujemy żółtka jaj z 3 łyżkami cukru na puszystą masę. Dodajemy mąkę, wodę oraz olej i dokładnie miksujemy *** *** Do masy dodajemy ubite białka i całość delikatnie mieszamy łyżką *** *** Ciasto dzielimy na dwie równe części. Do jednej części ciasta dodajemy kakao i dokładnie mieszamy *** *** Dużą blachę z wyposażenia piekarnika smarujemy niewielką warstwą oleju i wykładamy papierem do pieczenia *** *** Do foliowego
Blog z Apetytem