Teściowa, według której przepisu jest to ciasto musiała chyba wziąć dosłownie słowa, że „zemsta jest słodka”;)W sumie raczej lekko słodko- kwaskowo- orzeźwiająca dzięki warstwie z wiśniami… To ciacho robiłam już dwa razy: pierwszy raz na specjalne zamówienie( nie miałam okazji próbować, więc przepis musiał poczekać na dodanie na bloga) a drugi raz na domową uroczystość(...)końcu mogę opisać jakie jest w smaku i podzielić się z Wami wrażeniami). To połączenie bardzo, bardzo kruchego ciasta z orzeźwiającą galaretkową masą na bazie soku i mrożonych wiśni, słodkiej śmietanowej pianki i chrupiących płatków migdałowych. Średnio słodkie ciacho i ze względu na niesamowitą kruchość bardziej do konsumpcji ręką niż widelczykiem. Składniki na ciasto kruche: 3 szklanki mąki pszennej
Domowe ciastaCzas na kolorowego pokaźnego w swych rozmiarach i rozpiętości smaków przekładańca. Przepis wypatrzyłam w Wielkiej Księdze Ciast i szczególnie zainteresowało mnie ciasto z orzechami i dużą ilością żółtek. Może się wydawać, że to trochę przesada do jednego blatu ciasta dodawać ich aż tyle… ale powiem Wam, że one właśnie nadają mu wilgotności i smaku czekoladowo- orzechowo brownie. A resztę białek(...)wykorzystujemy do ciasta kokosowego, więc nic się nie marnuje;) Masę do ciasta zmodyfikowałam po swojemu( w oryginale jest krem budyniowy). Jeśli lubicie fuzję słodkich smaków i nie straszne Wam robienie złożonych ciast- bierzcie się za pieczenie;) Składniki na ciasto orzechowe: 12 żółtek 1 szklanka cukru pudru 200 g mielonych orzechów włoskich 1 łyżka kakao 1 łyżeczka proszku do pieczenia
Domowe ciastaCoś ostatnio mało kruchych ciast na blogu… Co by więc nadrobić straty przychodzę z ciastem kruchutkim jak najlepszy maślany herbatnik J Jest to ciasto naprawdę słodkie i wyjątkowe dzięki nadzieniu „lemon curd”, które, jak dla mnie jest rewelacyjne- słodkie, ale jednocześnie orzeźwiające. Krem wymaga trochę czasu, ale uwierzcie- będziecie naprawdę zadowoleni- ja jestem i zapewne wykorzystam go jeszcze(...)Kropką nad „i” w tym cieście jest słodka beza, która genialnie komponuje się z lemon curd. Słowem: kruche, słodkie, z niespodzianką w postaci kremu o zupełnie innym poziomie słodyczy, takiej słodyczy bardzo słodko- kwaskowej. Pycha! Inspiracja: tutaj - dziękuję! Składniki na ciasto kruche: 80 g prawdziwego masła extra 150g mąki pszennej 2 żółtka 50 cukru Z podanych składników zagniatamy ciasto kruche
Domowe ciastaCiasto al dente, pachnący grzybami farsz, całość zawinięta w kształt aniołka. Polecamy Wam nasz patent na lepienie wigilijnych pierogów. Czas: 1,5 godziny w tym pół godziny na leżakowanie ciasta Poziom trudności: Średnie „Św. Jacku z pierogami módl się do Boga za nami, żeby na stole zawsze pierogi były i nas od głodu chroniły” – modlitwa i legendy o św. Jacku(...)każdym razie jakieś podobieństwo jest, a już na pewno jakaś odmiana. Poza tym dzięki temu sposobowi pierogi nie rozklejają się podczas gotowania. Jak się je lepi? Wycinamy kwadrat z ciasta, nakładamy na środek farsz, zlepiamy bok do boku, tworząc prostokąt, a następnie łapiemy dwa rogi, ściągamy do siebie i zlepiamy.. Polecamy Wam ten sposób, bo jest efektywny i efektowny
Niedzielny kucharzCiasto z mandarynek. Ciasto mandarynkowe. Świąteczny placek z mandarynek. Zapach, który najbardziej kojarzy mi się ze Świętami to … cytrusy, szczególnie uwielbiam aromat mandarynek i pomarańczy. Gdy obieram je ze skórki, od razu przed oczyma mam Święta Bożego Narodzenia. Nie lubię zaś zapachu cynamonu, przypraw korzennych, ani zapachu piernika, które dla wielu osób są symbolem Świąt. Piotrek ostatnio przywiózł mi cały(...)kosz mandarynek, przeważnie jadłam je nie przetworzone. Ale wczoraj wpadłam na pomysł, że wykorzystam je do ciasta. Kiedyś na BBC widziałam jak Nigella Lawson piekła ciasto z klementynek bez mąki z mielonymi migdałami, postanowiłam sama pokombinować ze składnikami, nie miałam akurat migdałów, postanowiłam upiec ciasto z dodatkiem mąki pszennej, z małą ilością jajek, a zamiast klementynek wykorzystałam słodkie, bezpestkowe mandarynki
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniębyło jeszcze milej, warto sobie i innym dogodzić. Nic nie nadaje się do tego tak bardzo jak pachnąca i rozpływająca się w ustach szarlotka. Szarlotkowe wariacje Szarlotka na cieście ucieranym zastąpi z powodzeniem tradycyjną szarlotkę na kruchym cieście, ze względu na swoją delikatność posmakuje ona szczególnie naszym najmłodszym oraz osobom starszym. Nie ma nic lepszego zimą jak zapach szarlotki(...)który unosi się w domu podczas pieczenia. Do przygotowania szarlotki najlepiej wybrać twarde jabłka typu Alwa. Jeśli chcemy, aby nasze ciasto po upieczeniu było nieco wyższe, użyjmy blaszki o mniejszych wymiarach. Mięciutka szarlotka na cieście ucieranym Składniki na masę jabłkową: 2 kg jabłek (około 10 sztuk) 2 łyżki masła (28 g) 4 łyżki cukru (50 g) 1 łyżeczka cynamonu
KulinarneImpresje.plProste ciasto piernikowe tradycyjnym, długo dojrzewającym piernikiem z pewnością nie jest, ale można je przygotować błyskawicznie i jestem pewna, że polubią je wszyscy bez wyjątku. To taki piernik na ostatnią chwilę. Jest miękkie, pulchne, wilgotne i długo zachowuje świeżość. Kiedy mieszkałam w Al-Khobar, z powodu braku piekarnika, piekłam proste ciasto piernikowe z powidłami w automacie do chleba i zawsze(...)się udawało. Czasem dodawałam do ciasta piernikowego jabłka lub melasę z karobu. W tym roku to aromatyczne i wilgotne proste ciasto piernikowe także pojawi się na naszym świątecznym stole, nie wyobrażam sobie aby mogło go zabraknąć. Upieczone w formie z kominem prezentuje się bardzo wykwintnie. Proste ciasto piernikowe ma jeszcze jedną ogromną zaletę - można je przygotować na dzień
Kulinaria - potrawy z różnych stron świataszarlotkowego. Dziś właśnie podążamy w stronę bajkowej szarlotki z bananem. Wspaniale będzie się przejść taką rozkoszną ścieżką. Zimowe impresje kulinarne Szarlotka najlepiej smakuje na drugi dzień po upieczeniu, kiedy ciasto zmięknie pod wpływem masy jabłkowej. Pomysł na ciasto powstał na mikołajki. Szarlotka z bananem ma naprawdę ciekawy smak, który docenią nie tylko nasi najmłodsi. Szarlotki w okresie jesienno-zimowym(...)ciastami, które najczęściej goszczą na stole Agaty (i chyba w większości domów). Zapach pieczonej szarlotki, który unosi się po całym domu, to zdecydowanie zimowa impresja. Dodatek bananów jeszcze bardziej podbije aromat naszego ciasta. Szarlotka z bananami Składniki na ciasto: 2 szklanki mąki pszennej (320 g) 1 łyżeczka proszku do pieczenia (5 g) 5 łyżek zimnego masła (82 g) ½ szklanki cukru
KulinarneImpresje.plUwielbiamy orzeszki. Robię je jednak tylko w okresie Bożego Narodzenia. I może dobrze, bo wtedy jednoznacznie się z tym okresem kojarzą. Na blogu dostępne macie przepisy na ciasto do orzeszków jakie dostałam wraz z zakupem specjalnej patelni. Dzisiaj zapraszam na przepis na orzeszki z kremem kokosowym. Przepis na ciasto od Babywkuchni , a krem powstał niejako przypadkiem, bo w lodówce zalegała(...)puszka mleczka kokosowego. Szkoda, żeby się zmarnowało. No i w kokosowym kremie nie mogło zabraknąć tego, co tygryski lubią najbrdziej czyli mleka w proszku Ogólnie to nie narzekałam na ciasto, jakie robiłam wcześniej, ale w tym przepisie występuje mąka ziemniaczana i chciałam sprawdzić różnicę. Moim zdaniem ciastka z poprzednich przepisów na orzeszki są bardziej chrupiące, co nie zmienia faktu
Mieszam w GarnkuWitam Kochani, dziś zapraszam na pyszne ciasto z dodatkiem cukierków Michałków. Ciasto składa się z kilku warstw-miękkiego, wilgotnego ciasta, kwaskowych powideł, kremu z Michałkami i śmietankowej góry :) Całość posypana jest orzechami i startymi cukierkami Michałkami. Ciasto pięknie wygląda i wspaniale smakuje. SKŁADNIKI ***przepis na blaszkę 25x25cm CIASTO KAKAOWE -5 jajek -3.4 szkl cukru -1 szkl mąki pszennej tortowej(...)masła lub margaryny -pół łyżki kakao WARSTWA ŚMIETANKOWA -300ml śmietanki 30% -3 łyżki cukru pudru -2 łyżeczki żelatyny -100ml wody DODATKOWO -pół szklanki kawy do nasączenia ciasta -trochę kwaskowych powideł śliwkowych lub dżemu -kilka zmielonych orzechów włoskich -3 cukierki Michałki do posypania ciasta Przygotowanie ciasta rozpoczynamy od przygotowania ciasta kakaowego. Jajka ubijamy z cukrem na jasną masę, dodajemy
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuWitam Was cieplutko :) Dla wielbicieli prostych ciast mam przepis na bardzo pyszne piernikowe ciasto. Może mi nie uwierzycie, ale wygląda, pachnie i smakuje jak piernik, i w dodatku jest bez jajek. Zapewniam, że da się upiec ciasto bez jajek. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i takie lekko wilgotne wzbogacone rodzynkami i orzechami włoskimi. Pięknie wyrasta i nie potrzebujemy do jego wykonania(...)miksera, wystarczy składniki wymieszać ,,rózgą''. Ciasto można oprószyć cukrem pudrem lub udekorować polewą, ale bez dodatków jest również pyszne. A jeśli macie wątpliwości czy takie proste ciasto może znaleźć się na świątecznym stole to zapewniam, że może. Na moim na pewno zagości. Zachęcam do upieczenia i smacznego życzę :) Piernikowe ciasto podałam na pięknym, czerwonym talerzyku AMBITION
IzabelawkuchniWitam Was cieplutko:) W tym roku orzechów jest wyjątkowo dużo, można więc zaszaleć z wypiekami. Tym razem upiekłam bardzo proste ciasto, pachnące piernikiem i miodem z domową polewą, która zawsze mi się udaje. I w cieście i na polewie znalazły się oczywiście orzechy. Ciasto jest niezwykle mięciutkie i ładnie wyrasta. Nadaje się na podwieczorek, dla gości czy na świąteczny stół(...)Uwielbiam takie jesienne ciasta. Jeżeli macie ochotę na takie ciasto to upieczcie koniecznie :) Polecam i smacznego życzę :) Potrzebujemy: Na ciasto: 2 jajka 3/4 szklanki cukru 2 łyżki dowolnego dżemu ( może być marmolada ) 1 szklanka mleka 2 i pół szklanki mąki tortowej 1 płaska łyżeczka sody oczyszczonej 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia pół szklanki oleju 1 łyżka ciemnego kakao
Izabelawkuchni