Każde święta mają swoje tradycyjne ciasta. I tak na święta Bożego Narodzenia obowiązkowa jest strucla z makiem, a na święta Wielkanocne różnego rodzaju babki i mazurki. Te drugie to kruche ciasto z dodatkami, którymi mogą być kajmak, bakalie, owoce kandyzowane. Każdy znajdzie coś dla siebie. Ja w tym roku na święta Wielkanocne postanowiłam zrobić mazurek pomarańczowy , który nie jest zbyt(...)słodki, a raczej orzeźwiający w smaku. Do zrobienia tego ciasta wykorzystałam gotowy dżem pomarańczowy, ale można taką konfiturę zrobić samemu w domu. Mazurki to ciasta, które charakteryzują się tym, że są bardzo płaskie, a dekoracja zależy od naszej inwencji twórczej. Mazurek pomarańczowy podobnie, jak inne tego typu ciasta najlepiej smakuje następnego dnia po zrobieniu, kiedy ciasto stanie się miękkie. Jeśli
Danka PichciDziś mam dla Was przepis, jakiego jeszcze tutaj nie było – ciasto z patelni ! Tak, dobrze czytacie, ciasto w całości jest smażone na patelni na kuchence, bez użycia piekarnika. Ciasto jest bardzo proste w przygotowaniu i niezwykle smaczne. Doskonale sprawdzi się na małe co nieco do popołudniowej kawy czy herbaty. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto z patelni jest bardzo prosty(...)wymaga wielu składników. Dodatkiem są banany, które doskonale komponują się z czekoladowym smakiem ciasta. Jeśli lubicie takie proste i szybkie słodkości, koniecznie musicie wypróbować ten przepis. CIASTO Z PATELNI PRZEPIS Czas przygotowania: 5 minut | Czas smażenia: ok. 20-25 minut | Liczba porcji: 10 Składniki 180 g mąki pszennej 2 jajka 100 g drobnego cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego
Przepiski.plCiasto Delicja to bardzo smaczny wypiek z dodatkiem każdemu dobrze znanych ciasteczek w czekoladzie o nazwie Delicja. Ich dodatek w cieście sprawia, że smakuje ono wyjątkowo. Dodatkowo, by przełamać słodycz ciastek, namoczyłam je w kawie, co było strzałem w dziesiątkę. Dzięki temu całe ciasto ma fajny kawowy posmak. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Ciasto delicja to idealny wypiek(...)święta, a także inne okazje, jakie nadarzają nam się w ciągu roku. Wbrew pozorom ciasto jest bardzo łatwe w przygotowaniu, a niezbędne składniki zakupicie w każdym sklepie. Gorąco zachęcam do wypróbowania przepisu. CIASTO DELICJA – PRZEPIS Składniki BISZKOPT 5 jajek 120 g mąki pszennej 150 g cukru 30 g kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta cukru MASA ŚMIETANKOWA
Przepiski.pladsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Budyniowiec z brzoskwiniami to przepyszne i proste ciasto w przygotowaniu. Brzoskwinie w połączeniu z delikatną masą budyniową i pianką idealnie łączy się z niepowtarzalnym smakiem. Budyniowiec to uniwersalne ciasto, które sprawdzi się na każdej uroczystości. Oczywiście brzoskwinie można zastąpić innymi owocami. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Budyniowiec z brzoskwiniami- składniki: Składniki na kruche ciasto: 3 szklanki mąki pszennej(...)odłożyliśmy 2 budynie waniliowe bez cukru 1 szklanka drobnego cukru do wypieków 1 cukier waniliowy pół szklanki oleju rzepakowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Budyniowiec z brzoskwiniami – wykonanie: Przygotowujemy kruche ciasto. Zimne masło siekamy w kosteczkę. Dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodajemy również resztę składników .i dość szybko zagniatamy ciasto. Ciasto dzielimy na 2 części. Następnie każdą część zawijamy
Olcia gotuje!Ciasto wiewiórka z dużą ilością jabłek, orzechów, żurawiny oraz czekolady. Wilgotne, treściwe o intensywnym smaku oraz pięknym zapachu. Ciasto jest bardzo proste, gotowe do jedzenia zaraz po wyjęciu z piekarnika. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na ciasto wiewiórka jest niesamowicie łatwy a jego przygotowanie zajmuje niewiele czasu. Ciasto zawsze wychodzi, więc śmiało możecie zabierać się za pieczenie. Pamiętajcie jednak, by wszystkie(...)produkty były w temperaturze pokojowej. Ciasto wiewiórka to idealny wypiek na każdą okazję. Świetnie sprawdzi się na niedzielę do kawy, na rodzinne spotkania, a nawet na Święta. Zapraszam do zapoznania się z przepisem. CIASTO WIEWIÓRKA – PRZEPIS Liczba porcji: Forma 24×24 cm | Poziom trudności: Łatwy | Czas pieczenia: 35-40 minut Składniki 320 g mąki pszennej
Przepiski.plCukierki i słodycze domowej roboty” wydanej przez Towarzystwo Wydawnicze Bluszcz w dwudziestoleciu międzywojennym. Na przygotowanie piernika potrzebujemy 6 dni: 5 dni leżakowania w chłodzie i 1 dzień na pieczenie. Ciasto I : miód gotować 5 minut na małym ogniu, zdjąć z ognia, wsypać mąkę, wymieszać i wyrobić na gładką masę. Można to robić na stolnicy, lub w robocie kuchennym. Wyrobione ciasto(...)przełożyć do miski oprószonej mąką, przykryć folią i odstawić w chłodne miejsce na 5 dni. Po 5 dniach ciasto wyjąć z lodówki i postawić w ciepłym miejscu na kilka godzin. Masa migdałowa : migdały utrzeć z cukrem, wanilią i białkami. Bakalie : daktyle i figi niezbyt drobno pokroić. Ciasto II: śmietanę, cukier, amoniak, przyprawy korzenne i żółtka utrzeć. Dodać skórkę pomarańczową
królestwo garówZnakomity przepis na biszkopt z 6 jaj, który uda się za każdym razem. Zrobisz z niego mnóstwo ciast, tortów oraz deserów. Sprawdź ile użyć mąki na uniwersalny biszkopt z 6 jaj oraz jak długo piec. Zobacz, jak w prosty sposób krok po kroku upiec jasny lub kakaowy biszkopt. Biszkopt wbrew pozorom to jedno z trudniejszych ciast. Wpadki z jego zrobieniem(...)warunkiem przestrzegania zasad. Poznaj sprawdzony przepis i upiecz udany biszkopt krok po kroku . Na końcu przepisu podaję moje sprawdzone wskazówki, które sama stosuję z powodzeniem. Nie zabraknie też przykładowych ciast na bazie biszkoptu. Biszkopt z 6 jaj – składniki: Szklanka ma pojemność 250 ml. Podane proporcje są na tortownicę o średnicy od 24 do 27 cm . Możesz też użyć blaszki
Ania gotujePomysł na przekąskę na ciepło, czyli mini corn dogi – przepis, który idealnie sprawdzi się na imprezę! Corn dogi zrobiłam w wersji wegańskiej. Użyłam sojowych parówek, a ciasto przygotowałam bez dodatku jajek. Przekąska wyszła naprawdę pyszna! Jak zrobić domowe corn dogi? Corn dogi to niezwykle prosta przekąska. Potrzebujesz jedynie parówek oraz kilku składników do przygotowania ciasta. Ciasto przygotujesz z mąki(...)kukurydzianej, pszennej, mleka sojowego, proszku do pieczenia oraz przypraw – sól, pieprz, mielona papryka, czosnek, sos sojowy i cukier. Cząstki parówek nabijamy na wykałaczki i maczamy w przygotowanym cieście, po czym smażymy na rozgrzanym oleju do zarumienienia. Dokładny przepis znajdziesz poniżej! Jakie zrobić przekąski bez mięsa? Przygotowanie bezmięsnych przekąsek wcale nie musi być wyzwaniem! Istnieje wiele propozycji na wegetariańskie
Via GustoKarpatka Straciatella to nieskomplikowane, wszystkim znane ciasto w nowej odsłonie, bo z dodatkiem czekolady. Jest bardzo smaczne i nie można poprzestać na jednym kawałku. Pofalowane ciasto parzone, masa budyniowa i czekolada stanowią pyszne połączenie, które znajdzie wielu zwolenników. Składniki na Karpatkę Straciatella: Ciasto parzone: 250 ml wody (szklanka) 100 g masła 200 g mąki pszennej(...)łyżek) 75 g mąki ziemniaczanej (3 łyżki) 2 żółtka jajka 100 g czekolady gorzkiej Polewa czekoladowa: 50 g czekolady gorzkiej 4 łyżki mleka Przygotowanie Przygotowujemy ciasto parzone. W garnku zagotowujemy wodę z masłem. Następnie garnek zdejmujemy z ognia, dodajemy mąkę pszenną i mieszamy energicznie do uzyskania jednolitej masy. Garnek z powrotem stawiamy na małym ogniu i ciągle mieszając
e-PrzepisyKulinarneokresie wiosenno-letnim, kiedy mam świeże owoce z własnego ogrodu bardzo często wykorzystuję je do pieczenia ciast. Zazwyczaj są to proste i szybkie ciasta z kruszonką, natomiast kiedy zaczynają dojrzewać jabłka to stawiam na szarlotki. Inspirując się trochę tym rodzajem wypieku zrobiłam ciasto z budyniem i brzoskwiniami. Składa się ono z kruchego spodu, warstwy budyniowej z pokrojonymi brzoskwiniami oraz kruszonki(...)Jest to deser, który łatwo przygotować i każdemu powinien się udać, raczej trudno, aby coś poszło nie tak. Ciasto z budyniem i brzoskwiniami na kruchym spodzie z delikatnym budyniem i soczystymi owocami to prosty przepis na coś słodkiego do kawy. Robiąc ciasto z budyniem i brzoskwiniami wykorzystałam świeże owoce, których wcześniej nie dusiłam, jak w przypadku jabłek do szarlotki. Deser
Danka PichciJeśli już piszę proste ciasto z brzoskwiniami to na pewno jest to takie proste ciasto z sezonowymi owocami. Do tego przepisu możecie wybrać obojętnie jakie owoce. Ja zrobiłam je z brzoskwiniami z ogrodu moich rodziców, które w tym roku obrodziły jak zwariowane. Są słodkie i soczyste. Równe jedna w drugą! Przyjemnie wejść do ogrodu i zerwać dojrzałą brzoskwinię do zjedzenia(...)takie sycące! Bardzo lubię te owoce, nie mniej w pysznym wypieku. Samo ciasto to najprostsze w świecie ciasto z dodatkiem zmielonych migdałów, masła i waniliowego cukru. Jest to ciasto pół biszkoptowe, pół ucierane. Jeśli szukacie prostego przepisu na ciasto na niedzielę to bardzo polecam ten wypiek. Możecie nawet użyć do niego lekko twarde brzoskwinie, śliwki czy jabłka , które już też
codojedzeniaCiasto francuskie z budyniem to pyszny i szybki pomysł na domowy deser. Ciasto francuskie z budyniem to tylko kilka tanich składników. To ciastka, które uwielbiają dzieci, szczególnie posypane cukrem pudrem. Ciasto francuskie z budyniem możesz przygotować z dodatkiem owoców, tych świeżych sezonowych jak i tych z puszki, np. brzoskwiń, moreli. Pomysł na słodkie wypieki z dodatkiem ciasta francuskiego to zawsze(...)udany i szybki w przygotowaniu deser. Na ciasto francuskie jest masa możliwości, od słodkich chrupiących ciastek i rogalików po wytrawne tarty lub pizze. Polecam Ci mój przepis na pyszne rogaliki z ciasta francuskiego lub ciekawe w smaku gniazdo serowe . Zapraszam po mój sprawdzony przepis na ciasto francuskie z pysznym budyniem waniliowym lub śmietankowym. SKŁADNIKI: 1 płat ciasta francuskiego
Zasmakuj Kuchniblogu są już trzy wersje ciasta o nazwie Fale Dunaju. Dwie na cieście ucieranym, jedno z jabłkami , drugie z wiśniami oraz jedno na cieście biszkoptowym z brzoskwiniami . No i dla równowagi, dziś przychodzę z kolejnym przepisem na ciasto Fale Dunaju z wykorzystaniem ciasta biszkoptowego. Szczerze takie rozwiązanie bardzo mi pasuje. Ciasto jest równie pyszne, wilgotne, a przy jego przygotowaniu mamy(...)znacznie mniejsze szanse na zakalec niż w przypadku ciasta ucieranego. Wersja z malinami jest obłędnie pyszna. Do przygotowania kremu wykorzystałam budyń o smaku toffi, bo tylko taki miałam w domu. Wyszło pysznie, choć jeśli wolisz, możesz przygotować krem na budyniu śmietankowym. W przypadku gdyby krem Ci się zwarzył (u mnie tak było), należy dosyć długo miksować go w kąpieli wodnej
Smaki Na Talerzu