mojprzepisna.pl | Drożdżowe z pieczonymi śliwkami, zawijane Coś dla miłośników tradycyjnych drożdżowych, ale nie do końca, bo to ciasto ma w sobie pazurek :). Aby wyszło takie pyszne, należy wcześniej upiec śliwki, ale tak aby się mocccno zarumieniły. Najlepsze do tego będą dojrzałe i słodkie Węgierki. Ciasto nie zawiera cukru, a posłodzone jest miodem. Składniki na formę(...)odparować. Wyjąć, lekko przestudzić. Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól. W drugiej misce wymieszać mleko, drożdże, miód, jajko, olej, do mąki dodać mokre składniki, wyrabiać długo aż ciasto przestanie kleić się do rąk. Ja wyrabiałam w mikserze planetarnym, hakiem do drożdżowego, około 3-5 min na wysokich obrotach, następnie 10 min na średnich obrotach. Wyrabiałam do momentu, aż ciasto
moj przepis naPrint Ciasto bananowo-czekoladowe .wprm-recipe-rating .wprm-rating-star.wprm-rating-star-full svg * { fill: #343434; } Cóż ja mogę wam powiedzieć na temat tego ciasta? Jest ono jednym z lepszych, jakie kiedykolwiek jadłam. Wiem, jak bardzo nieskromnie to brzmi, ale naprawdę, do tej pory wypróbowałam mnóstwo przepisów i żaden nie dawał tak fajnego efektu, jak przypadku tego. Ciasto jest wypieczone z zewnątrz(...)Polewa na wierzchu nie jest konieczna, lub można ją modyfikować do woli — w zależności, co kto lubi. Course Desery Cuisine polewa czekoladowa, przepis, przepis na polewę czekoladową Keyword brownie, ciasto, ciasto bananowe, ciasto bananowo-czekoladowe, ciasto czekoladowe, ciasto czekoladowo-bananowe Prep Time 20 min. Cook Time 5 min. Czas pieczenia: 55 min. Servings 12 części Calories 300 kcal Ingredients
Zufi.plJuż kiedyś wspominałam, że najlepsze ciasta drożdżowe piecze moja Mama, ale pewnie jak większość Mam i Babć robi to na oko. Podczas sobotniego pieczenia została więc zaopatrzona w wagę, a ja z notatnikiem siedziałam obok i wszystko skrzętnie zapisywałam. Dzięki temu nie tylko powstało pyszne ciasto drożdżowe z jagodami , ale także dokładny przepis, którym dzielimy się z Wami. Składniki(...)ciasto drożdżowe z jagodami Ciasto drożdżowe: 500 g mąki 40 g świeżych drożdży 1 szklanka mleka 3 żółtka 1 jajko 200 g cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 60 g masła Kruszonka: 50 g masła 50 g cukru 100 g mąki Bezowa pianka: 3 białka 100 g cukru 1 kisiel wiśniowy Owoce: jagody wiśnie (opcjonalnie) (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Ciasto drożdżowe
niecodziennikparyPoszukiwania tego przepisu na ciasto ze śliwkami rozpoczęły się jeszcze w wakacje, kiedy to Agata przypomniała nam o tym cieście, które dawniej często było pieczone. Znalazł się on dopiero we wrześniu, w starym zeszycie z przepisami, który wyprowadził się razem ze mną z rodzinnego domu, i dobrze się złożyło, bo i Siostra akurat u nas gościła. Nie pozostało(...)innego, jak przygotowanie tego pysznego ciasta ze śliwkami węgierkami i wspólne się nim delektowanie. Składniki na ciasto ze śliwkami Ciasto: 2 szklanki mąki pszennej 1 / 2 szklanki cukru 180 g margaryny 1 jajko 1 szczypta soli Nadzienie: 1 kg śliwek węgierek 3 / 4 szklanki cukru 30 g masła 50 g orzechów włoskich 2 łyżki mąki ziemniaczanej 1 / 2 łyżeczki cynamonu
niecodziennikparyCiasto krówka upiekliśmy po tym, jak w pewnej cukierni wypatrzyliśmy je wśród wypieków wyeksponowanych w ladzie chłodniczej. To miodowe ciasto z masą karmelową, orzechami i bitą śmietaną jest idealne do kawy, można je również upiec na ważne rodzinne spotkania lub na święta. W jego przygotowaniu fajne jest to, że zaczyna się je robić kilka dni wcześniej, gdyż zarówno miodowe ciasto(...)całe ciasto krówka wymagają kilkudniowego “leżakowania”, co w natłoku innych przygotowań do ważnych uroczystości ma duże znaczenie. Składniki na ciasto krówka Miodowe ciasto: 750 g mąki pszennej 200 g miodu 1 / 2 szklanki cukru 150 g masła 4 jajka 1 opakowanie cukru wanilinowego 2 łyżeczki sody Masa krówkowa: 1 puszka masy krówkowej 500 ml kremówki dobrze schłodzonej
niecodziennikparyweekend czas przy kawie umilała nam karpatka z kremem budyniowym . Od dłuższego czasu nie piekliśmy ciast i brakowało nam już smaku domowego ciasta. Z racji tego, że ten weekend spędzaliśmy w domu, mogliśmy pozwolić sobie na dłuższe spędzenie czasu w kuchni. Nie narzekaliśmy więc, gdy ciasto parzone po szybkim zrobieniu, potrzebowało czasu na przestygnięcie, a potem czekaliśmy na wystygnięcie blachy(...)domowego kremu budyniowego, gotowanie, stygnięcie i ucieranie. Przed sobą mieliśmy bowiem smaczny cel, czyli karpatkę z waniliowym kremem budyniowym . I nasz czas spędzony w kuchni został należycie nagrodzony – ciasto bajecznie się pofalowało, krem wyszedł gładki i puszysty. Idealne ciasto do weekendowej chwili przy kawie. Udostępnij Karpatka z kremem budyniowym – składniki Ciasto parzone (ptysiowe): 125 g masła 1 szklanka
niecodziennikparyOrzechowo - czekoladowy przekładaniec to bardzo szybkie do zrobienia ciasto, które nie wymaga ani dużej ilości składników, ani specjalnych umiejętności. Za to ładnie wygląda i pysznie smakuje. Bazą do tego ciasta jest błyskawiczne ciasto orzechowo- migdałowe, które upiekłam w mikrofali w ciągu niecałych trzech minut. Przełożyłam je budyniem o smaku czekoladowym i oblałam gorzką czekoladą. Ciasto wychodzi naprawdę fajne. Polecam(...)przepis: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 1 jajko 3 łyżki mleka 3 łyżki oleju 1 łyżka zmielonych orzechów włoskich 2 łyżki mąki pszennej tortowej 1 łyżka cukru pudru 1 łyżeczka proszku do pieczenia 2-3 krople olejku migdałowego do ciast (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na krem: 1,5szkl. mleka 2 łyżki cukru 1 czubata łyżka kakao rozpuszczalnego słodkiego
Waniliowe ImprowizacjeDziś mam dla was przepis na pyszne ciasto, które nazwałam "przedwiośnie". Ciasto zrobiłam w zielonych kolorach i tak mi się skojarzyło z wiosną, na którą wszyscy czekamy. Zieleń w cieście jest delikatna i powiedziałabym nieśmiała, dlatego ciasto nie nazwałam wiosennym, a przedwiośniem. Inspiracją do stworzenia tego ciasta był dla mnie przepis z tej strony: https://slodkipomysl.pl/malinowy-sen/. Oto moja(...)wersja przepisu: (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na ciasto: 120g miękkiego masła 170g cukru 2 jajka 1,5szkl. mąki pszennej tortowej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżka kwaśnej śmietany 18% 100ml mleka (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Krem budyniowy: 1 budyń waniliowy bez cukru na 0,5l mleka 1,5szkl. mleka 1 łyżeczka mąki pszennej tortowej 2 łyżki cukru 125g miękkiego masła
Waniliowe ImprowizacjePodobno ulubione ciasto owocowe w Szwajcarii to Apfelwähe, czyli szarlotka szwajcarska. Forma ogromna jak koło samochodu, cienkie ciasto i słodki, błyszczący środek – to cechy charakterystyczne szarlotki szwajcarskiej. Mówi się, że ciasto bywa tak wielkie, że nie mieści się do piekarnika i dlatego niektóre rodziny pieką swoje szarlotki u lokalnego piekarza Proponuję zatem wybrać się „cukierniczo” do urzekającej krajobrazami Szwajcarii(...)skosztować lokalnych frykasów Składniki na ciasto: 250 g mąki (1,5 szklanki) 1 szczypta soli 2 żółtka (białka możecie wykorzystać na kokosanki z kleksem ) 4 łyżki wody 90 g masła Wszystkie składniki umieszczam w misce i zagniatam z nich ciasto, następnie formuję kulkę, którą wkładam do lodówki. Składniki na nadzienie: 500 g jabłek (4 niewielkie) 2 łyżki cukru 4 łyżki
Słodki sentymentsię maku. Masę odstawiam do wystygnięcia. Do chłodnej masy dodaję po jednym jajku dokładnie mieszając, a następnie pokruszone biszkopty. Ponownie mieszam i masa na rogale jest gotowa. Składniki na ciasto: 20 g drożdży 1 szklanka mleka ¼ szklanki cukru 1 jajko 1 żółtko ½ kg mąki 60 g masła 1 szczypta soli Dodatkowo 250 g masła z lodówki Drożdże kruszę do miseczki(...)być lekko ciepłe). Mąkę wsypuję do miski, dodaję sól, drożdże, ubite jajka i mleko. Wszystkie składniki lekko zagniatam, a na koniec dodaję w dwóch partiach roztopione mało. Zagniatam ciasto do uzyskania jednolitej konsystencji i odstawiam na 30 minut do wyrośnięcia, pod przykryciem. Kiedy ciasto wyrośnie, zbijam je pięścią. W ten sposób je odgazowuję. Ciasto rozwałkowuję na prostokąt grubości
Słodki sentymentDziś mam dla was przepis na ciasto tradycyjne, bo szarlotkę, ale w wersji mniej tradycyjnej, bo zrobiłam ją w połowie z mąki owsianej. Ostatnio trochę eksperymentuję z różnymi rodzajami mąk, zastępując nimi powszechnie stosowaną mąkę pszenną. Tym razem postanowiłam wykorzystać mąkę owsianą. Bałam się jednak robić ciasto z samej mąki owsianej, żeby się nie rozpadało i połączyłam(...)mąką pszenną tortową. Ciasto wyszło trochę ciemniejsze niż tradycyjne i bardziej miękkie niż typowe ciasto kruche. Smakowo też jest pewna różnica, ale na pewno nie na minus. No i takie ciasto jest trochę zdrowsze. Jeśli chodzi o nadzienie to użyłam musu jabłkowego, a tak naprawdę jabłkowo - cukiniowego, który zrobiłam latem do słoików. Szarlotka wyszła naprawdę smaczna, więc polecam. Oto przepis
Waniliowe Improwizacjemojego starego zeszytu. Przepisuję teraz wszystkie moje „smaczki” tu na Pieprzyć z Fantazją. Przepis dostałam od koleżanki z mojej pierwszej pracy wiele lat temu. Wtedy to ciasto było popularne w moim gronie. Nie wiem w jak szerokim, bo dostępu do internetu jeszcze nie było Łaciatą Krówkę można upiec na każdą okazję. Sprawdzi się podczas dłuższych spotkań przy stole(...)rodziną czy przyjaciółmi. To jest ciasto proste, ciasto biszkoptowe przełożone masą budyniową. Tu zrobiłam masę wg starej receptury, chociaż można oczywiście ugotować budyń torebki i utrzeć go z masłem. Jak kto woli Składniki: Ciasto białe: * 6 białek * 8 łyżek cukru * 1 szklanka mąki ziemniaczanej * 1 łyżka octu * 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia Ciasto ciemne: * 6 żółtek * 2 całe
Pieprzyć z FantazjąKulebiak to potrawa wywodząca się z kuchni rosyjskiej. Na wigilijnym stole najczęściej pojawia się u nas kulebiak z kapustą i grzybami, czyli strucla z ciasta drożdżowego wypełniona farszem z kiszonej kapusty i suszonych grzybów. Idealny dodatek do czerwonego barszczu. Przepis jest dość prosty, choć czasochłonny, ale jeśli przygotowujemy również pierogi z kapustą i grzybami to możemy zrobić więcej farszu(...)zostanie nam do wykonania tylko ciasto drożdżowe... Składniki: Ciasto: 200 ml mleka 40 g drożdży świeżych 2 żółtka 1 łyżeczka cukru 3 szklanki mąki pszennej + do podsypania 70 g masła 1 łyżeczka soli Nadzienie: 1 kg kiszonej kapusty z marchewką 70 g suszonych grzybów 2 cebule sól, pieprz kilka ziarenek pieprzu 2 x liść laurowy, 3 x ziele angielskie
Kuchnia MagdaLenyCiasto al dente, pachnący grzybami farsz, całość zawinięta w kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy o św. Jacku(...)każdym razie jakieś podobieństwo jest, a już na pewno jakaś odmiana. Poza tym dzięki temu sposobowi pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Jak się je lepi? Wycinamy kwadrat z ciasta, nakładamy na środek farsz, zlepiamy bok do boku, tworząc prostokąt, a następnie łapiemy dwa rogi, ściągamy do siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny
Niedzielny kucharz